Arkivbild: Finansminister Magdalena Andersson (S) Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inkomstklyftorna

Forskare: Minskade klyftor ett hack i kurvan

Inkomstklyftorna minskade för första gången på många år 2018 enligt färsk statistik. Men det är förmodligen bara ett hack i kurvan, tror välfärdsforskaren Andreas Bergh.

– Tar man bort kapitalinkomsterna har det inte hänt någonting på väldigt länge, säger han till TT.

Bergh menar att på området löner, skatter och olika bidrag så har inkomstskillnaderna knappt ändrats alls de senaste tio åren.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till TT att regeringens politik, med bland annat höjt barnbidrag och sänkt skatt för pensionärer bidragit.

– Det hade sett värre ut annars.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen ångar på – storbankerna draglok

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen, men uppgången är mer dämpad än i övriga Europa. Vid 10.40-tiden står huvudindexen som följer:
• OMXSPI: +1,1 %
• OMXS30: +1,3 %
I Tyskland stiger Dax-indexet över 3 procent och S&P:s Europaindex är upp 2 procent.

Kapitaljätten Blackrocks strateger skriver att investerare tycks ta intryck av de senaste veckornas makrosiffror som tyder på att den värsta ekonomiska krisen är över.

Kravallerna i USA och landets upptrappade konflikt med Kina pekas samtidigt ut som orosmoln av flera bedömare. I ett tal i natt hotade Donald Trump med att sätta in militär för att stoppa protesterna, som utlöstes av ett dödligt polisingripande mot en svart man förra veckan.

På hemmaplan har SAS fått ett säljråd från HSBC, som varnar för en långsam återhämtning. Aktien tappar 1 procent. Jefferies sänker SCA till underperform efter den senaste tidens uppgång. Aktien backar över 2 procent och placerar sig i botten av OMXS30.

Storbolagsindexet toppas av Nordea, Swedbank och Handelsbanken som alla stiger omkring 3 procent. Finanssektorn går överlag starkt på Europabörserna under tisdagen.

Kredithanteringsbolaget Intrum lyfter 12 procent under hög omsättning, utan några kända nyheter.

Gruvutrustningsbolaget Epiroc stiger 3 procent efter att ha varslat 425 personer om uppsägning på grund av låg efterfrågan.

Texten uppdateras.

2 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Skräcken på marknaden

Historiskt stora stridskassor kan elda på börsen ytterligare

Över tio tusen miljarder kronor har flödat in i penningsmarknadsfonder i år och globala fondförvaltare sitter på historiskt höga nivåer av likvida medel. Det innebär att det fortfarande finns gott om ammunition vid sidlinjen som skulle kunna driva upp börserna ytterligare, skriver Bloomberg.

Storbanken JP Morgan spår att vi kommer att få se en betydande omallokering mot aktier de närmaste åren, givet de låga räntorna och de stora kassor som byggts upp.

”Investerare är underviktade mot aktier och det finns fortfarande gott om utrymme för ökad exponering mot börsen”, skriver bankens strateger.

3 tim
TT
undefined

Goldman Sachs svänger – tror inte längre på börsras

Goldman Sachs viker sig för Wall Street-rallyt och drar tillbaka sin prognos om ett nytt djupt börsfall, skriver Bloomberg.

Storbankens analytiker skriver att den kraftfulla återhämtningen de senaste tre månaderna innebär att det inte längre är troligt att S&P 500 ska ner till 2 400 punkter, 20 procent under dagens nivå.

”Penning- och finanspolitiska stimulanser har begränsat nedsidan till omkring 10 procent”, skriver Goldman Sachs i ett marknadsbrev.

Banken står samtidigt fast vid att indexet kommer att sluta året på nivån 3 000, en dryg procent under fredagens stängningskurs.

Igår 05:32
Olavi. TT
undefined

”Botten har passerats – kan bli en bra sommarbörs”

Allt mer data som kommer in stärker bilden av att börsen har passerat botten. Det säger investeraren och poddaren Jonas Olavi till DI.

Han pekar bland annat på att den internationella flygtrafiken har återhämtat sig med 162 procent mellan 12 april och 21 maj och att kronan har stärkts mot dollarn. I det senare fallet menar han att kronan tenderar att stiga på optimism kring världshandeln.

– Det skulle kunna bli en bra sommarbörs, säger Olavi.

