Arkivbilder. TT
Rapportsäsongen Large Cap

Genomgång: Analytikerna tror mest på SSAB, Swedbank och Autoliv

Av de tio storbolag som väntas rapportera i veckan tror analytikerkåren mest på SSAB, följt av Swedbank, Autoliv, Electrolux, SEB, och Volvo. Det visar DI:s genomgång av analyshusens riktkurser.

Enligt snittriktkursen väntas SSAB:s aktie stiga med 19 procent från fredagens 30,70 kronor.

Swedbank spås öka 17,7 procent och Autoliv ska enligt analytikerna upp 11,7 procent, skriver DI.

– Helt klart en favorit – vi kan få se ett turn-around case här, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold om Autoliv.

Däremot ska rapportbolagen Telia, H&M, Getinge och Atlas Copco ner, enligt analytikerna.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Streets värsta vecka sedan finanskrisen 2008

Amerikanska börser fortsatte mardrömsveckan och gick på fredagskvällen likt en jojo mellan fall på 2 och 3 procent. På eftermiddagen kom ett uttalande från WHO om att organisationen uppgraderar risken för global spridning till ”mycket hög” och fallen på Wall Street tilltog. Senare släppte centralbanken Federal Reserve ett uttalande där Fed-chefen Jerome Powell öppnade för att sänka räntan genom att skriva att banken ”är beredd att använda sina verktyg”. Trots en stark rekyl de sista minutrarna, gjorde Wall Street sin värsta vecka sedan 2008. Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: -0,8%
• Nasdaq: +/- 0,0%
• Dow Jones: -1,4%
United Airlines meddelade på fredagen att man skär ner på flygningar brett i Asien, i brist på efterfrågan. Aktien stängde platt.

Bland övriga nyheter tappade Beyond Meat drygt 15 procent efter att bolaget redovisat en överraskande förlust över kvartalet, trots att intäkterna tredubblats på ett år.

Både Uber och Lyft har fått köprekommendationer från Keybanc Capital. Båda aktierna gick mot strömmen och stängde på svagt plus.

Sett till veckan har S&P500 backat 11,5 procent och Dow Jones 13 procent.

Igår 21:12
undefined

Apple bland värst drabbade – rekylerade till noll

På fredagskvällen handlades Apple för 273 dollar – en nivå som är nästan 17 procent lägre än rekordnivån som uppnåddes i slutet av januari, rapporterar CNBC.

Det gjorde Apples aktie till en av de hårdast drabbade aktierna i storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average, sedan coronautbrottet började trycka ner världens börser. Senare på kvällen rekylerade dock aktien kraftigt och stängde platt.

Den 29 januari handlades Apple till det högsta priset någonsin. 327,85 dollar, och under 2019 var bolaget bland börsens vinnare.

Igår 18:11
undefined

Fullständig slakt i Europa – värsta nedgången sen finanskrisen

De ledande Europabörserna fortsatte att falla så det sjöng om det på fredagen även om fallen avtog något senare på dagen. Vid stängning stod börserna som följer:
• Frankfurt (DAX30): -3,9 procent
• Paris (CAC40): –3,4 procent
• London (FTSE100): -3,2 procent
Breda S&P Europe har fallit 12 procent sedan starten på veckan. Veckans nedgång är den värsta sedan finanskrisen 2008, noterar CNBC.

En titt på bolagslistorna på storbörserna visade att det finns branscher där fallen var klart värre än så. Särskilt är det banker och flygbolag som sticker ut.

I Paris hade runt 18 procent av börsvärdet rakats av för storbankerna BNP Paribas, Societe Generale och Credit Agricole under veckan. I Tyskland noteras Deutsche Bank för ett lika stort fall.

Flygjätten Lufthansa föll 21 procent och i London är konglomeratet IAG som bland annat äger British Airways ner 23 procent. Lågprisbolaget Easyjets aktie har samtidigt fallit nästan 30 procent.

