Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Materielkampen

Hallberg: Ingen har ork starta handelskrig om utrustning nu

Trots att flera länder försökt sätta upp hinder för att säkra tillgången av sjukvårdsutrustning under den pågående coronapandemin kommer det inte leda till ett fullskaligt handelskrig. Det säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) till TT.

– Jag tror inte att någon har ork eller mod att starta ett handelskrig när det gäller medicinsk utrustning just nu. Vi för alla ett krig mot pandemin, säger hon till nyhetsbyrån.

Tidigare har Sverige hotat Frankrike inför EU-komissionen för att landet stoppat exporten av Mölnlyckes ansiktsmasker. Även Tyskland har kritiserat USA efter att amerikanerna stoppade en leverans av skyddsmasker från Thailand.

Läs även

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stockholmsbörsen i dag

Börsen lyfter till högsta nivån sedan början av mars

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt på tisdagen efter gårdagens lyft på omkring 2 procent. Efter fem minuters handel noteras OMXS30 på sin högsta nivå sedan början av mars.

• OMXSPI: +0,9 procent
• OMXS30: +0,8 procent
En liknande utveckling syns på de globala börserna där optimismen har återvänt i spåren av vaccinframsteg och återöppnandet av ekonomier runt om i världen, skriver CNBC.

Under morgonen släppte Business Sweden en rapport som visar att svenska exportföretag nu anar ett ljus i tunneln efter den nattsvarta mätningen i mars.

Storbolagsindexet toppas av SKF, Electrolux och Securitas med uppgångar på cirka 2 procent. I den motsatta änden av listan syns den defensiva trion Getinge, Telia och Swedish Match.

På nyhetsfronten rapporterar forskningsbolaget Oncopeptides en växande förlust och minskad kassa. Även oljebolaget Maha Energy uppvisar en resultatförsämring och justerar ner sin produktionsprognos framöver. Oncopeptides stiger 3 procent och Maha Energy handlas upp 5 procent.

Evolution Gaming passerade i går 100 miljarder kronor i börsvärde. Vd:n Martin Carlesund säger till DI att det andra kvartalet har startat bra med en hög aktivitetsnivå. Aktien stiger 3 procent.

Köksbolaget Nobia lyfter 8 procent sedan Pareto inlett bevakning med rådet köp.

Texten uppdateras.

25 min
undefined

Verkstadsjättar draglok på stark Stockholmsbörs

De stora verkstadsbolagen agerade draglok när Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan med en rejäl uppgång. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +2,1 procent
• OMXS30: +2,1 procent
Ute på Europas storbörser syndes liknande lyft. Bland annat steg Frankfurtbörsen hela 2,9 procent.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist skrev i ett morgonbrev att riskaptiten göds av hopp om framsteg i kapplöpningen mot ett vaccin, samt fortsatta signaler om virusstabilisering och återstartade ekonomier.

Under morgonen meddelade Scandic Hotels att villkoren för företrädesemissionen på 1,8 miljarder kronor har fastställts. Teckningskursen sattes till kraftigt rabatterade 20 kronor. Aktien backade inledningsvis 4 procent men stängde upp drygt 1 procent.

En ansvarig forskare vid Oxford tonade i helgen ned förväntningarna på den vaccinstudie som universitet ska genomföra tillsammans med Astra Zeneca. Forskaren varnade för att den avtagande virusspridningen kan leda till att inget resultat nås. Aktien rörde sig sidledes och placerade sig i bottenpartiet av OMXS30.

En annan förlorare var SSAB, som tyngs marginellt av uppgifter i DI om att aktien är nära att halka ur storbolagsindexet på grund av svag handel. Aktien stängde på plus 0,7 procent.

Sandvik, Volvo och Assa Abloy toppade indexet med uppgångar runt 4 procent.

Affiliate-bolaget Catena Media rusade över 20 procent och var en av hela börsens mest omsatta aktier på måndagen. Under dagen har bland annat Öystein Engebretsen, investeringsansvarig på Öresund och ledamot i bolaget, köpt 13 250 aktier och dubblat sitt innehav, skriver Direkt. Men vad exakt det är som ligger bakom rallyt är oklart, rapporterar DI.

DI anser i en analys att det är läge att sälja Clas Ohlson innan Amazon gör entré i Sverige. Aktien tappade närmare 2 procent. Börsveckan köpstämplar i sin tur Ambea, Humana, Jetpak och Balco. Jetpak rusade över 10 procent, Ambea nära 8 procent medan Humana och Balco handlades upp 2–4 procent.

