Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
SEB / Bolagsnyheter

FI sanktionsprövar SEB efter misstänkt penningtvätt

Finansinspektionen inleder en sanktionsprövning mot SEB efter den misstänkta penningtvätten i Baltikum, meddelar tillsynsmyndigheten på sin hemsida.

Prövningen motiveras av att FI i samband med en utredning funnit brister i bankens penningtvättsrutiner.

Prövningen kan leda till dryga böter eller varning. Maximalt kan tillsynsmyndigheten ge böter på 4,5 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv.

FI:s undersökning genomförs i samarbete med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen.

I oktober inledde FI en sanktionsprövning av Swedbank.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Aktiehandlare på Wall Street, Johanna Kull och Frida Bratt. TT/ Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / 
Reaktioner på coronautbrottet

Sparekonomer efter raset: Nu kommer vinstvarningarna

Sparekonomer är inte förvånade över att börserna störtdök på måndagen – effekterna av coronaviruset har underskattats och nu kom bakslaget, säger Nordnets Frida Bratt till Privata Affärer.

Att tappet blev så stort är en effekt av att börsen varit så motståndskraftig hittills, menar Avanzas Johanna Kull.

– Inte ens vinstvarningen från Apple gav någon större effekt, säger hon till tidningen.

Utbrottet lär märkas i de svenska exportbolagens delår, säger Bratt till Affärsvärden:

– Nu vet vi att störningarna kommer att synas i både Q1 och kanske också i Q2:orna och därför bör vi få se vinstvarningar.

39 min
Illustrationsbilder: Kvinnor med munskydd i Hongkong går förbi en skärm med börskurser. Stockholmsbörsen. TT
undefined

Analyser: Skadan redan skedd – vinstvarningar att vänta

Virusskräcken kombinerad med de reella effekterna på den globala ekonomin är tillräckligt stora för att aktiemarknaden måste sänka försäljnings- och vinstförväntningar rejält för första kvartalet. Det skriver Realtids Claes Folkmar i en kommentar efter måndagens börsslakt. Vinstvarningar lär följa och oavsett om man får virusutbrottet under kontroll eller inte är ”skadan redan skedd”, menar han.

Virusutbrotten i Sydkorea och Italien kommer att begränsa redan lövtunna leverantörskedjor ytterligare, skriver Placeras Karl Lans. ”Globala storbolag som Apple, Samsung och Volkswagen kommer att drabbas hårdare än marknaden först trodde”. Han noterar att paniken till slut tog över börserna och att marknaderna nu spår att centralbanker världen över sänker räntorna för att dämpa konjunkturnedgång.

Enligt DN:s Hans Strandberg är det ingen börskrasch vi ser, trots att dagens tapp på 4,3 procent på Stockholmsbörsen var det största sedan brexitomröstningen.

”Vid en krasch handlar det om en betydligt mer desperat handel: många vill sälja, få vill köpa och aktievärdena sjunker”, skriver han och noterar att börsen trots allt fortfarande är upp tvåsiffrigt sedan nyår.

4 tim
 Ericsson-fabrik i Nanjing, Kina. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson ser inga akuta effekter i första kvartalet

Coronaviruset ser inte ut att ge några omedelbara effekter för telekomjätten Ericsson i det första kvartalet. Det säger Fredrik Jejdling, affärsområdeschef för networks, i en webbsänd presentation på måndagen, rapporterar Bloomberg enligt Direkt.

– Vi ser ingen betydande påverkan nu i första kvartalet, men vi följer situationen noga och ifall det skulle bli ett annat budskap kommer vi att gå ut med det så snart det händer, säger Jejdling.

Enligt honom arbetar Ericsson nu med att säkerställa att företaget har dubbla leverantörer av komponenter med avgörande betydelse, skriver Direkt.

6 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Arkivbilder. Tomma barer i Milano. TT
Nya coronaviruset

Svenska företag i krismöten i Italien efter utbrottet

Utbrottet av det nya coronaviruset kommer att påverka svenska företag i Italien och på många av dem hölls krismöten på måndagen, rapporterar SvD Näringsliv.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jessica Karlsson, generalsekreterare på svensk-italienska handelskammaren i Milano, till tidningen.

Hennes bild är att storföretagen låter alla som kan jobba hemifrån.

I Norditalien har en mängd svenska bolag säljorganisationer: Ikea, SKF, Alfa Laval, Sandvik, Atlas Copco och Volvo.

ABB och Tetra Pak uppger att de dragit ner på resandet och att virusutbrottet sannolikt kommer att påverka deras affärer.

