Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen SAS problem

Fördubblad förlust för SAS – varnar för corona

SAS rapporterar en näst intill fördubblad förlust i flygbolagets första kvartal, november till januari.

Virusutbrottet i Kina var fortfarande i sin linda när kvartalet avslutades. SAS meddelar att intäktsbortfallet för hittills indragna flygningar i februari och mars uppgår till 200 miljoner kronor.

SAS anser att det finns tecken på en stark intäktsutveckling framåt, men menar att coronaviruset gör de ekonomiska framtidsutsikterna osäkra och ”tillför ytterligare oro”.

”Om covid-19 utbrottet begränsas och indragna flygningar isoleras till vintersäsongen, förväntas endast en marginell resultatmässig effekt”, skriver vd:n Rickard Gustafson.

SAS varnade redan i början av december för att förlusterna skulle bli högre i det första kvartalet vilket då fick aktien på fall. Tuff konkurrens och högre bränslekostnader angavs då som skäl.

Första kvartalet (november-januari)

Omsättning: 9 707 mkr
Väntat (Infront): 9 794 mkr
2018: 9 405 mkr

Justerat resultat före skatt: –1 078 mkr
Väntat (Infront):943 mkr
2018: –576 mkr

Resultat före skatt: –1 087 mkr
2018: –576 mkr

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen sjunker – H&M rusar efter rapport

Stockholmsbörsen inleder veckans sista handelsdag under nollstrecket. Några minuter efter öppning låg indexen som följer:
• OMXSPI: −0,1%
• OMXS30: −0,3%
Morgonens huvudnummer var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men rusningen mattades av lite grann efter några minuters handel till omkring plus 5,5 procent.

I botten av listan finns bland annat Telia, Boliden och Swedish Match i den inledande handeln. Telia och Swedish Match handlas båda utan utdelning och är ner 4,6 respektive 2,6 procent.

Boliden är ner runt 2 procent. Nordea har sänkt riktkursen för bolaget till 230 kronor (250), med upprepat köpråd.

Under morgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljepriserna har sjunkit tillbaka efter gårdagens rally, men både brentoljan och WTI:n handlades strax innan börsöppning markant uppåt. Brentoljan stiger runt 3,5 procent till 30,70 dollar fatet, medan WTI-oljan är upp omkring 1,5 procent till runt 25 dollar per fat.

17 min
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-data pressade Stockholm – Lupe vinnare på oljerally

Handeln på Stockholmsbörsen bjöd på kraftiga pendlingar mellan röda och gröna siffror på torsdagen och när klockan ringde för dagen var låg indexen kring nollan:
• OMXS30: +0,1 procent
• OMXSPI: +/-0,0 procent
USA-börsernas terminer tydde på kraftiga uppgångar och drog med sig Stockholm – ända tills nyheten kom på eftermiddagen att rekordsiffran 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa i förra veckan.

Trots det vände USA-börserna upp och fick ytterligare fart efter att Trump meddelat att han väntar sig att Saudiarabien och Ryssland slutar att priskriga efter samtal med båda parter. Brentoljan rusade som mest över 35 procent och Wall Street lyfte och drog med sig Stockholm – som nästan nådde upp till gröna siffror.

Bland storbolagen gick det tungt för Hennes & Mauritz. Klädjätten som i morgon lämnar delår rasade 6,5 procent efter att DI rapporterat att H&M planerar att masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin.

Bland vinnarna på storbolagslistan fanns Swedish Match, Skanska och Telia.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, fick sänkt rekommendation av Handelsbanken och rasade 8,7 procent.

Bättre gick det för Lundin Petroleum som rusade 15,6 procent efter dagens positiva nyheter för oljesektorn.

Igår 15:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset H&M / Delår
Helena Helmersson, vd på H&M.
Coronaviruset H&M / Delår

”Situationen vi befinner oss i saknar motstycke”

Hennes & Mauritz rapport för det första kvartalet blev också Helena Helmerssons första som bolagets nya vd.

Det blev ett tufft kvartal som i spåren av coronavirusutbrottet tvingat klädjätten att stänga butiker över hela världen vilket i sin tur lett till kraftiga försäljningsras. Försäljningen i mars sjönk med 46 procent.

”Situationen vi befinner oss i saknar motstycke. Påfrestningarna på människor, våra samhällen och såklart också på oss som företag är oerhört stora. Allt detta kommer även att skynda på den redan pågående förändringen av vår bransch”, skriver hon i en kommentar i rapporten.

1 tim
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M:s försäljning rasade – spår förlust i andra kvartalet

Hennes & Mauritz redovisar ett rörelseresultat på 2 690 miljoner kronor i det första kvartalet. Det är klart högre än analytikernas väntade 1 400 miljoner kronor.

Försäljningen i mars rasade med 46 procent samtidigt som onlineförsäljningen steg 17 procent i lokal valuta.

Klädjätten meddelar samtidigt att man räknar med att göra förlust i andra kvartalet eftersom "det kraftiga försäljningstappet inte kommer att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna", skriver vd:n Helena Helmersson i rapporten.

I slutet av mars var 3 778 av H&M:s totalt 5 065 butiker tillfälligt stängda på grund av coronautbrottet.

Bruttomarginalen blev 51,0 procent, jämfört med förväntade 50,1 procent.

1 tim
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M om permitteringarna: ”Kan inte ange exakt antal”

H&M bekräftar att man har inlett ett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörs av coronakrisen. I samband med morgonens kvartalsrapport uppger bolagets nytillträdda vd Helena Helmersson – precis som DI rapporterade i går – att tiotusentals medarbetare kommer att beröras över hela linjen, men att ”ett exakt antal kan inte anges i dagsläget”.

”Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar”, skriver hon.

Dessutom ska lönerna för klädjättens ledning tillfälligt sänkas med 20 procent.

”I ljuset av detta välkomnar jag styrelsens beslut att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen och delar styrelsens övertygelse att det är det bästa att göra för att säkra vår fortsatta handlingsfrihet. För att utöka koncernens likviditetsbuffert utvärderas och förbereds också ett flertal finansieringskällor”, skriver hon.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Emmanuel Macron besöker ett fältsjukhus i Mulhouse den 25 mars. Mathieu Cugnot / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Frankrike har beslagtagit masker från svenskt företag

Flera miljoner ansiktsmasker som tillhör det svenska företaget Mölnlycke Health Care har fastnat i Frankrike, rapporterar flera medier.

Enligt SvD, som hänvisar till franska L’Express, beslagtog Frankrike fyra miljoner ansiktsmasker som företaget importerat från Kina med tanken att distribuera dem vidare till Spanien och Italien. Detta skedde den 5 mars.

Frankrike har infört ett exportförbud på masker och enligt SvD har den svenska regeringen kallats in för att försöka lösa tvisten.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlycke Health Cares vd Richard Twomey till Ekot.

1 tim
Borgmästare Bill de Blasio tar emot en kartong ansiktsmasker som New York fått av FN TT
undefined

Uppmanar New York-bor att täcka sina ansikten

New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar alla invånare i staden att täcka sina ansikten när de rör sig utomhus. På så sätt hoppas New York kunna bromsa spridningen av coronaviruset.

Borgmästaren vill dock inte att invånarna ska bära professionella ansiktsmasker – de bör bara användas av sjukvårdsarbetare och blåljuspersonal. I stället råder de Blasio New York-borna att tänka kreativt.

– Det kan vara en halsduk. Det kan vara något du själv konstruerar hemma. Det kan vara en bandana, säger han enligt AFP.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Donald Trump tillsammans med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.  Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Expert skeptisk till avtal: ”Hur skulle de kunna enas om det?”

Ryssland och Saudiarabien förväntas komma överens om att minska sin oljeproduktion med uppemot 10–15 miljoner fat, meddelade USA:s president Donald Trump i går.

Norihiro Fujito, chefsstrateg vid Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, noterar i en analys att Trump – måhända medvetet – inte specificerade huruvida det rör sig om fat per dag, vilket är den vanligaste måttenheten i sammanhanget. I så fall skulle det handla om en minskning av 10–15 procent av den globala produktionen.

Omöjligt, enligt Fujito:

”Hur skulle Riyad och Moskva kunna enas om en sådan stor reduktion, bara en månad efter att de bråkat om en minskning på 1,5 miljoner fat?”

Trumps uttalande avfärdades av Ryssland och uppges ha skapat stor förvirring i Vita huset kring vart presidenten fått sina siffror ifrån.

2 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps uttalande avfärdas – förvirring inom Vita huset

Ryssland dementerar Donald Trumps påstående om att Vladimir Putin kommit överens med Saudiarabien om att kapa oljeproduktionen, skriver Bloomberg.

Trumps Twitterinlägg ska även ha skapat stor förvirring inom Vita huset, uppger en källa för nyhetsbyrån. Medarbetarna uppges vara osäkra på vad presidenten menade med sitt uttalande och var han fått sina siffror ifrån.

Trump skrev att han förväntar sig att Saudiarabien och Ryssland kommer meddela produktionsminskningar på 10 miljoner oljefat. Uttalandet fick WTI-oljan att rusa nära 25 procent – den största procentuella uppgången någonsin, enligt CNBC.

Igår 19:12
Angus Mordant / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tror på vapenvila i oljekriget – priserna rusar

Donald Trump förväntar sig att Ryssland och Saudiarabien kommer att nå en uppgörelse i oljekriget inom kort. Presidenten skriver på Twitter att han nyligen har pratat med Saudiarabiens kronprins, som i sin tur har fört samtal med Vladimir Putin.

”Jag förväntar mig och hoppas att de kommer att kapa produktionen med omkring 10 miljoner fat och kanske betydligt mer”, skriver Trump.

Både WTI- och brentoljan rusade rejält på uttalandet. Vid 16.40-tiden var båda upp cirka 25 procent. Brentoljan handlades kring 30 dollar medan WTI stod i cirka 26 dollar.

Även New York-börserna stärktes tydligt på uttalandet.

Igår 14:37
Läs mer om Oljeraset
Dagens aktierekar

Dagens rekar: Fabege får både köp- och säljstämpel

Flera fastighetsbolag får sänkta riktkurser i morgonens analysflöde från Direkt och Finwire.

Både Nordea och Goldman Sachs sänker sina riktkurser för Fabege. Nordea sätter riktkursen till 175 kronor, ner från tidigare 82 kronor. Där upprepas det tidigare köprådet.

Goldman Sachs sätter däremot en säljstämpel på bolaget, med riktkursen 105,80 kronor (130,70). Fabeges aktie stängde på 117,45 i går.

Nordea sänker även riktkursen för Atrium Ljungberg till 195 kronor, från tidigare 213 kronor, och för Kungsleden till 100 kronor, från tidigare 116. Båda aktierna får upprepade köpråd.

42 min
undefined

Efter raset: Nu höjs rekarna för fastighetsbolagen

Pareto Securities höjde på torsdagen rekommendationerna för drygt tio fastighetsbolag, som straffats hårt av den senaste tidens börsras. Det framgår av Finwires rapportering. Det här är några av bolagen som fick nya rekar:

  • Pareto höjer Wihlborgs till köp (behåll) med nya riktkursen 148 kronor (177).
  • Även Klövern får köp (behåll), med riktkurs 17 kronor (23)
  • Diös höjs till köp (behåll), med riktkurs 77 kronor (94)
  • Hufvudstaden höjs till köp (behåll), riktkurs 154 kronor (191)
  • Fabege får köp (behåll), med riktkurs 143 kronor (174)
  • Balder lyfts till köp (behåll), med riktkurs 400 kronor (432)
  • Sagax höjs till köp (sälj), med ny riktkurs 117 kronor (123)

Även Handelsbankens analytiker höjde på torsdagen fastighetsbolagen John Mattsson, Atrium Ljungberg, Klövern och Castellum, skriver Direkt.

Nedan följer ytterligare några av de bolag som Pareto höjde på torsdagen.

Igår 17:21
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsbanken sänker Intrum med säljrek

Redan hårt slaktade Intrum får ett nytt tryck ner när Handelsbanken sänker bolaget från behåll till sälj. Riktkursen sänks till 120 från 130 kronor, skriver Direkt.

Bravida får också sänkt rekommendation av SEB som sänker bolaget till behåll från tidigare köp. Riktkursen är oförändrad på 70 kronor.

Handelsbanken tar bort säljstämpeln på Castellum och Atrium Ljungberg. Båda ändras till behåll men riktkurserna sänks. Ny riktkurs för Castellum är 165 från tidigare 200 kronor och för Atrium Ljungberg är nya riktkursen 150 från tidigare 204.

Igår 06:34
Läs mer om Dagens aktierekar
Coronaviruset USA:s tillväxt
Illustrationsbild: Stängda butiker i Brooklyn, New York. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset USA:s tillväxt

Pessimismen tar över: 60 procent ser mörkt på ekonomin

Pessimisterna är nu i majoritet i USA när det gäller synen på landets ekonomi. 60 procent anser nu att den är ”dålig”, enligt en ny undersökning från nyhetsbyrån AP som

Det beskrivs som ett alarmerande skifte från januari då 67 procent ansåg att ekonomin var ”bra”.

Samtidigt uppger omkring hälften av amerikanerna att de drabbats av inkomstbortfall, antingen själva eller personer i deras hushåll, till följd av coronapandemin.

42 min
Arkivbild. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Den djupaste recessionen någonsin väntar

De senaste två veckorna har 9,96 miljoner amerikaner anmält sig som arbetslösa – lika många som under finanskrisens första 6,5 månader. Det skriver Bloomberg.

– Jag trodde aldrig att jag skulle se en sådan siffra under hela mitt liv som ekonom, säger Thomas Costerg på Pictet Wealth Management.

Enligt Costerg är det nu inte osannolikt att arbetslösheten stiger till 20 procent, mer än dubbelt så högt som under finanskrisen.

Bank of Americas analytiker är inne på samma linje och skruvar kraftigt ner sina prognoser för den amerikanska ekonomin. De tror att USA:s ekonomi nu kommer att krympa under tre kvartal i rad. Den största smällen väntas under andra kvartalet då BNP spås rasa med 30 procent.

Under det fjärde kvartalet tror de på en återhämtning men BNP-tappet för helåret väntas ändå landa på 10,4 procent.

”Det skulle bli den djupaste recessionen som någonsin uppmätts”, skriver storbanken enligt Market Watch.

Igår 14:27
Tequandra Rozier, uppsagd från Starbucks. JOE RAEDLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny extrem siffra från USA: 6,6 miljoner anmälda arbetslösa

Hisnande 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, enligt färsk statistik.

Analytikerkåren hade på förhand väntat sig 3,1 miljoner nyanmälda arbetslösa, enligt CNBC.

Förra veckan var samma siffra 3,3 miljoner. Det i sig var den klart högsta siffran som någonsin uppmätts. Den tidigare högstanoteringen innan coronakrisen var nära 700 000 personer under en vecka 1982.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Enligt Daco kommer det att bli än värre. Allt fler delstater är på väg att stängas ner. Och många stater har fortfarande inte hunnit registrera alla inkomna anmälningar om arbetslöshet, säger han.

Igår 12:34
Läs mer om Coronaviruset