Affärsvärlden sänker sitt råd för kursraketen Fortnox till neutral med hänvisning till den höga värderingen. Aktien föll kraftigt men repade sig under dagen och stängde ner nära 3,5 procent.

Igår 15:30
undefined

Nordea Fonder ny storägare i Bulten

(Direkt) Nordea Fonder har ökat sitt innehav i fordonsunderleverantören Bulten till 9,1 procent av kapital och röster genom förvärv av 1,75 miljoner aktier, enligt ett flaggningsmeddelande på måndagen som kommer i spåren av beskedet i fredags om att en storpost på 2 miljoner aktier i Bulten, motsvarande 9,5 procent av Bultens aktiekapital, hade mäklats.

Nordea Fonder ägde i slutet av mars 0,8 procent av Bultens aktiekapital, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Tidigare på måndagen meddelades att det var investmentbolaget Öresund som i förra veckan sålde de 2 miljoner Bulten-aktier som mäklades. Efter avyttringen äger Öresund 0,9 miljoner aktier i Bulten, motsvarande cirka 4,3 procent av kapitalet.

Den största ägaren i Bulten är AB Axel Granlund som i slutet av mars ägde 5 miljoner aktier, motsvarande 23,8 procent av Bultens aktiekapital.

Igår 14:13
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Svenska tillväxten
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

Virusdrabbade exportföretag ser ljusning framåt sommaren

Läget för svenska exportföretag är värre nu än vid inledningen av coronakrisen, men framåt anas en ljusning. Det visar en ny undersökning från Business Sweden.

Andelen företag som anger att försäljningen är måttligt negativt påverkad ökar till 40 procent, jämfört med 33 procent i mars. Samtidigt har de som noterar att försäljningen påverkats kraftigt negativt ökat till en dryg fjärdedel, jämfört med 12 procent vid förra mätningen.

Betydligt färre väntar sig en försämrad situation på fyra veckors sikt. 55 procent bedömer att situationen kommer bli avsevärt förvärrad, men det är en nedgång jämfört med 81 procent i mars.

– Det är en försiktig förbättring som förhoppningsvis förstärks när världen successivt öppnar upp, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, i en kommentar.

2 tim
En majoritet av företagen förväntar sig att försäljningspriserna sjunker.  Magnus Hjalmarson Neideman/TT
undefined

Krisande storföretag har svårt med finansiering

Coronakrisen slår hårt mot svenskt näringsliv. Det visar intervjuer med 62 svenska storföretag som Riksbanken har genomfört i maj.

Krisande företag upplever att det är lätt att låna pengar om bolaget redan har pengar – men svårare om man dras med skulder och svag lönsamhet.

Den allmänna bilden bland företagen är att det kommer att ta tid innan läget normaliseras. Rese- och hotellnäringen är bland de hårdast drabbade branscherna, där man tror att det tar två år innan läget blir mer normalt igen.

En ljusglimt finns inom dagligvaruhandeln och e-handeln, som ser en ökad försäljningsvolym och omsättning.

Igår 07:56
Läs mer om Coronaviruset
Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Nordea: Risk för röda siffror även i H&M:s tredje kvartal

Att Q2 är förlorat kvartal för H&M borde inte komma som någon överraskning, men det finns också en risk för röda siffror i det tredje kvartalet. Det skriver Nordea i en analys där rådet behåll upprepas för aktien, enligt Direkt.

Nordea förväntar sig också att analytikerkåren kommer att fortsätta skruva ner sina prognoser för H&M vilket kan tynga aktien på kort sikt.

H&M har backat cirka 30 procent på börsen i år.

6 min
Cipralex-förpackning. Oghmoir / Creative Commons
undefined

Mörkt aktietips: Köp psykofarmaka i ”eländet”

Coronakrisen väntas leda till en ”tsunami av psykisk ohälsa”. SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall tipsar om att köpa danska läkemedelsbolaget Lundbeck som kan tjäna på ”eländet”.

– Aktien värderas till p/e 19, vilket vi tycker är attraktivt i det här läget, säger han till DI.

Lundevall håller fram att över 40 procent av Lundbecks försäljning är läkemedel som säljs helt eller delvis säljs som antidepressiva läkemedel.

Igår 12:43
Illustrationsbilder. TT
undefined

DNB Markets: USA-siffror goda nyheter för svenska bolag

Den amerikanska hemmafixarkedjan Lowes försäljningssiffror är goda nyheter för Electrolux och Husqvarna. Det anser norska DNB Markets enligt Dagens Industri.

Lowe, som är de svenska bolagens största kund i USA, visade upp en god tillväxt när man rapporterade in försäljningssiffror för första kvartalet.

DNB sätter riktkursen 75 kronor på Husqvarna och rekommenderar köp. Electrolux får också en köprekommendation med en riktkurs på 150 kronor.

Igår 08:41
Läs mer om Dagens aktierekar
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Arkivbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Citi: Svenska utvecklingen tyder på utdragen global kris

Utvecklingen i Sverige visar att världsekonomins återhämtning riskerar att bli långsam och utdragen. Det menar Catherine Mann, chefsekonom på den amerikanska storbanken Citi, skriver DI.

Mann pekar på att svenskar i stor utsträckning har minskat besöken till offentliga platser och restauranger trots att de hållits öppna. Ett liknande mönster syns i Asien efter att ekonomierna öppnat upp.

– Det är lärdomen – konsumenterna kommer att vara försiktiga, säger hon.

Mann varnar för att tjänsteföretag i en sådan miljö inte kommer att återanställa lika många personer som de hade i januari.

2 tim
Ett fraktfartyg står lastat i en hamn i Singapore. ROSLAN RAHMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WTO: Handelsbarometern lyser illrött efter pandemin

Den internationella handeln föll till den lägsta nivån på åtminstone fyra år under första kvartalet. Orsaken stavas – föga överraskande – coronakrisen. Det konstaterar Världshandelsorganisationen WTO i den nyaste upplagan av sin kvartalsvisa handelsbarometer för den globala varuhandeln.

I WTO:s barometerskala indikerar alla värden under 100 en nedgång. För första kvartalet blev utfallet 87,6 och den skarpa inbromsningen ser ut att fortsätta även i andra kvartalet.

Sämst var utvecklingen för fordon och fordonsrelaterade varor, till följd av att både biltillverkning och -försäljning i princip stannat av helt i flera stora ekonomier.

21 maj
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Förbundskansler Angela Merkel/Flysplats Frankfurt.  TT
Coronaviruset Resebranschens kris

Uppgifter: Tyskland vill häva resevarningen mot Europa

Tyska regeringen vill avsluta resevarningen för besökare från 31 europeiska länder från och med den 15 juni – under förutsättningen att coronakrisen tillåter det, rapporterar flera tyska medier med hänvisning till nyhetsbyrån DPA.

Enligt dokument nyhetsbyrån tagit del av väntas beslutet klubbas i kabinetten i morgon, onsdag.

Det handlar i så fall om att häva den allmänna varningen om resor till samtliga EU-länder, samt Island, Norge, Schweiz, Storbritannien och Liechtenstein. Varningen ersätts i stället av råd om riskerna med att resa till enskilda länder.

1 tim
Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygjätte söker konkursskydd: ”Branschen är förändrad”

Latinamerikas största flygbolag Latam Airlines ansöker om konkursskydd efter att ha tvingats ställa in 95 procent av flygningarna under coronakrisen, skriver Bloomberg.

– Extraordinära omständigheter har lett till en kollaps i den globala efterfrågan. Flygtrafiken har inte bara avstannat utan branschen har också förändrats under överskådlig framtid, säger vd:n Roberto Alvo.

Situationen förvärrades ytterligare när Donald Trump förra veckan införde inreseförbud från Brasilien.

Konkursskyddet ger flygbolaget andrum att försöka nå en överenskommelse med sina kredit- och långivare. Bolaget uppges ha 7 miljarder dollar i skulder och för nu även diskussioner med regeringarna i Chile, Brasilien, Colombia och Peru om eventuellt krisstöd.

3 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Dröjer flera år innan flyget återhämtar sig

Flygtrafiken kan halveras i år jämfört med 2019, och det kan dröja två–fem år innan vi är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Det säger Jean-Marie Skoglund, analytiker på Transportstyrelsen, till TT.

Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair, gör en liknande bedömning och spår en minskning i antalet flyglinjer och destinationer när bolagen måste lägga all fokus på lönsamheten.

– Det kommer att märkas av på alla typer av rutter och det kommer pågå i två till fyra år framåt, säger Elnæs.

Han tror också att vi kommer att få se en mängd konkurser de närmaste månaderna.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset