Illustrationsbild. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
1177-läckan

Företagets förklaring: En felkopplad internetsladd

När en anställd kopplade in en internetsladd i en dator blev den interna server som miljontals 1177-samtal låg sparade på nåbar för allmänheten. Tommy Ekström, vd på Voice Integrate Nordic AB, säger till DN att det troligtvis är förklaringen till den stora samtalsläckan.

Ekström säger att det finns checklistor kring alla andra system förutom det nu drabbade.

– Det visar sig att även den simplaste hårddisk är nåbar om den ansluts till nätet. Det är ju bara att ta åt sig av detta och säga ”wow, fasiken också”, säger han till tidningen.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Magdalena Andersson (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Finansministern: Fel tid att höja skatterna – vill ”kickstarta” ekonomin

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill ”kickstarta” den svenska ekonomin så snart coronakrisen lagt sig, skriver Sydsvenskan.

– Vi längtar alla efter att krisen vänder. Det bestäms av smittspridningen. Vi förbereder oss för olika scenarion. Krisen kan vara över snabbt, men det kan också bli ett utdraget förlopp, säger hon till tidningen.

Regeringen har så här långt spenderat 100 miljarder kronor i diverse krispaket. Någon skattehöjning är inte aktuell enligt finansministern som menar att ”välfärden har goda möjligheter utan skattehöjningar”.

32 min
Statsminister Stefan Löfven (S). Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen får igenom omstridd lag om mer makt

Regeringen får igenom den omdiskuterade lagen om mer makt efter dagens förhandlingar, rapporterar TT. Syftet med lagen är att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen.

– Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till nyhetsbyrån.

Moderaterna har de senaste dagarna haft invändningar mot förslaget. Men både partiledare Ulf Kristersson Jonas Sjöstedt säger att regeringen har lyssnat på oppositionens och Lagrådets synpunkter. Bland annat har regeringen gått oppositionen till mötes när det gäller riksdagens kontrollfunktion – att riksdagen ska ta ställning till varje ny befogenhet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Börsen internationellt
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya lyft på volatilt Wall Street – rederiaktier rusar

Börserna på Wall Street tar ny fart uppåt i tidiga handeln efter gårdagens rusning. I öppningen var samtliga index upp runt 3 procent men efter en timmes handel har börserna fallit tillbaka något:
• S&P 500: +2,0 procent
• Nasdaq: +1,4 procent
• Dow Jones: +2,4 procent

Investerare fokuserar just nu på positiva signaler, menar Ed Yardeni, chefsstrateg på Yardeni Research.

– Vår syn är att vi är mitt uppe i en stor omallokering från obligationer till aktier, säger han i en kommentar till kunder enligt CNBC.

Bland vinnaraktier märks kryssningsrederiet Carnival som rusar 19 procent efter uppgifter om att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpt aktier i bolaget, skriver Direkt. Konkurrenterna Norwegian Cruise Line och Royal Carribean lyfter också – med 17 respektive 23 procent.

Återigen är det tecken på att spridningen av coronaviruset bromsas som sprider hopp bland investerare. Dödstalen i Spanien backar för fjärde dagen i rad och i Italien rapporteras det lägsta antalet nya bekräftade virusfall på tre veckor, noterar Market Watch.

3 tim
undefined

Exxon följer konkurrenter: Drar tillbaka investeringar

Amerikanska oljejätten Exxon Mobil har beslutat sig för att skala tillbaka planerade investeringar i fracking och LNG med runt 30 procent på grund av coronavirusets framfart, rapporterar Reuters.

– Vi har aldrig sett något liknande, säger vd Darren Woods, i ett konferenssamtal på tisdagen.

Flera oljebolag har redan gjort liknande åtgärder. Exxons aktie stiger med 4,8 procent vid 17.20 och är topp tre i Dow Jones.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Autoliv och Skanska i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +3,6%
• OMXS30: +3,4%
Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och Asienbörserna handlades upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterade Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggade även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlades ner 6,9 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusade inledningsvis 11,3 procent trots en dyster kvartalsrapport men föll tillbaka något precis innan stängning. Aktien stängde på plus 7,9 procent. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien backade 6,5 procent på tisdagen.

Skanska och Autoliv toppade OMXS30-indexet med uppgångar på runt 9 procent. Defensiva Astra Zeneca, Ericsson och Getinge var de enda storbolagen som stängde på minus.

Scandic Hotels rekylerade upp närmare 15 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

1 tim
Illustrationsbild.  Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Enea får stor 5G-order – aktien rusade rejält

Enea har fått en 5G-order från en ”stor nordamerikansk teleoperatör”, skriver bolaget i ett pressmeddealnde.

Avtalet sträcker sig över fem år och är värt uppemot 20 miljoner dollar.

– Det nya kontraktet bekräftar vår ledande position på den nya marknaden för 5G Network Data Layer. Det ger oss viktiga intäkter under kommande år, säger Eneas vd Jan Häglund.

Aktiemarknaden gillade ordern då aktien stängde upp drygt 7 procent.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jättetapp för SAS – 60 procent färre resenärer i mars: ”Aldrig sett en sådan här situation”

Antalet passagerare som flög med SAS i mars minskade med närmare 60 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt ett pressmeddelande.

I april kommer dessutom nästan alla SAS-flygningar att ställas in.

Vd:n Rickard Gustafsson säger att det krisande flygbolaget befinner sig i en situation som de ”aldrig tidigare upplevt”. SAS har också permitterat nästan 11 000 anställda i Skandinavien.

Idag 09:02
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS vd: Vi måste minska våra kostnader

För första gången någonsin erbjuder SAS nu inga internationella reguljära flygningar, säger vd:n Rickard Gustafsson i en kommentar i samband med att flygbolaget släppt trafiksiffrorna för mars.

I Norge och Sverige genomförs endast ett fåtal inrikesflygningar.

– Mot bakgrund av den kraftiga minskningen av intäkterna måste vi fortsätta att minska våra kostnader så långt det är möjligt, säger Gustafsson vars bolag varslat 120 personer i Sverige och permitterat närmare 11 000 anställda i Skandinavien.

Idag 09:12
Läs mer om Resebranschens kris
Coronaviruset Europas tillväxt
Ursula von der Leyen Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Europas tillväxt

EU ska ge 15 miljarder euro till coronadrabbade länder

EU ska ge 15 miljarder euro till coronadrabbade länder i unionen, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, vid en presskonferens på tisdagen.

Von der Leyen säger att pengarna ska hjälpa länder med svaga sjukvårdssystem, men också stötta en långsiktig ekonomisk återhämtning i länderna.

Tidigare har von der Leyen liknat stödpaketet vid Marshallplanen som genomfördes efter andra världskriget.

2 tim
Solberg. Arkiv. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solbergs besked: Samhället öppnas gradvis efter påsk

Den 20 april öppnas åter Norges förskolor, en vecka senare kan även låg- och mellanstadiebarnen gå tillbaka till skolorna. Det meddelar statsministern Erna Solberg på en pressträff under tisdagen.

Däremot kommer inte större idrottsevenemang kunna arrangeras före 15 juni, ett beslut som kan komma att omprövas i maj.

– Vi börjar öppna upp, men vi kan inte bli oförsiktiga, säger Solberg.

– Smittan har planat ut men vi kan inte sänka axlarna och börja leva som förr. Vi har långt kvar till halvtid men med bra samarbete kommer vi ha kontroll över viruset. Vi fortsätter på samma spår.

1 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största fallet för bygg-PMI i euroområdet på elva år

(Direkt) Bygg-PMI för euroområdet föll till 33,5 i mars, från 52,5 i februari, den största nedgången sedan februari 2009. Nya order visade en kraftig nedgång.

Det skriver Markit i ett pressmeddelande.

"Nedgången i byggaktiviteten var bredbaserad inom euroområdet med den skarpaste nedgången i Italien. Tyskland rapporterar den minsta kontraktionen i bygg-produktion", skriver Markit som framhåller att tysk bygg-PMI trots allt visade på ett tydligt fall.

Från 55,8 i februari, som var den högsta nivån på drygt två år, sjönk det tyska bygg-indexet till 42,0 i mars. Huvudindexet är därmed på den lägsta nivån på sju år medan nya order föll i den snabbaste takten på tio år. Mars-siffran visar på att tyska byggbolag för första gången på nära fem år förefaller minska på antalet anställda, framhåller Markit.

"Byggbolag minskade på deras arbetskraftstal för första gången på nära fem år medan signalerna om framtida aktivitet ligger på de lägsta nivåerna sedan finanskrisen", skriver Markit.

Markit-ekonomen Bernard Aw konstaterar att för EMU som helhet sjönk sysselsättningen inom byggsektorn i en takt som inte setts på ett decennium medan bolagen samtidigt drar ned på inköpen av byggmaterial. Nedgången i inköp inom EMU var den skarpaste sedan byggindexet skapades för drygt 20 år sedan.

"Föga oväntat var affärsförtroendet rejält försämrat och euroområdets byggfirmor uttrycker en pessimism för första gången på nära fyra och ett halvt år", säger han i en kommentar.

Regionens sektor står inför utmanande tider framöver, särskilt om åtgärderna för att minska virusspridningen består, lade Bernard Aw till.

Igår 08:29
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Frida Bratt och Johanna Kull.
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Pensionsjättarnas flyttförslag sågas: ”Att spela på krisen är pinsamt och skrämmande”

Flera svenska pensionsbolag vill skjuta upp införandet av nya flytträttsregler på grund av coronapandemin. Förslaget möts nu av hård kritik från flera sparekonomer, skriver Privata Affärer.

– Pensionsjättarna griper efter ett sista halmstrå för att stoppa ett initiativ som ska göra det billigare, tydligare och mer transparent för spararna att flytta sin egna pensionspengar till bra villkor, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till tidningen.

Avanzas sparekonom Johanna Kull är också kritisk.

– Att spela på coronakrisen och människors oro för att värna sina egna intressen och sin egen intjäning är lika pinsamt som skrämmande, säger hon.

4 tim
TT
undefined

Bloomberg: Fondskandal avslöjar Sveriges kreditbrist

Marknaden för företagsobligationer är satt under hård press i coronatider. Över 40 miljarder kronor har företagsobligationerna minskat i förvaltat kapital, visar en stickprovsundersökning som Dagens Industri gjort bland ett dussin fonder.

– Det var en massiv flykt vi såg i mars, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till DI.

Bland de tre mest sålda nettofonderna, enligt Bratt, var alla företagsobligationer.

Bloomberg skriver att situationen om att sparare blivit inlåsta med sina företagsobligationer, bland annat hos Spiltan, avslöjar några störande sanningar om landets kreditmarknad.

– Det är förkastligt att vissa företagsobligationsfonder har marknadsfört sig som ett alternativ till sparkonton, säger Frida Bratt till Bloomberg. Många investerare har inte insett att det är en helt annan risknivå involverad.

Idag 08:14
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI öppnar för regelförbättring för fonder

Infrysningen av kunder hos bland annat Spiltan visar på en brist i det svenska kreditsystemet, skriver Bloomberg.

Per Nordkvist, avdelningschef på marknadsuppförandetillsyn på FI, öppnar för att de ska se över och analysera situationen i efterhand.

– För att se om det finns några förbättringar av reglerna som måste göras, säger han till Bloomberg.

Branschföreningens vd Fredrik Nordström instämmer i bristerna och säger att risker som kredit och likviditet inte är synliga i fondernas nyckeltal under en ekonomisk uppgång.

Idag 10:20
Läs mer om Coronaviruset
Angus Mordant / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Källor: Opec-uppgörelse kräver att USA kapar produktion

Saudiarabien och Ryssland kommer bara att gå med på en uppgörelse vid Opec:s möte på torsdag om USA och andra oljeländer också åtar sig att minska oljeproduktion, säger källor till Reuters.

Enligt nyhetsbyråns beräkningar har efterfrågan på olja sjunkit med hela 30 procent, när länder världen över stänger ner ekonomin. Dessutom har Ryssland och Saudiarabien ökat utbudet efter att länderna inte lyckats komma överens.

Vid 16.20 på tisdagen ligger brentoljan på 33,5 dollar per fat medan WTI ligger på 26,6 dollar per fat.

2 tim
undefined

Oljepriset gör sitt största fall på två veckor inför Opec+

Oljepriserna såg sitt största fall på två veckor på måndagen inför att Opec+ ska samlas senare i veckan, rapporterar Bloomberg.

Enligt Ryan Fitzmaurice, råvarustrateg på Rabobank, byggs nu momentum för att Saudiarabien och Ryssland ska uppnå en utbudsuppgörelse, men han och andra analytiker har uttryckt tvivel kring att de ska lyckas enas.

– Oljan riskerar tappa allt från tidigare uppgång om man inte lyckas, säger han till Bloomberg.

Vid 00.30 handlas WTI-oljan för 26,6 dollar fatet och brent står på 33,3 dollar fatet.

Igår 22:24
Maxim Shemetov / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryska fondens vd: ”Väldigt, väldigt nära oljeuppgörelse”

Ryssland och Saudiarabien är nu ”väldigt, väldigt nära” en uppgörelse om att minska oljeproduktionen. Det säger Kirill Dmitriev, vd för ryska statliga fonden Russian Direct Investment Fund, till CNBC.

– Jag tror att hela marknaden förstår hur viktig den här uppgörelsen är och att den kommer innebära mycket stabilitet [...], säger han till tv-kanalen.

Opec skulle ha hållit ett extrainkallat krismöte i dag måndag, men det har blivit uppskjutet och sker ”sannolikt” på torsdag, enligt källor till CNBC.

Igår 06:28
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset USA:s tillväxt
Nancy Pelosi och Kevin McCarthy. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Nytt krispaket på 1 500 miljarder tar form

Vita huset och kongressledamöter har signalerat till chefer på Wall Street att nästa stimulansrunda håller på att ta form och att den kan vara värd omkring 1 500 miljarder dollar. Det uppger källor för Fox Business.

Summan skulle i så fall adderas till det krispaket på 2 000 miljarder som Donald Trump signerade för några veckor sedan.

Enligt källorna finns det en samsyn över partigränserna om att det behövs mer stimulanser och nästa paket skulle kunna sjösättas så tidigt som mitten av maj.

Bland de planerade åtgärderna nämns bland annat direktstöd till medborgare och småföretag, samt infrastruktursatsningar.

Idag 04:14
Läs mer om Coronaviruset