Facebook / Bolagsnyheter

Facebooks dejtingfunktion försenas i Europa

Facebook Dating, det vill säga det sociala nätverkets dejtingfunktion som sedan en tid tillbaka finns på ett antal olika marknader, skulle ha släppts i Europa idag. Men lanseringen försenas till följd av att EU-politiker flaggat för integritetsfrågetecken kring tjänsten. Det rapporterar Business Insider.

Det hela handlar om huruvida Facebook Dating följer de riktlinjer kring integritet som finns i EU till följd av dataskyddsförordningen GDPR.

– Det är viktigt att vi gör rätt med lanseringen av Facebook Dating, så vi tar lite mer tid på oss att säkerställa att produkten är redo för den europeiska marknaden, säger en talesperson för Facebook.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Stockholmsbörsen i dag

Finanssektorn slår börsen efter storbankernas rusning – här är årets bästa sektorer

Storbankerna har inlett börsåret starkt – SEB, Swedbank och Nordea är tre av de fem aktier som gått bäst bland OMXS30-bolagen sedan årsskiftet.

Sektorn har också har bidragit till breda börsens lyft, säger Dagens Industris expert Agnetha Jönsson i Analyspodden. Hon tror att bankerna kan fortsätta ”gå hyggligt”.

– Det kan bli en intressant vår för dem, säger hon.

Banksektorn, där även fastigheter ingår, har stigit drygt 13 procent i år. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen i stort och är även den bästa utvecklingen bland samtliga sektorer på börsen.

Här nedanför framgår vilka sektorer som gått bäst på Stockholmsbörsen i år.

1 tim
undefined

Största vinnarna på aktierna som lyft Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en negativ handelsdag men ligger fortfarande kring rekordnivåer.

Sedan årsskiftet har börsens breda index stigit 6,7 procent – en stark fortsättning på fjolårets rejäla uppgångar.

En rad aktier har rusat på börsen i år och här nedanför hittar du vilka som gått allra bäst på huvudlistorna. Det framgår också vilka som är de största vinnarna på respektive akties uppgångar, enligt Holdings.

Igår 12:46
Jonas Olavi, i mitten.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Börsen är så stark – påminner om it-bubblan

Börserna är märkligt starka just nu – men det beror på att centralbankerna ”stått på barrikaderna och pressar ner räntorna”, säger investeraren Jonas Olavi i podden Börssnack med Hansén och Olavi.

Nu påminner börserna om 1999 – tiden innan it-bubblan sprack, anser den tidigare allokeringschefen.

– Det frikopplades från fundamenta och börsen bara marscherade på i eufori. Det höll på till mars 2000 innan börsen började falla, säger Olavi i podden.

Lannebo Fonder-förvaltaren Peter Lagerlöf är också inne på att det just nu känns som en repris på börseuforin 1999.

– Det som påminner om -99 är att en aktie går upp några procent varje dag (...) Helt plötsligt har den dubblats på en månad, utan att det hänt nåt egentligen, säger han i Placerapodden och påpekar att ett mindre bolag som Powercell varit mest omsatt på Stockholmsbörsen vissa dagar.

Igår 05:38
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Illustrationsbild.  Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Analytiker varnar: Viruset slår mot SAS vinst och omsättning

De internationella flygbolagen kommer att tappa intäkter på över 285 miljarder kronor i år på grund av coronaviruset, spår intresseorganisationen Iata.

De europeiska bolagen förlorar mycket pengar – men ingen av dem riskerar att gå i konkurs, säger Sydbanks flyganalytiker Jacob Pedersen till SvD. I Kina är situationen annorlunda och där kan vissa bolag gå omkull, varnar analytikern.

I Norden är coronasmällen störst för Finnair, skriver SvD. Men Pedersen spår att SAS tappar intäkter på 200 miljoner fram till mars och att vinsten minskar med drygt 100 miljoner under samma period.

13 min
IMF-chefen Kristalina Georgieva i Rabat, Marocko, tidigare i veckan. YOUSSEF BOUDLAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF sänker tillväxtprognosen på grund av virusutbrottet

Internationella valutafonden IMF sänker den globala tillväxtprognosen på grund av utbrottet av det nya coronaviruset. Det beskedet gav IMF-chefen Kristalina Georgieva under det pågående mötet mellan G20:s finansministrar och centralbankirer i Riyadh, enligt ett uttalande.

Viruset kommer sannolikt att sänka den globala tillväxten med 0,1 procentenheter till 3,2 procent i år och Kinas tillväxt med 0,4 procentenheter till 5,6 procent, enligt den uppdaterade prognosen.

– Men vi tittar också på mer digra scenarier där spridningen av viruset fortsätter under längre tid och mer globalt och då blir konsekvenserna för tillväxten mer utdragen, sa Georgieva under mötet.

Igår 16:21
ITALIAN MINISTRY OF DEFENCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina ska stimulera ekonomin på flera sätt: ”Vi är självsäkra”

Kinas centralbank kommer att ta till ytterligare åtgärder för att stimulera ekonomin – bland annat genom pressa ner räntorna för att hjälpa företag som drabbats ekonomiskt av coronaviruset, uppger en talesperson för Financial News enligt flera medier.

Centralbanken kommer dessutom att pumpa in mer pengar i systemet.

Talespersonen Liu Guoqiang säger till Financial News att Kinas penningpolitiska utrymme fortfarande är relativt stor och att det finns verktyg att ta till.

– Vi är självsäkra och kan kompensera för virusets påverkan, säger han.

Igår 08:30
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska sparandet

Bratt: ”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital”

”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital så att man kan ta kontroll över sin livssituation.” Så säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Sydsvenskan.

Man ska inte planera för att förhållande ska ta slut – men det gäller att ha en ekonomisk krockkudde, menar Bratt i intervjun.

På Twitter skriver privatekonomen att en ekonomisk buffert gör att privatpersoner kan förändra sin livssituation – kanske sluta på sitt jobb eller lämna ett dåligt förhållande.

”Alla behöver eget sparande, om inte annat för den ekonomiska självkänslan”, skriver Bratt på Twitter.

1 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom: Hopp om börsen kan förklara minskat sparande

Det är alarmerande att svenska folket sparar allt mindre på sina bankkonton – men det är viktigt att komma ihåg att fondsparandet ökat, säger Ikano Banks ekonom Sharon Lavie till SvD.

Under fjärde kvartalet 2019 sparade svenskarna 3 miljarder kronor på sparkonton. Det är betydligt lägre än de 25 miljarder kronor per kvartal som varit det genomsnittliga sparandet det senaste årtiondet.

– Det kan bero på att räntan är låg eller att människor har en större tilltro till börsen och tror att pengarna ska ha bättre förutsättningar där, säger Sharon Lavie.

Igår 07:37
Läs mer om Svenska sparandet
Son Hyung-joo / TT NYHETSBYRÅN
Skakiga valutahandeln

Nordea: Viruset gör dollarn till kung – svenska kronan stärks

Oro för coronaviruset och utbrottets konsekvenser har bidragit till en ny osäkerhetsfaktor för den globala ekonomin, skriver Nordeas ekonomer Jan von Gerich och Andreas Steno Larsen i en uppdatering kring bankens valutaprognoser.

”I den här miljön kommer dollarn fortsätta att ha stöd och obligationsräntorna kommer att förbli låga”, skriver duon i uppdateringen vars rubrik beskriver den amerikanska valutan som kung.

Nordea trodde förut att Fed skulle sänka räntan i mars men har nu spår de i stället att sänkningen kommer i juni. ECB antas låta räntan ligga oförändrad.

När det kommer till svenska kronan tror Nordea på en förstärkning mot euron. I slutet av 2020 väntas euron kosta 10,40 kronor, vilket kan jämföras med de drygt 9,70 kronor som var senaste kurs.

2 tim
YEN DUONG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Enorm kapitulation av de som inte är långa dollarn”

Som en följd av Coronavirusutbrottet har volatiliten slagit till på valutamarknaderna.

Dollarn växer fram som en vinnare och dollarindexet är på väg mot psykologiska 100-nivån som inte har brutits på nästan tre år, skriver Bloomberg.

– Flera köpsignaler kommer kicka in på den nivån, säger Neil Jones, chef för valutaförsäljning på Mizuho Bank.

Yenen å andra sidan går mot sin största förlust över två dagar sedan 2017.

– Det ser ut som en enorm kapitulation av nästan alla som inte är lång i dollar, säger Socitiets Generales strateg Kit Juckes.

20 feb
Läs mer om Skakiga valutahandeln
Illustrationsbild. En investerare på Wall Street. TT
Börsåret 2020

Förvaltare: Kronan lär vara svag – köper utländska aktier

”Börsen mår selektivt väldigt bra”, säger Penser Banks portföljförvaltare Peter van Berlekom i senaste Penserpodden.

Vissa investerare antar att räntorna kommer vara låga länge och kan därför tåla betydligt högre värdering på börsen. Många tror dock fortfarande att värderingarna ska ner, säger förvaltaren.

Han själv verkar positiv till börsen:

– Strategin bygger på att kronan kommer att vara svag och jag vill ha en hög del internationella bolag, säger han.

Han har haft stor exponering mot fastighetssektorn och haft mindre aktier inriktade mot retailsektorn.

4 tim
Tjuren försöker mota björnen i grind utanför tyska börsen i Frankfurt. Arkivbild. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbanken: Risken för björnmarknad har ökat

Risken för en björnmarknad på Wall Street har ökat väsentligt de senaste veckorna. I alla fall om man får tro Bank of Americas checklista på 19 punkter som utgår ifrån data sedan 1968, rapporterar CNBC.

Historiskt har en björnmarknad inträffat när 80 procent av indikatorerna på listan har inträffat och i nuläget har 63 procent av björnmarknadssignalerna utlösts mot 47 procent i januari.

Bland de signaler som lösts ut finns en inverterad räntekurva, låga uppgångar i aktiekurser trots starkare rapporter än väntat och stramare kreditförhållanden, skriver kanalen.

Igår 19:47
Arkivbild: Tunga moln över Stockholmsbörsen. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Varningssignalerna på börsen börjar bli allvarliga

Ett stort antal riktade nyemissioner, stora insynsförsäljningar och rapporter om personer som byter jobbet mot en karriär som swingtrader. Orosmolnen på börshimlen tornar upp sig, menar DI:s Ulf Petersson.

– Jag tycker att varningssignalerna börjar bli av det allvarliga slaget, säger han i Analyspodden.

Han ser både en ”hållbarhetshausse” och en ”tillväxthets” på Stockholmsbörsen med allt högre värderingar i företag som mobilinformationsbolaget Sinch och vätgasbolaget Powercell.

Igår 14:53
Läs mer om Börsåret 2020
Bernie Sanders och hustrun Jane Sanders.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA 2020

Bernie Sanders tar hem segern i delstaten Nevada

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att vinna nomineringsmötet i Nevada med en bred marginal, rapporterar flera internationella medier.

När nästan hälften av distrikten rapporterat sina resultat samlar Sanders 47 procent av väljarstödet mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden som har stöd av 21 procent. Indianaborgmästaren Pete Buttigieg hamnar på tredje plats med 15 procent.

Flera olika väljargrupper i Nevada ser ut att ge Sanders sitt stöd. Månaderna innan nomineringsmötet har hans kampanj kraftsamlat i delstaten och genomfört en stor dörrknackningskampanj.

– Ingen annan kampanj har en gräsrotsrörelse som vi har, det är därför vi kommer att vinna det här valet, sa Sanders i ett tal under natten.

4 tim
Joe Biden.  Ethan Miller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Joe Biden tvåa – hävdar att han gjort comeback

Joe Biden ser ut att sluta på andra plats efter nattens nomineringsmöte. Resultatet är en klättring från katastrofvalen i delstaterna Iowa och New Hampshire där den före detta vice presidenten slutade på fjärde och femte plats.

Trots att gapet till vinnaren Bernie Sanders är stort var Biden segerviss när han i natt höll tal och hävdade att hans kampanj gjort comeback.

– Medier är snabba på att deklarera att någon är död, men vi lever och vi har kommit tillbaka och ska vinna, sa han i talet.

4 tim
Donald Trump  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump gratulerade ”Galne Bernie” till vinsten i natt

USA:s president Donald Trump gratulerade Bernie Sanders till vinsten i demokraternas nomineringsmöte i Nevada. Han passade samtidigt på att håna kandidaten Mike Bloomberg som presidenten kallar för ”Mini Mike”.

På Twitter skriver Trump:

”Det ser ut som att galne Bernie gör bra ifrån sig i den fina delstaten Nevada. Biden och resten ser svaga ut. Och inte en chans att Mini Mike kan omstarta sin kampanj efter historiens sämsta presidentdebatt. Grattis Bernie, låt ingen ta detta ifrån dig”

Republikanerna ställde in nattens nomineringsmöte i Nevada och gav alla de 25 delegaterna till Donald Trump, rapporterar NBC News.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA 2020