Magdalena Andersson på budgetpromenad. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens budget

Finansministern om sin egen budget: Den är extrem

Det var inte en slopad värnskatt som drev Magdalena Andersson (S) in i politiken. Det säger finansministern till SvD efter att höstbudgeten presenterats i dag.

– Det är klart att den här budgeten är extrem eftersom vi avskaffar värnskatten. Den fördelningsprofilen är sämre än... ja den är svår att åstadkomma på något annat sätt, säger hon till tidningen.

Andersson säger att klyftorna ska utjämnas i en skattereform. Inför förhandlingarna om den säger hon att alla frågor kan komma upp på bordet, inklusive en återinförd fastighetsskatt.

Analyser

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Leo Tolstoj till vänster.  Wikimedia / TT
Brittiska EU-utträdet

Nästa steg i brexit: ”Som att läsa ut Tolstoj på bussen hem”

Efter att talmannen John Bercow nekat premiärminister Boris Johnson att hålla en ny omröstning om brexitavtalet väntas nya diskussioner i det brittiska parlamentet under tisdagen. Då ska parlamentsledamöterna börja rösta om ett lagstiftningspaket kallat ”Withdrawal Agreement Bill”, som måste godkännas för att brexitavtalet ska gå igenom, skriver SVT Nyheter.

TT skriver att lagförslaget kommer att plöjas igenom i rekordtempo. Dessutom har de brittiska ledamöterna möjlighet att lägga till ändringsförslag till det redan omfattande paketet.

”Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, skriver BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith enligt TT.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson säger till den egna kanalen att tisdagen kan bli helt avgörande för vad som blir nästa steg i brexitsoppan.

– Men vad som kommer sen, det vet ingen, säger hon.

32 min
John Bercow/Boris Johnson. TT
undefined

Bercow säger nej till ny omröstning om brexitavtal

Brittiska parlamentets talman John Bercow meddelar att det inte blir någon ny omröstning om Boris Johnsons brexitavtal, enligt Sky News. Experter har trott att Bercow skulle ge premiärministern kalla handen, då det finns en regel som säger att man inte får lägga fram samma förslag två gånger.

– Dagens motion är till innehållet densamma som lördagens motion. Dagens omständigheter är desamma som lördagens omständigheter, säger John Bercow.

Omröstningen om avtalet skulle egentligen ha skett i lördags, men sköts upp efter att ett tillägg röstats igenom som tvingade Johnson att be EU om mer tid.

Idag 14:41
Läs mer om Brittiska EU-utträdet
Dagens börs internationellt

Uppåt på Wall Street inför hektiska rapportveckan

New York-börserna avslutade måndagens handel på plus efter förra veckans dystra avslutning. I vanlig ordning påverkade handelskriget mellan USA och Kina investerarnas humör, men även brexit och den pågående rapportsäsongen stod i fokus, skriver CNBC och Reuters.

Vid stängning såg indexen ut som följer:
• S&P500: +0,7%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,2%
Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing backade 3,8 procent efter att UBS, Bank of America och Credit Suisse sänkt sina respektive riktkurser för aktien. Aktien dök 6,8 procent i fredags efter att Reuters rapporterat att amerikanska luftfartsmyndigheten FAA utreder interna meddelanden som tycks visa att man kände till säkerhetsproblem med olycksplanen 737 Max redan 2016.

Israeliska läkemedelsbolaget Teva steg 8,7 procent efter att bolaget nått en förlikning i tusentals opioidfall.

Netflix steg 1 procent efter att streamingjätten meddelat planer på att ta in cirka 19 miljarder kronor för att producera nytt innehåll, skriver Market Watch.

Liksom i Sverige står de amerikanska marknaderna inför en rapporttät vecka och 120 av S&P:s 500 bolag ska bekänna färg, skriver CNBC. Bland annat McDonalds, Caterpillar och Ford släpper rapporter på tisdag och onsdag.

1 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser på Asienbörserna

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna under måndagen, med endast små rörelser i de ledande indexen. Vid stängning såg ut som följer:
• Nikkei: +0,3 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: -0,1 %
• Hongkong: +/- 0 %
• Kospi: +0,2 %
Enligt Reuters reagerade marknaden negativt på lördagens besked om att brittiska parlamentet tvingar Boris Johnson att skjuta upp utträdet ur EU ytterligare.

Samtidigt ingjöt Kinas vice premiärminister Liu He ny optimism kring handelssamtalen i helgen när han sa att USA och Kina kommer att samarbeta för att lösa varandras knäckfrågor.

Idag 08:51
Läs mer om Dagens börs internationellt
Boris Johnson och John Bercow House of common
Reaktioner på brexitutvecklingen

Analyser: Johnson kan trovärdigt skylla ifrån sig

Storbritanniens premiärministern Boris Johnson är på väg att trassla in sig i parlamentet. Det är analyserna efter att talmannen John Bercow beslutade att inte hålla en omröstning om brexitavtalet på måndagkvällen.

Om EU erbjuder en senareläggning av brexit är Johnson tvungen att acceptera det – den så kallade Bennlagen, skriver DN:s Erik de la Guera. The Telegraphs Asa Bennet är inne på ett liknande spår och menar att Johnson har ryggen fri.

”Johnson kan trovärdigt argumentera för att han inte hade gjort det om inte parlamentet hade bundit hans händer”, skriver Bennet.

Patrick Muggire på New Statesmen tror att det scenariot kan leda till att brexit inte kommer ske innan ett brittiskt parlamentalsval.

”Johnsons enda alternativ kan vara att dra tillbaka avtalet, skylla på parlamentsledamöterna och Berlow, ta med sig avtalet till den brittiska befolkningen – och hoppas på en majoritet”, skriver Patrick Muggire på New Statesmen.

19 min
Illustrationsbild.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska pundet haltar på osäkerhet inför omröstning

Det brittiska pundet sjönk något på måndagsförmiddagen, efter att tidigare under morgonen ha varit uppe på sin högsta nivå på fem månader gentemot den amerikanska dollarn. Det skriver AFP.

Vid 11-tiden svensk tid kostade ett pund 1,297 dollar, en förstärkning med nästan 0,1 procent sedan midnatt. Pundet handlades samtidigt för 1,16 euro och 12,49 kronor, upp 0,1 procent respektive 0,2 procent.

Under måndagen väntas premiärminister Boris Johnson begära att få hålla ytterligare en omröstning i parlamentet, efter lördagens bakslag. Flera brittiska medier rapporterar att talmannen John Bercow förmodligen inte kommer att bevilja det.

Idag 09:09
Jessica Taylor / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Börsen stängde med hopp – men det har grusats i helgen”

Helgen har inte bidragit till att minska oron och osäkerheten som många investerare känner med anledning av brexit. Snarare tvärtom.

– Finansmarknaderna stängde veckan med optimism och hopp om ett avslut och tydlighet gällande brexitutsikterna. De förhoppningarna har grusats, säger AXA Investment Managers seniorekonom David Page till Bloomberg.

Över 1 200 dagar har passerat sedan folkomröstningen och det återstår 11 dagar till den 31 oktober, det datum som avsatts för skilsmässan. Ändå är det ingen som vet om det kommer sluta med en ytterligare senareläggning, ett utträde utan avtal eller ett ordnat utträde med avtal.

Igår 17:05
Läs mer om Reaktioner på brexitutvecklingen
Börsåret 2019

H&M och Atlas Copco bakom börsens nya rekord – här är aktierna som rusat mest i år

”Det var det kanske bästa kvartalet någonsin för oss”. Så säger Atlas Copcos vd Mats Rahmström till Dagens Industri efter att storbolaget släppt sin kvartalsrapport.

Marknaden gillade rapporten och handlade upp aktien över 9 procent på börsen. Det bidrog kraftigt till att Stockholmsbörsens storbolagsindex, OMXS30, slog nytt rekord och stängde på drygt 1 724 punkter. Det gamla rekordet var från april 2015.

Även det breda indexet, OMXSPI, stängde på nya rekordnivåer.

Men vilka aktier har egentligen bidragit mest till de nya rekorden? Svaret hittar du här nedanför.

4 tim
Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom vid Danske Bank.  Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Landeborn: Sälj inte aktier när börsen slår rekord

Börsrekord har sällan kommit ensamt och investerare bör inte sälja av aktier när börsen står rekordhögt, skriver Danske Bank-strategen Maria Landeborn i ett blogginlägg på måndagen.

”En långsiktig exponering mot aktier är alltid att föredra framför att försöka tajma marknaden”, skriver hon.

Hon skriver också att banken räknar med att volatiliten på börsen ska hålla i sig men att aktier just nu är rimligt värderade, särskilt då räntan ligger på minus.

På måndagskvällen stängde Stockholmsbörsens breda index och storbolagsindexet OMXS30 på nya rekordnivåer.

5 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Extrema läget talar för börskollaps inom ett år

Marknadsläget är i nuläget utsträckt till ytterligheterna, vilket talar för en börskollaps inom 12 månader. Det säger Aktiespararnas chefsanalytiker Peter Malmqvist till DI.

Malmberg nämner minusräntan, handelskriget, brexit och en historiskt svag svensk krona och säger att ingenting längre rör sig kring ”mittenläget”.

– Då försöker sakerna i det kaoset hitta nya jämviktslägen, nya p/e-tal, nya räntenivåer, nya valutanivåer och så vidare, säger Malmqvist och tillägger att gummibandet till slut kommer spricka.

Idag 09:09
Läs mer om Börsåret 2019
Nasdaq, Byggmax och Marie Ehrling. TT
Stockholmsbörsen i dag

Rekord för Stockholmsbörsen – Atlas Copco rusade rejält

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en rivstart och både det breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 stängde på nya rekordnivåer.
• OMXSPI: +0,9 procent
• OMXS30: +1,6 procent
OMXS30 stängde på drygt 1724 punkter och slog därmed det tidigare stängningsrekordet från april 2015.

Vid lunchtid släppte verkstadsjätten Atlas Copco sin delårsrapport som i stort sett var bättre än analytikernas förväntningar på alla punkter. A-Aktien lyfte 9,4 procent och toppade storbolagsindexet. B-aktien steg 9,1 procent.

Förra veckans rapportvinnare Getinge och Sandvik klättrade 2,2 respektive 3,9 procent. Även Holmen fortsatte stiga efter förra veckans rapportrusning och stängde upp 5,2 procent.

I går meddelade Telia att ordföranden Marie Ehrling fått sparken av storägaren staten. Den förre Tele2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer föreslås bli ny ordförande. Aktien steg cirka 2 procent.

SAS bekräftade i helgen att flygbolaget har vunnit det kontrakt med norska försvaret som Norwegian innehaft sedan 2008. Aktien avancerade drygt 2,8 procent.

Fastighetsbolaget Fabege lyfte förvaltningsresultatet med 23 procent men nettouthyrningen var negativ. Aktien rasade 8,5 procent och drog med sig flera andra fastighetsjättar i fallet.

6 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag