Jonas Olavi, i mitten.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Experter: Börsen är så stark – påminner om it-bubblan

Börserna är märkligt starka just nu – men det beror på att centralbankerna ”stått på barrikaderna och pressar ner räntorna”, säger investeraren Jonas Olavi i podden Börssnack med Hansén och Olavi.

Nu påminner börserna om 1999 – tiden innan it-bubblan sprack, anser den tidigare allokeringschefen.

– Det frikopplades från fundamenta och börsen bara marscherade på i eufori. Det höll på till mars 2000 innan börsen började falla, säger Olavi i podden.

Lannebo Fonder-förvaltaren Peter Lagerlöf är också inne på att det just nu känns som en repris på börseuforin 1999.

– Det som påminner om -99 är att en aktie går upp några procent varje dag (...) Helt plötsligt har den dubblats på en månad, utan att det hänt nåt egentligen, säger han i Placerapodden och påpekar att ett mindre bolag som Powercell varit mest omsatt på Stockholmsbörsen vissa dagar.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Finansminister Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Regeringen öppnar för statligt ägande i krisande storbolag

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för statligt ägande i krisande storbolag, säger hon i en intervju med DN.

– Det är absolut en fullt möjlig väg att gå, säger hon till tidningen.

Hon lägger till att det handlar om ett fåtal större bolag för vilka det kan bli aktuellt.

Andersson säger vidare att skattebetalare som är med och tar en risk ska kunna få tillbaka en del av pengarna när det vänder.

1 tim
undefined

Microsoft: Molntjänster har ökat 775 procent

Microsoft har offentliggjort siffror som visar hur coronaviruspandemin har förändrat användningen av företagets molntjänster, då allt fler jobbar hemifrån. Tittar man på de regioner i världen där det har införts hårdare karantänsregler så ligger ökningen på hela 775 procent. Microsoft påpekar också att det trots den enorma ökningen inte har förkommit några omfattande störningar i tjänsterna. Däremot har man tvingats begränsa vissa mindre viktiga delar av sin molntjänst Office 365 för att klara av att möta behovet.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Vinstvarnande ABB faller på avvaktande Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen inleder handelsveckan på svagt plus. Tio minuter in i handeln står de ledande indexen så här:
• OMXS30: +0,2 procent
• OMXSPI: +0,1 procent
Wall Street föll kraftigt i fredags och under morgonen har börserna i Asien handlats ner.

Stockholmsbörsen har liksom de globala börserna fallit tungt på grund av coronavirusets utbrott, även om börserna steg något i förra veckan.

”Frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett marknadsbrev.

ABB har vinstvarnat under måndagsmorgonen och spår att intäkterna ska falla i samtliga affärsområden i det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien faller inledningsvis 3 procent.

Försvarsjätten Saab drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför, enligt ett pressmeddelande. Nyheten får aktien att stiga 1,6 procent.

Boliden är ner cirka 1 procent efter att bolaget meddelat i helgen att de tvingas stänga Europas största zinkgruva på grund av skärpa restriktioner från Irlands sida.

Lundin Petroleum kommer att höja produktionsprognosen för Svedrupfältet för det första kvartalet. Aktien faller 3,5 procent.

12 min
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blankarnas succé – ligger på plus i 16 av 20 favoritbolag

Stockholmsbörsens storblankare har tjänat pengar i nio av de tio mest blankade bolagen, visar Holdings statistik.

I Intrum har de fått en genomsnittlig avkastning på närmare 48 procent – i Fingerprint Cards har de tjänat drygt 60 procent.

Omni Ekonomi har gått igenom de 20 mest blankade bolagen på börsen och i endast fyra av dessa har blankarna fått en negativ avkastning – matjättarna Ica och Axfood samt Mycronic och skogsbolaget SCA.

Här nedanför framgår det vilken avkastning blankarna fått i sina 20 favoritcase när coronavirusets utbrott under en längre tid pressat Stockholmsbörsen. Holdings tar inte hänsyn till eventuellt erhållen utdelning när de beräknar avkastningen.

Igår 17:30
undefined

Endast fem aktier steg under raset: ”Klokt med defensiva branscher i portföljen”

Mat, skog och hälsovård har klarat sig bäst på Stockholmsbörsen under den senaste tidens stora turbulens, skriver TT.

Nyhetsbyrån har gått igenom utvecklingen på börsen från 20 februari fram till i torsdags morgon och noterar att endast 5 av cirka 300 bolag stigit under den tidsperioden.