Igår 10:27
Läs mer om Dagens börs internationellt
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Småföretagarnas riksförbund: ”En våg av varsel väntar”

Inom snar framtid är en varselvåg på väg in över svenska småföretagare på grund av det nya coronavirusets utbrott, varnar Småföretagarnas riksförbunds vice vd Erik Sjölander, i en intervju med SvD.

– Konkurserna kommer kanske framåt sommaren, men varsel kommer säkert att bli märkbara redan nästa vecka, säger Erik Sjölander.

Han säger att organisationen får många samtal från medlemmar som är oroade.

Igår 19:29
Illustrationsbild över Alperna
undefined

Ekonom: Svenska skolbarn har varit i Italien på lovet – kronan kommer att försvagas

Nordea är negativa till kronan – bland annat på grund av coronavirusets utbrott, säger valutastrategen Martin Enlund till Direkt.

Han menar att kronan rent av borde försvagas – vilket den också gör mot både dollarn och euron under fredagen.

– Det här är en miljö som är bra för säkra hamnar, inte för kronan, säger Enlund.

I intervjun tar Nordea-strategen också upp att många svenska skolungdomar haft sportlov. Vissa av dessa barn har åkt skidor i italienska Alperna.

– Smittan lär spridas ytterligare och det relativt mjuka förhållningssättet gör kanske att Sverige drabbas mer än andra länder, säger han.

Igår 13:03
Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fed-ledamot: Räntesänkning bara aktuell vid pandemi

Federal Reserve-ledemoten James Bullard, tillhörande St Louis, säger att det bara kommer att bli aktuellt att sänka räntorna i USA fler gånger än kommunicerat om coronaviruset utvecklas till en pandemi, rapporterar CNBC.

Bullard uppges ha sagt att att utbrottet först måste nå dödssiffror på nivåer som för en vanlig influensa, innan några räntesänkningar kan bli aktuella.

Marknaderna väntar sig nu fyra sänkningar från den amerikanska centralbanken i år.

Igår 14:45
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Illustrationsbild Vita huset.  Omni
Presidentvalet i USA 2020

Michael Bloomberg ger sig in i racet – lyssna på Omnis nya podd: ”Vägen till Vita huset”

“Vägen till Vita huset” är en helt ny podcast från Omni som tar dig med på resan mot det amerikanska presidentvalet 2020. Varje vecka dyker podden ner i valrörelsens hetaste händelser och tar upp allt från sakpolitik och opinionsmätningar till skandaler och avslöjanden.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson som är poddens producent och programledare.

Den nya podden kommer ut varje fredag hela vägen fram till valet i november. Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday och Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

– Vägen till Vita huset kommer att upplevas som beroendeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

Igår 11:39
Joe Biden. TT
undefined

Biden-läger pumpar in pengar i delstater inför supertisdagen

Joe Biden får en ekonomisk knuff i ryggen inför den så kallade supertisdagen den 3 mars, då flera delstater ska rösta, skriver CNBC. En stor grupp som skänker kampanjpengar till Biden – en super-pac – öppnar plånboken för att göra reklam i flera nyckeldelstater. Radio- och internetannonserna ska vända sig till väljare i Alabama och North Carolina.

Gruppens kassör Larry Rasky konstaterar att Biden haft mer framgång senaste veckorna, med ett bättre valresultat och en starkare debattinsats än tidigare.

– Saker och ting börjar kännas bättre för givarna, säger han.

Igår 07:27
Läs mer om Presidentvalet i USA 2020
TT
Stockholmsbörsen i dag

Stockholm föll tungt – hela storbolagslistan lös rött

Stockholmsbörsen föll tungt på fredagen och avslutade en vecka präglad av virusoro på djupa minus. Vid stängning stod ledande index som följer:
• OMXS30: - 3,1 procent
• OMXSPI: - 3,2 procent
Som mest var Stockholmsindexen ner runt 4 procent under förmiddagen, tyngd av oron kring virusutbrottets effekter. Facit för veckan blev drygt 12 procent.

