Ursula von der Leyen.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Facken sågar EU-förslaget om minimilöner: ”Direkt ingrepp”

Både fackförbund och arbetsgivare i Sverige skakas av EU-kommissionens förslag om minimilöner i Europa, enligt Ekonomiekot Extra.

Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo säger att förslaget ”skulle vara ett stort ingrepp i vår modell”, då möjligheten att förhandla om lägstalöner är en viktig sak för de svenska parterna. Hon frågar sig varför det ska petas i en väl fungerande modell

Även Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, kallar förslaget för ett ”direkt ingrepp i den modell vi har i dag”. Han är rädd för att de svenska lönerna pressas neråt när arbetsgivaren inte vill betala mer än ”vad överstaten säger”.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i fordonsindustrin

Vinstras för Volvos Cars storägare: ”2020 blir ett av de svåraste åren i historien”

Volvo Cars storägare Geely rapporterar sjunkande vinst med hela 35 procent för helåret 2019, skriver Reuters.

Enligt den kinesiska biljätten beror vinstraset på en långvarig nedgång på bilmarknaden i Kina under förra året.

"Motvinden förväntas fortsätta och 2020 kommer sannolikt att bli ett av de svåraste åren i bolagets historia," skriver Geely i sin årsrapport enligt borsen.dk.

Bolaget redovisade ett nettoresultat på 8,19 miljarder yuan (11,5 miljarder kronor) för helåret jämfört med föregående års 12,55 miljarder yuan (17,6 miljarder kronor).

1 tim
Läs mer om Krisen i fordonsindustrin
Coronaviruset ABB / Bolagsnyheter
WALTER BIERI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset ABB / Bolagsnyheter

ABB vinstvarnar – chefernas löner sänks 10 procent

ABB vinstvarnar och räknar med att intäkterna i samtliga verksamheter ska falla i det första kvartalet jämfört med samma period förra året, enligt ett pressmeddelande. Även ebita-marginalen förväntas bli lägre i samtliga verksamheter.

Orderingången påverkas generellt mindre än intäkterna, men inom affärsområdet robot och automation väntas både försäljningen och orderingången falla med mer än 20 procent.

Även det andra kvartalet förväntas bli tufft, men på grund av den stora osäkerheten och det fallande oljepriset tänker inte bolaget ge någon guidning för helåret.

Bolaget meddelar också att den verkställande ledningen och styrelsens löner och arvoden ska sänkas med 10 procent under coronakrisen, skriver TT.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosengren: Ska agera för våra anställda och aktieägare

Trots kortvariga störningar känner sig ABB tryggt med sin affärsmodell och sin balansräkning, skriver bolaget i pressmeddelandet där de vinstvarnar för det första kvartalet.

Vd:n Björn Rosengren säger i en kommentar att han vill tacka de anställda för den professionalism de visat upp under coronavirusets utbrott.

– Vi är väl förberedda på alla scenarion och kommer att ta till starka åtgärder för att minska påverkan för kunder, aktieägare och anställda, säger han.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Öppning runt nollan väntar Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda handelsveckan på plus. Vid 08.40 tiden indikerar IG Markets förhandel att OMXS30 ska stiga 0,4 procent vid öppningen.

Wall Street föll kraftigt i fredags och under morgonen har börserna i Asien handlats ner.

Stockholmsbörsen har liksom de globala börserna fallit tungt på grund av coronavirusets utbrott, även om börserna steg något förra veckan.

”Frägan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett marknadsbrev.

ABB har vinstvarnat under måndagsmorgonen och spår att intäkterna ska falla i samtliga affärsområden i det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol.

Försvarsjätten Saab drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför, enligt ett pressmeddelande.

Boliden meddelade i helgen att de tvingas stänga Europas största zinkgruva på grund av skärpa restriktioner från Irlands sida.

Lundin Petroleum kommer att höja produktionsprognosen för Svedrupfältet för det första kvartalet.

Texten uppdateras.

5 min
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blankarnas succé – ligger på plus i 16 av 20 favoritbolag

Stockholmsbörsens storblankare har tjänat pengar i nio av de tio mest blankade bolagen, visar Holdings statistik.

I Intrum har de fått en genomsnittlig avkastning på närmare 48 procent – i Fingerprint Cards har de tjänat drygt 60 procent.

Omni Ekonomi har gått igenom de 20 mest blankade bolagen på börsen och i endast fyra av dessa har blankarna fått en negativ avkastning – matjättarna Ica och Axfood samt Mycronic och skogsbolaget SCA.

Här nedanför framgår det vilken avkastning blankarna fått i sina 20 favoritcase när coronavirusets utbrott under en längre tid pressat Stockholmsbörsen. Holdings tar inte hänsyn till eventuellt erhållen utdelning när de beräknar avkastningen.

