Illustrationsbild: Hackare. Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
It-hoten mot näringslivet

Experter: 5G gör företagen mer sårbara för spionage

Företagens sårbarhet ökar när 5G byggs ut – trots att den nya standarden prioriterar säkerhet, säger bedömare till DI. Eftersom mängden affärskritisk information ökar i näten ökar även intresset från statsaktörer som sysslar med spionage och cyberattacker, menar Säkerhets- och försvarsföretagens generaldirektör Robert Limmergård.

Samtidigt kan fler enheter och typer av mackapärer kopplas upp – och fler enheter kapas.

– Tänk till exempel om det går att kidnappa 100 000 nya bilar. Konsekvenserna och de möjliga lösensummorna är förstås enorma, säger Truesecs grundare Marcus Murray till DI.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild. En investerare på Wall Street. TT
Börsåret 2020

Förvaltare: Kronan lär vara svag – köper utländska aktier

”Börsen mår selektivt väldigt bra”, säger Penser Banks portföljförvaltare Peter van Berlekom i senaste Penserpodden.

Vissa investerare antar att räntorna kommer vara låga länge och kan därför tåla betydligt högre värdering på börsen. Många tror dock fortfarande att värderingarna ska ner, säger förvaltaren.

Han själv verkar positiv till börsen:

– Strategin bygger på att kronan kommer att vara svag och jag vill ha en hög del internationella bolag, säger han.

Han har haft stor exponering mot fastighetssektorn och haft mindre aktier inriktade mot retailsektorn.

1 tim
Tjuren försöker mota björnen i grind utanför tyska börsen i Frankfurt. Arkivbild. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbanken: Risken för björnmarknad har ökat

Risken för en björnmarknad på Wall Street har ökat väsentligt de senaste veckorna. I alla fall om man får tro Bank of Americas checklista på 19 punkter som utgår ifrån data sedan 1968, rapporterar CNBC.

Historiskt har en björnmarknad inträffat när 80 procent av indikatorerna på listan har inträffat och i nuläget har 63 procent av björnmarknadssignalerna utlösts mot 47 procent i januari.

Bland de signaler som lösts ut finns en inverterad räntekurva, låga uppgångar i aktiekurser trots starkare rapporter än väntat och stramare kreditförhållanden, skriver kanalen.

Igår 19:47
Arkivbild: Tunga moln över Stockholmsbörsen. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Varningssignalerna på börsen börjar bli allvarliga

Ett stort antal riktade nyemissioner, stora insynsförsäljningar och rapporter om personer som byter jobbet mot en karriär som swingtrader. Orosmolnen på börshimlen tornar upp sig, menar DI:s Ulf Petersson.

– Jag tycker att varningssignalerna börjar bli av det allvarliga slaget, säger han i Analyspodden.

Han ser både en ”hållbarhetshausse” och en ”tillväxthets” på Stockholmsbörsen med allt högre värderingar i företag som mobilinformationsbolaget Sinch och vätgasbolaget Powercell.

Igår 14:53
Läs mer om Börsåret 2020
Bernie Sanders och hustrun Jane Sanders.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA 2020

Bernie Sanders tar hem segern i delstaten Nevada

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att vinna nomineringsmötet i Nevada med en bred marginal, rapporterar flera internationella medier.

När nästan hälften av distrikten rapporterat sina resultat samlar Sanders 47 procent av väljarstödet mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden som har stöd av 21 procent. Indianaborgmästaren Pete Buttigieg hamnar på tredje plats med 15 procent.

Flera olika väljargrupper i Nevada ser ut att ge Sanders sitt stöd. Månaderna innan nomineringsmötet har hans kampanj kraftsamlat i delstaten och genomfört en stor dörrknackningskampanj.

– Ingen annan kampanj har en gräsrotsrörelse som vi har, det är därför vi kommer att vinna det här valet, sa Sanders i ett tal under natten.

1 tim
Joe Biden.  Ethan Miller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Joe Biden tvåa – hävdar att han gjort comeback

Joe Biden ser ut att sluta på andra plats efter nattens nomineringsmöte. Resultatet är en klättring från katastrofvalen i delstaterna Iowa och New Hampshire där den före detta vice presidenten slutade på fjärde och femte plats.

Trots att gapet till vinnaren Bernie Sanders är stort var Biden segerviss när han i natt höll tal och hävdade att hans kampanj gjort comeback.

– Medier är snabba på att deklarera att någon är död, men vi lever och vi har kommit tillbaka och ska vinna, sa han i talet.

1 tim
Donald Trump  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump gratulerade ”Galne Bernie” till vinsten i natt

USA:s president Donald Trump gratulerade Bernie Sanders till vinsten i demokraternas nomineringsmöte i Nevada. Han passade samtidigt på att håna kandidaten Mike Bloomberg som presidenten kallar för ”Mini Mike”.

