Börskraschen 1929. Då höll Stockholmsbörsen igång. TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsåret 2020

Ekonom: Stäng inte börsen – handeln flyttar ut i ”rännstenen”

Alla kriser är olika men finanshistorien ger ändå inget stöd för att Stockholmsbörsen ska stängas ner under den pågående coronapandemin. Det skriver Daniel Waldenström i en genomgång av tidigare nedstängningar på bloggen Ekonomistas.

I extrema situationer kan det förstås finnas skäl för att stoppa börshandeln. Men i en kris är behovet av att kunna sälja tillgångar, ändra i portföljer och skaffa nytt kapital troligtvis ännu större, skriver Waldenström.

De exempel som finns på längre och kortare börsnedstängningar visar ofta att handeln bara flyttar någon annanstans. Vid nedstängningen efter världskrigsutbrottet 1914 uppstod snabbt handel på restaurang Rosenbad, den så kallade ”smörgåsbörsen”. I New York uppstod vid samma tid en privat ”rännstensbörs”, skriver Waldenström.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Samhällseffekterna
Ulf Kristersson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

M vill masstesta svenskar – förslag läggs fram på tisdag

Moderaterna vill att Sverige ska införa masstester för coronaviruset och på så sätt rädda den svenska ekonomin, rapporterar Ekot. En storskalig testning skulle bli kostsam, men man räknar med att de ekonomiska vinsterna av att fler kan gå till jobbet väger tyngre.

– Jag förstår att det här är en utmaning, säger Kristersson till SR.

Partiet vill framför allt att personer inom samhällsviktiga arbeten prioriteras. Förslaget ska läggas fram till regeringen på tisdag.

Länder som Island och Tyskland har infört mer omfattande tester än Sverige.

3 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svenska staten får lösa förtroendekrisen

Bolag utanför finanssektorn har skulder som är större än Sveriges BNP, skriver Andreas Cervenka för DI i en analys där han också konstaterar att många levt som att det inte finns en morgondag.

”Risktagandet har blivit så självklart att till och med politiker tar det för givet”, skriver Cervenka.

När vi handlar med varandra måste vi veta att ”folk kan fullfölja sina åtaganden”. Men under en kris som den vi ser nu blir alla osäkra både på sin egen och andras ekonomi, skriver Per Lindvall för Göteborgs-Posten.

”Men det finns en lösning på denna förtroendekris, och det är att staten backar upp de skuldsedlar, pengar, som nu måste in i systemet för att det ska fungera”, skriver Lindvall.

5 tim
Till vänster: Torbjörn Isaksson. I mitten: Magdalena Andersson (uppe) och Stefan Ingves (nere). Till höger: Lina Fransson.
undefined

”Extrem inbromsning – vi är nära helikopterpengar”

Centralbankernas sedelpressar går för fullt och regeringar runt om i världen stimulerar ekonomin med enorma summor just nu på grund av coronavirusets utbrott. Detta medför i sin tur en risk för högre inflation och en ökad risk för finansbubblor längre fram, skriver TT. Men den risken måste vi ta i nuläget, säger flera ekonomer.

Ekonomins inbromsning har varit extrem och man måste vidta exeptionella åtgärder, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Både han och SEB:s räntestrateg Lina Fransson menar att finanspolitiken måste dra det stora lasset nu. Fransson menar att den svenska statsskulden kommer öka och att Riksgälden behöver ge ut mer obligationer, som Riksbanken kommer att få köpa.

– Man är ju väldigt nära det som kallas helikopterpengar nu, säger Fransson.

Igår 09:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset USA:s tillväxt
Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

JP Morgan: USA:s BNP faller 25 procent i det andra kvartalet

JP Morgan har sänkt sina analyser för USA:s BNP ytterligare, skriver Reuters.

Storbanken tror att landet får se en BNP-tillväxt på minus 10 procent i första kvartalet i år. När det kommer till det andra kvartalet är bankens ekonomer än mer dystra – då spås en BNP-tillväxt på minus 25 procent.

Tidigare trodde JP Morgan på minus 4 procent i det första kvartalet och minus 14 procent i andra kvartalet.

