Lucas Jackson / TT NYHETSBYRÅN
Hållbara investeringar

Förvaltarjätten växlar om – ska investera hållbart

Världens största fondförvaltare Blackrock kommer att göra miljömässig hållbarhet till ett kärnmål vid investeringar, meddelar vd:n Laurence Fink i sitt årliga och välbevakade brev till vd:ar i världens största bolag.

”Bevisen för klimatrisker tvingar investerare ompröva grundläggande antaganden om modern finans”, skriver Fink enligt New York Times.

I en snar framtid och tidigare än de flesta tror kommer det att ske en signifikant omallokering av kapital, spår Fink.

Blackrock själva kommer att börja gå ur vissa investeringar som har en ”hög hållbarhetsrelaterad risk”, till exempel kolproducenter, skriver han.

Blackrock förvaltar kapital på runt 7 000 miljarder dollar.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Jula i Skövde. Simon Eliasson / Jula
Reaktioner på coronautbrottet

Postnords företagskunder drabbas av virusutbrottet

Svenska företag som handlar med Kina märker av att landets industri har tappat farten – Postnords dotterbolag Direct Link har sett en 90-procentig minskning av företagspost från landet den senaste veckan, skriver DI. Fram till förra veckan var minskningen 60 procent, uppger Postnord för tidningen.

Butikskedjan Jula som säljer många produkter från Kina kan i nuläget inte uppge i vilken omfattning de påverkas.

– Den stora delen är förskjutningar i produktionen i Kina som gör att vi måste se över hur vi gör framöver, säger Julas kommunikationschef Magnus Ljung till DI.

Vanliga postförsändelser från Kina till Sverige har sedan årsskiftet minskat med 30 procent jämfört med för ett år sedan, skriver TT.

41 min
Navarro. Arkivbild. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”USA:s ekonomi ytterst stark – påverkas inte av viruset”

Resultatet av virusutbrottet i Kina visar att amerikanska företag har skeppat ut för mycket av sina underleverantörsjobb utanför USA. Det säger Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro i en intervju med Fox News.

Målsättningen är att få tillbaka leverantörskedjorna från platser som Kina, Indien och Europa på amerikansk mark, menar Navarro. Men han är inte särskilt orolig för coronavirusets effekter på USA:s ekonomi.

– Den amerikanska ekonomin är ytterst stark och inte särskilt sårbar för vad som händer i Kina, säger han till Fox News.

1 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Stockholmsbörsen i dag

JM och Fingerprint blankat så in i Norden – med på topplista

Storblankarna gillar svenska aktier och tror på nedgång för en rad svenska bolag. Faktum är att fem bolag på Stockholmsbörsen tillhör de tio mest blankade bolagen i Norden, enligt Holdings databas.

Bolagen det rör sig om är bland annat Intrum, Fingerprint Cards, Pen Concept och JM. Här nedanför hittar du Nordens tio mest blankade aktier.

Sorterat på värdet på de blankade aktierna toppar jättarna H&M och Vestas där de korta positionerna är värda 8,5 respektive 7 miljarder kronor.

3 tim
TT
undefined

Finanssektorn slår börsen efter storbankernas rusning – här är årets bästa sektorer

Storbankerna har inlett börsåret starkt – SEB, Swedbank och Nordea är tre av de fem aktier som gått bäst bland OMXS30-bolagen sedan årsskiftet.

Sektorn har också har bidragit till breda börsens lyft, säger Dagens Industris expert Agnetha Jönsson i Analyspodden. Hon tror att bankerna kan fortsätta ”gå hyggligt”.

– Det kan bli en intressant vår för dem, säger hon.

Banksektorn, där även fastigheter ingår, har stigit drygt 13 procent i år. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen i stort och är även den bästa utvecklingen bland samtliga sektorer på börsen.

Här nedanför framgår vilka sektorer som gått bäst på Stockholmsbörsen i år.

Idag 07:33
undefined

Största vinnarna på aktierna som lyft Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en negativ handelsdag men ligger fortfarande kring rekordnivåer.

Sedan årsskiftet har börsens breda index stigit 6,7 procent – en stark fortsättning på fjolårets rejäla uppgångar.

En rad aktier har rusat på börsen i år och här nedanför hittar du vilka som gått allra bäst på huvudlistorna. Det framgår också vilka som är de största vinnarna på respektive akties uppgångar, enligt Holdings.

Igår 12:46
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Illustrationsbild: Kvinna med mobil i Stockholm. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrullningen av 5G

Professor: Vanliga svenskar kommer inte märka av 5G

Efter långa diskussioner om Huawei ska Sveriges 5G-licenser auktioneras ut i höst – men kunderna lär knappt märka någon skillnad. Det menar Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, rapporterar TT. Det beror på att vi inte på långa vägar nått taket för kapaciteten i dagens teknik i Sverige.

5G-nätet kommer inte heller att ge bättre täckning i glesbygden.

– Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken, säger Jens Zander till TT.

Det är främst industrin och dess uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, skriver nyhetsbyrån.

4 tim
Börje Ekholm, vd Ericsson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekholm: Väldigt allvarligt att Sverige faller efter i 5G-racet

Det går knappt en enda dag utan att en politisk ledare uttalar sig om 5G. Det är ett nytt fenomen – och något som Ericsson befinner sig i mitten av, säger telekomjättens vd Börje Ekholm till DN.

Sveriges 5G-licenser kommer auktioneras ut till hösten och Sverige kan därför bli en av de sista länderna i Västeuropa att få tekniken, enligt DN.

– Det här är riktigt allvarligt för Sverige, det är inte bra att vi faller efter, säger Ekholm.

Han säger också att Ericsson är ”bättre än alla andra” när det kommer till 5G.

I slutet av 2019 använde 13 miljoner personer 5G. När 2020 är slut räknar Ericsson med att den siffran vuxit till 100 miljoner, skriver TT.

Idag 08:29
Illustrationsbild från en Ericsson-fabrik i Kina.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson: 5G kommer att minska koldioxidutsläppen

Bolag inom it och kommunikationsteknik kan göra så att andra branscher minskar sina koldioxidutsläpp med 15 procent, tror Ericsson enligt TT.

Och framför allt 5G kommer ha ”en otroligt viktig del” i de minskade utsläppen, anser telekomjättens teknikchef Erik Ekudden. Tekniken kan göra så att både både transporter och industrin effektiviseras, säger han.

– Ska utsläppen minska så mycket är det beroende av att 5G rullas ut, säger han.

Idag 07:01
Läs mer om Utrullningen av 5G
Italienskor i mask på Piazza del Duomo i Milano. ANDREAS SOLARO / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

”Ring vården om du varit i Italien och har symptom”

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanar alla svenskar som varit i virusdrabbade områden i Italien att kontakta vården om de märker av symptom på luftvägsinfektion, skriver TT.

– Man ska genast kontakta den svenska sjukvården via 1177, inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger Tegnell.

I nuläget finns inga planer på att screena svenskar som varit i Italien eftersom det bedöms vara för komplicerat.

Tegnell tonar dock ner risken för en stor spridning i Sverige och menar att risken för det fortfarande är låg.

2 tim
Hälsoarbetare i Sydkorea. Lim Hwa-young / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Fel att tona ner – ökar risken för en pandemi

Nu riktas kritik mot hur Folkhälsomyndigheten hanterar utbrottet av det nya coronaviruset covid-19, rapporterar TT.

Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet tycker att agerandet skickar fel signaler och säger att WHO är rakare i sin kommunikation än vad de svenska myndigheterna är.

– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen till TT.

Agerandet kan enligt honom leda till att åtgärder vidtas för sent och risken för en pandemisk spridning ökar då.

3 tim
Människor bär ansiktsmasker framför Duomo di Milano, Milanos gotiska katedral. TT
undefined

Uppgifter: 132 personer har smittats av virus i Italien

Totalt 132 personer har smittats av coronaviruset i Italien, rapporterar den italienska tidningen Corriere della Sera. Enligt tidningen ligger 26 personer inlagda på intensivvårdsavdelning.

Folkhälsomyndigheten i Sverige vill invänta de officiella siffrorna som väntas komma på måndagen, skriver SvD. Då vill man också veta om myndigheterna bedömer att de har kontroll på läget.

– Har de kontroll på den gruppen är det ett väldigt litet problem, oberoende av hur stor gruppen är. Då är det hanterbart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, som menar att risken för stor spridning i Sverige fortfarande är liten.

