Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, inrikesminister Priti Patel samt tidigare finansministern Sajid Javid. Jessica Taylor / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Finansministern avgick i protest: ”Hade inget val”

Tidigare finansministern i Storbritannien, Sajid Javid, säger att han avgick för att han inte kunde acceptera Boris Johnsons krav, rapporterar flera medier.

– Jag tror inte att någon minister med självrespekt hade accepterat de premisserna, säger Javid.

Javid fick erbjudande om att ha kvar sin tjänst – om han gick med på att sparka samtliga av sina rådgivare.

Han efterträds av Rishi Sunak, tidigare statssekreterare vid finansdepartementet.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT, Getinge
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen på plus – Getinge och Scandic rusar

Stockholmsbörsen inleder torsdagen uppåt efter gårdagens marginella nedgångar. Vid 09.10-tiden står huvudindexen som följer:
• OMXSPI: +1,7%
• OMXS30: +1,6%


New York-börserna steg rejält i går kväll efter beskedet att Bernie Sanders hoppar av presidentracet. I Asien har handeln varit mer beskedlig med mestadels små rörelser uppåt. I eftermiddag släpps nya amerikanska arbetslöshetssiffror som väntas kunna göra avtryck på de globala börserna.

På hemmaplan utfärdade Scandic Hotels en vinstvarning under morgonen. Omsättningen rasade med 47 procent i mars. Samtidigt bedömer hotellkedjan att kostnadsnivån kan sänkas med mer än 70 procent från april. Aktien rusar 14 procent.

Getinge gick i sin tur ut med en omvänd vinstvarning. Medicinteknikbolagets orderingång har fått en rejäl skjuts av coronapandemin och det justerade rörelseresultat i första kvartalet bedöms bli nästan 80 procent högre än i fjol. Aktien lyfter 8 procent och toppar OMXS30 tillsammans med Autoliv och Electrolux.

Den förre H&M-bossen Stefan Persson har köpt aktier i Electrolux för cirka 142 miljoner kronor enligt färsk data från Holdings.

Nent Group förlorar rättigheterna till Champions League i Sverige och Norge efter 18 år. I stället kommer mediebolaget att sända Europa League. Aktien backar drygt 2 procent.

Texten uppdateras.

29 min
TT
undefined

Assa Abloy och Swedbank i botten när OMXS30 backade

Stockholmsbörsen tog en paus på onsdagen efter två rejäla uppgångsdagar. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: −0,1%
• OMXS30: −0,8%
En liknande börsutveckling har synts i Asien där investerare tycks ta en andningspaus efter de senaste dagarnas rally.

På hemmaplan meddelade Swedbank att resultatet under det första kvartalet väntas bli negativt till följd av FI:s sanktionsavgift, stigande kostnader och ökade kreditförluster. Aktien föll tyngst av storbolagen och backade över 6 procent.

Assa Abloy handlades ner 4,5 procent efter att ha släppt preliminära siffror för första kvartalet. Rörelseresultat sjönk med 15 procent och låsjätten vittnar om en utmanade start på året till följd av coronapandemin.

Kinnevik toppade OMXS30 med uppgång på 8 procent efter köpråd under morgonen.

Bussbolaget Nobina rapporterade ett sjunkande rörelseresultat och slopar utdelningen till följd av coronakrisen. Aktien sjönk 10,5 procent.

Cloetta flaggar för att efterfrågan på lösgodis minskat kraftigt, men samtidigt ser bolaget en tydlig hamstringstendens för andra produkter. Hamstring bidrog även till att lyfta Icas försäljning med cirka 11 procent i mars, enligt bolagets färska försäljningssiffror. Cloetta backade 3,4 procent medan Ica föll tungt med 6,8 procent.

Igår 15:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Arnhult, Selin och Stordalen. TT, Johan Wessman
Skräcken på marknaden

Så agerade miljardärerna i börskaoset – fastighetsprofiler köpte bankaktier

Stockholmsbörsen rasade över 30 procent från toppen i februari till botten i mars. Omni Ekonomi har sammanställt hur börsens profilerade miljardärer har agerat under tumultet utifrån ägartjänsten Holdings färska mars-data.