Idag 07:21
911-central, arkivfoto//New York i veckan TT
undefined

New Yorks nödnummer överbelastat: ”Är livrädd”

Nödnumret 911 har blivit överbelastat under coronavirusets framfart i New York, rapporterar New York Times. Stadens larmcentral tog på torsdagen emot 7 000 samtal, nästan dubbelt så många som en normal dag och en mängd som inte förekommit sedan terrorattackerna den 11 september 2001.

På grund av mängden samtal måste personalen ta snabba beslut som gäller liv och död. Ambulanssjukvårdaren Phil Suarez, som har arbetat i staden i 26 år, har åkt ut till familjer i trånga lägenheter som alla verkar ha drabbats av viruset.

– Ärligt talat vet jag inte om jag kommer att överleva. Jag är livrädd för vad jag kanske redan fått med mig hem, säger han.

Idag 07:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Anne Rosendahl. TT/Facebook.
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

”Går till jobbet för din skull – stanna hemma för min”

Ett Facebookinlägg där intensivvårdssjuksköterskan Anne Rosendahl vädjar till människor att följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen har fått stor spridning, skriver UNT.

I inlägget beskriver hon situationen på sin arbetsplats på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som den senaste dagarna blivit allt mer pressad när svårt sjuka covid-19-patienter strömmar in.

”Jag går till jobbet för din skull, stanna hemma för min skull”, avslutar hon inlägget.

10 min
Indier i karantän. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Modi ber Indiens fattiga om ursäkt för landets karantän

Indiens premiärminister Narendra Modi beslutade i veckan att sätta hela landet, med sina 1,3 miljarder invånare, i karantän för att förhindra en coronaviruskatastrof. Nu ber han om ursäkt till Indiens fattiga som står utan jobb och pengar till mat i minst tre veckor. Det skriver Reuters.

– När jag ser på mina fattiga bröder och systrar, känner jag att de måste tänka: ”Vad är det här för premiärminister som har försvårat lite för oss på det här sättet?” säger Modi.

Samtidigt finns det fortfarande brett folkligt stöd för åtgärden.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Anders Tegnell.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet nya smittade i intensivvården minskar: ”Det vi gör måste ha effekt”

Antalet personer som tagits in för vård på intensiven efter att ha smittats med coronaviruset har minskat dag för dag de senaste dagarna, rapporterar TT. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att utvecklingen är positiv och att Sverige de senaste tre, fyra dagarna haft ungefär lika många fall varje dag.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell och betonar att utvecklingen i Sverige ser annorlunda ut än i de länder som ”råkat riktigt illa ut”.

Totalt har 110 personer dött i Sverige efter att ha smittats med coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. I hela landet har 3 700 personer bekräftats smittade och 255 personer har fått intensivvård.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Börsåret 2020
Företagarnas vd Günther Mårder.  Pressbild
Coronaviruset Börsåret 2020

Mårder: Jag köper slagpåsen Raysearch varje månad

Günther Mårder vill investera i bolag som ökat omsättningen i ett antal år innan coronavirusets utbrott och där han tror att försäljningstillväxten kan fortsätta när samhället normaliseras. Det säger sparprofilen och Företagarnas vd i senaste avsnittet av Börssnack med Hansén och Olavi.

I det här läget vill han också hitta ”kvalitetsbolag att fånga upp” och han menar att det finns ett antal sådana vars aktier rasat mer än 50 procent.

– Ett av dem återfinns i min egna portfölj och har blivit en riktig slagpåse – Raysearch Laboratories, säger Mårder och fortsätter:

– Det är ett case där jag kommer att investera varje månad i mitt regelbundna sparande.

2 tim
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsproffsen oense: ”Tidigt skede av björnmarknad”

Vissa investerare har återvänt till amerikanska aktier efter coronaraset på Wall Streets börser – men andra fruktar nya nedgångar och menar att det är svårt att avgöra hur viruset ska slå mot ekonomin, skriver Reuters.

Fondjätten Blackrock och miljardären William Ackman hör de till som blivit mer positiva till aktier på slutet. Richard Bernstein, vd på en rådgivningsfirma som bär hans efternamn, är en av de negativa.

– Folk försöker att tajma botten på marknaden och det är ett tecken på ett tidigt skede av en björnmarknad, säger han.

Idag 07:07
Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Självförtroendet tar stryk – men nu har vi nog sett botten på börsraset

”Jag tror att vi har det värsta bakom oss”. Så säger IG Market-analytikern Erik Hansén i podden Börssnack med Hansén och Olavi.