Idag 13:04
Läs mer om Nya coronaviruset
IMF-chefen Georgieva vid G20-mötet i Riyadh. FAYEZ NURELDINE / TT NYHETSBYRÅN
Tillståndet i världsekonomin

G20 spår måttlig tillväxt – men virusutbrottet utgör ett hot

G20-länderna spår ett måttligt lyft för den globala ekonomiska tillväxten i år och nästa år, enligt kommunikén efter helgens finansministermöte i Riyadh.

Men samtidigt utgör handelskonflikter, geopolitiska spänningar och politisk osäkerhet fortsatta riskfaktorer, skriver man i uttalandet enligt TT.

Länderna kommer också att utöka bevakningen av risker, inklusive utbrottet av det nya coronaviruset, heter det vidare enligt Reuters.

Även IMF-chefen Kristalina Georgieva varnar för att virusutbrottet kan få negativa effekter för en redan skör ekonomisk återhämtning, skriver AFP.

5 tim
IMF-chefen Kristalina Georgieva i Rabat, Marocko, tidigare i veckan. YOUSSEF BOUDLAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF sänker tillväxtprognosen på grund av virusutbrottet

Internationella valutafonden IMF sänker den globala tillväxtprognosen på grund av utbrottet av det nya coronaviruset. Det beskedet gav IMF-chefen Kristalina Georgieva under det pågående mötet mellan G20:s finansministrar och centralbankirer i Riyadh, enligt ett uttalande.

Viruset kommer sannolikt att sänka den globala tillväxten med 0,1 procentenheter till 3,2 procent i år och Kinas tillväxt med 0,4 procentenheter till 5,6 procent, enligt den uppdaterade prognosen.

– Men vi tittar också på mer digra scenarier där spridningen av viruset fortsätter under längre tid och mer globalt och då blir konsekvenserna för tillväxten mer utdragen, sa Georgieva under mötet.

Igår 16:21
Läs mer om Tillståndet i världsekonomin
Rapportsäsongen Börsåret 2020
Illustrationsbild.  TT
Rapportsäsongen Börsåret 2020

Expert: Aktieägarna får en hiskeligt stor summa i år

Stockholmsbörsens bolag kommer att dela ut runt 249 miljarder kronor till sina ägare i år, säger Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson i en tv-sändning för bankens private banking-kunder.

Det är en ”hiskeligt stor summa” men ändå närmare 10 miljarder kronor lägre än föregående år, lägger han till. Swedbanks och Nordeas utdelningssänkningar bidrar till nergången i pengar till aktieägarna.

Volvo kommer dela ut 21 miljarder till ägarna. Nordnets sparekonom Frida Bratt säger att lastbilsjätten kan dela ut så mycket på grund av att de haft kontroll på kostnaderna.

Förslagen till bolagens utdelningar kommunicerades under rapportsäsongen. Rapporterna visade att verkstadsbolagen ”som är viktiga för Stockholmsbörsen” lyckats hålla marginalerna, säger Bratt.

Idag 15:25
Illustrationsbild. En investerare på Wall Street. TT
undefined

Förvaltare: Kronan lär vara svag – köper utländska aktier

”Börsen mår selektivt väldigt bra”, säger Penser Banks portföljförvaltare Peter van Berlekom i senaste Penserpodden.

Vissa investerare antar att räntorna kommer vara låga länge och kan därför tåla betydligt högre värdering på börsen. Många tror dock fortfarande att värderingarna ska ner, säger förvaltaren.

Han själv verkar positiv till börsen:

– Strategin bygger på att kronan kommer att vara svag och jag vill ha en hög del internationella bolag, säger han.

Han har haft stor exponering mot fastighetssektorn och haft mindre aktier inriktade mot retailsektorn.

Idag 05:06
Tjuren försöker mota björnen i grind utanför tyska börsen i Frankfurt. Arkivbild. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbanken: Risken för björnmarknad har ökat

Risken för en björnmarknad på Wall Street har ökat väsentligt de senaste veckorna. I alla fall om man får tro Bank of Americas checklista på 19 punkter som utgår ifrån data sedan 1968, rapporterar CNBC.

Historiskt har en björnmarknad inträffat när 80 procent av indikatorerna på listan har inträffat och i nuläget har 63 procent av björnmarknadssignalerna utlösts mot 47 procent i januari.

Bland de signaler som lösts ut finns en inverterad räntekurva, låga uppgångar i aktiekurser trots starkare rapporter än väntat och stramare kreditförhållanden, skriver kanalen.

Igår 19:47
Läs mer om Rapportsäsongen