MIGUEL SCHINCARIOL / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsåret 2020

Goldman Sachs tipsar om den sämsta börsen i världen

Brasiliens börs har hittills i år varit världens sämsta och Ibovespa-indexet är ner nästan 30 procent. Men nu menar Goldman Sachs strateger att en återhämtning är att vänta och att marknaden kommer att gynnas av en ökad riskaptit och högre råvarupriser under andra halvåret 2020. Det skriver Bloomberg.

”Brasilianska aktier är den perfekta kandidaten för en rekyl”, skriver strategerna.

Börsnedgången i den latinamerikanska jätteekonomin beror inte bara på coronavirusets spridning utan också på politisk turbulens kring Jair Bolsonaro.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Apple på ny rekordnivå efter full fart på Wall Street

Wall Street avslutade veckan starkt med breda uppgångar efter att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 2,5 miljoner personer i maj. De ledande indexen stängde som följer:
• Dow Jones: +3,2 procent
• Nasdaq: +2,1 procent
• S&P 500: +2,6 procent
Tekniktunga Nasdaq Composite noterades på fredagen till en ny rekordnivå på 9 842 punkter. Indexet, som föll tillbaka något i slutminuterna, är nu upp över 9 procent sedan årsskiftet.

Flygsektorn fortsatte att gå bra med American Airlines i topp. Aktien steg som mest över 20 procent men föll tillbaka något och stängde på plus 11 procent. Även flygplanstillverkaren Boeing steg över 11 procent och toppade Dow Jones-listan.

Förutom flygbolagen gick även banksektorn starkt. JP Morgan, Wells Fargo och Bank of America steg samtliga 4–5 procent, till stor del tack vare de starka jobbsiffrorna, enligt CNBC.

Ett annat bolag som gick starkt och klättrade till nytt all time high var Apple. Aktien handlades till 331,50 dollar och slog därmed det tidigare rekordet från 12 februari på 326,32 dollar, skriver DI. Apples börsvärde uppgår nu till 1 437 miljarder dollar.

H&M-konkurrenten Gap redovisade ett negativt resultat per aktie om 2,51 dollar och hade ett kraftigt försäljningsras i det första kvartalet till följd av coronapandemin. Trots det handlas aktien upp över 1 procent.

Meddelandetjänsten Slacks aktie rasade närmare 15 procent efter att bolagets rapport svikit marknadens förväntningar med inbromsande tillväxt i det första kvartalet.

Igår 20:00
Hongkongbörsens vd Charles Li skakar hand med Alibabas vd Daniel Zhang Yong inför deras notering i USA.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Det kinesiska kapitalet flyr Trump för Hongkong

Allt fler bolag kommer att välja att börsnotera sig på Hongkongbörsen i stället för Wall Street efter att relationerna mellan Kina och USA blir allt frostigare. Det säger Charles Li, avgående vd för Hongkongbörsen, till Financial Times.

Bland annat ska det kinesiska it-företaget Netease, som är listat i New York, börsnotera sig i Hongkong den 11 juni. Även it-jätten JD siktar på att få in kapital från Hongkong.

– Atmosfären i USA blir mindre vänlig och vi har förändrat många aspekter av vår noteringsprocess så att vi blir mer tillmötesgående, säger Li till FT.

Igår 12:58
Illustrationsbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lufthansa åker ur Dax-index – efter mer än 30 år

Flygjätten Lufthansa åker ur det tyska Dax-indexet, där Frankfurtbörsens 30 största bolag samlas, rapporterar flera medier.

Lufthansas aktie har rasat med 38 procent hittills i år i spåren av den kris för flygbranschen som coronapandemin har inneburit. Detta gör att bolaget är på plats 60 i marknadsvärde.

Flygbolaget har ingått i indexet i 32 år. Dess plats tas nu över av fastighetsbolaget Deutsche Wohnen.