Privatinvesteraren och tidigare allokeringschefen Jonas Olavi säger att han börjat göra lite försiktiga köp och för i podden ett resonemang kring att vi kan ha nått botten i coronaraset på börsen.

Olavi säger också också att det ”är krigsnivåer” på det jättelika stimulanspaktet i USA och att även centralbanker och regeringar runt om i världen nu stimulerar ekonomin.

Hansen fyller i:

– Men jag tror inte att aktiemarknaden kommer vända tvärt upp utan gå mer i sidled ett tag även om det är stora slag.

Aktiespararnas analytiker Christofer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg noterar i en portföljuppdatering att börsen studsat uppåt i veckan men beskriver återhämtningen som skör.

”I börskraschens spår har vi tappat betydande avkastning och självförtroende”, skriver duon.

Igår 06:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska tillväxten
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Coronaviruset Svenska tillväxten

Storbankernas prognoser: Hög arbetslöshet, fallande BNP och nollinflation i Sverige

Flera storbanker har släppt prognoser kring hur coronaviruset kommer att slå mot den svenska ekonomin – och bankerna målar upp en rätt mörk bild.

Danske Bank släppte en prognos i fredags där de spådde att arbetslösheten kan ligga på 10 procent i slutet av året. BNP kommer att falla med 5 procentenheter under första halvåret, spår banken vidare. Danske Bank antar också att Sverige är på väg mot recession och att inflationen kommer närma sig noll i sommar.

Swedbank förväntar sig en global recession under 2020 men tror på en återhämtning under andra halvåret. Bankens ekonomer tror på en arbetslöshet på närmare 10 procent och att Sveriges BNP ska minska med 4,2 procent i år. I senaste Ekonomiekot Extra sa bankens chefsekonom Andreas Wallström att Europas ekonomier är fritt fall – så även den svenska.

Den 20 mars uppdaterade SEB sina prognoser på grund av coronaviruset. De förutspådde i huvudscenariot att Seriges BNP-tilllväxt skulle bli minus 2‚7 procent i år och att den svenska arbetslösheten kommer stiga till 10 procent.

”Nedstängningar runt om i världen gör att en djup ekonomisk nedgång i närtid nu är oundviklig”, skriver SEB:s prognoschef Håkan Frisén.

Handelsbankens ekonomer skrev i en makrokommentar den 11 mars att de räknade me att Sverige skulle få se en nolltillväxt i år.

Idag 08:35
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Docent: Vi kommer ha mindre pengar när rädslan lagt sig

De åtgärder som nu vidtas på grund av coronavirusets utbrott skapar många nya problem. Det säger Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, till Göteborgs-Posten.

I olika kristider brukar människor förändra sina vanor och konsumera mindre – men även när krisen är över kan oron vara kvar. Därför lär människor inte konsumera lika mycket i höst ”som de annars hade gjort”, säger han.

Fredrik NG Andersson tar också upp att börsen rasat och spår att bostadspriserna kommer falla.

– Det betyder att hushållen blir fattigare. Vi kommer ha mindre pengar att konsumera för, även när vi inte är rädda längre, säger han till GP.

Idag 05:19
Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Testa alla svenskar – kan vara värt 50 miljarder

Testa alla som är osäkra på om de har covid-19 och som inte kan gå till jobbet eller konsumera olika varor. Den åtgärden skulle kunna vara värd 50 miljarder kronor, skriver ekonomiforskare från flera universitet i en ny rapport enligt SVT.

Forskarna vill att regeringen ska ta hjälp av bolag som tillverkar medicinsk utrustning och snabbt få igång en stor produktion.

Testerna krävs för Sveriges ekonomi att återgå till ”något slags normalläge”, säger nationalekonomen Daniel Spiro till SVT.

– Så att vi inte tvingar folk att vara hemma när de egentligen tagit sig igenom smittan, säger Daniel Spiro, nationalekonom vid Uppsala Universitet.

Igår 08:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Läget i världsekonomin
ARIS OIKONOMOU / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i världsekonomin

EU-kommissionen vill se en ny långtidsbudget

EU-kommissionen ska lägga fram ett stimulanspaket för att säkerställa att ”sammanhållningen i unionen kan upprätthållas”, skriver de i ett pressmeddelande.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att de kommer att föreslå ändringar i förslaget till långtidsbudgeten, rapporterar Sveriges Radio.

