Illustrationsbild: Airbus A320 från Lufthansa. Regis Duvignau / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om flygresenärerna

Facket blåser av strejken på Lufthansas cateringbolag

Facket ställer in den planerade strejken på Lufthansas dotterbolag LSG Sky Chefs som skulle ha trätt i kraft vid midnatt, rapporterar AFP. Enligt ett uttalande från fackförbundet Verdi har flygbolaget i sista stund kommit med ett ”förbättrat bud”.

Under lördagen varslade facket med en 24-timmarsstrejk under måndagen och anklagade Lufthansa för att inte ge tillräckliga garantier mot lönesänkningar när den europeiska delen av cateringleverantören LSG Sky Chefs säljs till schweiziska Gategroup, skriver AFP.

Läs också

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Lars Hjälmered (M) / Ibrahim Baylan (S) TT
Utvecklingen i Postnord

M: Lägg korten på bordet om Postnord, Baylan

Uppgifterna från den hemliga konsultrapporten om Postnord som DN rapporterat om får Moderaterna att kräva att regeringen lägger korten på bordet.

– Jag undrar om regeringen har kontroll. Posten ska ju ändå finnas i hela landet och fungera, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för M.

I rapporten som gjorts på uppdrag av den danska och svenska staten uppges att det finns risk för konkurs om inte bolaget får subventioner, enligt DN. Detta tonas dock ner av näringsminister Ibrahim Baylan (S) som säger till Ekot att han inte delar den bilden.

2 tim
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) TT
undefined

Baylan tonar ner hot om konkurs: ”Inte min bild”

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tonar ner risken för att Postnord går i konkurs om inte statliga medel skjuts till.

I en intervju med Sveriges Radio säger Baylan att han inte delar bilden. Han understryker dock att den snabba digitaliseringen, där brevmängden minskar samtidigt som paketutlämningen ökar, gör att Postnord måste förändras.

För drygt två år sedan sköt den danska och svenska staten till sammanlagt 2,2 miljarder för att lösa företagets akuta ekonomiska problem. Enligt Baylan är det i nuläget inte aktuellt att skjuta till mer pengar.

4 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemlig rapport visar: Postnord hotas av konkurs

Postnord med 20 000 anställda riskerar konkurs om staten inte ingriper med subventioner. Det är slutsatsen i en hemlig rapport från konsultfirman McKinsey & Company, som gjorts på uppdrag av den svenska och den danska staten. Det skriver DN.

I rapporten beräknas Postnord gå med vinst i det fall staten fullt ut kompenserar för alla olönsamma brevbärarlinjer som finns med i samhällsuppdraget. Postnord skulle då kunna få ett marknadsvärde på 35 miljarder kronor.

Men om staten inte ingriper och servicen ska upprätthållas på samma nivå som i dag beräknas Postnord få ett ”negativt värde”, vilket enligt DN är en omskrivning för konkurs.

Idag 06:14
Läs mer om Utvecklingen i Postnord
Finansminister Javid. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Ministern: Kommer inte ha nära band till EU:s ekonomi

Storbritanniens ekonomi kommer att fjärma sig från EU:s i och med att brexitprocessen avslutas vid årsskiftet, säger finansminister Sajid Javid i en intervju med Financial Times.

– Vi kommer inte att anpassa oss, vi kommer inte att foga oss till andras regler, vi kommer inte att finnas på den inre marknaden och vi kommer inte att vara kvar i tullunionen, säger Javid till FT.

Finansministerns kommentarer tillsammans med uppgifter till Daily Telegraph om att Boris Johnson väntas inleda handelssamtal med USA redan i februari – före samtalen med EU – antyder att britterna vill sätta press på unionen i förhandlingarna, skriver Bloomberg.

2 tim
Läs mer om Brittiska EU-utträdet
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spotify / Bolagsnyheter

Analys: Förvärvet vore logiskt – kan öka Spotifys värde

Det finns mycket som talar för att det vore smart av Spotify att fullfölja förvärvet av podcast-nätverket The Ringer, skriver Nicholas Quah i en analys på sajten Vulture.

För det första har The Ringer en urstark portfölj med mer än 30 populära poddar. Och till skillnad från flera av Spotifys tidigare förvärv går The Ringer redan med vinst.

Quah menar även att affären skulle innebära en kraftig ökning av ”pratpoddar” på Spotify. Bolaget har i dag tyngdvikten vid berättande poddar som generellt är dyrare att producera.

Peter Kafka på Vox skriver att ett köp skulle signalera att Spotify är nöjda med de miljardförvärv som gjordes inom poddområdet under fjolåret. Han menar också att streamingjätten siktar på att använda poddar till att bygga upp sin annonsverksamhet.

”Om podcasting blir tillräckligt stort kan Spotifys marginaler förbättras, och det kan övertyga Wall Street om att bolaget förtjänar en högre värdering”.

Idag 12:30
The Ringer grundades av ESPN-kommentatorn Bill Simmons. TT
undefined

Källor: Spotify vill köpa Simmons poddimperium

Spotify för diskussioner om att köpa det amerikanska podcast-nätverket The Ringer. Det uppger källor med insyn för Wall Street Journal.

The Ringer grundades av ESPN-kommentatorn Bill Simmons och producerar mer än 30 poddar inom sport och populärkultur. Bolaget hade över 15 miljoner dollar i intäkter från poddverksamheten under 2018 och gick med vinst.

WSJ skriver att en affär skulle ge Spotify en inträdesbiljett till sportvärlden, som länge har dominerats av traditionella radiostationer.

Enligt källorna befinner sig diskussionerna i ett tidigt skede och The Ringer uppges vara ett av många potentiella förvärv som Spotify överväger.

Sajten Vox skriver att Simmons även tidigare varit intresserad av att sälja bolaget. I fjol ska han ha föreslagit en prislapp på 100 miljoner dollar i diskussioner med Warner Media.

Idag 11:51
Läs mer om Spotify / Bolagsnyheter
Illustration. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Miljardären om rallyt: ”Älskar rida en häst som galopperar”

Tjurmarknaden på Wall Street är den längsta hittills, enligt CNBC. Men hedgefondmiljardären David Tepper anser inte att det är läge att kliva av ännu.

”Jag älskar att rida en häst som galopperar. Vi har varit långa aktiemarknaden och fortsätter att vara det”, skriver han i ett mejl till CNBC.

Han tillägger att marknaden någon gång kommer att nå en nivå då det är dags att omvärdera.

Enligt Market Watch är Tepper världens femte rikaste hedgefondförvaltare. Han är mest känd för att framgångsrikt ha vågat investera i banker under finanskrisen när det såg som mörkast ut.

5 tim
Peter Benson. TT
undefined

Benson: 20-talet mindre glatt – lägre avkastning i korten

En totalavkastning på 4,1 procent per år – det är Börsplus huvudscenario för Stockholmsbörsens utveckling det närmaste decenniet.

Prognosen baseras på antaganden om realtillväxt, inflation, tioårsränta, riskpremie och lönsamhet. De tyngsta faktorerna på minussidan är att räntan förväntas stiga med minst två procentenheter, och att dagens P/E-tal på 20 bedöms falla till 14 om tio år.

Börsplus Peter Benson skriver att 1920-talet kallades för det glada 20-talet tack vare börsrallyt och den höga tillväxten efter världskriget.

”Man behöver inte vara pessimist för att se att 2020-talet ser mindre glatt ut för den genomsnittlige aktieägaren”, skriver han.

Idag 08:46
TT
undefined

”Värderingarna kan stiga – ett misstag att avskräckas”

Att försöka tajma marknaden genom att titta på värderingar är ett misstag. Det säger Charles Schwabs investeringschef Liz Ann Sonders till Bloomberg.

– Att säga ’börsen är högt värderad – därför säljer jag’ fungerar aldrig, säger hon.

Jim Tierney, investeringschef på AllianceBernstein, varnar också för att försöka förutspå börsrörelser utifrån P/E-tal.

– Sannolikheten är väldigt stor att vi kommer få se höga P/E-tal under en längre tid än folk tror, säger han.

Tierney hävdar att de strukturellt lägre räntorna håller på att sätta en ny standard för aktier, där värderingarna kan stiga till 30 gånger vinsten och ändå vara motiverade utifrån de låga obligationsräntorna.

Det skulle i så fall innebära en uppsida på 35 procent för indexet S&P 500, som i dag värderas till 22 gånger vinsten enligt Bloomberg.

Idag 08:12
Läs mer om Börsåret 2020
Arkivbilder: Best Buy. Corie Barry. TT
Dagens bolagsnyheter

Best Buys vd utreds för olämplig relation

Hemelektronikkedjan Best Buys aktie föll lodrätt i efterhandeln på fredagskvällen efter att Wall Street Journal rapporterat att vd:n Corie Barry utreds för en relation med en toppchef, som senare lämnade bolaget.

Anklagelserna om olämpligt beteende kom till ledningen via ett anonymt brev i början av december, skriver tidningen.

– Best Buy tar de här anklagelserna om misskötsel på mycket stor allvar, säger en talesperson.

Corie Barry uppger i ett uttalande att hon kommer att samarbeta med utredningen.

Aktien återtog senare nästan hela raset i efterhandeln.

3 tim
Illustrationsbild: Stockholmsbörsen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Artificial Solutions sänker prognosen för helåret

First North-listade Artificial Solutions guidar ner orderingången för helåret 2019. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man nu väntar sig att den växer med 14 procent till 63,1 miljoner kronor. Orsaken uppges vara att förhandlingarna av ett större kontrakt i det fjärde kvartalet har fördröjts.

Däremot behåller företaget den tidigare prognosen för omsättningen på 49,1 miljoner och ebitda på minus 120,3 miljoner.

Under 2020 spår man ett positivt kassaflöde och en bruttomarginal på 70 procent.

Igår 19:48
undefined

Next Biometrics får order från Indien

(Direkt) Det norska biometribolaget Next Biometrics har fått en order på biometriska fingeravtrycksläsare i Indien värd 750.000 dollar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Kunden har betalat 20 procent direkt och leverans av de första läsarna är på väg, uppger bolaget.

Ordern speglar en ökad efterfrågan på biometriska lösningar i Indien med koppling till landets identifieringsprogram Adhaar.

Under 2020 räknar Next med att få ytterligare order från befintliga såväl som nya kunder, heter det i pressmeddelandet.

Igår 09:42
Läs mer om Dagens bolagsnyheter