Arkivbilder: EQT:s ordförande Conni Jonsson,  bostäder till salu, Donald och Melania Trump. TT
Morning Brief

God morgon, läs nattens viktigaste nyheter på 3 min

• Storägare ställer låga jämställdhetskrav på EQT trots att bolaget bara har en kvinna i ledningen, skriver DI.
• Tron på stigande bopriser har vänt ner bland bostadsköpare, visar en ny mätning.
• Wall Street avslutade veckan med nya rekord. Samtidigt överväger Donald Trump sänkt skatt för hushåll som köper aktier, erfar CNBC.

Ägare ställer låga jämställdhetskrav på EQT

Trots att EQT tillhör värstingarna på Stockholmsbörsen när det gäller jämställdhet i ledningen ställs inte särskilt hårda krav på bättring från ägarhåll, visar DI:s rundringning. I såväl ledning som styrelse sitter bara en kvinna, vilket innebär att 86 respektive 83 procent är män.

USA höjer tullarna på Airbus-plan

USA höjer importtullarna på flygplan tillverkade av franska Airbus från och med den 18 mars, uppger det amerikanska handelskontoret. Beskedet kommer bara dagar efter att president Donald Trump sagt att ett handelsavtal med EU ”på allvar” bör diskuteras.

Mätning: Färre köpare tror på högre bopriser

Trenden med stigande boprisförväntningar bland visningsbesökarna bröts i januari, visar Erik Olsson Bostadsindex (Eobi) enligt Direkt. Nettoandelen som tror på stigande snarare än sjunkande bopriser under 2020 minskade till 14 procent i februari från 24 procent i november.

New York stängde stark vecka med nya rekord

Trots dämpad handel och små rörelser lyckades breda S&P 500 och Nasdaqs kompositindex båda nätt och jämnt pressa sig över nya rekordnivåer i går. Efter torsdagens dipp summerade New York-börserna därmed en stark vecka. Rapportvinnare blev Nvidia och Expedia.

CNBC: Trump vill få hushållen att köpa aktier

Vita huset överväger att underlätta för hushållen att handla på börsen som en del av ett kommande paket med skattesänkningar, erfar CNBC. Enligt ett förslag skulle en del av inkomsten bli skattefri om den används till investeringar.

”Evry krävde mer betalt – slutade ringa kvällstid”

Callcenterbolaget Evry ville ha mer betalt från SCB – och slutade ringa kvällar och helger. Det minskade svarsfrekvensen så pass att SCB kände sig manat att skjuta till mer pengar för att rädda arbetskraftsundersökningen. Det uppger statistikbyrån i en rapport om fjolårets AKU-debacle som lämnats in till regeringen.

Sågar FI: Blir slutet för premiepensionen

Finansinspektionens förslag att banta antalet fonder i PPM-systemet med minst 97 procent till 10–15 fonder väcker ont blod hos fondcheferna, rapporterar DI. ”Det innebär slutet för premiepensionen”, säger Öhmangruppens koncernchef Johan Malm.

SÅ GICK BÖRSEN I GÅR

Stockholmsbörsen
• OMXSPI: +0,3%
OMXS30: +0,1%
Wall Street
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: −0,1%
Europabörserna
FTSE100: −0,6%
Dax: +/-0,0%
S&P Europe: −0,1%

HELGENS VIKTIGASTE

• Aktierekar. Börsveckan (lördag), DI:s veckans aktie (söndag)
• Ekonomiekot Extra. Om låga elpriserna (lördag 11.39)

Om Morning Brief

På tre minuter vill vi ge dig en rivstart på dagen. Varje dag måndag till lördag sammanfattar därför Omni Ekonomis redaktörer nattens och morgonens viktigaste ekonominyheter från Sverige och världen i Morning Brief.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Bezos anslöt sig i höstat till ”the Climate Pledge”, med målet att uppfylla kraven i Parisavtalet tio år i förväg Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Jeff Bezos satsar miljarder på klimatfond

Amazongrundaren Jeff Bezos kommer att skänka 10 miljarder dollar, motsvarande nära 100 miljarder kronor, för att stödja forskare, aktivister och organisationer som arbetar för att minska effekterna av klimatförändringarna.

”Klimatförändringarna är det största hotet mot vår planet. Jag vill arbeta tillsammans med andra både för att stärka kända sätt och utforska nya sätt att bekämpa de förödande effekterna”, skriver han på Instagram.

Amazon, där Bezos är vd, är en stor utsläppare av koldioxid, rapporterar CBS News. Förra året släppte bolaget ut lika mycket koldioxid som Hongkong. Förra året meddelade Amazon att man ska arbeta mot att 100 procent av dess energianvändning ska komma från förnyelsebara källor.

Igår 22:24
Illustrationsbild.  Sergei Karpukhin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosneft lovar miljarder till miljövänliga projekt

Rysslands största oljeproducent Rosneft lovar att investera runt 5 miljarder dollar – motsvarande omkring 48,5 miljarder kronor – i diverse miljövänliga projekt de kommande fem åren. Det rapporterar Reuters.

Enligt Rosneft kommer man bland annat att investera i projekt som minskar utsläpp av koldioxid. Dessutom vill man minska utsläppen av växthusgaser med 8 miljoner ton till 2022.

Beskedet kommer efter att en av bolagets större ägare, brittiska BP, aviserade sina ambitioner att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp till 2050.

Igår 08:40
Läs mer om Klimatförändringarna
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 18:17
Läs mer om Nya coronaviruset
Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Johnsons brexitförhandlare: Vi måste få stifta egna lagar

Storbritannien är redo för en ”Australien-lik” handelsuppgörelse med EU efter övergångstiden. Det sa den brittiska förhandlaren David Frost i ett tal i Bryssel på måndagen.

Australien har inget frihandelsavtal med EU, så en sådan överenskommelse skulle i praktiken bli en relation baserad på WTO-regler, konstaterar Reuters.

Storbritannien har sagt att man vill ha en frihandelsuppgörelse likt den Kanada har med EU. Men för att få det har EU krävt att britterna accepterar det som brukar kallas en jämn spelplan, vilket bland annat innebär att London godkänner gemensamma regler med EU rörande bland annat arbetsrätt, statsstöd och miljökrav.

Men att tro att London kommer att acceptera dessa regler rakt av innebär att man inte förstår vad hela brexitprocessen går ut på, menar Frost.

– Det är avgörande för vår vision att vi har möjlighet att stifta lagar som passar oss, att kräva den rätt som alla andra icke EU-länder i världen har, säger Frost enligt AFP.

Igår 20:07
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. TT
undefined

Franske ministern om brexit: Kommer riva isär varandra

Storbritannien får räkna med en tuff kamp med EU i förhandlingarna om att få tillgång till den inre marknaden efter brexit. Det sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian under den pågående säkerhetskonferensen i München på söndagen, skriver AFP.

Parterna står långt ifrån varandra och kommer att få svårt att enas före årets slut då nuvarande handelsrelation upphör.

– Jag tror att vi kommer att riva isär varandra, sa Le Drian och fortsatte:

– Men det är en del av förhandlingarna, alla kommer att försvara sina egna intressen.

16 feb
Läs mer om Brittiska EU-utträdet