JULIAN STRATENSCHULTE / DPA
Tysklands tillväxt

Expert: Industrin kan bottna de närmaste månaderna

De senaste dagarnas statistik ger glimtar av hopp att den tyska ekonomin håller på att stabiliseras, säger Berenberg-ekonomen Florian Hense till FT i en kommentar till det klart högre än väntade Zew-indexet som släpptes på tisdagsförmiddagen.

Hense menar att statistiken inte längre överraskar på nedsidan, att industriordrarna har blivit ”mindre dåliga” och att företagens förväntningar har stabiliserats om än på en låg nivå.

– Industriproduktionen kan hitta en botten de närmaste månaderna så länge inte Trump ökar på handelsspänningarna och Storbritanniens utträde ur EU sker under ordnade former, säger Hense till FT.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

AHMED JADALLAH / TT NYHETSBYRÅN
Noteringen av Saudi Aramco

Analys: Politiskt överpris – dröjer tills kursen är rimlig

När är det läge att köpa in sig i Saudi Aramcos dyra aktie, frågar sig Wall Street Journals Rochelle Toplensky. De som trots allt är sugna på en köpa saudisk fossil-aktie gör bäst i att vänta om de vill ha ett rimligt pris, skriver hon.

Toplensky pekar bland annat på att teckningskursen är satt till 32 riyal samtidigt som en Bernstein-undersökning visar att internationella investerare inte är beredda att betala mer än omkring 24 riyal.

”Aramco har fått ett överpris av politiska skäl”, skriver hon och fortsätter:

”Det är inte ett normalt oljebolag och har inte haft en normal väg till börsen. Investerare kan inte räkna med att aktien kommer att handlas normalt heller.”

Igår 20:45
Arkivbild.  Maxim Shemetov / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Det har varit väldigt stor turbulens kring noteringen”

Oljepriset och Saudi Aramco är några av ämnena som avhandlas i senaste Ekonomiekot Extra.

Där tas upp att den saudiska oljejättens notering blir den största någonsin och att Saudiarabien får in 26 miljarder dollar i samband med att handeln startar i aktien.

– Det har varit väldigt stor turbulens kring den här noteringen, säger Nordeas energianalytiker Thina Saltvedt i programmet.

Hon lägger till att det är oklart hur mycket olja Saudiarabien faktiskt har och hur mycket de kan producera.

I Ekonomiekot Extra nämns också att bolaget blir det högst värderade börsbolaget i världen.

Det är också det mest lönsamma bolaget. Under årets tre första månader tjänade de runt 700 miljarder kronor.

Igår 08:25
FAYEZ NURELDINE / AFP
undefined

Klart: Aramcos börsnotering blir tidernas största

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

5 dec
Läs mer om Noteringen av Saudi Aramco
Čeferin TT.
Penningstinna idrotten

Giganternas diskussion väcker ont blod: ”En vansinnig plan”

Uppgifterna om riskkapitaljätten CVC:s samtal med Fifa och Real Madrid om att skapa en ny global fotbollsturnering har fått flera av sportens mäktigaste personer att sparka bakut, skriver Financial Times.

Uefa-toppen Aleksander Čeferin kallar det hela för en ”vansinnig plan”.

– Det är svårt att tänka sig ett mer själviskt och egoistiskt projekt. Det skulle helt uppenbart förstöra fotbollen världen över – för spelarna, för fansen och för alla med koppling till sporten – till förmån för ett litet antal människor, säger han.

Uppgifter till tidningen gör gällande att ett av alternativen som Real Madrids ordförande Florentino Pérez överväger är att skapa två ligor bestående av 20 lag vardera. Åtta av dessa lag skulle vara de åtta föreningar som nyligen grundade organisationen World Football Club Association, som skapats för att göra om klubblags-VM.

CVC uppges samtidigt föra diskussioner med Fifa om att köpa de kommersiella rättigheterna till klubblags-VM.

Igår 18:00
ARND WIEGMANN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: CVC i samtal med Fifa om ny superturnering

Riskkapitalbolaget CVC Capital Partner har diskuterat med Fifa om att starta ett nytt ”VM för klubblag” som ska innehålla några av de bästa klubblagen i världen. Det skriver Financial Times och hänvisar till källor med insyn.

CVC skulle i så fall finansiera turneringen och sälja vidare matchrättigheterna till mediabolag. Även andra riskkapitalbolag, kinesiska konglomerat och internationella mediebolag har varit i kontakt med Fifa i samma ärende.

