Michael Probst / Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Frida Bratt: Därför borde hedgefonder ”avskaffas”

Svårbegripliga och utan särskilt imponerande resultat. Så ser Nordnets sparekonom Frida Bratt på så kallade hedgefonder – ett namn som hon anser borde avskaffas. För spararna är begreppet ”hedge” högst förvirrande, skriver hon i en gästkrönika i Omni Ekonomi.

En brokig skara för spararen svårbegripliga förvaltningsstrategier. Hedgefonderna förvirrar och är ofta dyra – och därtill är det oklart om de faktiskt levererar vad de lovar. Jag föreslår att vi avskaffar begreppet ”hedgefonder”.

Det talas om att det 2019 blev revansch för hedgefonderna. Genomsnittet blev 3,5 procent för de svenska fonderna enligt Hedge Nordic. Och det fanns fonder som stack ut, som Alcur Select, med en avkastning på över 50 procent under förra året. Men det viktiga med hedgefonder är ju att de lovar att leverera en stabil och säker avkastning även i orostider. Och här har hedgefonderna misslyckats.

Under 2018 års börsturbulens föll de svenska hedgefonderna med 2,68 procent i snitt. Det nordiska indexet NHX Composite, som följer många hedgefonder i Norden, föll 3,6 procent.

Vi kan också roa oss med att titta hur det såg ut under halvårsskiftet 2007 till halvårsskiftet 2008. Under den perioden backade hedgefonderna med i genomsnitt 2 procent. Men det fanns de fonder som föll med både 30 och till och med 40 procent.

Då har man som hedgefondförvaltare kapitalt misslyckats med sitt uppdrag. En anledning till att hedgefonder haft det tufft de senaste åren är ränteläget. I ett lågränteläge fungerar inte strategin att belåna olika sorters räntepapper, utan hedgefonderna måste hitta andra vägar.
En anledning till att spridningen i utfall kan vara så stor är givetvis att hedgefonder inte är en homogen grupp. Här ryms en rad olika strategier. Vissa karaktäriseras av att de tar låg risk, medan andra enbart satsar på aktier, kanske också med en inbyggd hävstång som gör risken skyhög. En del satsar allt på att följa algoritmer, andra följer trender. De senare har för övrigt förklarat utebliven prestation med att aktiemarknadens nycker de senaste åren varit för snabba.

För spararna är begreppet ”hedge” högst förvirrande. Både för de vitt skilda strategierna och för att fonderna allt för ofta misslyckas med sitt grundläggande uppdrag; att ”hedga”.

Jag förslår att vi avskaffar begreppet ”hedgefonder”, och istället använder oss av nya och mer begripliga namn på de olika strategierna, som ger spararna en chans att förstå fondens risknivå, marknadssyn och därmed få rätt avkastningsförväntningar. Då tror jag också att de hedgefonder som ska jämföras med räntefonder och inte indexfonder, mer kommer till sin rätt.

Men framför allt kan spararen också skaffa sig en uppfattning om denna strategi verkligen är värd att betala så mycket mer för. Hedgefondförvaltaren får en fast avgift på hela kapitalet oavsett hur förvaltningen presterar, och därtill en rörlig avgift på 20 procent om förvaltaren slår index. När förvaltaren väl gissar rätt om marknaden så tjänar de alltså storkovan.
Och kanske kommer spararen då fram till att hedgefonden faktiskt inte behövs alls. För betydligt billigare och mindre komplicerat är det att skapa sin egen ”hedge” i form av en rimlig fördelning av aktier, korta och långa obligationer och möjligen råvaror. Men detta bara om sparandet sker på medellång sikt. Sparar du på lång sikt så är rådet faktiskt ännu enklare; placera i aktier och köp regelbundet.

Det gör att hedgefonder med hög risk och aktiefokus i min värld inte har en plats i en vanlig sparares portfölj. Hedgefonden bör, om något, i så fall komplettera lågriskdelen i portföljen. Om man då som sparare absolut vill spara i en hedgefond är mina råd; se till att fonden är registrerad i Sverige, att det är en UCITS-fond (hedgefond- UCITS finns numera, men fungerar bara för vissa hedgefondstrategier) för transparens på innehaven och daglig likviditet, att den fasta förvaltningsavgiften inte är för hög: 2 procent men också 1 procent kan vara på tok för högt.

Men det gäller att komma ihåg; det var längesedan hedgefondförvaltarna kunde anses vara trollkarlar.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund | Frida Bratt
• Är sparekonom på nätbanken Nordnet.
• Började som journalist och har bland annat arbetat på Expressen och Svenska Dagbladet.
• Skriver om privatekonomi varannan måndag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Mer om och av Frida Bratt

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Föroreningar visar att Kina ljuger om corona

Kina uppgav förra veckan att 80 procent av de statsägda industrierna återupptagit produktionen efter coronavirusets utbrott. Men flera analytiker är skeptiska och pekar på att landets utsläppsnivåer ger en annan bild, skriver CNBC.

National Australia Bank strateg Rodrigo Catril säger att det optimistiska budskapet från regeringen inte styrks av de nuvarande nivåerna på luftföroreningarna i storstäderna, som är betydligt lägre än i fjol.

Den japanska banken Nomura presenterar i sin tur en mätning från i torsdags som visar att den dagliga kolanvändningen på Kinas sex största kraftverk var 42,5 procent lägre än under motsvarande dag förra året.

4 tim
Lena Hallengren och Peter Eriksson på dagens pressträff. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen skjuter till 40 miljoner till krisfond

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att Sveriges beredskap för coronaviruset är god.

– Regeringen följer utvecklingen, det gör vi hela tiden, säger Hallengren vid en pressträff tillsammans med Peter Eriksson (MP), minister för globalt utvecklingsarbete.

Hallengren berättar bland annat att Socialstyrelsen har inspekterat hur många vårdplatser som finns tillgängliga och kommit fram till att dessa för närvarande är tillräckliga.

Peter Eriksson meddelar att regeringen kommer att ge 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond.

Även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom medverkar på pressträffen via länk.

– Än så länge har Sverige bara haft ett fall, men det kommer sannolikt att bli fler, säger Adhanom men understryker också att en klar majoritet av dem som drabbas inte blir allvarligt sjuka.

1 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Shannon Stapleton / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Börsen rasar 3 procent – går mot sämsta dagen på fyra år

Stockholmsbörsen rasar och går mot sin sämsta dag på fyra år efter tilltagande virusoro. En timme in i handeln ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: −3,3%
• OMXSPI: −3,3%
Det är de cykliska bolagen på OMXS30 som tar mest stryk. SSAB A är ner över 4 procent. Även de defensiva bolagen faller men inte lika kraftigt. Astra Zeneca håller emot bäst av storbolagen men är ändå ner 1,5 procent.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”, skriver han bland annat.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien är upp över 5 procent.

Gruvbolaget Lundin Gold, som i dagarna meddelade att bolaget har uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat, stiger cirka 10 procent.

Powercell, som är verksamma inom bränslecellsproduktion, fortsätter att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget rasar över 10 procent.

Molnspecialisten Divio Technologies föreslår en föresträdesemission om 17,6 miljoner kronor. Aktien rasar drygt 20 procent på nyheten.

42 min
undefined

JM och Fingerprint blankat så in i Norden – med på topplista

Storblankarna gillar svenska aktier och tror på nedgång för en rad svenska bolag. Faktum är att fem bolag på Stockholmsbörsen tillhör de tio mest blankade bolagen i Norden, enligt Holdings databas.

Bolagen det rör sig om är bland annat Intrum, Fingerprint Cards, Pen Concept och JM. Här nedanför hittar du Nordens tio mest blankade aktier.

Sorterat på värdet på de blankade aktierna toppar jättarna H&M och Vestas där de korta positionerna är värda 8,5 respektive 7 miljarder kronor.

Igår 19:41
TT
undefined

Finanssektorn slår börsen efter storbankernas rusning – här är årets bästa sektorer

Storbankerna har inlett börsåret starkt – SEB, Swedbank och Nordea är tre av de fem aktier som gått bäst bland OMXS30-bolagen sedan årsskiftet.

Sektorn har också har bidragit till breda börsens lyft, säger Dagens Industris expert Agnetha Jönsson i Analyspodden. Hon tror att bankerna kan fortsätta ”gå hyggligt”.

– Det kan bli en intressant vår för dem, säger hon.

Banksektorn, där även fastigheter ingår, har stigit drygt 13 procent i år. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen i stort och är även den bästa utvecklingen bland samtliga sektorer på börsen.

Här nedanför framgår vilka sektorer som gått bäst på Stockholmsbörsen i år.

Igår 07:33
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
ERIC GAILLARD / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Europabörserna faller kraftigt – Air France ner över 8 procent

Den ökade oron över den ekonomiska effekten av coronaviruset får även de europeiska börserna på fall.

Både Stoxx 600 och tyska DAX är ner över 3 procent på måndagsförmiddagen. Precis som de ledande indexen på Stockholmsbörsen.

– Marknaderna befinner sig i ett risk off-läge mitt i oron över den globala spridningen av coronaviruset, med ett växande antal infektioner utanför Kina, säger Ulrich Urbahn, chefsstrateg på Joh Berenberg Gossler & Co till Bloomberg.

Flygbolaget Air France-KLM, som nyligen varnat för att coronautbrottet kommer att slå mot bolagets rörelseresultat med 150-200 miljoner euro under februari, faller över 8 procent.

Italien är ett av de europeiska länderna som drabbats hårdast av coronaviruset. Milanobörsen är ner över 4 procent.

13 min
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftigt börsfall i Sydkorea efter ny virusoro

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasade nära 4 procent på måndagen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backade 4,1 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien var utvecklingen blandad. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +1,4 %
• Hang Seng: −1,7 %
• Kospi: −3,9 %

1 tim
Läs mer om Dagens börs internationellt
Smartphoneförsäljningen

Här är Sonys första smartphone med 5G-stöd

Sony har nu presenterat sin första smartphone med 5G-stöd någonsin, en enhet som från början var tänkt att offentliggöras i samband med mässan Mobile World Congress i Barcelona. Men då årets upplaga av mässan ställts in till följd av oro för spridningen av coronaviruset, så valde man att genomföra presentationen via en livestream istället.

Den nya telefonen får namnet Xperia 1 Mark II, och har utöver ett 5G-modem utrustats med en 6,5-tums 4K-skärm av OLED-typ, Qualcomms Snapdragon 865-chipp, 8 GB arbetsminne och ett batteri med en kapacitet på 4 000 mAh.

Telefonen ska släppas i juni, men något pris har man inte aviserat ännu.

Sony passade även på att presentera en ny telefon i mellansegmentet kallad Xperia 10 Mark II, samt en budgettelefon döpt till Xperia L4.

2 min
undefined

Mobilberoende kan ändra våra hjärnor fysiskt

Universitetet i tyska Heidelberg har genomfört en studie där man magnetröntgat 48 personers hjärnor. 22 av personerna kategoriserades som personer med ett smartphoneberoende, och resultatet av studien visar att just den gruppen hade fysiska förändringar av sina hjärnor i stil med dem som man hittar hos drogberoende personer.

Smartphoneberoende är ett område som många forskare och läkare har börjat se allt mer allvarligt på, inte minst när det handlar om hur barn och unga påverkas.

De tyska forskarnas fynd har nu publicerats i tidskriften Addictive Behaviors.

”Det här lär knappast bli den sista studie som görs kring hur smartphones påverkar våra hjärnor” skriver sajten Cult of Mac i en kommentar till det hela.

3 tim
Läs mer om Smartphoneförsäljningen
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Wallenstam köper 25 procent av Colive

Fastighetsbolaget Wallenstam köper 25 procent i Colive genom nyemission, enligt ett pressmeddelande.

Colive är en av Sveriges första operatörer av delningsboende genom så kallade coliving-hubbar.

– Vi vill möta det ökade intresset som vi ser för nya boendelösningar. Med den här investeringen kan vi hjälpa Colive öka tillväxttakten och genomföra en rad planerade storskaliga etableringar, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.

3 tim
Pressbild
undefined

Transtema nära tungt avtal värt 200 miljoner

Transtema, en tjänsteleverantör inom kommunikationsnätet, tecknar en avsiktsförklaring med 3G Infrastructure Services AB om drift och underhåll av dess mobilnät i hela landet. Parternas ambition är att bindande avtal ska ingås senast den 30 mars i år, skriver Transtema i ett pressmeddelande.

Kontraktet ska löpa över maximalt fem och ett halvt år med start i juni i år. Kontraktsvärdet bedöms uppgå till 200 miljoner kronor.

1 tim
undefined

Eyeonid redovisar minusresultat – vd:n besviken

(Direkt) Eyeonid, som är verksamma inom digitala säkerhetslösningar och vars aktie handlas på handelsplattformen NGM Nordic, redovisar ett nettoresultat för det fjärde kvartalet 2019 på -8,6 miljoner kronor (-9,7).

Nettoomsättningen steg till 1,3 miljoner kronor (0,6).

Bolagets vd Patrik Ugander skriver i bokslutskommunikén att tillväxten under 2019 var fortsatt låg, om än att den ökade något.

"Personligen är jag besviken då jag hoppats på snabbare konvertering av kundavtal till redovisad intäkt. Samtidigt ser jag att våra åtgärder för att förbättra detta tycks återspeglas i hur avtalen utvecklas under 2020", skriver Eyeonid-vd:n.

2 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter