Anklagelserna mot Huawei

Google ansöker om att få leverera till Huawei

Google vill se sina tjänster på Huaweis telefoner igen och har därför lämnat in en ansökan till den amerikanska regeringen om att få återuppta sitt samarbete med den kinesiska tillverkaren, vars telefoner i dagsläget står utan Googletjänster till följd av den amerikanska svartlistningen.

Microsoft har tidigare lyckats få en liknande ansökan beviljad, och kan således förse Huaweis datorer med sitt operativsystem Windows. Om Googles ansökan beviljas så innebär det att Huaweis telefoner återigen kan förses med appar och tjänster som Playbutiken, Gmail, Google Maps och Youtube.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bolagens utdelningar

Ericsson mot strömmen – delar ut 5 miljarder

Ericsson kommer att dela ut 1,50 kronor per aktie. Detta står klart efter att stämman på tisdagen röstat igenom styrelsens förslag, skriver DI.

Totalt kommer drygt 5 miljarder kronor att delas ut till aktieägarna och därmed går telekomjätten emot strömmen trots politikernas påtryckningar om att alla bolag bör slopa utdelningarna.

Beslutet ifrågasattes också av intresseföreningen Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton som undrade om utdelningsbeslutet var klokt.

– Med tanke på vår starka balansräkning känner vi ändå att vi kan fortsätta med den här utdelningen, svarade Ronnie Leten, Ericssons ordförande, enligt DI.

26 min
undefined

Fler börsbolag ändrar sig om utdelning och årsstämma

Specialfettsbolaget AAK vill skjuta upp beslutet om utdelningen på 2,10 kronor per aktie i spåren av coronakrisen, enligt ett pressmeddelande. Samma besked ger Nibe om utdelningsförslaget på 1,40 kronor per aktie. Värmebolaget kommer i stället att kalla till extra bolagstämma senare i år.

Samtidigt meddelar medicinteknikbolaget Getinge att man senarelägger årsstämman som en försiktighetsåtgärd för att inte bidra till att sprida covid-19. Av samma skäl skjuter sektorkollegan Arjo upp såväl stämma som kapitalmarknadsdag, enligt ett pressmeddelande.

Igår 19:15
Illustrationsbild.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Assa Abloy låser in delar av utdelningen till ägarna

Assa Abloy förändrar sitt utdelningsförslag till aktieägarna, enligt ett pressmeddelande.

Låsjätten skriver att coronaviruset orsakar en osäkerhet och drar därför tillbaka sitt tidigare förslag om utdelning på 3,85 kronor per aktie. Nu föreslår styrelsen att bolaget ska dela ut 2 kronor per aktie.

”Det är styrelsens tydliga ambition att föreslå en andra utdelning om 1,85 kronor senare under 2020 när konsekvenserna av covid-19 pandemin bättre kan överblickas”, står det i pressmeddelandet.

Investmentbolaget Latour är största ägare i Assa Aboloy och äger 63,9 miljoner b-aktier och 41,6 miljoner a-aktier, enligt Holdings.

Igår 11:18
Läs mer om Bolagens utdelningar
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Wall Street backar – går mot historiskt uselt kvartal

Wall Street backar i tisdagens öppning och breda S&P 500 går mot sitt sämsta första kvartal sedan 1938, skriver CNBC. Efter några minuters handel ser det ut som följer:
• S&P 500: –0,7 procent
• Nasdaq: –0,6 procent
• Dow Jones: –0,8 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda har vägts mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

MUFG Banks analytiker Lee Hardman säger till WSJ att Kinas starka återhämtning ger hopp om att samma sak kan åstadkommas i andra stora ekonomier om viruset hålls under kontroll.

Tom Lee, analyschef på Fundstrat Global Advisors, säger till CNBC att marknaden tycks ha bottnat då indexen har rusat den senaste veckan trots en rad katastrofala makrosiffror och ökad virusspridning.

– Om vi ser rallyn på dåliga nyheter så tror jag att det är ett tecken på att vi förmodligen är på botten, säger han.

S&P 500 är trots den senaste veckans rusning ner 18,7 procent under det första kvartalet. Dow Jones har i sin tur backat 21,8 procent och går mot sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

40 min
NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asiens börser efter statistiksläppet: ”Glädjande”

Det var positiva tongångar på Asiens börser under tisdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hang Seng: +1‚9 %
• Kospi: +2,2 %
Indexen som steg tog därmed rygg på gårdagens uppgångar på Wall Street och Reuters skriver att börshoppet hålls uppe av att PMI-siffror i Kina kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna kom in på 52 – vilket kan jämföras med analytikernas prognoser på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Även CNBC tar upp makrosiffrorna i Kina som en förklaring till börsuppgångarna. Och siffrorna är överraskande starka, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter. Han lägger dock till man ska vara försiktig kring att dra slutsatser av olika data just nu – även positiva.

”Likväl glädjande”, skriver Bergqvist.

Idag 03:20
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Smittspridningen
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) under dagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Besöksförbud införs nu på alla svenska äldreboenden: ”Tiden som kommer avgör”

Ett fullständigt besöksförbud införs på alla äldreboenden i Sverige från och med i morgon för att skydda de som är mest hotade av viruset, meddelar regeringen på en pressträff. Virustestningen i landet kommer också att utökas.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger statsminister Stefan Löfven.

Han betonar att varje svensk ”inte bara har en skyldighet, men en plikt” att skydda sig själv för att skydda andra.

– Ställ in resan över påsk. Mindre orter runtom i landet måste ha resurser för sin befolkning, säger han.

– Bortom den omedelbara krisen så kommer vårt land att resa sig, avslutar statsministern.

2 tim
Bild från pressträffen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

180 döda i covid-19 – en ökning med 34 fall i Sverige

Totalt 180 personer i Sverige har dött efter att ha smittats med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppgifter. Det är en ökning med 34 fall sedan gårdagens uppgifter, framkommer under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten upprepar rekommendationen att skydda de äldre och nämner återigen planerna på att få smittkurvan att plana ut.

Johanna Sandwall från Socialstyrelsen säger att det fortfarande inte finns något lager på nationell nivå av skyddsutrustning.

– Det som går in går ut direkt. Vi hanterar enbart akuta behov i regionerna.

2 tim
Begravning i närheten av Vitoria i norra Spanien. Alvaro Barrientos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny spansk rekordnotering: 849 döda senaste dygnet

Spanien är på väg att definitivt kliva om Italien som världens just nu hårdast drabbade land av det nya coronaviruset. Det senaste dygnet har 849 personer i landet dött i covid-19, uppger hälsomyndigheter enligt El País.

Det är landets högsta dödssiffra hittills. I går noterades 812 döda.

Även Italien noterade 812 dödsfall i går – en nedgång jämfört med landets högsta dygnssiffra på 969 personer från den 27 mars. Samtidigt har antalet nya smittofall i Italien börjat sjunka.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Svängig handel i Stockholm – OMXS30 tillbaka på plus

Stockholmsbörsen handlades upp närmare 3 procent på tisdagen men efter lunch vände OMXS30 ner under nollan. Strax efter klockan 14.30 står indexen som följer:
• OMXS30: +0,7 procent
• OMXSPI: +1,1 procent

PMI-siffror i Kina har kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna på 52 går att jämföra med analytikernas prognoser som pekade på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Nyheten fick Stockholmsbörsen och de amerikanska terminerna att stiga brant uppåt under förmiddagen. Efter lunch handlades indexen ner och OMXS30 var för en stund under nollan.

På storbolagslistan har det lyst grönt stora delar av dagen med H&M som draglok. Klädjätten är fortfarande upp cirka 3 procent men hälften av storbolagen handlas nu till minus.

I botten finns Getinge och Essity som rekylerar ner efter senaste tidens branta uppgångar. Sämst av storbolagen går Atlas Copco vars A-aktie är ner närmare 3 procent.

2 tim
MA50 (grön linje) skär ner under MA200 (röd linje) vilket enligt teknisk analys kallas för ”dödskors”.
undefined

Analytikern efter ”dödskors” på OMXS30: ”Historiskt sett är avkastningen negativ”

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 håller på att effektivisera ett så kallat ”dödskors” som i den tekniska analysen innebär att ett glidande medelvärde på 50 dagar bryter ner under motsvarande medelvärde på 200 dagar, mer känt som MA200.

När OMXS30 tyngs av ett dödskors är den genomsnittliga avkastningen historiskt sett mindre än noll procent. Den är helt enkelt negativ, säger Tobbe Rosén, teknisk analytiker, i tisdagens analys på Trading Direkt.

Vid ett motsvarande gyllene kors, när MA50 befinner sig över MA200, är den genomsnittliga avkastningen 0,13 procent per dag, vilket motsvarar en årsuppgång på 30 procent.

– Dödskors är ingen indikation på att sälja eller kliva av. Tittar vi på det historiskt har dödskorsen långt ifrån alltid lett till nedgångar, säger Rosén.

2 tim
undefined

Etrion rusar efter köprekommendation

Small cap-listade Etrion, som är verksamt inom energisektorn, rusar cirka 35 procent och handlas vid 12-tiden runt 1,65 kronor per aktie efter en köprekommendation.

Det är Pareto Securities som höjer sin rekommendation till köp från behåll samtidigt som riktkursen höjs till 2,50 från 1,60 kronor, skriver Direkt.

"Vi bedömer att den ökade kapaciteten ska förbättra Etrions totala lönsamhet och utdelningsmöjligheter väsentligt från och med 2023", skriver mäklarfirman.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter
BOBBO LAUHAGE / KAMERAREPORTAGE
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter

Wärtsilä vinstvarnar och drar tillbaka utsikterna

Den finländska industrikoncernen Wärtsilä, som bland annat finns i Investors portfölj, vidtar åtgärder för att minska påverkan av covid-19. Bolaget drar tillbaka marknadsutsikterna för 2020, enligt ett pressmeddelande.

Orderingången och faktureringen har i stort sett utvecklats enligt förväntningarna under januari och februari men de ökade restriktionerna har påverkat leveranstidtabeller, tillträde till kundernas anläggningar och möjligheter att utföra serviceaktiviteter, skriver bolaget bland annat.

1 tim
Paradox vd Ebba Ljungerud. DANIEL ROOS Daniel Roos / Digital
undefined

Paradox storsatsar mitt i coronakrisen – anställer 200

Coronavirusutbrottet har inte inneburit någon större kris för Paradox Interactive. I stället har spelbolaget upplevt en uppsving i antalet aktiva spelare och storsatsar genom att anställda 200 personer, skriver DI Digital.

Nyanställningarna gör att personalstyrkan, som för tillfället arbetar hemifrån, växer med 40 procent.

– Vi är ju ett bolag i tillväxtfas och har varit det länge. Det kommer många utmaningar i och med att man inte kan träffas fysiskt men vi fortsätter i planerad takt, säger vd:n Ebba Ljungerud.

3 tim
undefined

Byggjättarna meddelar ordrar – klart med Brommastaden

Skanska ska bygga 351 lägenheter i Ekebäckshöjd, Göteborg. Ordern från Stena Fastigheter är värd 550 miljoner kronor, meddelar byggbolaget i ett pressmeddelande.

Skanska skriver att de ska bygga flera hus som blir mellan sex och elva våningar höga. I de 38 000 kvadratmeterna ska det också finnas förskola och affärslokaler.

Fler byggbolag har fått ordrar som offentliggörs under tisdagsmorgonen. Peab ska bygga 166 studentlägenheter i Björkhagen, söder om Stockholm. Den ordern uppges vara värd 152 miljoner.

NCC skriver i ett pressmeddelande att fastighetsägarna i området kring Bromma flygplats och Ulvsunda ”enats om en gemensam utvecklingsvision för området”. Projektet går under namnet ’Brommastaden’ och totalt ska drygt 3 000 bostäder byggas de kommande fem åren.

Idag 06:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Ulf Kristersson  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Kristersson: Coronatester införs brett för att på sikt ”återskapa ekonomin”

Folkhälsomyndigheten får regeringens uppdrag att öka coronatesterna i Sverige. Det uppger Moderatledaren Ulf Kristersson för TT. Beskedet kom vid veckans informationsmöte med statsminister Stefan Löfven.

– I början sjukvårdspersonal och sedan mycket bredare så att vi kan återskapa ekonomin igen, säger han till TT.

Senare i dag ska statsminister Stefan Löfven (S) hålla presskonferens.

4 tim
Ulla Andersson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V, M och KD kräver att vården får tiotals miljarder

Oppositionen kräver att regeringen går fram med en mångmiljardsatsning på vården, rapporterar Ekot. Vänsterpartiet kräver 25 miljarder kronor till kommunerna, Moderaterna kräver 15 miljarder till vård och omsorg och enligt Kristdemokraterna behövs det ”tvåsiffriga miljardbelopp”.

– Vi hoppas att regeringen ska lyssna på det här och inse att det är allvar, säger Vänsterns ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

3 tim
Arkivbild: Sören Gyll. Therese Jahnson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-toppar: Skapa företagsakut med pengar från näringslivet

Storbolag borde satsa pengar i en företagsakut som förser små- och medelstora företag med riskkapital. Det förslaget lanserar Sören Gyll och Sverker Martin-Löf, som haft tunga positioner i bland annat AB Volvo och Industrivärden, i en intervju med SvD.

De påpekar att bolag som har slut på kapital inte kan ta lån, vilket riskerar att leda till konkurs.

– Även om det här är välgörenhet på kort sikt, är det inte det på lång sikt eftersom riskkapitalbolaget ska få tillbaka sina pengar, säger Martin-Löf.

Företagen som får hjälp ska få option att kunna köpa tillbaka ägandet när krisen är över, enligt förslaget.

Idag 05:43
Läs mer om Coronaviruset
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Varslen i näringslivet

ÅF skjuter upp investeringar och inför korttidsarbete

Till följd av covid-19 har ÅF Pöyry vidtagit åtgärder för att mildra framtida effekter på verksamheten.

Dessa åtgärder innefattar korttidsarbete, uppskjutna investeringar och ytterligare kostnadsminskningar, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Kostnadsbesparingsprogrammet på 120 miljoner kronor som tillkännagavs i föregående delårsrapport kommer att utökas.

– Vi följer utvecklingen noggrant och vidtar nödvändiga åtgärder för att minska eventuella negativa effekter.

37 min
Läs mer om Varslen i näringslivet