Illustrationsbild.  DOUGLAS MAGNO / AFP
Coronaviruset Samhällseffekterna

Försäkringsbolag återbetalar del av premie – färre olyckor

Bland andra Allstate, ett av USA:s största bilförsäkringsbolag, säger till Wall Street Journal att man kommer att återbetala kunder delar av premien, eftersom olyckorna varit så få när alla tvingats vara hemma.

Allstate kommer att betala tillbaka 15 procent till de flesta av sina kunder i april och maj. Även American Family Mutual Insurance ger sina kunder återbetalningar, runt 50 dollar per kund.

– Vi ger tillbaka till våra kunder, kanske när de behöver de som mest, säger Telisa Yancy, talesperson för American Family Mutual Insurance till WSJ.

Läs mer om coronaviruset i USA

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

5 tim
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

5 tim
Läs mer om Omni Ekonomi
Coronaviruset Jakten på vaccin
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Jakten på vaccin

Astras vd: ”Många kommer bli vaccinerade innan årets slut”

Astra Zenecas vd Pascal Soriot är hoppfull om att de kommer att lyckas med sin vaccinkandidat mot covid-19. Planen är att börja leverera vaccindoser storskaligt under september och oktober, om testerna faller väl ut, säger han i en intervju med CNN.

– Många kommer att kunna bli vaccinerade innan årets slut, säger han.

Han säger vidare att de har kapacitet för att producera 2 miljarder doser av vaccinet.

10 min
GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskarna backar från sågade medicinstudien

Tre av fyra forskare bakom den kritiserade studie som visade att malariamedicinen hydroxiklorokin kunde öka dödligheten i covid-19 backar nu från studien, skriver AFP.

Studien presenterades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet och ledde bland annat till att WHO stoppade sina försök med medicinen.

Studien fick dock snabbt hård kritik eftersom den visade sig innehålla flera tveksamheter. En ny studie har visat att medicinen inte tycks ha negativa bieffekter, men att den inte heller stoppar sjukdomen.

Igår 19:43
Bill Gates. JEFF PACHOUD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt miljardavtal ska fördela Astra Zeneca-vaccin rättvist

Astra Zeneca har tecknat ett avtal värt 750 miljoner dollar, motsvarande cirka 6,9 miljarder kronor, med Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) och vaccinalliansen Gavi.

Detta för att få stöd med tillverkning, upphandling och distribution av 300 miljoner doser av bolagets coronavaccin, enligt ett pressmeddelande.

Dessutom har bolaget nått ett licensavtal med Serum Institute of India (SII) för att leverera en miljard doser till låg- och medelinkomstländer med ett åtagande att tillhandahålla 400 miljoner doser under 2020, heter det bland annat.

Fördelningen av coronavaccin kommer bland annat att övervakas av Bill och Melinda Gates stiftelse för att "säkerställa rättvis fördelning och distribution av vaccinet över hela världen".

Igår 16:16
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset SAS problem
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset SAS problem

SAS drar igång linjer till Europa – trots UD:s avrådan

SAS drar inom kort i gång flera flyglinjer som legat nere under coronapandemin. Från och med 15 juni kan Stockholmsresenärer flyga till Visby, Östersund, Aten och Palma de Mallorca. Ytterligare elva linjer öppnar från Köpenhamn.

20 juni inleds flygningar till åtta andra destinationer, varav de flesta är vid Medelhavet.

Samtidigt gäller UD:s avrådan från alla icke-nödvändiga utlandsresor, vilket inkluderar turistresor, fram till den 15 juli, noterar TT.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger presschefen Freja Annamatz till nyhetsbyrån.

4 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS har skuld på 6 miljarder kronor till kinesiska bolag

SAS har 6 miljarder kronor i skulder till kinesiska leasingbolag. Det skulle i teorin kunna innebära att även SAS – i likhet med Norwegian – skulle kunna få kinesiska storägare om skulderna omvandlas till nytt kapital, rapporterar SR Ekot.

Just nu pågår förhandlingar mellan SAS och storägarna om flygbolagets framtid. Varken finansminister Magdalena Andersson (S) eller näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill kommentera förhandlingarna.

– Vi lägger fram något när vi har något, säger Magdalena Andersson.

Idag 06:10
Läs mer om Coronaviruset
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier  FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

EU:s chefsförhandlare: Inga betydande framsteg i brexit

Det går trögt i brexitförhandlingarna som pågått digitalt sedan början av mars. Det meddelar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

– Det är min uppgift att säga sanningen och sanningen är att det inte har skett några betydande framsteg den här veckan, säger Michel Barnier.

Förhoppningen är att fysiska möten ska starta i slutet av juni. Barnier vill att de kommer överens innan den 31 oktober för att kunna träda i kraft innan årsskiftet.

1 tim
Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien: Vi måste öka takten i förhandlingarna

(Direkt) Förhandlingarna med EU har inte gjort några större framsteg, men ändå förts i en positiv anda.

Det sade den brittiske chefsförhandlaren David Frost i ett uttalande på fredagen, efter veckans avslutade förhandlingar.

Han sade att förhandlingarna ska fortsätta och att de fortsatt siktar på ett bra utfall. Det är samtidigt uppenbart att arbetet måste intensifieras och snabbas på om de ska kunna göra några framsteg, och de för nu en diskussion med EU-kommissionen om hur det ska kunna gå till.

Det är viktigt att slutföra förhandlingarna i god tid så att folk vet vad som gäller efter att övergångsperioden är slut.

”För vår del är vi villiga att arbeta hårt för att se om vi inte åtminstone kan ha ett utkast till balanserad överenskommelse, som täcker alla frågor, klart snart”, sade han.

1 tim
Läs mer om Storbritanniens framtid
Södras nya vd Lotta Lyrå Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Clas Ohlson / Bolagsnyheter

Lyrå om nya jobbet: Kunde inte tacka nej

Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå ska ta över skogsbolaget Södra. I en intervju med DI berättar hon om sin nya tjänst och beskriver bytet som ”omtumlande”.

– Samtidigt är det här också en väldigt spännande möjlighet som jag inte kunde tacka nej till, säger Lotta Lyrå till DI.

Lyrå har erfarenhet av branschen i form av produktivitetschef och sågverkschef på Södra, samt styrelseledamot i SCA.

Hon säger till DI att hon inte tänker sälja av sina 21 445 aktier i Clas Ohlson – ett bolag som hon tror ”jättemycket” på.

2 tim
Lotta Lyrå. Pressbild.
undefined

Clas Ohlson-toppen Lotta Lyrå blir ny vd för Södra

Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå blir ny vd för skogsbolaget Södra.

Lyrå har jobbat i koncernen förut, och har bland annat varit produktivitetschef samt sågverkschef i Mönsterås.

Clas Ohlson meddelade under gårdagskvällen att Lyrå lämnar bolaget.

– Jag har fått ett erbjudande om ett annat uppdrag, sa hon då enligt ett pressmeddelande.

Lyrå kommer att stanna kvar i sin nuvarande roll i Clas Ohlson fram till 4 december i år.

Idag 06:30
Läs mer om Clas Ohlson / Bolagsnyheter
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Illustrationsbilder.
Polisvåldet i USA

Klarna donerar pengar till stöd för protestvågen i USA

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski sällar sig till raden av företagsledare som öppet tar ställning för protestvågen i USA och mot polisvåldet.

”Vi måste fördöma alla former av rasism. Det vi har sett går emot allt som vi som företag, och jag själv personligen, står för”, skriver han i ett blogginlägg på Klarnas hemsida.

Där framgår det att Klarna kommer donera pengar till organisationerna American Civil Liberties Union och The National Association for the Advancement of Colored People. Fintech-bolaget lovar även att matcha alla donationer som anställda gör.

1 tim
Protester i Austin på torsdagen. Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”En dålig ledartext kunde avslöja en dålig lag”

Den republikanske senatorn Tom Cotton blev starkt kritiserad på onsdagen när han i en gästledartext i New York Times förespråkade att soldater skulle sättas in för att få bukt med våldsamma protester mot polisvåldet i landet.

Man kan kritisera ledarsidan för att de publicerade de ”extrema” åsikterna, men Cotton ”gjorde oss alla en tjänst”, skriver Politicos Jack Shafer i en analys.

”En dåligt ledartext kunde avslöja en dålig lag”, säger Shafer med hänvisning till the Insurrection Act, som ger presidenten möjlighet att sätta ut militären i USA för att hantera civil oordning och uppror.

Samtidigt som övervåld och rasism har blivit den dominerande frågan i USA sedan George Floyds uppmärksammade död har presidenten avskurit sig från debatten, bokstavligt talat, skriver CNN:s Stephen Collinson.

”En del av USA närmar sig en obekväm självrannsakan [...] men president Donald Trump hukar sig bakom höga stängsel runt Vita huset och avvisar en nationell begrundan”, skriver han.

2 tim
Martin Lehmann / TT / NTB Scanpix
undefined

Lego plockar tillfälligt bort figurer efter Floyds död

I ett syfte att visa respekt för de människor som demonstrerar efter George Floyds död väljer nu den danska leksaksjätten Lego att tillfälligt plocka bort mer än 30-tal figurer från sina digitala reklamkampanjer, skriver CNBC.

Bland annat tas poliser, brottslingar och utryckningsfordon bort och även en modell av Vita huset försvinner tillfälligt. Lego har förtydligat att produkterna inte kommer sluta att säljas.

Igår 22:05
Läs mer om Polisvåldet i USA