2 tim
Illustrationsbild: Kvinnor besöker galleria i Milano under pågående virusutbrott. MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

First North-bolag ska testa läkemedel mot coronavirus

Bioteknikbolaget ISR breddar sin utvecklingsportfölj till att även inkludera det nya coronaviruset som en möjlig kandidat till behandling med bolagets Immunolid ISR50. Det uppger det First North-listade bolaget i ett pressmeddelande.

Enligt vd Ola Winqvist har läkemedelskandidaten ISR50 egenskaper ”som gör den lämplig för att pröva” även vid infektion orsakad av det nya virusutbrottet.

– Vi undersöker nu om den skulle kunna användas för coronaviruset, säger han i pressmeddelandet.

1 tim
Bild från Iran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Viruset måste ses som hela världens problem

Om coronaviruset covid-19 får större spridning är det inte alls säkert att det är rätt metod att stänga ner hela städer och att förbjuda resor, skriver James Hamblin i en analys i The Atlantic.

Om forskarna framöver lyckas få fram ett vaccin bör botemedlet snarare var det motsatta, skriver han. Han menar att fler länder då måste visa på en öppenhet så att vaccin och skyddsmasker på ett effektivt sätt kan skickas mellan jordens alla hörn. Tanken om att vissa områden i världen inte kommer drabbas måste överges, menar han.

”Sjukdomen måste ses som allas problem.”

DN:s Amina Manzoor konstaterar att spridningen nått en ny fas nu när länder som Iran, Italien och Sydkorea drabbats – utan någon klar koppling till Kina. Hon är ändå hoppfull kring att skadorna ska kunna begränsas och blickar tillbaka drygt ett decennium.

”Den så kallade svininfluensapandemin 2009 blev till exempel mindre dödlig än en vanlig influensasäsong i världen, delvis på grund av de åtgärder som vidtogs.”

16 min
Läs mer om Nya coronaviruset
Andrew Kelly / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Virusfrossa gav Wall Street största raset på över två år

USA:s börser föll tungt efter att antalet coronafall utanför Kina eskalerat i helgen. Indexen S&P 500 och Dow Jones hade sina största ras på över två. Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: -3,4%
• Nasdaq: -3,7%
• Dow Jones: -3,6%
Förnyad corona-oro hade tidigare under dagen sänkt både Europabörserna och flera börser i Asien, efter att viruset fått fäste i Italien. De stora förlorarna på utvecklingen var bolag i resesektorn såsom American Airlines som sjönk över 8 procent. United Rentals och Booking föll 6 respektive 7 procent tillsammans med flera kryssningsbolag.

Apple, som tidigare varnat för det nya coronavirusets effekter, stängde ner nästan 5 procent.

Bland få vinnare fanns medicinteknikbolaget Gilead Sciences som steg 4,6 procent efter att en talesperson för WHO gått ut och sagt att bolagets tester är ”den bästa chansen” att hitta ett botemedel mot det nya coronaviruset.

Bland andra nyheter redovisade Warren Buffetts Berkshire Hathaway ett kraftigt minskat rörelseresultat i den rapport bolaget släppte i helgen. Aktien föll drygt 3 procent.

Bankjätten Wells Fargo meddelade att man tvingas betala 3 miljarder dollar i en förlikning i ett fall om korrupta försäljningsmetoder som den amerikanska motsvarigheten till finansinspektionen, Securities and Exchange Commission, och justitiedepartementet drivit mot bolaget. Aktien föll nästan 3 procent.

2 tim
undefined

Gilead mot strömmen – kan sitta på botemedlet

Medan USA-börser åkte på största raset på två år gick medicinteknikföretaget Gilead Sciences mot strömmen och steg 4,6 procent. Detta efter att en talesperson för WHO omnämnt bolagets tester som ”bästa chansen att hitta ett botemedel” mot coronaviruset.

I andra änden – bland de som föll tyngst – fanns flera bolag som på olika sätt är exponerade mot resesektorn. Flygbolaget American Airlines tappade 8,5 procent. United Rentals föll 6,2 procent och Booking sjönk 7,1 procent.

Idag 14:54
Läs mer om Dagens börs internationellt
Arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Expert: Lyssna inte på dem som sitter still i båten

Måndagens börsras delar expertisen, skriver Realtid som talat med sex analytiker.

Aktespararnas Christoffer Ahnemark säger att reaktionen var väntad och att det är läge att ”sitta lugnt i båten” och även investerarprofilen Claes Hemberg avvaktar. Carlsquares strateg Anders Elgemyr håller inte med.

– Nu bör man justera sina portföljer och inte lyssna på dem som säger sitt still i båten, säger han till sajten.

Hans tips är att sälja aktier man är kort i eller gjort vinst i och köpa aktier man tror långsiktigt på.

Hedgefonden Strukturinvests Sean Hamilton George tror att börsen kan sätta sig runt 10 procent. Nordnets Frida Bratt är optimistisk till börsen på sikt, skriver Realtid.

3 tim
undefined

Stockholm såg rött under sämsta börsdagen sedan brexit: Rasade 4,3 procent

Precis som på resten av världens börser sänkte den tilltagande virusoron Stockholmsbörsen totalt och vid stängning var de ledande indexen rejält ner:
• OMXS30: −4,3%
• OMXSPI: −4,3%
Det betyder att Stockholmsbörsen hade sin sämsta dag sedan brexitomröstningen i juni 2016, då börsen föll 8,4 procent.

Samtliga bolag på OMXS30-listan lyste klart rött och det var de cykliska bolagen som tog mest stryk. Sandvik, Atlas Copco, SKF, Alfa Laval och Autoliv backade alla runt 5-6 procent. Sämst gick det för H&M, som stupade 6,4 procent.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”.

Flygbolag hade det tufft och backade stort i hela Europa. SAS föll 9,4 procent och även den norska konkurrenten Norwegian rasade drygt 14 procent.

Bambuser rapporterade på måndagen och redovisade en omsättning som minskade 27 procent till 1,6 miljoner kronor. Aktien föll 13,4 procent.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien stängde dagen 2,9 procent högre.

Lundin Gold steg 7,3 procent. I dagarna meddelade bolaget att de uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat.

Bränslecellsbolaget Powercell fortsatte att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget föll 16 procent, men var fortfarande upp nästan 60 procent från årsskiftet.

Molnspecialisten Divio Technologies rasade 25,6 procent efter att man föreslagit en företrädesemission om 17,6 miljoner kronor.

Idag 16:31
Styrelseledamoten Douglas Roos. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansprofilen dubblar upp i Öresund

Styrelseledamoten Douglas Roos har köpt 10 000 aktier i Öresund till ett värde av närmare 1,5 miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynsrapportering.

Köpen genomfördes den 17 och 18 februari till en snittkurs på strax under 149 kronor.

Enligt Holdings dubblerade därmed finansprofilen sitt innehav i Öresund.

Aktien klarade sig hyggligt i måndagens slakt på Stockholmsbörsen och backade 2,5 procent till 139 kronor per aktie.

5 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Börje Ekholm och Dallas. Arkivbilder. TT/Wikimedia
Utrullningen av 5G

Ericsson ska bygga 5G med 5G-teknik i amerikansk fabrik

Ericsson satsar närmare 1 miljard på en smart fabrik i USA som ska producera 5G-utrustning med AI och 5G-uppkoppling, rapporterar DN. Anläggningen ska byggas utanför Dallas under det första kvartalet och tillverka radioutrustning och antenner för det mobila 5G-systemet för främst den nordamerikanska marknaden.

– Detta är en ny trend, vi kan ligga närmre slutkunden och spara transportkostnader och miljö, säger Ericssons vd Börje Ekholm till DN.

Dessutom kommer AI att sköta en hel del av jobbet i fabriken som bara behöver 100 anställda.

1 tim
undefined

”Var fjärde person har 5G-täckning år 2030”

Konsultbolaget McKinsey har kommit med en rapport där man förutspår hur utrullningen av 5G kommer att se ut under de kommande tio åren. Och enligt McKinsey så kommer den första vågen inte att beröra majoriteten av jordens befolkning alls. Man räknar med att runt 25 procent av alla människor kommer att ha tillgång till snabb 5G-uppkoppling år 2030, och att det primärt handlar om välbärgade regioner i USA, Kina och Europa.

Det finns en långsammare variant av 5G-nät som använder samma frekvensband som 4G och som kostar betydligt mindre att bygga, och den typen av 5G-nät beräknar man däremot med att runt 80 procent av världens befolkning kommer att ha tillgång till inom tio års tid.

Idag 06:11
Illustrationsbild: Kvinna med mobil i Stockholm. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Vanliga svenskar kommer inte märka av 5G

Efter långa diskussioner om Huawei ska Sveriges 5G-licenser auktioneras ut i höst – men kunderna lär knappt märka någon skillnad. Det menar Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, rapporterar TT. Det beror på att vi inte på långa vägar nått taket för kapaciteten i dagens teknik i Sverige.

5G-nätet kommer inte heller att ge bättre täckning i glesbygden.

– Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken, säger Jens Zander till TT.

Det är främst industrin och dess uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, skriver nyhetsbyrån.

Igår 18:51
Läs mer om Utrullningen av 5G
Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank / Bolagsnyheter

SvD: Bonnesen till förhör – ska delges misstanke om brott

Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen kallas till polisförhör på Ekobrottsmyndigheten EBM, skriver SvD Näringsliv.

– Ja, jag kan bekräfta att hon nu är kallad till polisförhör och att det ska äga rum i början av april, säger Bonnesens advokat Per E Samuelson till tidningen.

Enligt uppgifter till tidningen kommer Bonnesen vid förhöret att delges misstanke om brott i kölvattnet av penningtvättshärvan i Swedbank i Baltikum som briserade för ett år sedan.

EBM misstänker att Swedbanks ledning, med Birgitte Bonnesen i spetsen, spred vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till under hösten 2018 om den misstänkta penningtvätten.

SvD har sökt Bonnesen och EBM för kommentar.

Idag 15:27
Arkivbild: Bonnesen. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Advokat: Är totalt harmlöst – kommer inte leda till något

Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson vill inte kommentera ifall hans klient fått information om att hon kommer att delges misstanke om brott vid det kommande polisförhöret, skriver SvD.

Däremot säger han sig vara helt lugn efter att ha fått klart för sig att det handlar om ”fullständigt harmlösa saker”.

– Det här kommer aldrig att leda till någonting för Birgitte Bonnesens del, absolut ingenting, säger Per E Samuelson till tidningen.

Han kallar också fallet ”det minst allvarliga” han sett under sina 40 år i advokatyrket.

Idag 15:56
Läs mer om Swedbank / Bolagsnyheter
Nati Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Buffetts investeringar

2019 blev Warren Buffetts värsta år på ett decennium

Investerargurun Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway gjorde förra året sitt värsta år på ett decennium, i förhållande till resten av marknaden, skriver The Times. Det tillhör ovanligheten, då Berkshire normalt presterar bättre än marknaden.

Skälet är enligt tidningen att Buffett inte hittar attraktiva investeringar att köpa.

Även om investmentbolagets aktie steg 11 procent har den inte varit så långt efter S&P500 sedan 2009. Indexet steg 31,5 procent med utdelning inräknat.

2 tim
Arkivbilder TT
undefined

Warren Buffett jublar efter börsraset: ”Är bra för oss”

Veckan inleds med rasande börskurser, men det bekymrar inte investerarlegendaren Warren Buffett. Tvärtom ser han det som gynnsamt för sitt investmentbolag Berkshire Hathaway.

”Det är faktiskt bra för oss, eftersom vi är nettoköpare av aktier över tid”, säger miljardären till CNBC rapporterar Markets Insider.

När det gäller spridningen av coronaviruset ser han det som allvarligt för mänskligheten, men manar investerare till lugn.

”Jag tycker inte att det ska påverka vad du gör med aktier”, säger han till CNBC.

Idag 13:55
undefined

Buffetts kassa är större än värdet på ABB och Investor

Berkshire Hathaway och Warren Buffett hade 128 miljarder dollar i kassan vid årsskiftet, skriver Bloomberg i samband med att den amerikanska jätten släppt sitt bokslut för 2019.

Det motsvarar över 1 240 miljarder kronor. Det kan i sin tur jämföras med börsvärdet på Stockholmsbörsens största bolag – Astra Zeneca som är värt knappt 1 272 miljarder, enligt Holdings.

Buffetts kassa skulle också vara större än det sammanlagda värdet Stockholmsbörsens näst och tredje största bolag – ABB och Investor. De är värda 507 respektive 427 miljarder kronor.

22 feb
Läs mer om Buffetts investeringar
H&M:s nya vd Helena Helmersson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyshus: Viruset plågar H&M – men aktien är köpvärd

H&M:s intäkter kommer med all säkerhet att påverkas av coronavirsuet och den svaga försäljningen i Kina, skriver Kepler Cheuvreux i en analys.

Försäljningstillväxten kommer att påverkas negativt med 1–2 procentenheter under det första halvåret i klädjättens brutna räkenskapsår, spår analyshuset men lägger sedan till att coronaviruset inte kommer ha några långvariga effekter på bolagets ekonomi.

”Beroendet av Kina har minskat väsentligt det senaste årtiondet”, skriver Kepler och sätter en köprekommendation för H&M:s aktie.

Riktkursen sätts till 230 kronor. Det är 12,6 procent högre än fredagens stängningskurs om 204,25 kronor.

Igår 06:16
Pressbild, Pernilla Wohlfahrt. H&M
undefined

Wohlfahrt ny chef för H&M-satsningen Arket

H&M byter chef för varumärket Arket – för tredje gången på tre år, rapporterar Breakit.

Pernilla Wohlfahrt ska nu leda kedjan som säljer kläder och inredningsprodukter och även jobbar med externa varumärken.

Hon ersätter Lea Rytz Goldmann, som i stället ska bli ansvarig för Cos, skriver Breakt och hänvisar till tidningen Habit.

Nyhetsbyrån Direkt skrev tidigare under onsdagen att H&M nu ser större förseningar av sina leveranser på grund av coronaviruset.

19 feb
Läs mer om H&M / Bolagsnyheter