På Twitter skriver Trump:

”Det ser ut som att galne Bernie gör bra ifrån sig i den fina delstaten Nevada. Biden och resten ser svaga ut. Och inte en chans att Mini Mike kan omstarta sin kampanj efter historiens sämsta presidentdebatt. Grattis Bernie, låt ingen ta detta ifrån dig”

Republikanerna ställde in nattens nomineringsmöte i Nevada och gav alla de 25 delegaterna till Donald Trump, rapporterar NBC News.

1 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA 2020
Charlotta Faxén.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Experter: Köpsignal i Balco – Vestas orättvist värderat

Danska vindkraftsbolaget Vestas aktie är orättvist lågt värderad – åtminstone jämfört med bolag som norska Tomra och svenska Nibe, säger Lannebo Fonders förvaltare Charlotta Faxén i Placerapodden.

– Folk är alltid lite oroliga över Vestas, säger hon.

Förvaltarkollegan Peter Lagerlöf lägger till att Vestas inte fått en ”ESG-premie” ännu.

Investeraren och tidigare allokeringschefen Jonas Olavi säger i senaste podden Börssnack med Hansén och Olavi att Balco brutit 100-kronorsnivån ”och gett en köpsignal”.

1 tim
undefined

Experter trotsar virusoron: Köpläge i Apple och Nike

Oron för effekterna av coronaviruset sänker flera av Wall Streets jättar – då hittar analyshusen flera köplägen, rapporterar CNBC, som gått igenom veckans köprekar.

Bland annat ser analytikerna köpläge i Apple och dess underleverantör Qorvo, Nike, Kontoor Brands, Synopsys och ON Semiconductor.

Apple tappade 3,7 procent i veckan efter att techjätten sänkt prognosen för det andra kvartalet till följd av virusutbrottet i Kina. Men Baird pekar på att den starka efterfrågan i resten av världen är intakt.

Nike tappade 3,2 procent i veckan. Men trots att skojätten tvingats stänga butiker i Kina räknar Morgan Stanley med att marknaden höjer blicken och ser aktiens värde på sikt, skriver CNBC.

Igår 19:12
Danske Banks strateg och sparekonom Maria Landeborn.  TT
undefined

Landeborn: Risk för corona-ras i Sandvik och Atlas Copco

Stockholmsbörsens högt värderade verkstadsbolag riskerar se sina aktiekurser falla om coronaviruset gör att fabrikerna i Kina tvingas fortsätta hålla stängt. Den varningen kommer nu från Danske Banks strateg Maria Landeborn enligt Dagens Industri.

Störst risk för kursras finns det i bolag med stor exponering mot Kina. Några av jättarna i riskzonen är Atlas Copco, ABB och Sandvik, anser Danske Bank.

– Blir investerare oroliga om att coronaviruset kommer få större konsekvenser än vad man tidigare trott kan det bli stora ras i de bolag som har gått väldigt starkt, säger hon.

Igår 10:32
Läs mer om Dagens aktierekar
IMF-chefen Kristalina Georgieva i Rabat, Marocko, tidigare i veckan. YOUSSEF BOUDLAL / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

IMF sänker tillväxtprognosen på grund av virusutbrottet

Internationella valutafonden IMF sänker den globala tillväxtprognosen på grund av utbrottet av det nya coronaviruset. Det beskedet gav IMF-chefen Kristalina Georgieva under det pågående mötet mellan G20:s finansministrar och centralbankirer i Riyadh, enligt ett uttalande.

Viruset kommer sannolikt att sänka den globala tillväxten med 0,1 procentenheter till 3,2 procent i år och Kinas tillväxt med 0,4 procentenheter till 5,6 procent, enligt den uppdaterade prognosen.

– Men vi tittar också på mer digra scenarier där spridningen av viruset fortsätter under längre tid och mer globalt och då blir konsekvenserna för tillväxten mer utdragen, sa Georgieva under mötet.

Igår 16:21
ITALIAN MINISTRY OF DEFENCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina ska stimulera ekonomin på flera sätt: ”Vi är självsäkra”

Kinas centralbank kommer att ta till ytterligare åtgärder för att stimulera ekonomin – bland annat genom pressa ner räntorna för att hjälpa företag som drabbats ekonomiskt av coronaviruset, uppger en talesperson för Financial News enligt flera medier.

Centralbanken kommer dessutom att pumpa in mer pengar i systemet.

Talespersonen Liu Guoqiang säger till Financial News att Kinas penningpolitiska utrymme fortfarande är relativt stor och att det finns verktyg att ta till.

– Vi är självsäkra och kan kompensera för virusets påverkan, säger han.

Igår 08:30
KHAM / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronasmällen för flygen: 287 miljarder kronor

Virusutbrottet kommer att kosta flygbolagen totalt 29,3 miljarder dollar, motsvarande 287,5 miljarder kronor, i förlorade intäkter för helåret 2020. Det skriver Financial Times och hänvisar till siffror från branschorganisationen International Air Transport Association (IATA).

Den största smällen tar sydostasiatiska flygbolag som står för 27,8 miljarder kronor i minskade intäkter.

I år kan vara första gången sedan 2009 som flygresandet i världen kan minska, skriver Dagens Industri.

21 feb
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet