Braastad, Audun / TT NYHETSBYRÅN
EU vs techjättarna

EU vill kräva standardladdare – Apple spelar innovationskort

EU har i många år velat ställa krav på mobiltelefontillverkare för att få dem att enas om en och samma laddningskontakt. Frågan fick nytt liv när EU-kommisionens Maros Sefcovic lyfte den i ett tal nyligen – där han tryckte på att det dels skulle vara behändigt för konsumenter och dels minska det elektroniska avfallet.

Kikarsiktet är tydligast riktat mot Apple som fortsatt använder sig av den egna lightning-kopplingen – samtidigt som många Android-telefoner bytt till USB-C. Techjätten har länge varit kritisk till tongångarna i Bryssel och röt under torsdagen ifrån på nytt, enligt Financial Times.

Apples argument är att reglering hämmar innovation.

”Vi hoppas att kommissionen kommer att söka en lösning som inte begränsar sektorns möjligheter till innovation och att ta fram nya spännande teknologier till kunderna”, skriver bolaget i ett uttalande.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Viruset gör att Volvo Cars hotas av produktionsstopp

Volvo Cars fabrik i Torslanda kan komma att drabbas av produktionsstopp på grund av coronaviruset, rapporterar P4 Göteborg.

Virusets utbrott gör att det inte tillverkas tillräckligt mycket bildelar i fabrikerna i Kina.

Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen Fordonskomponenterna, uppger för Sveriges Radio att produktionsstoppet kan inträffa ”inom en till två veckor”.

– Den dagen som fordonstillverkarna stannar så stannar alltihop, säger han.

Volvo Cars säger att de är i kontakt med sina leverantörer för att undvika störningar.

14 min
CHRISTOF STACHE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Puma vinstvarnar – men prognos för helåret ligger fast

Utbrottet av coronoaviruset i Kina får tyska sportklädesföretaget Puma att varna för att försäljningen och vinsten inte kommer att nå den prognos som satts upp för första kvartalet, rapporterar Reuters. Samtidigt står Puma fast vid sin helårsprognos.

På helåret vill bolaget se en försäljningsökning på 10 procent, justerat för valutaeffekter, och ett rörelseresultat på 500–520 miljoner euro.

Hälften av Pumas affärer i Kina är tillfälligt stängda.

4 tim
Arkivbild. Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska verkstadsbolag hotas av produktionsstopp

Det nya coronavirusets härjningar riskerar att lamslå produktionen hos svenska verkstadsbolag, skriver TT. Underleverantörer till fordonsindustrin drabbas hårt om bandet stannar hos någon av deras stora kunder.

– Det räcker med att en komponent fattas så stannar allt, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, till nyhetsbyrån.

Efter att ha pejlat av bland medlemsföretag bedömer han att lagren kommer börja eka tomma om några veckor ifall tillverkningsproblemen i Kina fortsätter.

Idag 06:50
Läs mer om Nya coronaviruset
TT
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen slår rekord – SBB och Embracer rusar

Stockholmsbörsen handlas upp ordentligt på onsdagen. Vid 13-tiden ligger båda huvudindexen klart på plus:
• OMXS30: +0,8 %
• OMXSPI: +0,9 %
Uppgången gör att det breda indexet handlas på nya rekordnivåer. Även ute i Europa stiger de ledande börserna.

SCA toppar storbolagsindexet med en uppgång på 2,2 procent, följt av Swedish Match och Getinge som stiger runt 1,7 procent.

Spelbolaget Stillfront har rapporterat ökad omsättning och vinst i det fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år. Detsamma gäller för sektorkollegan Embracer, som också meddelat ett miljardförvärv av ett amerikanskt bolag. Embracer rusar drygt 22 procent medan Stillfront handlas ner 2,6 procent.

Förvärvsmaskinen SBB lyfter hyresintäkterna och förvaltningsresultatet i det fjärde kvartalet, enligt färska rapporten. Fastighetsbolaget ska presentera nya tillväxtmål i maj. B-aktien är upp 6,4 procent.

Hövding ökar omsättningen i kvartalet och antalet sålda Hövdingar ökade med 50 procent. Förre Trelleborg-vd:n Fredrik Asp föreslås ta över ordförandeklubban. Aktien lyfter 8,8 procent.

KPIF-inflationen i januari kom in på 1,2 procent – klart lägre än väntat.

