FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Bolagens utdelningar

Expert: Utdelningsstrategin står fast – leta ocykliskt

Många bolag på Stockholmsbörsen slopar sin utdelning – men Avanzas aktieexpert Nicklas Andersson ser chans till revansch för utdelningsjägare. Utdelningsstrategin ”som sådan står benfast”, säger han till Dagens Industri.

Just nu borde privatpersoner som gillar utdelningar spana in bolag som är ocykliska och som inte påverkas direkt av coronaviruset, anser han.

– Det enda vi vet med säkerhet är att vi kommer ta oss ur det här. Det är viruset mot mänskligheten – och jag vet vem som kommer att vinna, säger Andersson till DI.

Andersson har tidigare sagt i olika poddar och tv-inslag att man ska bry sig om totalavkastningen mer än direktavkastningen.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Supermakternas kamp
Donald Trump t.v. Delta t.h. TT
Coronaviruset Supermakternas kamp

Källor: USA väntas förbjuda kinesiska flygbolag från inresa

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, enligt källor till Reuters.

Vita husets åtgärder grundar sig i Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin.

Amerikanska flygbolagen Delta och United Airlines har bett om att få återuppta sina flygningar till Kina denna månad.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger Delta enligt Reuters.

6 min
Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen, Swedbanks ekonom Maija Kaartinen och Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.  Bilder från Nordea, Swedbank och Carnegie.
undefined

Experter: Tydlig varning – Kina höjer insatserna

Rapporterna om att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor är en tydlig upptrappning av spänningarna mellan USA och Kina, säger Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen till Omni Ekonomi.

Utvecklingen är också ett tecken på att Kina är redo att dra in fas ett-avtalet i maktkampen om Hongkong och därmed höja sina insatser, säger Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking. Han tror att det nu är 50 procents risk för att vapenvilan i handelskonflikten mellan de två länderna spricker innan presidentvalet i USA i höst.

Men Swedbanks ekonom Maija Kaartinen tror inte på en fortsatt eskalering i närtid, eftersom det skulle vara riskabelt för båda länderna mitt i coronakrisen.

Läs mer om de tre experternas syn på frågan nedan.

Igår 13:21
Xi Jinping/sojabönor. TT
undefined

Expert: Kina använder svag efterfrågan som påtryckning

Uppgifterna om att Kina stoppar import av amerikanska sojabönor gav börsen skrämselhicka på måndagen. Men importstoppet beror inte bara på att Kina vill markera mot USA i den pågående Hongkong-konflkten, säger analytiker till CNBC.

Virusutbrottet har lett till att handelskedjorna mellan USA och Kina försvagats och dessutom till ett tapp i efterfrågan på sojabönor, säger Hao Hong, analytiker på Bank of Communications.

Analytikern Alan Suderman säger att importstoppet troligen är temporärt.

– Nuvarande transporter gör att utbudet är tillfredsställt, vilket ger Kina möjlighet att hota, säger han.

Igår 06:49
Läs mer om Coronaviruset
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Börsuppgången tilltar – OMXS30 handlas över 1700

Stockholmsbörsen fortsätter veckans segertåg med nya klara uppgångar. Strax före klockan 16.30 handlas OMXS30 över 1700 punkter igen – för första gången sedan den 5 mars. Även de ledande Europabörserna noteras klart högre i förmiddagshandeln.
• OMXSPI: +2,0 procent
• OMXS30: +2,1 procent
Bland de största pjäserna är det konjunkturbolag som Sandvik, SKF och Volvo som går starkast. SKF har fått höjd rekommendation av Morgan Stanley och är upp över 3,5 procent. Sandvik rusar över 6 procent.

Vitrolife meddelade att försäljningen börjat återhämta sig och kan nå 40–50 procent av fjolårsnivån under andra kvartalet. Aktien stiger nästan 6 procent.

Clas Ohlsons fjärde kvartal (februari-april) innebar mindre förluster än analytikerna hade väntat sig på förhand och aktien är upp över 7 procent.

Elekta föll kraftigt i öppningen efter gårdagskvällens nyhet att vd:n Richard Hausmann avgår med omedelbar verkan. Under förmiddagen har aktien återhämtat sig något men är fortfarande ner drygt 6 procent.

Sectra stärkte resultatet i bolagets sista kvartal men varnade samtidigt för ett svagt första kvartal i det brutna räkenskapsåret. Aktien backar över 5 procent.

SEB upprepar köp för Netent och höjer riktkursen. Aktien stiger över 8 procent.

OMXS30 har stigit över 35 procent sedan botten den 16 mars.