– Som investerare tycker jag det är klokt att ha ett par mer defensiva branscher i portföljen, det ger ett lugnare sparande, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Igår 05:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bolagens utdelningar
Pressbild.  Saab @Marcus Wandt
Coronaviruset Bolagens utdelningar

Saab slopar utdelningen – ny smäll för storägaren Investor

Saab drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför, enligt ett pressmeddelande.

”När situationen kan analyseras bättre kan styrelsen bedöma möjligheten till ett nytt utdelningsförslag för 2019”, skriver bolaget.

Försvarsjätten meddelar också att Saabs styrelsearvoden kommer att ligga kvar på förra årets nivåer.

I den senaste årsredovisningen föreslog Saabs styrelse att utdelningen skulle höjas till 4,70 kronor per aktie. Investor är största ägare i bolaget och äger 38,6 miljoner B-aktier och 2,4 miljoner A-aktier. Investmentbolaget skulle ha fått drygt 192 miljoner kronor enligt det tidigare utdelningsförslaget.

Sedan tidigare har Investor-innehaven Husqvarna och SEB antingen dragit tillbaka delar av utdelningen eller meddelat att de ska se över den. Detsamma har även investmentbolaget gjort.

42 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset ABB / Bolagsnyheter
WALTER BIERI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset ABB / Bolagsnyheter

ABB vinstvarnar – chefernas löner sänks 10 procent

ABB vinstvarnar och räknar med att intäkterna i samtliga verksamheter ska falla i det första kvartalet jämfört med samma period förra året, enligt ett pressmeddelande. Även ebita-marginalen förväntas bli lägre i samtliga verksamheter.

Orderingången påverkas generellt mindre än intäkterna, men inom affärsområdet robot och automation väntas både försäljningen och orderingången falla med mer än 20 procent.

Även det andra kvartalet förväntas bli tufft, men på grund av den stora osäkerheten och det fallande oljepriset tänker inte bolaget ge någon guidning för helåret.

Bolaget meddelar också att den verkställande ledningen och styrelsens löner och arvoden ska sänkas med 10 procent under coronakrisen, skriver TT.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosengren: Ska agera för våra anställda och aktieägare

Trots kortvariga störningar känner sig ABB tryggt med sin affärsmodell och sin balansräkning, skriver bolaget i pressmeddelandet där de vinstvarnar för det första kvartalet.

Vd:n Björn Rosengren säger i en kommentar att han vill tacka de anställda för den professionalism de visat upp under coronavirusets utbrott.

– Vi är väl förberedda på alla scenarion och kommer att ta till starka åtgärder för att minska påverkan för kunder, aktieägare och anställda, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Krisen i fordonsindustrin
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Krisen i fordonsindustrin

Vinstras för Volvos Cars storägare: ”2020 blir ett av de svåraste åren i historien”

Volvo Cars storägare Geely rapporterar sjunkande vinst med hela 35 procent för helåret 2019, skriver Reuters.

Enligt den kinesiska biljätten beror vinstraset på en långvarig nedgång på bilmarknaden i Kina under förra året.

"Motvinden förväntas fortsätta och 2020 kommer sannolikt att bli ett av de svåraste åren i bolagets historia," skriver Geely i sin årsrapport enligt borsen.dk.

Bolaget redovisade ett nettoresultat på 8,19 miljarder yuan (11,5 miljarder kronor) för helåret jämfört med föregående års 12,55 miljarder yuan (17,6 miljarder kronor).

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Oljeraset
Temilade Adelaja / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Oljeraset

Oljepriserna rasar på nytt – lägsta nivån sedan 2002: ”Efterfrågechocken för stor”

Oljepriserna faller kraftigt på måndagen – vid 05.40-tiden är brentoljan ner 9,2 procent medan WTI-oljan rasar 6,4 procent.

Reuters skriver att brentoljan under måndagen handlats kring de lägsta nivåerna sedan november 2002. Det är coronaviruset och priskriget som ligger bakom måndagens nedgångar, lägger nyhetsbyrån till.

Det finns inte mycket Opec kan göra för att påverka, säger National Australia Banks analyschef Lachlan Shaw.

– Efterfrågechocken från covid-19 är helt enkelt för stor, säger Shaw.

4 tim
ANGUS MORDANT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljemarknaden är på väg att dränkas av dagliga överskottet

Normalt används 100 miljoner fat olja varje dag. Analytiker och handlare beräknar nu att så mycket som en fjärdedel av det behovet gått upp i rök inom loppet av ett fåtal veckor på grund av coronaviruset, skriver Bloomberg.