1 tim
Minesto
undefined

Minesto handelsstoppas – presenterar nytt avtal

Aktiehandeln i miljöteknikbolaget Minesto stoppades vid 12.40 på onsdagen. Då hade aktien stigit 7,5 procent, rapporterar Direkt.

Strax därpå släppte bolaget nyheten att de tecknat ett elköpsavtal med det färöiska elbolaget SEV. Det handlar om en vidareutveckling av bolagens samarbete för at integrera energi från tidvatten i Färöarna, framgår av ett pressmeddelande.

Handeln med aktien sätter igång igen 13.35 på First North, rapporterar Direkt.

Minesto tar fram teknik som utvinner energi från havsströmmar.

1 tim
undefined

Investeringsbolag säljer allt i Lime – aktien stiger

Lime Technologies stiger 1,8 procent under hög omsättning – aktien är den näst mest omsatta på Stockholmsbörsen vid 11-tiden.

Det Stockholmsbaserade investeringsbolaget Monterro har sålt hela sitt innehav, skriver Direkt.

Monterro-grundaren Peter Larsson är också ordförande i Lime och säger att försäljningen varit planerad sedan länge. De var med vid börsntoeringen för 15 månader sedan och har successivt minskat sitt innehav.

Lime-aktien har rusat drygt 150 procent sedan börsnoteringen i december 2018.

3 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Analyser: Riksbankens kritiker får vatten på sin kvarn

Frågetecknen kring höjningen av reporäntan i december lär växa efter dagens SCB-statistik som visar oväntat svag inflation i januari. Det skriver DI:s Felicia Åkerman i en analys.

Då hördes kritiska röster mot beslutet med hänvisning till inbromsande konjunktur. Nu kan kritikerna även påpeka att Riksbanken höjde precis innan inflationen föll brant.

Pekka Kääntä för ett liknande resonemang i en makrokommentar på Placera:

”För Riksbanken blir det här givetvis ett pedagogiskt problem att hantera”.

Mycket talar för att Riksbanken kommer tvingas till nya nedjusteringar av sina inflationsprognoser, enligt Käänttä.

2 tim
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Skrällsiffran ökar pressen på Riksbanken

Den oväntat svaga inflationssiffran för januari ökar pressen på Riksbanken. Så går resonemangen bland experter efter dagens SCB-statistik.

Handelsbankens seniorekonom Anders Bergvall utesluter inte att minusräntan gör comeback. I ett marknadsbrev skriver han att siffran ökar trycket på Riksbanken att byta fot och sänka räntan även om det inte är bankens huvudscenario.

”Tröskeln är VÄÄÄÄÄÄÄÄLDIGT hög för att återgå till minusränta vilket avspeglas i relativt måttlig reaktion (svaghet) i kronan”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin skriver i en tweet att statistiken inte är någon trevlig läsning för Riksbanken och noterar att prisutvecklingen för flera kategorier av varor är svag.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson noterar på Twitter att fallet i inflation på månadsbasis är det brantaste på åtminstone 40 år.

2 tim
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inflationen steg 1,2 procent i januari – klart lägre än väntat

KPIF-inflationen blev 1,2 procent i januari, enligt SCB. Förhandstipset bland analytiker var att siffran skulle vara 1,6 procent, enligt Infronts prognosenkät rapporterar Direkt.

Inflationen bromsar in markant jämfört med december, då inflationstakten var 1,7 procent. Framförallt är det lägre priser för kläder och skor samt el och resor som ligger bakom, noterar SCB.

Tidigare under månaden sänkte Riksbanken sin inflationsprognos rejält, till stor del till följd av fallande elpriser. Riksbanken räknade då med KPIF-inflation på 1,5 procent i januari.

5 tim
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Rapportsäsongen Embracer Group
Metro Exodus THQ Nordic
Rapportsäsongen Embracer Group

Embracer rusar 20 procent – miljardlyft för bolagets vd

Ett miljardförvärv och en rapport med starkare resultat än väntat lyfter Embracer Group på Stockholmsbörsen på onsdagen. Vid 11.35-tiden är b-aktien upp drygt 20 procent.

Vd:n Lars Wingerfors är en av vinnarna på aktiens rusning. Han äger 88,6 miljoner b-aktier och innehavet har därmed ökat drygt 1,6 miljarder kronor i värde under dagen. Han äger dessutom 19,5 miljoner a-aktier enligt Holdings.

Sedan årsskiftet är b-aktien upp drygt 51 procent och under tisdagen är aktien den klart mest omsatta på Stockholmsbörsen.