1 tim
Illustrationsbild. DARREN STAPLES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljeaktier rusar efter att oljepriserna stigit

De stigande oljepriserna ledde till uppgångar för flera av Stockholmsbörsens oljeaktier på onsdagen.

Under förmiddagen steg priset på brentolja till över 40 dollar fatet för första gången sedan i mars. Det följde uppgångar på onsdagskvällen efter uppgifter att Opec+ överväger att förlänga nedskärningarna i produktionen.

Vid 10.50-tiden var IPCO och Maha Energy upp över 10 procent för dagen. Enquest hade stigit cirka 7 procent medan Lundin Energy, som under morgonen fick en köprek av Carnegie, var upp över 4 procent.

Idag 08:52
TT
undefined

Swedbank och H&M vinnare på glad Stockholmsbörs

Det positiva humöret höll i sig på Stockholmsbörsen under tisdagen och vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: +1,2 %
• OMXS30: +1,1 %
Dagens vinnare var Swedbank som klättrade 4,1 procent. H&M och SSAB avslutade också klart positivt med uppgångar på 4 procent vardera.

Medicinteknikbolaget Bactiguard rusade 24,2 procent efter att bolaget fått bekräftat att det desinficerande medlet Hydrocyn är effektivt mot coronaviruspartiklar.

Sämre gick det för SAS efter ett säljråd från HSBC, som varnar för en långsam återhämtning. Aktien tappade 1,7 procent. Även SCA föll 1,1 procent efter att Jefferies sänkt aktien till underperform efter den senaste tidens uppgång.

Kredithanteringsbolaget Intrum steg 12,8 procent under hög omsättning, utan några kända nyheter. Kontantbolaget Loomis var i sin tur upp 13,3 procent.

Gruvutrustningsbolaget Epiroc lyfte 2,6 procent efter att ha varslat 425 personer om uppsägning på grund av låg efterfrågan.

Även i övriga Europa samt i USA var det muntra miner på aktiemarknaderna. Kapitaljätten Blackrocks strateger förklarar det med att investerare tycks ta intryck av de senaste veckornas makrosiffror som tyder på att den värsta ekonomiska krisen är över. Kravallerna i USA och landets upptrappade konflikt med Kina pekas samtidigt ut som orosmoln av flera bedömare.

Igår 15:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Alexander Vlaskamp. Pressbild
Scania / Bolagsnyheter

Alexander Vlaskamp ny försäljningschef på Scania

Alexander Vlaskamp ersätter Karin Rådström som försäljningschef på Scania, enligt ett pressmeddelande.

Vlaskamp tillträdde tjänsten den 1 juni och kommer ingå i Scanias verkställande ledning.

Alexander Vlaskamp har haft ett flertal ledande befattningar inom bolagets europeiska försäljnings- och serviceverksamhet, bland annat som chef för Scanias marknadsbolag i Tyskland, Österrike och Polen. 2017 utsågs han till chef för Scanias globala lastbilsförsäljning, enligt pressmeddelandet.

Han efterträder Karin Rådström som lämnade bolaget för ett toppjobb på tyska Daimler.

1 tim
Henrik Henriksson Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scanias vd tror inte på snar ljusning: Krisen är allvarlig

Det kommer att ta lång tid innan efterfrågan återvänder som Scania hade före krisen. Den analysen gör företagets vd Henrik Henriksson i en intervju med Dagens Industri. Han menar att de nu måste balansera om hela bolaget för att hantera de betydligt lägre volymerna 2021.

– Vi måste se över både fasta kostnader, investeringar och vår bemanning, säger han till tidningen.

För SvD Näringsliv utvecklar han den dystra prognosen.

– Det här kommer att hålla i sig en bra stund. Vi ser en signifikant påverkan av coronakrisen under det här året och under nästa år, säger han till tidningen.

Henriksson förutspår också att även koncernsystern MAN kommer att behöva ta ”tuffa beslut”.

1 jun
Läs mer om Scania / Bolagsnyheter
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Starkt Wall Street fortsätter att klättra – lyfts av flygbolag

Wall Street öppnar starkt uppåt vilket hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Efter första halvtimmens handel står indexen som följer:
• S&P 500: +0,9%
• Nasdaq: +0,7%
• Dow Jones: +1,1%

Enligt färska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner.

Båda flyg- och resebranschen och bankerna går starkt uppåt. Expedia, American Airlines och United Airlines stiger alla omkring 4–6 procent. JPMorgan går bäst på Dow Jones har ökat 3,6 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom som lämnade sin rapport efter börsens stänging i går. Resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka närmare 4 procent efter första halvtimmens handel.

Aktien som sticker ut under första halvtimmen är Microchip Technology som ligger plus närmare 10 procent. Chiptillverkaren rusar efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

Onsdagen innebär också introduktionen på Nasdaq för Warner Music Group. Warner Music prissätter börsintroduktionen till 25 dollar per aktie för att samla in 1,925 miljarder dollar, skriver Market Watch.

Texten uppdateras.

1 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda lyft på Asienbörserna – uppgångssviten fortsätter

Asienbörserna fortsatte upp på onsdagen för fjärde handelsdagen i rad. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,3 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +/-0 %
• Hang Seng: +1,2 %
• Kospi: +2,9 %
Industrijätten Samsung Electronics agerade draglok i Sydkorea med en uppgång på 6 procent. Den sydkoreanska börsen stärktes av att landets regering aviserat ett nytt stimulanspaket på 29 miljarder dollar.

Analytiker på National Australia Bank konstaterar att investerarnas optimism håller i sig mot bakgrund av en hittills smärtfri återöppning av världsekonomin samt en stabilisering av virusspridningen.

Idag 03:21
Wall Street TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vapenaktier rusade på börsen efter fortsatta oroligheter

Oroligheter i USA kopplat till protesterna efter George Floyds död i kombination med optimism i form av återöppningen av ekonomin gjorde att Wall Street spretade under dagen. Men vid stängning landade ändå de ledande indexen på plus:
• S&P 500: +0,8%
• Nasdaq: +0,6%
• Dow Jones: +1,1%
Fortsatta gatuprotester har lett till vapenrally på börsen, skriver Market Watch. Vapentillverkaren Sturm, Rutger & Co stängde plus 4,3 procent – högsta nivån sedan april 2016. Och branschkollegan Smith & Wesson stängde på plus 10,1 procent vilket är deras högsta kurs på 19 månader.

Flera av de europeiska börserna har gått starkt i dag där tyska DAX stack ut med att stänga på plus 3,8 procent. Brittiska FTSE 100 gick också upp och stängde på plus 0,9 procent.

Valutatjänstbolaget Western Union rusade i öppningen och vid stängning låg aktien plus 11,3 procent. Detta efter uppgifter om att bolaget är ute efter att köpa upp Moneygram, skriver Market Watch.

Videotjänsten Zoom levererar bolagets kvartalsrapport senare i dag vilket lett till rejält svängig dag för aktien, men vid stängning stod den plus 1,9 procent.

Bland de bolag som rört på sig mest i förhandeln finns bland annat Apple som har sänkt Iphone-priset i Kina då bolaget vill förlänga sitt momentum i samband med att den kinesiska ekonomin gradvis återöppnas, skriver CNBC. Aktien stängde plus 0,5 procent.

Igår 20:00
Läs mer om Börsen internationellt
Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

17 min
USA 1968 och 2020. TT
undefined

Tumultartade 1968 på väg att upprepa sig – även på börsen

Våldsamma gatuprotester, pandemi, rymduppdrag och ett hett presidentval. USA 2020 har slående likheter med det tumultartade 1968 då Hongkonginfluensan krävde 100 000 amerikanska liv, skriver Yahoo Finance.

Till och med årets börsutveckling liknar 1968 års, då Wall Street föll i det första kvartalet för att sedan rekylera upp 24 procent.

Fundstrat-analytikern Tom Lee konstaterar att de båda åren därmed också delar den bristande kopplingen mellan aktiemarknaden och den dystra verkligheten.

”Lärdomen är att börsen inte alltid faller i tider av politisk turbulens och globala pandemier”, skriver Lee.

Men det finns samtidigt en viktig skillnad – 1968 utgjorde ett starkt år för både tillväxten och den amerikanska arbetsmarknaden. Hittills i år har omkring 40 miljoner amerikaner blivit arbetslösa.

Idag 08:26
New York. Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom varnar: Upploppen äventyrar USA:s återstart

De våldsamma protesterna och omfattande butiksplundringarna i USA riskerar att sätta käppar i hjulet för landets ekonomiska återstart. Det säger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman till TT.

Kopelman varnar för att oroligheterna utgör ett stort hinder när många verksamheter nu ska dras igång igen. Ju längre kravallerna pågår desto större blir risken för ekonomiska konsekvenser, säger hon.

Dessutom medför demonstrationerna en risk för att smittspridningen av coronaviruset ska ta fart igen.

– Det kanske är ett större hot mot möjligheterna att få i gång ekonomin än upploppen i sig, säger Kopelman.

Idag 03:36
Läs mer om Polisvåldet i USA