Hur stor stimulanspaketet blir eller när det nya budgetförslaget ska vara färdigt är ännu oklart, enligt SR.

3 tim
Statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s Charles Michel. TT
undefined

Analyser: Nytt läge väntar – i Sverige, i Norden och i EU

Coronakrisen kommer att förändra svensk politik, skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys. Han spår att ekonomin, beredskapen och utrikesfrågorna snart seglar upp i topp på den politiska dagordningen.

”2010-talet är definitivt slut”, skriver han.

Altingets Johan Manell breddar utblicken till hela Norden. Han menar att den svenska hanteringen av coronaviruset skapar huvudbry i våra grannländer, och han tror att relationen kan få en törn av krisen.

”Det är svårt att påstå att Norge och Finland står Sverige närmare än någonsin”, skriver Manell.

EU-journalisten Ylva Nilsson zoomar ut ytterligare genom att fokusera på EU-politiken och splittringen mellan länderna. På sajten Om Europa skriver hon att Angela Merkel inte agerar särskilt EU-mässigt. Nilsson tycker att Tyskland agerar ännu mer hårdhänt nu än under finanskrisen, då tyska intressen också räddades ”på bekostnad av andra länder”.

Idag 07:45
ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Japans löfte: ”Enastående” stimulanser – hushåll och företag ska få kontanter

Japan kommer att vidta enastående ekonomiska åtgärder för att stimulera ekonomin på grund av coronavirusets utbrott, lovar premiärministern Shinzo Abe på lördagen enligt Reuters.

Både hushåll och mindre företag som drabbats ekonomiskt kommer att få kontanter.

– Vi kommer att rulla ut ett stimulanspaket som är enastående stort och som kommer att vara större än det efter Lehman-kraschen, säger Abe.

Samtidigt rapporterar Bloomberg om att antalet smittade i Tokyo ökar. Enligt Reuters har 50 personer insjunkat i staden senaste dygnet och det är nytt rekord.

Igår 10:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFFAIRS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Krisen får företag att ställa om – Getinge ökar kapaciteten

Flera svenska företag ställer om sin verksamhet för att överleva den ekonomiska krisen som coronaviruset skapat och samtidigt hjälpa sjukvården, skriver TT.

Ett 15-tal anställda på Scania jobbar nu med att säkerställa att leveranserna av skyddsutrustning ska fungera. Getinge som tillverkar respiratorer har vidtagit åtgärder för att öka produktionen med 60 procent och flera kemiföretag har börjat tillverka handsprit.

H&M har sett till att det tillverkas skyddsutrustning som de i ett första skede kommer att donera.

5 tim
Nunna i Ecuador iförd ansiktsmask och plasthandskar.  Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Global skyddsbrist ett hot – tillverkare släpar efter

Världshälsoorganisationen WHO har kallat den ”kroniska globala bristen på personlig skyddsutrustning” för ett av de största hoten i kampen mot coronaviruset.

Världens största tillverkare av skyddshandskar till vården, det malaysiska företaget Top Glove, bekräftar underskottet i en intervju med Reuters.

– De beställer hundra procent mer, men vi kan bara öka produktionen med tjugo procent, säger grundaren Lim Wee Chai.

Vårdpersonal i Sverige har upprepade gånger slagit larm om bristen på utrustning för att hantera coronasmittade.

5 tim
undefined

Anställda vid Skanska och SAS ska avlasta sjukvården

”Jag tycker att alla har en skyldighet att hjälpa till i en besvärlig situation”. Så säger den 23-åriga flygvärdinnan Mathilda Malm till SvD Näringsliv.

Hon är permitterad och en av SAS kabinpersonal som ska gå en vårdutbildning vid Sophiahemmet Högskola för att sedan kunna avlasta vården.

Byggjätten Skanska låter anställda med vårdutbildning ta tjänstledigt i ett kvartal för att kunna jobba i vården.

– Under perioden står Skanska för mellanskillnaden i lön och vi ser till att man får sin pensionsinsättning och semesterersättning, säger Annika Svensson, pressekreterare på Skanska.

Idag 04:21
Läs mer om Coronaviruset