Igår 06:01
Läs mer om Börsen internationellt
Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

Igår 08:00
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Igår 08:00
Läs mer om Omni Ekonomi
Coronaviruset Jakten på vaccin
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på vaccin

”Lovande resultat” i Astras kliniska covid-19-studie

Astra Zenecas kliniska studie med blodcancerläkemedlet Calquence hos 19 stycken covid-19-patienter visade lovande resultat, enligt ett pressmeddelande.

Studien visade tecken på förbättrade inflammationer och minskat syrebehov hos de flesta patienter.

Tidigare under fredagen sa Astra Zenecas vd Pascal Soriot att han är hoppfull om att de kommer att lyckas med sin vaccinkandidat mot covid-19. Planen är att börja leverera vaccindoser storskaligt under september och oktober, om testerna faller väl ut, säger han i en intervju med CNN.

Igår 19:11
Illustrationsbilder. TT
undefined

Astras vd: ”Många kommer bli vaccinerade innan årets slut”

Astra Zenecas vd Pascal Soriot är hoppfull om att de kommer att lyckas med sin vaccinkandidat mot covid-19. Planen är att börja leverera vaccindoser storskaligt under september och oktober, om testerna faller väl ut, säger han i en intervju med CNN.

– Många kommer att kunna bli vaccinerade innan årets slut, säger han.

Han säger vidare att de har kapacitet för att producera 2 miljarder doser av vaccinet.

Igår 12:38
GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskarna backar från sågade medicinstudien

Tre av fyra forskare bakom den kritiserade studie som visade att malariamedicinen hydroxiklorokin kunde öka dödligheten i covid-19 backar nu från studien, skriver AFP.

Studien presenterades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet och ledde bland annat till att WHO stoppade sina försök med medicinen.

Studien fick dock snabbt hård kritik eftersom den visade sig innehålla flera tveksamheter. En ny studie har visat att medicinen inte tycks ha negativa bieffekter, men att den inte heller stoppar sjukdomen.

4 jun
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Börsåret 2020
Jim Cramer. Jason DeCrow / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsåret 2020

Cramer: ”Hedgefondkillarna hade fel – marknaden rätt”

De ”stora hedgefond-killarna” som gjorde för negativa förutsägelser om marknaden under coronapandemin hade fel och marknaden hade rätt.

Det säger CNBC:s börsprofil Jim Cramer till tv-kanalen efter fredagens starka jobbsiffror i USA som fick Wall Street att lyfta kraftigt.

I maj sa investeraren David Tepper att aktiemarknaden är en av de dyraste han sett sedan 1999 och i mars sa bland annat Bill Ackman att ”helvetet kommer” då han siade om ett återtest av tidigare börsbotten.

I stället har marknaden svarat med V-formation och testar nu åter tidigare toppnivåer.

– Marknaden hade rätt. Hedgefondförvaltarna gjorde dåliga bedömningar, säger Cramer.

Igår 18:50
Hintze. Piranha Photography
undefined

Legendarens fond skakas av rekordförlust – missade rally

Den legendariske hedgefondmiljardären Michael Hintze har utklassat sina konkurrenter sedan 2005. Men under coronakrisen gick han på en rejäl nit och uppvisade ett rekordstort tapp för sin flaggskeppsfond, rapporterar Bloomberg.

Hintzes CQS Directional Opportunities tappade totalt 45 procent i värde under mars och april, medan den genomsnittliga hedgefonden backade 4,6 procent. Förvaltaren missade hela uppåtrekylen i april, enligt Bloomberg.

Hedgefond-rådgivaren Don Steinbrugge tror att det kommer att bli betydligt svårare för CQS att locka investerare framöver.

3 jun
Läs mer om Coronaviruset
Rich Pedroncelli / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Analyser: Efter chockerande jobbsiffrorna ligger sannolikt det mesta nu bakom oss

Med fredagens statistik i hand är det svårt att inte hålla med investerarkåren: ur ett ekonomiskt perspektiv ligger det värsta sannolikt bakom oss nu.