Den förre H&M-bossen Stefan Persson har utökat sin portfölj genom att köpa Electrolux-aktier för uppskattningsvis 142 miljoner kronor. Vitvarujätten är nu hans nionde största innehav.

Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg har sålt hela sitt innehav i Getinge för omkring 100 miljoner kronor. Han har även minskat sitt innehav i Sandvik med 5 procent, vilket motsvarar cirka 47 miljoner kronor. Sedan tidigare var det känt att Lundberg ökat sina innehav i Industrivärden, Skanska och Handelsbanken under månaden.

Fastpartners vd Sven-Olof Johansson har i sin tur satsat på banker. Enligt Holdings har han tankat aktier för cirka 54 miljoner kronor i Nordea och för 12,5 miljoner i Swedbank.

Även Balders vd Erik Selin har köpt Swedbankaktier, för omkring 46 miljoner kronor. Han har samtidigt dumpat nästan hela sitt innehav i fastighetsbolaget SBB för cirka 18 miljoner och minskat sina innehav i bland annat Cloetta, Intrum, Swedish Match och Handelsbanken.

Klöverns vd Rutger Arnhult har sålt hela sina innehav i Atrium Ljungberg, Diös och Nordea. I stället har han köpt Swedbank-aktier för drygt 2 miljoner och satsat 34 miljoner i Cibus Nordic Real Estate.

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen har frigjort cirka 150 miljoner kronor genom att sälja alla sin aktier i Nent, Stillfront och Dometic.

2 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Analyser: Börsen har rasat för lite – ber till högre makter att ett nytt panikläge stoppas

Positiva signaler om att spridningen av coronaviruset i Europa och USA har gjort att ”börserna tagit fart ordentligt”, skriver Pekka Kääntä för Placera.

Om börserna fortsätter stiga tar marknaden ”ut ett väldigt positivt scenario vad avser takten i återhämtningen”, skriver han vidare under en analys med rubriken ”Börsen har gått ner för lite”.

Den oberoende analytikern Peter Malmqvist menar att det nog kan vara dags att köpa aktier igen, skriver han i en krönika för Aktiespararna. Han skriver också att han ber till högre makter för att ”floden av katastrofal makrostatistik inte skall få aktieplacerarna att råka i panik ännu en gång”.

John Redwood skriver om sin allokering i en färsk krönika i Financial Times och skriver att det väntar mycket magrare tider för aktieägare.

Coronaviruset har skapat en stor volatilitet på marknaderna och hedgefondförvaltare har fått ta på sig dansskorna för att hantera svängningarna, skriver Mark Gilbert för Bloomberg.

Igår 11:43
Illustrationsbild.  Achmad Ibrahim / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fler bolag kommer köpas ut från Stockholmsbörsen”

Flera bolag kommer att köpas ut från börsen i år, spår Maria-Pia Hope i en intervju med Realtid. Hon är vd på Vinge, Sveriges största advokatbyrå, och säger att det är de låga bolagsvärderingarna i coronakrisens spår som bäddar för uppköp.

Hope säger att hon märker av ”ett ökat intresse kring svenska bolag generellt” och att hon inte blir förvånad ”om trenden med utländska investeringar in i Sverige kommer att fortsätta”.

Igår 04:54
Läs mer om Skräcken på marknaden
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen

Jätteförlust för Scandic – 90 procent av rummen tomma

Scandics omsättning i första kvartalet sjönk med 18 procent jämfört med samma period förra året, enligt ett pressmeddelande.

Den krisande hotellkedjan redovisar ett justerat resultat på minus 180 miljoner kronor i kvartalet. De har därtill fått ta kostnader på 190 miljoner, främst beroende på uppsägningar i Sverige.

Under den sista veckan i mars uppgick den genomsnittliga beläggningsnivån för Scandics hotell till omkring 10 procent. I mars sjönk omsättningen med 47 procent.

Bolaget har minskat bemanningen med drygt 80 procent genom permitteringar och att tillfälliga anställningar avbrutits.

1 tim
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scandics vd: Krävande att säga upp så många

”Det har varit en krävande process att behöva permittera och säga upp så många av våra medarbetare”. Så säger Scandics vd Jens Mathiesen i ett pressmeddelande där hotellkedjan också meddelar att de gjorde en rejäl förlust i kvartalet.