Igår 17:30
undefined

Endast fem aktier steg under raset: ”Klokt med defensiva branscher i portföljen”

Mat, skog och hälsovård har klarat sig bäst på Stockholmsbörsen under den senaste tidens stora turbulens, skriver TT.

Nyhetsbyrån har gått igenom utvecklingen på börsen från 20 februari fram till i torsdags morgon och noterar att endast 5 av cirka 300 bolag stigit under den tidsperioden.

– Som investerare tycker jag det är klokt att ha ett par mer defensiva branscher i portföljen, det ger ett lugnare sparande, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Igår 05:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Oljeraset
Temilade Adelaja / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Oljeraset

Oljepriserna rasar på nytt – lägsta nivån sedan 2002: ”Efterfrågechocken för stor”

Oljepriserna faller kraftigt på måndagen – vid 05.40-tiden är brentoljan ner 9,2 procent medan WTI-oljan rasar 6,4 procent.

Reuters skriver att brentoljan under måndagen handlats kring de lägsta nivåerna sedan november 2002. Det är coronaviruset och priskriget som ligger bakom måndagens nedgångar, lägger nyhetsbyrån till.

Det finns inte mycket Opec kan göra för att påverka, säger National Australia Banks analyschef Lachlan Shaw.

– Efterfrågechocken från covid-19 är helt enkelt för stor, säger Shaw.

3 tim
ANGUS MORDANT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljemarknaden är på väg att dränkas av dagliga överskottet

Normalt används 100 miljoner fat olja varje dag. Analytiker och handlare beräknar nu att så mycket som en fjärdedel av det behovet gått upp i rök inom loppet av ett fåtal veckor på grund av coronaviruset, skriver Bloomberg.

Men med tanke på att produktionsflödet är intakt uppstår nu ett akut problem: det dagliga överskottet är på väg att dränka marknaden. För inom två månader kan det inte finnas tillräckligt med tankers för att lagra överskottet, skriver nyhetsbyrån.

Igår 18:22
AHMED YOSRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljeländernas fonder spås ha tappat 225 miljarder dollar

Coronavirusets snabba spridning har sänkt de globala finansmarknaderna och olika förmögenhetsfonder har har sett sina aktier falla med ungefär 1 000 miljarder dollar i värde, uppger JP Morgan-strategen Nikolaos Panigirtzoglou för Reuters.

Fonder i oljeproducerande länder i Mellanöstern och Afrika kan ha tappat runt 225 miljarder dollar när både viruset och de fallande oljepriserna slår mot statsfinanserna, spår strategen.

Igår 06:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Kim Kyung Hoon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Chefsekonom: Hemskt kvartal – när tar börseländet slut?

Makrostatistiken för det kommande ekonomiska kvartalet kommer bli bedrövlig, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett färskt nyhetsbrev.

Han frågar sig om börsen ska stå pall för quarta horribilis, som betyder hemskt kvartal på latin. Nu gäller det för börsen att väga det negativa mot det positiva – coronaviruset mot de globala krisstimulanserna, menar chefsekonomen och lägger till att veckans börsrörelser blir intressanta.

”Vissa tecken finns på att marknaden redan är inställd på dystra data och alltså ett ’quarta horribilis’. Och frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver Bergqvist.

2 tim
M. Spencer Green / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skräckindexets skapare: Peak lär få volatiliteten att minska

Trots kraftig återhämtning på Wall Street har ”skräckindexet” Vix envist legat kvar på en historiskt skyhög nivå. Indexets skapare Robert Whaley säger till CNBC att nuvarande nivå indikerar att breda S&P 500 kommer att svänga 4 till 5 procent per dag.

Det som krävs för att skräckindexet ska börja sjunka är att osäkerheten avtar, resonerar han vidare.

– Det kan handla om att urskilja en peak i antalet nya coronafall. Goda nyheter på den fronten och Vix kommer att falla väldigt snabbt, säger Whaley.

Skräckindexet baseras på optionshandel kopplad till S&P 500 och det är ett mått på hur hög volatilitet marknaden väntar sig över de kommande 30 dagarna.

Igår 18:01
undefined

Daytraders gör succé: ”Tjänar ofantligt mycket mer nu”

Flera svenska daytraders tjänar en hel del pengar när coronavirusets utbrott sänker börsen, skriver Aftonbladet.

En anonym aktiehandlare skriver i ett mejl till tidningen att de som har en del erfarenhet kan tjäna ”ofantligt mycket mer pengar än vad man gör normalt”.

Tidigare har daytradern Erik ”Ekka” Lundin sagt till DI att han just nu tjänar tre-fyra gånger så mycket pengar som vad han brukar göra.

Claes Hemberg, som tidigare varit sparekonom på Avanza, säger till Aftonbladet att vanliga sparare inte ska ägna sig åt dagshandel.

– Vad de gör tycker jag man högaktningsfullt ska strunta i, säger han.

Igår 08:48
Läs mer om Coronaviruset