Det skriver DI:s Frida Wallnor i en kommentar efter att USA:s arbetsdepartement rapporterat 2,5 miljoner nya jobb under maj.

Pekka Kääntä på Placera beskriver siffrorna som en ”rejäl chock, men dessbättre i positiv bemärkelse”.

Han menar också att utvecklingen på arbetsmarknaden de närmaste månaderna blir avgörande för ”hur vi ska se på styrkan i konjunkturuppgången framöver. Majsiffran måste ändå i huvudsak betraktas som en välkommen rekyl.”

Igår 16:59
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump efter jobbsiffran: ”Mycket bättre än ett V”

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin är ”mycket bättre än ett V”. Det sa USA:s president Donald Trump vid en pressträff på fredagen efter att den amerikanska sysselsättningen stigit med 2,5 miljoner jobb i maj.

– Innan ”Kinapesten” drog in hade vi den starkaste arbetsmarknaden för många olika grupper, sade han enligt Direkt.

Trump kommenterade också handelsavtalet med Kina.

– De köper mycket, det är bra att komma överens med Kina. Om det varar vet jag inte.

Igår 15:19
ALEX EDELMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oväntade jobbsiffran: USA:s arbetslöshet minskar

Den amerikanska sysselsättningen steg med 2,5 miljoner personer i maj utanför jordbrukssektorn. Det visar siffror från landets arbetsmarknadsdepartement. Analytikerna räknade med en minskning på 8,5 miljoner personer.

– Maj var en övergångsmånad. Uppsägningarna var mycket höga, men under den sista delen av månaden började återhämtningen, säger Ethan Harris vid Bank Of America som tror att nästa siffra också är positiv.

Den totala arbetslösheten är nu 13,3 procent mot väntade 19,5 procent. Månaden före låg arbetslösheten på 14,7 procent.

Igår 12:35
Läs mer om USA:s tillväxt
Coronaviruset Smittspridningen
Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Tegnell om munskydden: Stanna hemma istället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:13
En person med anisktmask på T-centralen i Stockholm.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO:s nya linje: Använd munskydd på trånga platser

Världshälsoorganisationen WHO ändrar sig och rekommenderar nu munskydd på platser där det är svårt att hålla social distans.

Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

– Med nya rön i åtanke råder WHO myndigheter att rekommendera allmänheten till att använda skyddsmasker där det finns stor smittorisk och dåliga möjligheter till social distansering, som i kollektivtrafik, affärer och andra instängda eller befolkade miljöer, säger han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar att munskydden bara ska ses som en del i den omfattande strategin kring bekämpningen av covid-19.

Igår 16:07
Läs mer om Coronaviruset
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stark spurt i Stockholm efter skrällsiffra från USA

Stockholmsbörsen avslutade en stark vecka med klara uppgångar. Detta efter överraskande stark jobbstatistik från USA. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +1,6 procent
• OMXS30: +1,8 procent
Sysselsättningen i USA steg oväntat i maj, vilket möttes av jubel på världens börser.

Bland vinnarna i Stockholm märktes H&M, SSAB, Securitas och Volvo som steg i spannet 3,5–7,5 procent. Även hotellaktierna Scandic och Pandox är på uppgång efter gårdagens nyhet om att reserestriktionerna inom Sverige hävs senare i juni.

På torsdagskvällen kom beskedet att Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar sin post den 4 december. Aktien pendlat mellan minus och plus för att vid stängning noteras på minus 2 procent.

JP Morgan har sänkt Essity från övervikt till undervikt. Hygienbolaget är en av storbolagsindexets största förlorare hittills med ett fall på över 3,5 procent.

Strax före lunch meddelade SAS att man återöppnar flera linjer till södra Europa från och med 15 juni. Aktien stängde upp 6,8 procent för dagen.

Hårt nedpressade sökbolaget Eniro rusade över 100 procent vilket är den fjärde bästa börsdagen någonsin, sett till procentuell uppgång, enligt DI.

Igår 15:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Enligt Direkt  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om klädköparna

Bambuser tecknar pilotavtal med global modekedja

Bambuser har ingått ett pilotavtal till ett värde av 350 000 kronor med ett av världens största detaljhandelsbolag. Detta framgår av ett pressmeddelande.

Kunden är en "global modekoncern med en portfölj av ett flertal varumärken etablerade i över 50 onlinemarknader med cirka 179 000 anställda och en total nettoomsättning på 233 miljarder kronor för räkenskapsåret 2019", skriver Bambuser.

Enligt Direkt verkar kunden vara H&M då dessa siffror stämmer överens med data i modeföretaget årsredovsining för 2019, enligt Direkt. Uppgifterna har inte bekräftats.

Igår 15:58
TT
undefined

Källor: Norsk klädkoncern kan stänga svenska klädkedjor

Norges största klädkoncern Varner överväger att stänga klädkedjorna Dressmann, Bikbok och Cubus i Sverige. Det rapporterar norska Dagens Næringsliv och hänvisar till källor.

Verner har tvingats till stora nedskärningar på huvudkontoret och lagt ner kedjan Wow i Norge.

– Marknadssituationen är oförutsägbar och mycket är annorlunda. Den allvarliga situationen kräver kostnadsbesparingar, också vid huvudkontoret. För att undkomma en ännu allvarligare situation till hösten, ser vi nu en lösning baserat på en kombination av permitteringar och frivilliga avgångsvederlag, skriver Varners presschef Julie Bragli Eckhardt i ett mejl till Dagens Næringsliv.

Igår 13:12
Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronasmällen mot H&M-konkurrenten: Försäljning föll 43 procent första kvartalet

H&M-konkurrenten Gap redovisar ett justerat resultat per aktie på minus 2,51 dollar för det första kvartalet (februari-april) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Samma kvartal året innan redovisades en vinst på 0,24 dollar per aktie.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på minus 0,66 dollar per aktie, enligt Refinitiv.

Klädjättens försäljning föll med 43 procent under kvartalet till följd av coronapandemin som tvingade bolaget att stänga flera butiker, enligt CNBC.

Aktien faller över 6 procent i efterhandeln.

4 jun
Läs mer om Kampen om klädköparna
Xi Jinping och Donald Trump i Peking 2017. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgan Stanley: USA kommer inte att bryta fas ett-avtalet

USA:s och Kinas fas ett-avtal är för viktigt för världsekonomin för att USA ska vilja bryta det. Det säger Chetan Ahya, chefsekonom på investeringsbanken Morgan Stanley, till CNBC.

Ländernas relation har försämrats under de senaste veckorna och president Donald Trump har antytt att avtalet kan vara i fara. Men bankens bedömning är att ett nytt handelskrig inte är troligt.

– Trumpadministrationen är fokuserad på ekonomin just nu (...) så vi bedömer det inte som sannolikt, säger Ahya.

Igår 05:09
Arkivbild: Nasdaq skärpte reglerna för redovisningsmodeller i kinesiska företag, sedan det visat sig att USA-noterade Luckin Coffees verksamhetschef blåst upp försäljningssiffror.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeo vill se stramare regler globalt för kinesiska IPO:er

Sedan drygt en månad tillbaka har amerikanska Nasdaq stramat åt noteringsreglerna för kinesiska företag, skriver Reuters. Numera krävs att företaget använder sig av redovisningsmodeller som följer internationell standard för att få noteras. Den regeln bör även införas på övriga börser i världen, anser USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

– Amerikaner bör inte utsättas för dolda och otillbörliga risker som kopplas till bolag som inte håller sig till samma regler som amerikanska företag. Nasdaqs åtgärder bör fungera som modell för andra börser i USA och runt om i världen, säger han enligt ett uttalande.

Igår 04:26
Läs mer om Supermakternas kamp