Den nya finska regeringen. LEHTIKUVA / TT NYHETSBYRÅN
Finlands regeringskris

Finland får en regering med kvinnor i majoritet

Den nya finska regeringen som leds av socialdemokraten Antti Rinne kommer att ha en majoritet kvinnliga ministrar, skriver TT. 11 av de 19 ministerposterna kommer att innehas av kvinnor.

Förutom Socialdemokraterna kommer Centern, De Gröna, Svenska folkpartiet och Vänsterförbundet att sitta med i regeringen.

Kvinnorepresentationen i finsk politik har varit ett ämne som fått en hel del uppmärksamhet den senaste tiden. Sedan riksdagsvalet för två månader sedan är 92 av 200 ledamöter kvinnor, den högsta siffran någonsin.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stefan Löfven, statsminister, Per Bolund, språkrör Miljöpartiet de gröna Anders W Jonsson, vikarierande partiledare Centerpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.  TT
Arbetsförmedlingens framtid

Januaripartierna: Skjuter upp Arbetsförmedlingen-reform

Regeringen skjuter upp den planerade reformen av Arbetsförmedlingen i ett år, skriver företrädare för S, MP, C och L på Aftonbladet Debatt.

Reformen kommer att skjutas upp i ett år och inte baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV).

”Det är den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenlig för respektive tjänst som ska användas, utifrån bland annat de arbetssökandes behov, möjligheterna att åstadkomma en effektivare matchning, tjänstens syfte samt regionala och lokala förutsättningar. Kvalitet och kontroll ska vara styrande” skriver de i debattartikeln.

Anledningen till uppskjutningen är att detta ger mer till till att ”kvalitetssäkra” reformen.

Uppgörelsen mellan den fyra partierna kommer efter oppositionens misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Klockan 00 kommer Nordmark att hålla en presskonferens.

41 min
Jonas Sjöstedt. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V: Regeringen måste backa om kaosprivatisering

V-ledaren Jonas Sjöstedt väntar på att ta del av vad de fyra januaripartierna kommit fram till under helgen. Till Expressen säger han att regeringen måste backa om ”kaosprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen för att lösa situationen.

Löfven har flaggat för att förhandla med M och KD – men inte med V. ”Omoget”, tycker Jonas Sjöstedt.

– Vi har ett jätteproblem ute i kommunerna och vi är beredda att lösa det men de vill inte prata. Jag tycker att det är konstigt, säger Sjöstedt.

Igår 19:26
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om V:s agerande: ”Det är huvudlöst”

Statsminister Stefan Löfven (S) riktar stark kritik mot Vänsterpartiet efter misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det är huvudlöst, säger han till Aftonbladet.

Löfvens kommentar kom efter ett internt möte på S-högkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

Löfven menar att V:s agerande kastar ut Arbetsförmedlingen i total osäkerhet.

Regeringspartierna, C och L arbetar nu med att svara på det bud, som Löfven kallar det, som M och KD kommit med, skriver TT.

6 dec
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Norge, som toppar UNDP:s lista. En bild från ett flyktingläger på Lesbos.  TT/AP
Tillståndet i världsekonomin

Fler länder har det bättre – men ojämlikheten ökar

Utvecklingen har gått framåt och flera länder i världen har fått det bättre. Det enligt FN:organet UNDP som i en årlig rapport tittar på mänsklig utveckling, skriver TT. Antalet länder som klassas som en nation med ”mycket hög mänsklig utveckling” har ökat från 12 till 62 på nästan 30 år.

Några länder som klättrat upp till en högre status är Turkiet, Seychellerna och Palau.

Men utvecklingen har inte gynnat alla och ojämlikheten har ökat, rapporterar Ekot. Bland annat präglas många länder i Latinamerika och Mellanöstern samt afrikanska länder söder om Sahara av ”stora mått av ojämlikhet”, enligt Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare på FN:s utvecklingsprogram UNDP.

22 min
Esther Duflo, till vänster.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomipristagare: Politiker bör inte bry sig om BNP

Vi vet fortfarande inte hur man påverkar den ekonomiska tillväxten på ett tillförlitligt sätt. Det säger ekonomipristagaren Esther Duflo till Dagens Nyheter.

Experter inom makroekonomi kan inte säga hur en regering ska göra för att få till en långsiktig tillväxt. Därför borde politiker och beslutsfattare i stället sluta försöka öka olika länders BNP, menar Duflo.

– Det är logiskt att bry sig om mänskliga problem. Det är inte rimligt att stirra sig blind på ekonomisk tillväxt, säger hon till DN.

Igår 05:43
Kristalina Georgieva  Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF och Ukraina överens om program på 52 miljarder

IMF och Ukraina är överens på tjänstemannanivå om ett treårsprogram värt motsvarande 52 miljarder kronor.

Den internationella valutafondens chef Kristalina Georgieva pratade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på lördagen.

"Presidenten och jag enades om att Ukrainas ekonomiska framgång är beroende av att rättsstatsprincipen stärks, att rättsväsendets integritet förstärks och att minska egenintressens roll i ekonomin", säger hon i ett uttalande.

