Christer Gardell Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morning Brief

God morgon, läs nattens viktigaste nyheter på 3 min

• Asiens börser faller kraftigt under fredagsmorgonen och nu är världens aktier på väg mot sämsta veckan sedan finanskrisen.
• Wall Street dök över 4 procent – snabbaste korrigeringen sedan ”den stora depressionen”.
• Fem nya fall av coronavirus i Sverige – smittade har varit i Tyskland och Iran.

Aktier på väg mot sämsta veckan sedan 2008

De ledande börserna i Asien handlades ner kraftigt under fredagsmorgonen. Vid 05.40-tiden var till exempel Nikkei ner över 4 procent. Reuters skriver att MSCI:s index för världens aktier nu är på väg mot den sämsta veckan sedan finanskrisen.

Christer Gardell ser en botten i marknaden

Finansprofilen Christer Gardell tror att börserna närmar sig en botten efter de senaste dagarnas ras ”för att sedan utvecklas starkt”. Han tror också på massiva stödinsatser både från finanspolitiken och centralbanker, skriver SvD.

Analyser: Trump har satsat sitt rykte på viruset

Donald Trump spelar ett högt spel när han uppmanar amerikaner att köpa aktier på dippen. Viruset är utanför hans kontroll, skriver FT:s Edward Luce. Analyser från WSJ och Bloomberg kritiserar i stället Fed för att de står handfallen inför de växande problemen.

Snabbaste korrigeringen för S&P 500 sedan 1933

Wall Street föll tungt på torsdagen för sjätte dagen i rad då oron för coronavirusets spridning tog ett fast grepp om handeln. S&P 500 rasade 4,4 procent och Dow Jones handlades ner över 1 000 punkter. Enligt FT är S&P:s ras på över 10 procent över sex dagar den snabbaste korrigeringen sedan juli 1933.

Bornold: ”Börsen kan gå ned 20 procent till”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tror att nedgången på börsen kan fortsätta. ”Om viruset får större konsekvenser i Europa och USA är det här bara början, då kan börsen gå ned 20 procent till”, säger han till TT.

Fem nya fall av coronavirus i Sverige

Fem nya fall av det nya coronaviruset är bekräftade i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Smittan ska ha kommit från Iran och Tyskland. I en debattartikel i DN varnar två politiker från V att Stockholmsvården står dåligt rustad för ett coronautbrott.

Alecta passerar snart 1 000 miljarder kronor

I dagarna kommer pensionsjätten Alectas förvaltade kapital att passera 1 000 miljarder kronor – lika mycket som en svensk statsbudget, skriver Fokus som intervjuat vd:n Magnus Billing. ”Produkten som vi levererar är en lågintresseprodukt och ganska komplex”, säger han.

Analyser: Norwegians virus eller är aktien sjuk?

Rädsla för coronaviruset och en ny ”kriskommission” i Norwegian är anledningarna till att Norwegians aktiekurs störtdyker, enligt analyserna efter det kraftiga börsfallet. Thor Chr. Jensen på norska Dagens Næringsliv spekulerar i att Altor kan gå in i bolaget om en nyemission misslyckas.

SÅ GICK BÖRSEN I GÅR

Stockholmsbörsen
• OMXSPI: −3,7%
OMXS30: −3,4%
Wall Street
• S&P 500: −4,4%
• Dow Jones: −4,4%
• Nasdaq: −4,6,%
Europabörserna
FTSE100: −3,5%
Dax: −3,3%
S&P Europe: −3,7%

DAGENS VIKTIGASTE

• Makro Norden. Finlands BNP för fjärde kvartalet (07.00), Danmark BNP kvartal preliminär och arbetslöshet (08.00), Sverige BNP kvartal (09.30), Norge arbetslöshet (10.00),
• Makro Europa. Tyskland importpriser (08.00), Frankrike hushållens konsumtion, Frankrike KPI preliminär, Frankrike BNP kvartal reviderad (08:45), Tyskland arbetslöshet (09.55), Ryssland KPI och arbetslöshet (14.00),
• Makro Nordamerika. USA handelsbalans, endast varor (14.30), Kanada BNP kvarta och PPI (14:30), Federal Reserve tal av Bullard (15:45), inköpschefsstatistik från Chicago (15.45).

Om Morning Brief

På tre minuter vill vi ge dig en rivstart på dagen. Varje dag måndag till lördag sammanfattar därför Omni Ekonomis redaktörer nattens och morgonens viktigaste ekonominyheter från Sverige och världen i Morning Brief.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Smittspridningen
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

19 min
Illustrationsbild Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler än 10 000 döda i USA – men färre vårdas i New York

Totalt har nu över 10 000 dödsfall i covid-19 registrerats i USA, rapporterar Reuters som hänvisar till sina egna beräkningar.