Scandic har minskat bemanningen med 80 procent, via uppsägningar och permitteringar.

– Jag är samtidigt nöjd med hur snabbt Scandic åstadkommit dessa nödvändiga åtgärder för att kunna ta oss igenom en temporär period av extremt låg efterfrågan, säger vd:n.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild: Uniqlo-butik i indiska New Delhi.  SAJJAD HUSSAIN / AFP
Kampen om klädköparna

Fast Retailing vinstvarnar – sänker prognos med 40 procent

Japanska klädbjässen Fast Retailing – som bland annat äger H&M-konkurrenten Uniqlo – vinstvarnar för helåret, på grund av butiksstängningar i spåren av coronapandemin. Det skriver Bloomberg.

Prognoserna för helårets intäkter sänks med 41 procent och vinsten uppskattas nu till 145 miljarder yen, motsvarande nästan 13,4 miljarder kronor, mot 245 miljarder yen i prognosen från januari.

Det är den andra vinstvarningen på bara några månader från klädjätten. I januari flaggade bolaget för en försäljningssmäll till följd av politisk turbulens i Sydkorea och Hongkong.

13 min
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historiskt ras för klädhandeln – skoförsäljningen halverad

Mars blev som väntat en katastrofmånad för modehandeln. Skoförsäljningen rasade med 47 procent och klädförsäljningen tappade 39 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar Stilindex från Svensk Handel, skriver TT.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. De här siffrorna speglar hur det ser ut inom stora delar av sällanköpshandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Enligt Davidsson var nedgången under finanskrisen inte i närheten av lika stor.

En undersökningen som Svensk Handel har genomfört visar att 30 procent av företagarna i sällanköpshandeln bara tror sig kunna driva verksamheten vidare i högst två månader, om läget inte förändras.

3 tim
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Upprop från modebranschen: Vi gör allt – det räcker inte

Affärsnätverket Trade Partners Sweden vädjar om hjälp till modebranschen under coronakrisen. I ett upprop för flera aktörer på marknaden säger man att man vill se mer hjälp från politiskt håll.

I uppropet listas bland annat slopad arbetsgivaravgift och hyresreduceringar som lämpliga åtgärder.

– Det som är väldigt tydligt är att vi vidtar alla åtgärder som krävs, men det räcker inte, säger vd Helena Waker till TT.

Igår 11:46
Läs mer om Kampen om klädköparna
Coronaviruset Varslen i näringslivet
Gekås vd Boris Lennerhov till vänster om statsminister Stefan Löfven.  Jonas Lindstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Varslen i näringslivet

Gekås säger upp personal – intäkterna rasar rejält

Varuhuset Gekås i Ullared drabbas stenhårt av coronavirusets utbrott. I mars sjönk försäljningen med 100 miljoner kronor och i april väntas tappet bli det dubbla, skriver DN i ett reportage.

– Nu har vi tappat 60 procent av försäljningen och dessvärre tror jag inte att botten är nådd, säger vd:n Boris Lennerhov.

Nu har 400 säsongsanställda sagts upp och ytterligare 1 200 personer har visstidspermitterats.

20 min
Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL. Eva Lindblad
undefined

TSL: Kraftig ökning av uppsagda - men det finns hopp

Trygghetsfonden TSL, som hanterar arbetare kopplade till LO-yrken, har under första veckan i april tagit emot närmare 2 000 anmälningar om stöd, skriver TT.

TSL:s vd Caroline Söder bedömer att siffran för hela april kan landa på närmare 12 000 uppsagda. Så många anmälningar togs emot under hela fjolåret.

Trots de tuffa läget är hon noga med att påpeka att det finns lediga jobb där ute.

– Det är inte hopplöst, det finns en stor efterfrågan på arbetskraft inom bland annat välfärdssektorn, säger Caroline Söder till nyhetsbyrån.

Igår 16:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bopriserna
Coronaviruset Bopriserna

Svenskarna tror på ekonomisk kris men fruktar ej tvångsflytt

Sex av tio svenskar är oroliga att coronaviruset ska skapa en långdragen ekonomisk kris i Sverige – men de är inte speciellt oroliga för sin bostadssituation, visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Endast 4 procent av de tillfrågade är rädda att de ska behöva flytta och få har ändrat sina flyttplaner.

– Det är glädjande att de flesta känner sig trygga med sin bostadssituation även i dessa oroliga tider, säger Fastighetsförmedlingens vd Johan Engström.

Enligt undersökningen är 31 procent av de tillfrågade oroliga att antingen deras eller familjens privatekonomi ska bli kraftigt försämrad.

2 tim
Illustrationsbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minskad försäljning av bostäder ”sticker verkligen ut”

Våren brukar vara en positiv tid för bostadsförsäljarna med köpsugna spekulanter och stigande priser. Men i år råder andra tongångar, visar morgonens färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Nu ser vi endast en svag uppgång om vi tittar tre månader tillbaka. Det kan tyda på effekterna av coronaviruset, säger analyschefen Per-Arne Sandgren till TT.

Enligt Sandgren sticker minskningen av antalet bostadsrättsförsäljningar de senaste veckorna ”verkligen ut”. De sista två veckorna i mars såldes nämligen 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019.

Igår 08:11
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Atletico Madrid mot Liverpool. Jon Super / TT NYHETSBYRÅN
Streamingkriget

Nent tappar rättigheter till CL

Nent förlorar rättigheterna till Champions League i Sverige och Norge från hösten 2021. I stället kommer mediebolaget att sända Europa League i Sverige, Norge och Finland, rapporterar DI.

Nent lyckades förlänga rättigheterna för Champions League i Danmark, men enligt vd:n Anders Jensen drog priset i väg i de svenska och norska auktionerna.

– Det förvånar mig inte att vi fick konkurrens men att man är beredd att lägga sån här summor förvånar mig, säger han till DI.

Vilket bolag som tar över rättigheterna är ännu inte officiellt.

1 tim
Läs mer om Streamingkriget
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Analyser: Använd omdömet – extrema siffror väntar

Coronaviruset skapar en kris som påverkar både företag och konsumtionen på ett sätt som vi aldrig tidigare sett, skriver Carl Johan von Seth för DN.

Han menar att ekonomisk data kommer bli väldigt fel den kommande tiden och nämner bland annat att SCB tvingats till specialåtgärder för att kunna mäta inflation.

”Krisen är här, och mer än tidigare måste regeringar och centralbanker använda sitt omdöme”, skriver von Seth.

Den som ändå vill hålla koll på makrodata kan spana in statistik över nyanmälda arbetslösa i USA som släpps under torsdagen. Troligen kommer vi få se ”extremt höga tal, vilket kan sprida lite nervositet på finansmarknaden”, skrev Placeras Pekka Kääntä tidigare i veckan.

3 tim
Familj i Indien.  Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oxfam: Krisen kan kasta ut en halv miljard i fattigdom

En halv miljard människor kan hamna i fattigdom på grund av coronapandemin, enligt en rapport från hjälporganisationen Oxfam som flera medier rapporterar om.

De åtgärder som vidtas för att stoppa smittan, såsom nedstängningar inom industrin och en minskad konsumtion, leder till att mängder av människor blir av med jobbet.

– Viruset kan rulla tillbaka tio års framsteg i kampen mot fattigdom, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam i Sverige, till Aftonbladet.

4 tim
Industriarbetare i Jiangsuprovinsen i Kina. Arkivbild. TT NYHETSBYRÅN
undefined

WTO: Världens handel rasar med upp till 32 procent i år

Covid-19-pandemin kommer att sänka världshandeln med mellan 13 och 32 procent under 2020, spår WTO i en ny prognos. Att spannet i prognosen är så stort beror på att den rådande hälsokrisen saknar motstycke vilket ger stor osäkerhet kring de ekonomiska effekterna, skriver Världshandelsorganisationen i ett pressmeddelande.

– Dessa siffror är usla – det går inte att komma runt det. Men en snabb, kraftfull återhämtning är möjlig, säger WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo i pressmeddelandet.

Igår 14:20
Läs mer om Coronaviruset