Handelsbanken anser att spelbolagets rapport för tredje kvartalet var bättre än väntat, skriver Finwire.

2 tim
INA FASSBENDER / AFP
undefined

Embracer miljardköper bolag i USA: ”Funnits på radarn”

Embracer Group köper det amerikanska bolaget Saber Interactive för knappt 1 030 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Summan kan växa ytterligare och Embracer skriver att det finns en tilläggsköpeskilling på maximalt 375 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Det uppköpta bolaget har mer än 600 anställda.

– Saber har funnits på vår radar länge på grund av deras långa historia med konsekvent högkvalitativt arbete, säger Embracers vd Lars Wingefors.

Idag 06:16
Illustrationsbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Embracer ökar sitt resultat med över 50 procent

Spelutvecklingsbolaget Embracer ökar sitt resultat med över 50 procent, visar bolaget i sin rapport över tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår.

Det kraftigt ökade resultatet förklaras främst av ökad försäljning inom affärsområdet Games samt en ökad andel intäkter från digital försäljning och ägda titlar inom området, skriver bolaget.

”Redan i dag har vi den starkaste pipelinen någonsin med 96 titlar under utveckling runt om i koncernen, av vilka 52 ännu inte är utannonserade”, skriver vd Lars Wingefors i rapporten.

Idag 05:07
Läs mer om Rapportsäsongen
Pressbild på en Sandvik-anställd i Gävle. Bilden togs 2018. Sandvik
Dagens aktierekar

Analyshus: Köp Sandvik – aktien ska upp 17 procent

Det är köpläge i Sandvik, anser analyshuset Kepler Cheuvreux och sätter verkstadsjättens riktkurs till 214 kronor.

Det är runt 17 procent högre än de 183 kronor som aktien handlas i på onsdagseftermiddagen.

Kepler tror att Sandviks investeringar kommer ta fart i år och nästa år och räknar med att rörelseresultatet ska växa med 7 procent i snitt de kommande tre åren.

Invetmentbolaget Industrivärden är största ägare i Sandvik och äger 12,47 procent av bolaget, enligt Holdings.

18 min
Läs mer om Dagens aktierekar
Dagens bolagsnyheter

Nordic Waterproofing-chefer har sålt för 47 miljoner

(Direkt) Sex chefer i Nordic Waterproofing har sålt aktier för många miljoner under de senaste månaderna och kraftigt reducerat sina innehav.

Totalt summeras försäljningarna till nästan 470.000 aktier under de fyra senaste månaderna, enligt information i ägardatabasen Holdings. Aktier har sålts till ett värde om cirka 47 miljoner kronor baserat på snittkursen under perioden.

"Det har bara funnits ett fåtal tillfällen att göra transaktioner under de senaste åren, och det är klart, nu när kursen steg så har väl folk passat på att realisera av privatekonomiska skäl", säger Nordic Waterproofings finanschef Jonas Olin till Nyhetsbyrån Direkt om de många avyttringarna på sistone.

1 tim
Olof Swahnberg / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nent-chef lämnar vd-uppdrag efter fyra månader på posten

Jakob Mejlhede Andersen lämnar uppdraget som vd för Nent Studios UK – ett jobb han tillträdde så sent som i oktober, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Han har också ett förflutet som chef för Nents streamingtjänst Viaplay.

– Vi har skapat något alldeles unikt med Viaplay och jag är stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit. Nu har jag tagit beslutet att ta nästa steg i min karriär och jag ser fram emot vad som ligger framför mig, säger Mejlhede Andersen.

Nents vd och koncernchef Anders Jensen säger att den avgående chefen ”varit en viktig drivkraft i att etablera Viaplay som den ledande nordiska streamingtjänsten”.

2 tim
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Peab ändrar redovisningen efter myndighetens krav

Peab ändrar sina redovisningsprinciper för projekt med svenska bostadsrättsföreingar, meddelar byggbolaget i ett pressmeddelande.

Det är en direkt följd av påtryckningar från Finansinspektionen.

Peab anser fortfarande att de inte har rejält inflytande över föreningarna när parterna skrivit på avtal för bland annat marköverlåtelse, men skriver att de gör bedömningen att det ”inte finns några utsikter att ändra Finansinspektionens uppfattning”.

Besqab har tidigare uppgett för DI att Finansinspektionen anser att föreningarnas skulder ska konsolideras in i företagens balansräkning, då FI anser att föreningarna inte är så självständiga.

6 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter