Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Expert tror på högre priser: ”Värsta prisraset är över”

Bostadspriserna kommer att fortsätta svagt uppåt i höst. Det säger Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg till SvD Näringsliv.

– Det värsta prisraset är över, säger hon.

Hon tror att oron för en räntehöjning har blåst över. Svensk Mäklarstatistiks Hans Flink håller med. Han säger att det är en annalkande lågkonjunktur som nu är det dominerande orosmolnet för bostadsmarknaden.

– Det är betydligt värre än en liten räntehöjning, säger han.

Priserna för bostadsrätter var nationellt sett oförändrade under juli månad, medan priset för villor steg 1 procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Sett i årstakt har priserna på bostadsrätter i riket stigit 4 procent, medan motsvarande för villor är 1 procent.

Svensk Mäklarstatistiks siffror i korthet

Riket:

 • Bostadsrätter: +/- 0 procent
 • Villor: + 1 procent

Storstockholm:

 • Bostadsrätter: +/- 0 procent
 • Villor: +/- 0 procent

Storgöteborg:

 • Bostadsrätter: + 1 procent
 • Villor: +/- 0 procent

Stormalmö:

 • Bostadsrätter: + 3 procent
 • Villor: +/- 0 procent

(förändringarna är på månadsbasis, mellan juni och juli)

Mer om

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: På Wall Street. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street öppnar uppåt – Intel lyfter på rapport

New York-börserna öppnar uppåt på fredagen i linje med världens övriga börser. Detta trots fortsatt oro för coronavirusets spridning, skriver Market Watch.

Kreditkortsföretaget American Express rapporterade en något bättre vinst än väntat i det fjärde kvartalet och aktien stiger nära 4 procent procent i förhandeln.

It-företaget Intels delår kom in betydligt bättre än analytikerna väntat sig. Vinsten blev 1,52 dollar per aktie mot väntade 1,25 dollar per aktie, skriver CNBC. Aktien stiger 5,5 procent.

Walt Disney tappar dock runt en halv procent efter att bolagets resort i Shanghai stängs tills vidare på grund av coronaviruset.

Den svenska telekomjätten Ericssons mindre vinst än väntat i kvartalet sätter spår även i New York – aktiens depåbevis tappar runt 7 procent i förhandeln.

Boeing stiger runt 1,5 procent utan andra kända nyheter än att nya modellen 777x ska testflygas för första gången i dag.

Texten uppdateras.

1 tim
Frankfurt, Paris, och Londonbörserna. Arkivbilder. TT
undefined

Kraftiga börsuppgångar i hela Europa – virus i fokus

Stockholmsbörsen är inte ensam att lyfta rejält på fredagen. Alla ledande Europabörser stiger på bred front strax före klockan 12. Uppgångarna sker utan större draghjälp från resten av världen.
• Frankfurt (DAX30): +1,3 procent
• London (FTSE100): +1,8 procent
• Paris (CAC40): +1,4 procent
Asienbörserna handlades nämligen utan tendens under natten och morgonen, och efter en torsdagskväll med små rörelser indikerar terminshandeln att New York-börserna öppnar med mer måttliga lyft.

Corona-viruset står fortsatt i fokus. Världshälsoorganisationen WHO har valt att inte utlysa ett globalt nödläge och Société Générales analytiker Kit Juckes säger till FT att tonen i den internationella pressen har ändrats och med det reaktionen från finansmarknaderna.

Paul Donovan, strateg vid UBS, säger till samma tidning att strukturella förändringar i den globala ekonomin har gjort det svårare att tydligt analysera effekten av virusutbrottet i Kina.

– Det kan komma ett ske ytterligare skift mot onlineförsäljning, vilket kan mildra konsumentskadan, säger han.

4 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugn handel på Asiens börser inför firandet – viruset i fokus

Det var små rörelser på de av Asiens ledande börser som höll öppet under fredagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1 %
• Hongkong: +0,2 %
Investerarna fortsätter att följa utvecklingen kring coronaviruset, skriver CNBC och lägger till att kinesisk statlig media uppgett att 830 personer insjuknat i Kina.

Becky Liu, ansvarig för kinesisk makroekonomi vid Standard Chartered Bank, säger till CNBC att det återstår att se hur svår situationen kommer att bli.

– Investerare är rädda att coronaviruset ska dämpa konsumtionen i Kina nu när den kinesiska ekonomin redan börjat mattas av, säger Yasuo Sakuma, investeringschef vid Libra Investments, till Reuters.

Börserna i både Kina och Sydkorea har haft stängt i dag då nyårsfirandet inleds i morgon, lördag.

Idag 04:15
Läs mer om Dagens börs internationellt
Rapportsäsongen Ericsson
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Ericsson

Börje Ekholm: Regeringen får ta tag i sprängningarna

Det är både allvarligt och illavarslande att det sprängs bomber i svenska bostadsområden, anser Ericssons vd Börje Ekholm enligt TT.

Tidigare i veckan skedde en explosion nära telekomjättens huvudkontor i Kista.

Ekholm säger att han är övertygad om att Sveriges konkurrenskraft minskar av den råare kriminaliteten.

– Det här tycker jag är en av de största frågorna för regeringen att ta tag i, säger Ericssonchefen.

Han säger också:

– Ett av de grundläggande kraven man kan ha på en statsmakt, det är ju egentligen att skapa en säker miljö och en säker närmiljö.

4 tim
Mellander till höger. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera motvindar för Ericsson: ”Är extremt fast beslutsamma”

Ericssons finanschef Carl Mellander pekar på en rad olika omständigheter som kommer att pressa marginalerna nedåt under 2020.

Lönsamheten är lägre i vad bolaget anser vara strategiska kontrakt, utbyggnaden av 5G i Kina kostar på och höstens förvärv av Kathrein spås pressa marginalen nedåt. Dessutom kommer investeringarna i digitalisering, regelefterlevnad och säkerhet att fortsätta.

Före rapporten spådde analytikerna att Ericsson når en rörelsemarginal på 11,5 procent under 2020. Är det då kanske lite för högt?

– Vi har ju vårt mål på 10 procent eller över. Vi är extremt fast beslutsamma för att nå våra mål, men vi vill ändå tala om de faktorer som vi tror kommer påverka marginalen, säger Mellander som svar till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland annat spår Mellander att underliggande lönsamhetsförbättringar kan fortsätta att kompensera för de negativa effekterna.

6 tim
Börje Ekholm. HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson lyfter vinsten rejält och höjer utdelningen

Ericsson lyfter vinsten i det fjärde kvartalet till drygt 6 miljarder kronor. Det är något lägre än analytikernas förväntningar. Det justerade resultatet kommer in klart lägre än väntat.

Telekomjättens styrelse föreslår samtidigt att utdelningen till aktieägarna ska öka med 50 procent.

Den jämförbara omsättningen ökade med 1 procent, enligt den färska rapporten. Försäljningen minskade i Nordamerika, men det kompenserades av tillväxt i bland annat Mellanöstern och Nordostasien. Den totala omsättningen i kvartalet steg 4 procent jämfört med samma period 2018.

”Våra prestationer under 2019 visar att vi följer planen för att nå våra mål för 2020 och 2022”, skriver vd:n Börje Ekholm i rapporten.

Idag 06:01
Läs mer om Rapportsäsongen
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Börsen rekylerar upp – Ericsson rasar på rapport

Stockholmsbörsen inledde fredagen klart på plus – och fortsatte sedan uppåt. Vid 16-tiden låg indexen som följer:
• OMXS30: +1,2 %
• OMXSPI: +1,2 %
Uppgången kom efter två dagar av nedgångar.

Ericssons färska rapport visar att rörelseresultatet lyfte rejält i det fjärde kvartalet och att styrelsen föreslår att utdelningen ska höjas. Men det justerade resultatet kom in 1 miljard lägre än analytikernas förväntningar. Aktien rasade 6,6 procent.

Alla OMXS30-bolag utom just Ericsson och Autoliv handlades på plus. Assa, Hexagon och Sandvik steg mest med uppgångar på 2,5 till 3,3 procent.

Castellum rapporterade ett förvaltningsresultat under analytikernas förväntningar men föreslår en höjd utdelning för 22:a året i rad. Aktien steg några tiondels procent.

Öresund föreslår en höjd utdelning i samband med rapporten som visade att investmentbolaget fick storstryk av börsen i fjol. Aktien steg 2,4 procent.

Kabe rasade drygt 6 procent efter en vinstvarning för fjärde kvartalet.

Idag 08:03
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
HONG YOON-GI / AFP
Nya coronaviruset

S&P: Sjukdomen kan slå mot Kinas ekonomiska tillväxt

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s varnar för att om situationen försämras ytterligare med den nya coronasmittan i Kina så kan sjukdomen kapa 1,2 procentenheter av landets tillväxt i år. Detta efter en tillväxt på 6,1 procent i världens andra största ekonomi i fjol, den långsammaste tillväxttakten på 29 år.

Kina har beordrat resebolag att sluta sälja paketresor och kollektivtrafiken i tolv städer har tillfälligt stoppats för att hindra spridningen av det dödliga coronaviruset.

5 tim
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina beordrar resebolag att sluta sälja paketresor

Inga fler paketresor inom landet såväl som utomlands. Så lyder Pekings order till resebolagen under fredagen, enligt Bloomberg.

Syftet med beskedet är att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset, som hittills dödat 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten men flera städer har isolerats.

Rent ekonomiskt kan sjukdomen innebära en rejäl smäll. Direkt skriver att kinesiska turister antas ha spenderat 130 miljarder dollar utomlands 2018.

6 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Castellum höjer utdelningen för 22:a året i rad

Fastighetsbolaget Castellum höjer förvaltningsresultatet på årsbasis men missar samtidigt analytikernas förväntningar i fjärde kvartalet.

Utdelningen per aktie föreslås till 6,50 kronor, att jämföra med förväntade 6,47. Det är en ökning med 7 procent.

– Jag är oerhört stolt över att avsluta både året och decenniet med att konstatera att vi höjer utdelningen för 22:a året i rad och ökar förvaltningsresultatet med 7 procent, säger vd Henrik Saxborn i samband med rapporten.

Idag 07:13
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fastighetsbolagen i täten när gröna obligationer slår rekord

Det gavs ut gröna obligationer till ett värde av 133 miljarder kronor i Sverige under fjolåret, skriver TT.

Det är ett nytt svenskt rekord och en ökning med 85 procent jämfört med 2018.

De gröna obligationerna står för 15 procent av Sveriges totala obligationsmarknad, vilket är en relativt hög siffra ur global synvinkel.

– Det är ett tillskott av nya investerare hela tiden, säger Lars Mac Key, chef för hållbara obligationer på Danske Bank.

I fjol gav 31 svenska företag ut gröna obligationer till ett värde av 51,5 miljarder.

Fastighetsbolagen står för en stor del av den gröna obligationsmarknaden.

Idag 05:50
Läs mer om Fastighetssektorn
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

”Ruts mamma” överväger att sälja livsverket

Hemfrids grundare och majoritetsägare Monica Lindstedt brukar kalla sig själv mamma till rut, skatteavdraget för städning och andra hushållsnära tjänster. Nu överväger hon att sälja livsverket, rapporterar DI.

Processen pågår, men än är det för tidigt att säga om Lindstedt kommer att sälja av alla sina 52 procent i bolaget, säger hon till DI.

– Men en sak kan jag säga: Det handlar inte om någon börsintroduktion.

Lindstedt säger att den finansiella sektorn inte bryr sig om eller värderar att Hemfrid vill vara en god samhällsaktör med fokus på hållbarhet och schyssta villkor. Så kommer det in en ny ägare måste den dela dessa värderingar, säger hon till DI.

1 tim
Boris Lennerhov. Pressbild. Gekås
undefined

Nytt rekord för Gekås men sänkt bonus för personalen

Gekås dagsförsäljning har i snitt ökat med 15 procent hittills i januari, meddelar butiksjätten i Ullared.

– Mycket har vi säkert den milda vintern att tacka för, säger vd:n Boris Lennerhov i ett pressmeddelande.

Under hela 2019 ökade försäljningen med 4 procent till drygt 5,6 miljarder kronor vilket var en ny rekordnivå. Personalen får nu en bonus på 13 miljoner kronor att dela på.

– När Gekås går bra ska det också märkas för alla som gör jobbet, säger Lennerhov.

Förra året fick dock personalen dela på 23 miljoner kronor, vilket gav 17 000 kronor i tillskott på januarilönen för de heltidsanställda.

Idag 08:21
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Volvo Cars / Bolagsnyheter

EU godkänner gemensamt Volvo-köp av ”World of Volvo”

Volvo AB och Volvo Cars får grönt ljus av EU-kommissionen att köpa varumärkets upplevelsecentrum World of Volvo.

Det framkommer i ett pressmeddelande från kommissionen.

"Kommissionen drog slutsatsen att det föreslagna förvärvet inte skulle ge upphov till några konkurrensproblem med tanke på att World of Volvo har försumbar verklig eller planerad verksamhet inom EES-området", heter det.

3 tim
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Volvo luras – avgasreningen stängs av i minusgrader”

Den tyska miljöorganisationen DUH hävdar att Volvos avgasrening helt stängs av vid minusgrader, skriver SvD Näringsliv.

– Det är inte tillåtet. Och det får speciellt stora konsekvenser i ett land som Sverige där temperaturerna ofta är låga, säger DUH:s projektledare Axel Friedrich som hållit i testarna av Volvos dieselsuv XC60.

Friedrich säger vidare att Volvo ”luras” och att reningen måste fungera i alla väder.

Volvo skriver i ett uttalande att bolaget aldrig har manipulerat några tester, men att utsläppsnivåer kan variera beroende på hastighet, last och väderförhållanden.

Igår 18:50
Illustrationsbild från en av Volvo Cars butiker. KARIN OLANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvo Cars svar: Vi har aldrig manipulerat testerna

Volvo Cars har aldrig manipulerat några tester, uppger presschefen Stefan Elfström i en kommentar för SvD Näringsliv.

Uttalandet kommer efter att tyska miljöorganisationen DUH anklagat Volvo Cars för att använda ”en tydligt olaglig manipulationsanordning vid mätning av avgaser”.

Elfström säger till SvD att alla bilarna är ”testade, certifierade och godkända enligt gällande regelverk” och att tekniken som används för avgasrening är standard i industrin.

Igår 12:57
Läs mer om Volvo Cars / Bolagsnyheter