Real Madrid, världens rikaste klubb mätt i intäkter, har separat kontaktat CVC och andra företagsgrupper för att starta en ny klubbliga.

5 dec
Läs mer om Penningstinna idrotten
Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Ericssons bot

Analyser: Tror inte på svensk naivitet – handlar om girighet

Det skriftliga erkännandet ”vi har mutat” är en skamfläck för Ericsson, skriver DN:s Hans Strandberg efter fredagkvällens besked om miljardförlikningen i USA.

”Nu kommer företaget att ha ögonen på sig från USA, som med stöd av sina lagar kan agera världspolis”.

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka befarar att historien kan försämra inte bara Ericssons utan även Sveriges rykte.

– Jag kan bli lite frustrerad över bilden av att vi är naiva. Jag tror faktiskt inte det. Vi har nog snarare varit giriga och det är bara att beklaga, säger hon.

SvD Näringslivs Birgitta Forsberg förvånas över att Ericsson inte förhandlade ner böterna, som landade på omkring 10 miljarder kronor i linje med det belopp som finns avsatt.

”Men cheferna hade kanske inga större incitament”, skriver hon på Twitter.

Igår 15:22
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekholm: Det kommer alltid finnas rötägg i Ericsson

De fel som begicks och som nu kostar Ericsson över 1 miljard kronor skulle inte kunna inträffa i dag. Det säger bolagets vd Börje Ekholm till TT på lördagen.

När nyhetsbyrån frågar om all korruption kopplad till Ericsson nu är utagerad, svarar han bland annat:

– Vi är ju 100 000 personer i det här och det kommer alltid att finnas rötägg i företaget. Det viktiga för oss är att vi har ett system på plats som gör att vi snabbt kan hitta det och snabbt vidta åtgärder.

Igår 11:23
Ericssons vd Börje Ekholm.  HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Uppgörelsen avslutar detta kapitel i vår historia”

”Dessa tidigare misslyckanden gör mig upprörd”. Så säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande om att telekomjätten nått en förlikning med amerikanska myndigheter kring korruptions- och mutanklagelser.

Ericsson kommer att betala drygt 1 miljard dollar i böter.

– Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia, säger Ekholm.

Han säger också att Ericsson nu kan ”gå vidare och bygga ett starkare bolag”.

Ericsson kommer att hålla en telefonkonferens vid 09.30 på lördagen.

Igår 05:26
Läs mer om Röster om Ericssons bot
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Bloomberg: Miljardböterna skruvades ner med 15 procent

Det amerikanska justitiedepartementet uppger att Ericssons böter minskade med 15 procent till följd av att bolaget samarbetade, skriver Bloomberg.

– Det här har varit en lång process som innefattat väsentligt andra tal än de som vi i slutändan hamnade på, säger vd:n Börje Ekholm till SvD Näringsliv.

Rabatten kunde dock ha blivit ännu större. Bland annat det faktum att Ericsson undvek att ta fram vissa dokument gjorde att bötesbeloppen inte subventionerades mer.

Igår 14:16
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson kan inleda processer mot de mutande cheferna

Ericsson kan komma att inleda processer mot de tidigare chefer som begått de fel som lett att bolaget nu får betala böter på över 1 miljard dollar, skriver SvD Näringsliv.

– Vi vill att de ska stå till svars för vad de gjort och nu jobbar vi för att se hur vi ska kunna utkräva ansvaret, säger Ekholm.

Till Dagens Industri säger vd:n dock att ”det är en kultur” som ligger bakom Ericssons problem med korruption.

– Det är en kultur som måste adresseras. Det är ingen tvekan om det, säger Ekholm till DI.

Igår 12:51
Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson.  Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter miljardböterna: ”Vi behåller finansiella målen”

Ericsson kommer att behålla sina finansiella mål för 2020 och 2022. Det säger bolagets finanschef Carl Mellander på en telefonkonferens på lördagen.

Bolaget har gått med på en förlikning i utredningen av korruptions- och mutanklagelser. De får betala drygt 1 miljard dollar i böter. Vd:n Börje Ekholm säger att överenskommelserna med amerikanska myndigheter ”är ett viktigt steg” för bolaget.

– Det som hänt är ett helt oacceptabelt och upprörande kapitel i vår historia, säger Ekholm.

Han säger vidare att Ericsson inte kan förändra det som redan skett, men att de nu gjort förändringar som gör att de är ett starkare bolag med ett bättre program för etik och regelefterlevnad.

Igår 08:49
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska nyvalet

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:29
Boris Johnson, till höger.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tysk toppekonom: Brexit är bra – skapar jobb i Europa

Det är positivt om Storbritannien lämnar EU. Det säger den tyska ekonomen Folker Hellmeyer till SvD.

Hellmeyer motiverar detta bland annat med att internationella bolag då lämnar de brittiska öarna för Europa. Detta kommer i sin tur skapa arbetstillfällen i Europa, poängterar tysken.

Enligt SvD säger Hellmeyer sarkastiskt och med glimten i ögat att brexit vore ”första gången som britterna har gjort något positivt för den europeiska ekonomin”.

Igår 10:46
TT
undefined

Investerarnas brexit-skydd: Guld för 34 miljarder kronor

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

Igår 06:12
Läs mer om Brittiska nyvalet
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Studie: Koldioxidskatt inte så effektiv som man trott

En ny studie från Handelshögskolan i Stockholm visar att svensk koldioxidskatt inte haft lika stor effekt som man trott, rapporterar SVT Nyheter. 1991 införde Sverige en punktskatt på koldioxidutsläpp och forskargruppen har gått igenom svenska företags koldioxidutsläpp 1990–2008.

På knappt 20 år har utsläppen minskat – men inte hos företag som stått för 70–75 procent av alla koldioxidutsläpp i Sverige. Enligt professor Per Strömberg kan de till och med ha ökat sina koldioxidutsläpp, bland annat tack vare att stålindustrin lyckats få regeringen att införa undantag efter lobbyarbete.

Igår 16:58
Luftföroreningar i Peking, Kina och Peter Eriksson (MP) TT/AP
undefined

Kinesisk partitopp attackerar svenska politiker

Den kinesiska toppolitikern Zhen Sun, som är vice generaldirektör på departementet för klimatförändringar går till angrepp mot Sverige och Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete. Det rapporterar Aftonbladet som har gjort en intervju med Zhen Sun i samband med klimattoppmötet i Madrid. Den verbala attacken skedde då Zhen Sun trodde att kameran var avstängd.

– Han är inte lämplig för en sådan position, han är inte ärlig. Han har fel. Era politiker är för dåliga.

Kritiken är en reaktion på att Eriksson sagt att Kina är en huvudvärk då landet fortsätter att investera i kolkraft och står för mest utsläpp i världen.

Igår 16:58
Läs mer om Klimatförändringarna
Fondernas placeringar

Bästa småbolagsfonderna utklassar börsen i år – här är fondernas viktigaste innehav

De tio bästa Sverigefonderna med inriktning på små och medelstora bolag har utklassat Stockholmsbörsen i år.

Fonderna har alla rusat över 42 procent sedan årsskiftet – börsens breda index, OMXSPI, är upp 26,4 procent.

Topplistans avkastning är hämtad hos Morningstar och gäller fram till 5 eller 6 december.

Här nedanför framgår det också vilka innehav som väger tyngst i de tio bästa fonderna med inriktning på små och medelstora bolag.

Igår 13:18
Illustrationsbild.  TT
undefined

Lannebo dumpar SEB och SKF – Carnegie satsar på Millicom

Lannebo Fonders Mixfond sålde i november av samtliga aktier i SEB och SKF och delar av innehavet i Skanska. Det skriver förvaltarna Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf i en uppdatering för november.

”Osäkerheten i SEB har ökat efter misstankarna kring penningtvätt i den baltiska verksamheten”, skriver förvaltarna.

De köpte i stället aktier i bland annat SSAB och Investor i november.

Lannebos småbolagfond sålde av aktier i Nibe, Beijer Ref och Sweco ”av värderingsskäl”.

Carnegie Småbolagsfond köpte in sig i Systemair i november, skriver förvaltaren Viktor Henriksson i en uppdatering och lägger till att bolaget är attraktivt värderat. Dessutom har fonden ökat i Millicom i november.

Det senare bolagets aktie har pressats av Kinneviks sorti och den pressen lär avta, tror Henriksson.

”Vi har den största respekt för Kinnevik, men innehavet i Millicom har de inte hanterat på något bra sätt under året”, skriver han.

Igår 05:38
Läs mer om Fondernas placeringar