26 maj
Läs mer om Skräcken på marknaden
Poliser vid måndagens protester St Louis. Colter Peterson / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Poliser skjutna vid protester på flera håll i USA

Fyra poliser i St Louis har skottskadats i samband med protester mot polisvåldet under måndagskvällen, rapporterar Reuters.

Även i Las Vegas ska en polis ha skjutits. Enligt uppgifter till lokala medier träffades polisen i huvudet och dog men uppgifterna har ännu inte bekräftats.

Lokaltidningen Reno Gazette Journal rapporterar att ytterligare en person ska ha skjutits. Enligt vittnen var det en demonstrant som sköts men det har inte bekräftats av myndigheterna.

Även i Virginia ska två poliser ha skjutits och förts till sjukhus, rapporterar en reporter från NBC på Twitter.

28 min
Trump går förbi poliser i Lafayette park efter kyrkobesök.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump hotar sätta in militär för att stoppa protesterna

USA:s president Donald Trump kan komma att kalla in militären över hela landet om delstaterna inte på egen hand lyckas kväsa de våldsamma protesterna, rapporterar amerikanska medier.

– Detta är inte några fredliga protester, detta är inhemsk terrorism, sa Trump, enligt NPR.

Strax före presidentens tal från Vita huset hade lokala myndigheter skjutit med gummikulor och tårgas för att skingra fredliga protester strax utanför. Protesterna runt om i USA utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande i förra veckan.

5 tim
Bilder från Vita huset i Washington DC. TT
undefined

Polisen sköt tårgas vid nya kravaller utanför Vita huset

Polis och demonstranter drabbade återigen samman utanför Vita huset i Washington DC. Bilar och amerikanska flaggor brann och enligt tidningen The Washington Post sköt polisen tårgas under protesterna.

Det är sjätte dagen i rad som protesterna över George Floyds död pågår runtom i USA och totalt har över 4 000 demonstranter har gripits, rapporterar CNN.

Floyd dog för en vecka sedan efter att en polis tryckt ner honom mot marken i flera minuter i samband med ett gripande.

Igår 10:39
Läs mer om Polisvåldet i USA
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

KI-barometer: Ingen ljusning för krisande tjänsteföretag

Ingen ljusning märks för tjänstesektorn och tillverkningsindustrin som fortsätter att visa störst omsättningstapp i Konjunkturinstitutets extramätning bland företag som publiceras på tisdagen.

Bland tjänsteföretag uppger 75 procent att de tappat omsättningen de senaste två veckorna. Motsvarande siffra för industribolag är 71 procent. Det är i nivå med vad företagen svarade vid samma enkät två veckor tidigare.

Något fler tjänsteföretag uppger att det finns en risk för att behöva avveckla verksamheten jämfört med förra undersökningen, men något färre anser att risken är hög.

2 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

AF: Lägsta varselnivån sedan coronakrisens början

1 678 personer varslades om uppsägning förra veckan. Det är den lägsta siffran sedan coronakrisen inleddes, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

– Vi ser betydligt färre varsel i maj än under mars och april. Det kan tyda på att arbetsgivarna har varslat färdigt inför sommaren, säger Annika Sundén, analyschef på myndigheten.

Samtidigt fortsätter arbetslösheten att öka i hög takt. 11 657 personer skrev in sig som arbetssökande förra veckan, vilket var 4 230 fler än veckan innan. Den totala siffran är nu uppe i drygt 438 000 personer, vilket motsvarar 8,5 procents arbetslöshet.

AF står fast vid prognosen om en arbetslöshet på elva procent i sommar, med hänvisning till den stora mängd nyexaminerade studenter som tillkommer, skriver TT.

Igår 10:13
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göteborg officiellt i lågkonjunktur – med råge

Göteborg befinner sig nu officiellt i lågkonjunktur. Det fastslår Business Region Göteborg i en färsk rapport där konjunkturindikatorn landar på 60,9 – långt under nivån 99 som signalerar ett normalt läge, skriver flera medier.

– Det tidigare bottenvärdet från finanskrisen är därmed utraderat med marginal, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, enligt DN.

Han tillägger att regionen går mot klart sämre tider och att det kommer synas på arbetsmarknaden framöver.

Igår 11:21
Läs mer om Svenska tillväxten