Samtidigt kommer flera mer positiva tecken från New York.

– Antalet intagna på sjukhus minskar liksom antalet intensivvårdspatienter, säger guvernören Andrew Cuomo som menar att detta kan vara tecken på att kurvan börjat plana ut.

– Det kan fortsatt gå åt båda hållen. Det beror på vilka åtgärder vi vidtar.

Cuomo varnade för att alltför tidigt återgå till det normala. Tidpunkten för när skolor och förskolor åter ska öppna sköts fram till 29 april.

Under måndagen hade 4 758 dödsfall i covid-19 registrerats i delstaten.

2 tim
Bent Høie. Arkivbild. Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norges hälsominister: Epidemin under kontroll

Coronavirusepidemin i Norge är nu under kontroll. Det menar hälsominister Bent Høie under en presskonferens på måndagen, enligt norska Dagbladet.

Norrmän som har viruset överför det nu till 0,7 personer, ett tecken på att smittspridningen alltså är under kontroll. Innan landets stränga åtgärder infördes smittade varje person ytterligare 2,5 personer.

– Jag är väldigt stolt över vad vi har uppnått tillsammans, säger Bent Høie.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

EU öppnar för att låta länder ge företag direkt kapital

EU-kommissionen överväger att lätta på reglerna om statligt stöd för att ge möjlighet för unionens medlemsländer att hjälpa företag med direkta kapitalinjektioner, rapporterar Financial Times.

Enligt tidningen ska det dock finnas villkor, som att företagen redovisar vad de ska använda medlen till.

De stöd som medlemsländer hittills har gett har i stället handlat om åtgärder som uppskjutna skatteinbetalningar, fördelaktiga lån och minskade arbetsgivaravgifter.

1 tim
Premiärminister Shinzo Abe. Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

10 000 miljarder ska rädda Japans hushåll och företag

Japan planerar ett stimulanspaket på 108 000 miljarder yen, motsvarande drygt 10 000 miljarder svenska kronor, för att lindra ekonomiska konsekvenser av det nya coronaviruset. Det sa premiärminister Shinzo Abe vid en pressträff på måndagen, rapporterar flera medier.

Krispaketet inkluderar 6 000 miljarder yen i direkta utbetalningar till hushåll och företag, noterar Direkt.

Totalsumman är nästan dubbelt så stor som de cirka 56 000 miljarder yen som spenderades vid finanskrisen 2009, enligt Reuters.

Idag 09:59
Foto: Nicklas Gustafsson / Arcti
undefined

Professor: Gyllene läge för riskkapitalbolag att förvärva

”Riskkapitalbolagen har ett gyllene läge att köpa tillgångar billigt efter krisen”. Så säger professorn Per Strömberg, expert på riskkapitalbolagen, i en längre intervju med Realtid.

De riskkapitalbolag som lyckas genomföra affärer just nu när coronaviruset plågar de finansiella marknaderna ”tenderar att få fin avkastning”, menar professorn och lägger till att de då köper billigt när konkurrensen om objekten minskat.

Idag 07:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset USA:s tillväxt
Dia Dipasupil / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stora kedjor söker USA:s krisstöd för småföretag

Stora hotell- och restaurangkedjor i USA, som Shake Shack, planerar att ansöka om de lån till småföretagare som finns i det historiskt stora, amerikanska krispaketet, rapporterar Wall Street Journal.

Egentligen riktar sig lånen till företag med mindre än 500 anställda, men det finns ett undantag för hotell och restauranger.

Restaurangernas branschorganisations vice vd Sean Kennedy, som lobbat för undantaget, säger till tidningen att storleken på företaget inte borde spela roll.

– Restauranger är unikt påverkade av detta, säger han.

3 tim
Kund i matvarubutik i Salt Lake City i Utah, USA. Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raset: USA:s BNP sjönk med 29 procent i mars

USA:s dagliga BNP har rasat med 29 procent på bara en månad, visar en studie av Moodys Analytics enligt Wall Street Journal.

Den kraftiga inbromsningen är helt unik i landets historia och kommer efter att 41 av landets 50 delstater de senaste veckorna beordrat någon form av nedstängning på grund av coronaviruset.

Moodys Analytics chefsekonom Mark Zandi beräknar att BNP i andra kvartalet kommer att minska med runt 30 procent – långt över siffrorna under depressionen på 1930-talet och finanskrisen 2007–2008, skriver tidningen.

Igår 17:07
Läs mer om Coronaviruset
Stockholmsbörsen i dag

H&M och Autoliv i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen steg tydligt på måndagen, i linje med Europabörserna. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +4,1%
• OMXS30: +4,0%
Under morgonen syntes rejäla börslyft i både Asien och Europa. Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skrev SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter innan börsöppningen.

H&M lyfte drygt 10,5 procent efter att ha fått flera upprepade köpråd i spåren av fredagens rapport. Aktien var näst bäst i OMXS30-indexet – Autoliv toppade med en uppgång på 11 procent. Hela fordonssektorn gick starkt på dagens Europabörser till följd av den ökade optimismen kring virusspridningen. Volvo steg hela 8 procent.

En annan vinnare var Kinnevik som också steg närmare 8 procent efter ett färskt köpråd från ABG. Analyshuset anser att investmentbolagets aktie blivit för hårt straffad, skriver Direkt.

I motsatt ände av storbolagsindexet syntes defensiva bolag som Telia och Tele2. Aktierna stängde ner cirka 1,5 procent.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin. Aktien backade inledningsvis men stängde upp cirka 2 procent.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten. Aktien steg drygt 1,5 procent.

3 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Ett öde Sergels torg i centrala Stockholm.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Krisen lär dra ut på tiden – men den blåser över

En snabb nedgång följd av en lika snabb återhämtning ser mindre sannolik ut för varje dag som går. Det skriver DI:s Felicia Åkerman i en analys efter fredagens amerikanska jobbdata som visar att arbetslösheten skjuter i höjden på ett aldrig tidigare skådat sätt.

Dessutom pekar framåtblickande index ner i källaren och det troligaste är att ekonomin förblir pressad under de kommande månaderna.

”Nu ligger allt fokus på att försöka få ett grepp om hur långvarig krisen blir”, skriver hon.

Realtids Johan Såthe frågar sig om de som vill öppna vår ekonomi igen – ”Kerstin Hessius-gänget” – verkligen har fattat att Sverige kanske är det mest öppna landet av alla?

”Människor kommer inte att börja agera ’normalt’ förrän de anser att det är säkert att göra det. Det är inget någon politiker kan bestämma, det är virusspridningen som avgör”, skriver han.

DN:s Dan Lucas listar i en krönika sina lärdomar av de senaste 30 årens finanskriser. En är att de alltid tycks synas först på börsen. En annan att de alltför ofta underskattas initialt. Och en tredje är att kriser alltsom oftast leder till en jakt på syndabockar.

Hans råd är att hålla ut och just avstå från att leta syndabockar. ”Det bästa med en kris är att den går över. Det kommer också den här göra”, skriver han.

Igår 18:58
Läs mer om Svenska tillväxten
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Börje Ekholm. Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

”Man måste förbereda sig på att krisen kan bestå ett tag”

Telekomjätten Ericsson har nyligen levererat en stark helårsrapport men drabbas av coronakrisen precis som de flesta andra företag.

Koncernchefen Börje Ekholm säger i en intervju med SvD Näringsliv att ytterligare nedstängningar kan göra det svårt för bolaget att leverera.

– Vi behöver fortfarande vara ute i fält för att göra installationer, felsökningar och support. Vi måste förbereda oss för att det kan komma att bli svårare, säger han till tidningen.

Ekholm tror också att det kommer ta tid innan krisen vänder.

– Jag tror man måste förbereda sig på att det här kan bestå ett tag.

5 tim
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktiechef: Vändningen upp kommer gå oerhört fort

Börsen ska definitivt ner ytterligare 10–20 procent om osäkerheten kring coronapandemin kvarstår. Det säger Fredrik Warg, chef för aktiehandel på Swedbank, till DI.

Han påpekar att Stockholmsbörsen endast är ner 20 procent från toppen medan raset under finanskrisen uppgick till 50 procent.

Samtidigt tror Warg att vändningen uppåt kommer att gå ”oerhört fort” när den väl kommer.

– Vi har alla muskler som finns i form av stimulanser i världsklass, låga räntor och investerare som är beredda att ta risk igen, säger han.

Idag 09:04
undefined

Analyser: Konkurser hotar de skuldsatta – köp skogsjätten

Måndagar har varit usla börsdagar sedan det stora coronaraset inleddes på Stockholmsbörsen i slutet av februari, skriver Ulf Petersson för DI. Nu frågar han sig om investerare ”vågar ligga kvar med aktier över den långa påskhelgen”.

Den som vågar vara på börsen kan göra klokt i att köpa aktier i skogsbolaget Holmen, anser Aktiespararnas Dag Rolander i en analys. Han sätter en riktkurs på 280 kronor – drygt 15 kronor högre än fredagens stängningskurs.

”Holmen för upp till 280 kronor passar fint i en byrålåda, gärna av trä”, skriver Aktiespararnas skribent.

Bolag med höga skulder kommer att påverkas mest av coronakrisen, enligt Börsveckans Lars Frick.

”Ekonomin har gått från hundra till noll inom loppet av ett par veckor och vi står inför en period då konkurser och obestånd kommer att skena”, skriver Frick i senaste numret.

Idag 05:03
Läs mer om Coronaviruset