Men med tanke på att produktionsflödet är intakt uppstår nu ett akut problem: det dagliga överskottet är på väg att dränka marknaden. För inom två månader kan det inte finnas tillräckligt med tankers för att lagra överskottet, skriver nyhetsbyrån.

Igår 18:22
AHMED YOSRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljeländernas fonder spås ha tappat 225 miljarder dollar

Coronavirusets snabba spridning har sänkt de globala finansmarknaderna och olika förmögenhetsfonder har har sett sina aktier falla med ungefär 1 000 miljarder dollar i värde, uppger JP Morgan-strategen Nikolaos Panigirtzoglou för Reuters.

Fonder i oljeproducerande länder i Mellanöstern och Afrika kan ha tappat runt 225 miljarder dollar när både viruset och de fallande oljepriserna slår mot statsfinanserna, spår strategen.

Igår 06:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Utdelningsdebatten
ECB:s chef Christine Lagarde.  Ralph Orlowski / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Utdelningsdebatten

ECB: Banker ska slopa utdelning och bygga kapital

Europeiska centralbanken, ECB, uppmanar banker i euroområdet att avstå utdelningar och aktieåterköp fram till slutet på oktober, rapporterar Finwire.

ECB beräknar att bankerna kan spara 30 miljarder euro och använda det för att hjälpa ekonomier som drabbas av coronavirusets utbrott.

Många europeiska banker har redan antingen dragit in eller skjutit upp utdelningar, men spanska banco Santander och italienska Intesa Sanpaolo och Unicredit planerar att dela ut till sina ägare.

28 min
Investmentbolaget Creades storägare Sven Hagströmer. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sågar utdelningsstopp: Tycker Bolund börsfallet är för litet?

Finansmannen Sven Hagströmer är en av flera finansprofiler som kritiserar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) för uttalandet om att alla börsbolag bör slopa utdelningar på grund av coronakrisen, skriver DI.

Han påpekar att inkomster för pensionärer som sparat i aktier blir lidande och att det påverkas kurserna negativt.

– Tycker ministern att börsfallet hittills är för litet? Dessutom är det väl konsumtion som vi behöver nu, säger Hagströmer till tidningen.

Cevian-grundaren Christer Gardell och Alectas vd Magnus Billing uttrycker också kritik i samma artikel.

3 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

Igår 14:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Kim Kyung Hoon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Chefsekonom: Hemskt kvartal – när tar börseländet slut?

Makrostatistiken för det kommande ekonomiska kvartalet kommer bli bedrövlig, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett färskt nyhetsbrev.

Han frågar sig om börsen ska stå pall för quarta horribilis, som betyder hemskt kvartal på latin. Nu gäller det för börsen att väga det negativa mot det positiva – coronaviruset mot de globala krisstimulanserna, menar chefsekonomen och lägger till att veckans börsrörelser blir intressanta.

”Vissa tecken finns på att marknaden redan är inställd på dystra data och alltså ett ’quarta horribilis’. Och frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver Bergqvist.

3 tim
M. Spencer Green / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skräckindexets skapare: Peak lär få volatiliteten att minska

Trots kraftig återhämtning på Wall Street har ”skräckindexet” Vix envist legat kvar på en historiskt skyhög nivå. Indexets skapare Robert Whaley säger till CNBC att nuvarande nivå indikerar att breda S&P 500 kommer att svänga 4 till 5 procent per dag.

Det som krävs för att skräckindexet ska börja sjunka är att osäkerheten avtar, resonerar han vidare.

– Det kan handla om att urskilja en peak i antalet nya coronafall. Goda nyheter på den fronten och Vix kommer att falla väldigt snabbt, säger Whaley.

Skräckindexet baseras på optionshandel kopplad till S&P 500 och det är ett mått på hur hög volatilitet marknaden väntar sig över de kommande 30 dagarna.

Igår 18:01
undefined

Daytraders gör succé: ”Tjänar ofantligt mycket mer nu”

Flera svenska daytraders tjänar en hel del pengar när coronavirusets utbrott sänker börsen, skriver Aftonbladet.

En anonym aktiehandlare skriver i ett mejl till tidningen att de som har en del erfarenhet kan tjäna ”ofantligt mycket mer pengar än vad man gör normalt”.

Tidigare har daytradern Erik ”Ekka” Lundin sagt till DI att han just nu tjänar tre-fyra gånger så mycket pengar som vad han brukar göra.

Claes Hemberg, som tidigare varit sparekonom på Avanza, säger till Aftonbladet att vanliga sparare inte ska ägna sig åt dagshandel.

– Vad de gör tycker jag man högaktningsfullt ska strunta i, säger han.

Igår 08:48
Läs mer om Coronaviruset