Igår 06:05
Läs mer om Tillståndet i världsekonomin
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Morgonens rekar: Sänkningar för Telia och Assa Abloy

Här är morgonens rekommendationsförändringar från Finwires och Direkts flöden.
• Assa Abloy sänks till neutral från övervikt av JP Morgan som upprepar riktkursen 230 kronor.
• Telia sänks till behåll från köp av Jefferies som skruvar ner riktkursen till 40,90 kronor från 49,20 kronor.
• Atlas Copco får höjd riktkurs till 365 kronor från 345 kronor av JP Morgan. Rekommendationen övervikt upprepas.
I helgens nummer av Börsveckan rekommenderades köp av Allgon, Academedia och Recipharm. Engelska Skolan, K-fastigheter, Railcare och Note fick rådet avvakta.

12 min
undefined

Chefsstrateg: Köp cykliska aktier om du vill slå börsen

Investerare som vill få en avkastning som överstiger index nästa år bör köpa cykliska aktier, säger Kepler Cheuvreux-strategen Martin Guri till Dagens Industri.

Det är i den sektorn det finns störst uppsida, menar chefsstrategen Guri.

Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank, säger att hans bank ser en del intressanta bolag som är cykliska och att de har en köprekommendation på lastbilsjätten Volvo.

– Men jag är inte översvallande entusiastisk inför cykliskt, säger Sundling.

Igår 11:47
undefined

Förvaltare: Se på Investor och Latour – köp investmentbolag

De fina investmentbolagen i Sverige utgör en väldigt bra grund i en aktieportfölj. Det säger Erik Hermansson, förvaltare på Humle Kapitalförvaltning, till Dagens Industri.

Två av de fina bolagen är Latour eller Investor, menar Hermansson. Han poängterar också att de svenska investmentbolagen slagit börsen ”ordentligt” det senaste decenniet.

– Lägg de bolagen som grund i portföljen så får du en naturlig diversifiering och låt dem ligga där, säger Hermanson i DI.

Igår 05:57
Läs mer om Dagens aktierekar
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färsk statistik: Stilla priser på bostäder i november

Det var små prisförändringar på bostadsmarknaden i november, även om aktiviteten var fortsatt högre än förra året, enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. I Storstockholm och Storgöteborg är priserna oförändrade. I centrala Stockholm steg priserna under november, medan de minskade i Stormalmö och centrala Göteborg.

I Storstockholm ligger nu kvadratmeterpriset i snitt på 57 854 kronor, medan motsvarande siffra för Storgöteborg och Stormalmö är 44 190 respektive 29 988 kronor per kvadratmeter.

Under november såldes 1 procent fler bostäder än samma månad förra året och på helåret är ökningen 4 procent.

3 tim
Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dansk minister: Är okej om bopriserna faller 10 procent

Det är acceptabelt om bostadspriserna i Danamark faller med 10 procent, säger bostadsministern Kaare Dyvbad enligt Bloomberg.

Uttalandet kommer samtidigt som några av landets pensionsfonder förbereder sig för att skruva ner värdet på sina tillgångar.

Dyvbad försöker få igenom en lag som förbjuder spekulation med bostäder. Ministern är kritisk mot Blackstone, som han anser köper upp fastigheter för att sedan renovera upp dem och sätta ett pris som yngre inte kan ha råd med.

– Jag kan leva med mindre prisnedgångar eftersom priserna ändå har fördubblats de sista fem åren, säger han.

Igår 13:20
Läs mer om Bopriserna
Frihandelns framtid Trumps USA
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Trumps USA

Analyser: Därför kollapsar WTO:s domstol vid midnatt

Vid midnatt till tisdagen den 10 december kommer WTO:s högsta juridiska instans appellationsdomstolen att upplösas.

Det beror på att mandatet går ut för två av WTO:s tre appellationsdomare och att Trump har vägrat att utse nya domare.

Trots att USA oftast har vunnit i WTO-avgöranden anser Trump att handelsorganisationen missgynnar amerikanarna. Han är även kritisk till WTO-domarnas höga löner, skriver SvD:s Gunilla von Hall. De tjänar tre miljoner kronor årligen, trots att de också har andra jobb.

På tre år har Trump övergett åtta internationella organ, skriver von Hall. Bland dessa märks exempelvis Parisavtalet och Iranavtalet.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att läget ”visst är bekymmersamt” men anser trots allt att världen totalt sett går mot mer frihandel och mindre protektionism.

2 tim
Riksrättsförhören i representanthuset tidigare i veckan J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny rapport tar Trump ett steg närmare riksrätt

Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset har släppt en rapport där man går igenom de konstitutionella grunderna för riksrättsåtal mot president Donald Trump, rapporterar The Hill.

Rapporten följer på talmannen Nancy Pelosis uttalande om att formella riksrättsanklagelser kan komma att riktas mot presidenten redan nästa vecka.

I samband med att rapporten släpptes twittrade utskottets ordförande Jerry Nadler att Trump har missbrukat sin makt, riskerat den nationella säkerheten och stört valet.

”Konstitutionen föreskriver bara en följd för sådant beteende: Riksrätt”, skrev Nadler.

7 dec
Läs mer om Frihandelns framtid