Arlanda Express

Här är fyra skäl att åka med Arlanda Express

Sedan starten för 20 år sedan har 86 miljoner resenärer åkt på Arlandabanan. Här är fyra skäl att välja Arlanda Express.

Snabbt

Med en resa på 18 minuter är Arlanda Express det snabbaste sättet att ta sig mellan Stockholm City och Arlanda. Tågen avgår sex gånger i timmen under högtrafik och en gång i kvarten övrig tid.

Punktligt

Att komma för sent till sitt flyg är en mardröm, och att ta sig till flygplatsen kan vara ett stort stressmoment.
Att planera sin resa med Arlanda Express är därför en stor trygghet – punktligheten är på 98 procent och resan är non-stop. Det punktligaste valet för resenärer att ta sig till Arlanda, helt enkelt. Och skulle du drabbas av försening på mer än fem minuter har du rätt till en ny biljett – oavsett orsak. Den tryggheten får du inte om du sitter fast i en bilkö på E4:an.

Smidigt

Biljetten köper du enkelt i appen eller via webben, och visar bara upp från telefonen ombord. Biljettautomater finns även vid perrongen på såväl Stockholm central som Arlanda.
Med hiss eller rulltrappa tar du dig smidigt direkt upp till avgångshallen och ner till perrongen. Inga tunga väskor behöver lyftas. Det slipper du även när du kliver på tåget, eftersom det inte är någon nivåskillnad mellan tåg och plattform.

Miljövänligt

Naturskyddsföreningen har utsett Arlanda Express till Bra Miljöval. Tågen drivs till 100 procent av grön el, vilket innebär att elen kommer från förnybara energikällor som vattenkraft, vindkraft och biobränslen.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Arlanda Express Partner

Toppnyheter

Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Stockholmsbörsen i dag

Mäktig återhämtning men fortsatta minus på börsen

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen svagt. Sedan rasade indexen. Som mest – strax efter klockan 10 på onsdagsförmiddagen – noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre när indexen rörde sig söderut med snabb takt. Sedan dess har det skett en kraftig återhämtning även om indexen fortfarande står på klara minus vid 11.45-tiden.
• OMXSPI: –1,6 procent
• OMXS30: –1,4 procent
Även de ledande Europabörserna backar tydligt. Coronaoron har tagit grepp om världens börser och i USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien faller 12 procent.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd men räcker inte för att hålla någon av aktierna över nollan.

30 min
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slakt på småbolagen i onsdagshandeln

Även om hela Stockholmsbörsen faller på onsdagsförmiddagen är nedgångarna mer noterbara för de små- och medelstora bolagen.

Börsens Small Cap-index är ner 3,8 procent efter en trekvarts handel. Mid Cap-indexet har samtidigt backat 3,6 procent. First Norths flaggskeppsindex First North 25 rasar hela 5,7 procent lägre. Jättarna i Large Cap tappar som jämförelse ”bara” 2,4 procent.

Från årsskiftet är skillnaden samtidigt i stort sett försumbar mellan de små och stora bolagen. En titt på Small Cap-indexets graf visar att det steg mer fram till till toppen för snart en vecka sedan.

3 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA föll 1,8 procent efter att Stockholm stängde

Tisdagen var ännu en tung börsdag i Sverige och USA-handeln kan båda illa inför onsdagen. Under kvällen föll USA-börserna ytterligare och breda S&P 500 tappade 1,8 procent från stängning i Stockholm 17.30 fram till stängning 22.00 i New York.

Investerarlusten svänger däremot snabbt just nu och index-terminerna har hämtat sig marginellt under natten. För S&P 500 indikeras vid 08.30-tiden en plusöppning på kring 0,2 procent på onsdagen.

Stockholmsnoterade storbolagen ABB, Astra Zeneca, Autoliv och Ericsson har aktier eller depåbevis noterade i New York. Alla noterar nedgångar från Stockholmsstängningen men är inte ner fullt så mycket som S&P 500.

I förhandeln hos IG Markets indikeras en nedgång på 0,7 procent för Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 med en halvtimme kvar till öppningen.

5 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Bergqvist och coronavirusets spridning. TT
Reaktioner på coronautbrottet

Ekonom: Viruset kan vara positivt för ekonomin på sikt

Coronavirusets utbrott kan paradoxalt nog bli en positiv injektion för världsekonomin på sikt. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till SvD Näringsliv.

Han spår att viruset kommer leda till rejäla stimulanser i form av lägre räntor och skatter runt om i världen. Det väntas i sin tur leda till att konsumtionen och produktionen normaliseras – medan det dröjer längre innan den expansiva ekonomiska politiken återgår till det normala.

– Om man bortser från allt det mänskliga lidandet, med både sjukdomar och dödsfall, så kan nettoeffekten vara positiv, säger Robert Bergqvist.

5 tim
Aktiemäklare på Wall Street. Arkivbild. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Börsen lär svänga rejält de närmaste veckorna

Hittills är veckans nedgångar på Stockholmbörsen närmast mekaniska, fria från panik och tycks ha varit en allmän flykt från risk över hela linjen, skriver Placeras Fredrik von Schantz i en kommentar. Men nedgången har potential att utvecklas till en värre börskris, menar han.

”Skräcken brukar komma först efter att börsen rasat kraftigt under minst ett par dagar, och då rör sig kurserna mer volatilit”, skriver han.

DN:s Dan Lucas menar att marknadsaktörerna har svårare än vanligt att förutspå vad som kommer att hända, vilket kan leda till överreaktioner med kraftiga svängningar på börserna.

”Det här kommer vi att se rätt mycket av de kommande veckorna”, tillägger han.

Igår 22:36
Klockan på Stockholmsbörsen, Ung Privatekonomis Elin Agorelius TT/Ung Privatekonomi
undefined

Experter: Ingen anledning att få viruspanik på börsen

Trots att virusfrossan kapat Stockholmsbörsen med nära 6 procent på två handelsdagar manar experterna till lugn, skriver SvD Näringsliv.

Enligt Avanzas Johanna Kull betyder raset inte automatiskt köpläge.

– Det ligger trots allt en fundamental oro bakom nedgången, och det blir mer och mer tydligt att viruset kommer att få reala ekonomiska effekter, säger hon till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt och Ung Privatekonomis verksamhetschef Elin Agorelius hissar varningsflagg för bolag med stor Kinaexponering.

Men Frida Bratt är inte orolig för börsen på sikt – och ser möjligheter för långsiktiga månadssparare att komma in till lite lägre kurser, skriver SvD.

Igår 17:22
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Rapportsäsongen SAS / Delår
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen SAS / Delår

Rapportfall för SAS-aktien: ”Inga radikala förändringar”

Börsen verkar snarare ta fasta på de högre än väntade förlusterna i förra kvartalet än coronavarningarna när SAS-aktien skickas ner minus 12 procent på börsen.

SAS själva ansåg att rapporten för november till januari var i linje med prognos men det finns analytiker som ser annorlunda på saken. Norska DNB:s första rapportkommentar var att en negativ kursreaktion är motiverad, skriver Direkt.

När det gäller det nya coronaviruset räknar SAS med ett intäktsbortfall på 200 miljoner kronor under februari och mars, vilket är i häradet av vad analytiker trodde på förhand.

– Än så länge ser vi inga radikala förändringar på något sätt i bokningsmönstret. Men vi bevakar det noga och får se hur det utvecklar sig, säger vd:n Rickard Gustafson till TT.

2 min
Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fördubblad förlust för SAS – varnar för corona

SAS rapporterar en näst intill fördubblad förlust i flygbolagets första kvartal, november till januari.

Virusutbrottet i Kina var fortfarande i sin linda när kvartalet avslutades. SAS meddelar att intäktsbortfallet för hittills indragna flygningar i februari och mars uppgår till 200 miljoner kronor.

SAS anser att det finns tecken på en stark intäktsutveckling framåt, men menar att coronaviruset gör de ekonomiska framtidsutsikterna osäkra och ”tillför ytterligare oro”.

”Om covid-19 utbrottet begränsas och indragna flygningar isoleras till vintersäsongen, förväntas endast en marginell resultatmässig effekt”, skriver vd:n Rickard Gustafson.

SAS varnade redan i början av december för att förlusterna skulle bli högre i det första kvartalet vilket då fick aktien på fall. Tuff konkurrens och högre bränslekostnader angavs då som skäl.

4 tim
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: SAS plan – stycka upp och starta lågprisbolag

SAS har startat ett nytt bolag, som i dagsläget saknar både flygplan och personal. Ambitionen är att SAS ska styckas upp och att det nya, tomma bolaget ska bli ett lågprisflygbolag med uppemot 30 nya flygplan, uppger källor för Expressen.

I rapporten för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår skriver vd:n Rickard Gustafson att bolaget har undertecknat ett avtal med den danska fackföreningen FPU ”anpassat för framtida regional produktion”.

Den ”regionala produktionen” ska enligt Gustafson ske med ”medelstora flygplan till Skandinavien, med personal anställd i Skandinavien och på skandinaviska villkor”.

SAS har tidigare aviserat planer på att starta ett nytt dotterbolag, något som fått hård kritik från pilotfack i både Norge och Sverige.

4 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Arkivbild. RALPH ORLOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Lufthansa: Obetald ledighet och stoppad rekrytering ska lindra kostnadssmäll

Tyska flygbolaget Lufthansa presenterade på onsdagen ett paket av åtgärder för att minska de ekonomiska effekterna av det nya coronaviruset. Det framgår av ett pressmeddelande.

Tills vidare införs ett rekryteringsstopp samtidigt som befintlig personal erbjuds obetald ledighet med omedelbar verkan.

Inom det administrativa området ska kärnvarumärket Lufthansa minska projektvolymen med 10 procent och materialkostnaderna med 20 procent.

”Det är ännu inte möjligt att uppskatta hur stor påverkan denna utveckling får på resultatet”, skriver bolaget.

2 tim
Bruce Aylward / sjuksköterskor i Wuhan delar ut mat till patienter TT
undefined

WHO-expertens varning: ”Världen är inte redo”

Bruce Aylward på Världshälsoorganisationen, WHO, hyllar Kinas snabba och effektiva insatser efter coronavirusets utbrott i landet. Under onsdagen rapporterades 52 nya dödsfall i landet – den lägsta dödssiffran på tre veckor.

Samtidigt menar Aylward, som har lett WHO:s internationella expertlag i Kina, att andra länder ”helt enkelt inte är redo” att tygla utbrottet, skriver AFP. Länder bör agera som om de skulle drabbas i morgon, anser han.

– Ni måste vara beredda att hantera detta på en större skala … och det måste göras snabbt, säger Aylward till reportrar på WHO:s huvudkontor i Geneve.

4 tim
Läs mer om Nya coronaviruset