”Total härdsmälta”, skrev daytradern Ekka Lundin om utvecklingen.

Bland dagens största förlorare på storbolagslistan finns Swedish Match och Astra Zeneca, medan Atlas Copco och Hexagon klarade sig något bättre.

Igår 16:32
undefined

Analyser: Paniken sprider sig – räddaren i nöden dröjer

Stockholmsbörsen har ”packat ihop fullständigt” den senaste veckan, skriver Aktiespararnas analytikerduo Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg i en portföljuppdatering.

De lägger till att det börsmässiga nirvanat som rått nu ser ut att vara över och att ”paniken sprider sig snabbt”.

”Med handen på hjärtat såg vi inte denna börskrasch komma”, skriver de.

Det värsta marknaden vet är osäkerhet – och sådan finns det gott om just nu, skriver DN:s Hans Strandberg.

Felicia Åkerman skriver i DI att världens centralbanker gör rätt i att avvakta innan de har ekonomiska data som visar hur coronaviruset faktiskt slår mot ekonomin.

”Finansmarknaderna, som har vant sig vid att penningpolitiken rider in som en räddare i nöden när det blåser snålt, får kanske vänta ett tag till innan Fed kommer till undsättning”, skriver hon.

Coronaviruset lär inte skapa en global lågkonjunktur, menar Coeli Asset Managements kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist.

”Får däremot viruset fäste i USA och spridningen sker utom kontroll så är det dags att minska aktieinvesteringarna betydligt mer drastiskt”, skriver han i en gästkrönika för Privata Affärer.

Igår 05:23
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Anders Tegnell. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

”Kan ta emot hundra fall utan att vi har spridning”

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att antalet insjuknade i Sverige, som nu ligger på 11 personer, inte är avgörande för hur myndigheten agerar.

– Vi kan ta emot flera hundra importfall utan att det innebär att vi har en spridning i Sverige. Vi tar varje år emot ett femtiotal fall av mässling i Sverige och stoppar smittan mot dem, säger han.

Enligt honom är det avgörande om man börjar hitta smittade personer som inte kan spåras tillbaka till personer som varit ute och rest. Tegnell menar att sådant skulle signalera att det sker en spridning i befolkningen och inte mellan enstaka personer.

Igår 17:57
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fyra nya coronafall har bekräftats i Sverige

Fyra nya fall av coronaviruset har bekräftats i Sverige, enligt flera medier. Två av dessa är i Stockholm och ett i Uppsala. Enligt GP har ytterligare ett fall bekräftats i Jönköpings län.

Personen i Uppsala har befunnit sig i Iran och har hemma i Sverige visat sig vara smittad. Det skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

– Det är en medelålderskvinna, som mår väl, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala till GP.

I Jönköping rör det sig om en man i 50-årsåldern som kommit hem från en resa i norra Italien. Smittskyddsläkare Malin Bengnér säger till Aftonbladet att hans symptom är milda.

Igår 17:27
Överläkare Torgun Wæhre.  Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställd på norskt sjukhus bekräftat virussmittad

En anställd på Oslos universitetssjukhus Ullevål har bekräftats bära på det nya coronaviruset, rapporterar Aftenposten.

På en presskonferens uppger sjukhusledningen att personen arbetar på ögonavdelningen, och att arbete pågår med att spåra vilka patienter och anställda som kan ha kommit i kontakt med den smittade. Sjukhuset har gått upp i krisläge.

Personen ska inte ha smittats på sjukhuset utan under en resa till Italien. De första symtomen ska ha visat sig i söndags kväll men den smittade var på jobbet måndag och tisdag. Ytterligare fyra anställda har sedan visat symptom.

Driften på sjukhuset i övrigt ska i nuläget inte påverkas.

Igår 18:11
Läs mer om Nya coronaviruset