Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fastighetssektorn

Hemfosa köper fastigheter i Finland

Hemfosa köper fastigheter i Finland till ett underliggande värde om cirka 600 miljoner kronor. Det totala hyresvärdet ligger om cirka 70 miljoner.

Fastigheterna ligger i Tammerfors och Uleåborg och samhällshyresgäster utgör 90 procent av hyresvärdet.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbilder. TT
Telia / Bonnier-köpet

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

2 tim
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

5 tim
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska mot tv-bolagen efter nedsläckningen: ”Bedrövligt”

Com Hems supportsidor på sociala medier fylldes snabbt av inlägg från upprörda kunder efter att TV4 vid midnatt släcktes för en tredjedel av Sveriges hushåll. Flera uttrycker besvikelse över situationen.

”Finner inte ord för ert sätt att behandla era kunder!”, skriver en person som ifrågasätter varför Com Hem valde att inte nappa på Telias erbjudande om fortsatt kostnadsfri distribution fram till januari: ”Bedrövligt är ordet!”

– Vi har full förståelse för att kunderna är besvikna. Det är även vi, säger Com Hems kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Aftonbladet.

Samtidigt är det flera som uttrycker stöd för Com Hem. ”Stå på er, Telia/staten ska inte ha monopol på TV4”, skriver en kund.

Idag 05:23
Läs mer om Telia / Bonnier-köpet
Anhöriga till offren vid dagens utfrågning. JIM WATSON / AFP
Boeing / Bolagsnyheter

FAA såg stora risker i 737 Max – gav ändå klartecken

FAA gav klartecken till Boeing att fortsätta flyga med 737 Max efter den första dödsolyckan – trots att myndighetens egna analys indikerade att modellen skulle kunna bli en av de mest olycksdrabbade utan ändringar i konstruktionen. Det visar en intern rapport från FAA som offentliggjordes på onsdagen i samband med en utfrågning i representanthuset, skriver WSJ.

– Trots sina egna beräkningar bestämde sig FAA för att rulla tärningen och låta 737 Max fortsätta att flyga, sa Peter DeFazio, ordförande för representanthusets transportkommitté.

1 tim
Lindsey Wasson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tui kräver kompensation från Boeing efter miljardsmäll

Resejätten Tui för diskussioner med Boeing om kompensation för de 737 Max-plan som är belagda med flygförbud. Det sa vd:n Fritz Joussen i samband med presentationen av kvartalsrapporten på onsdagen, skriver E24.

Joussen betonade att företaget tar frågan om kompensation på stort allvar och utreder hur den skulle kunna utformas.

Tidigare på onsdagen uppgav Tui att Max-modellernas flygförbud hittills har kostat företaget 293 miljoner euro, drygt 3 miljarder kronor.

Resejätten har även tagit höjd för ytterligare kostnader på 130 miljoner euro, utifrån prognosen att planen kan användas i slutet av april.

3 tim
Boeing-fabriken i Renton, Washington. Anhöriga till offer ombord Boeing 737 Max 8-planet som störtade i Etiopien i mars i år. Arkivbilder. TT
undefined

Chef varnade för ”en fabrik i kaos” före olyckorna

Bara månader före de uppmärksammade dödsolyckorna med Boeings modell 737 Max slog en tidigare mellanchef larm om problem vid fabriken i delstaten Washington, rapporterar NBC News.

I en intervju med kanalen säger Ed Pierson att företaget pressade på så hårt för att öka produktionen av 737 Max att man skapade ”en fabrik i kaos”.

Mejl som Pierson skickade först till högre chefer på fabriken och senare till amerikanska luftfartsmyndigheter från sommaren 2018 till våren 2019 visar att han försökte få dem att undersöka förhållandena vid fabriken.

”För första gången i mitt liv, jag är ledsen att säga det, är jag tveksam till att låta min familj åka i ett Boeing-plan”, skrev han bland annat.

9 dec
Läs mer om Boeing / Bolagsnyheter
Rapportsäsongen Kampen om klädköparna
Inditex-butik i Barcelona. Albert Gea / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Kampen om klädköparna

Bloomberg: Inditex läxar upp H&M i lagerhantering

Samtidigt som H&M brottas med att minska sitt stora varulager har konkurrenten Inditex lyckats slimma sina redan låga nivåer ytterligare, skriver Bloomberg.

Under årets första nio månader minskade Zara-ägarens varulager med 5 procent samtidigt som försäljningen ökade med 7,5 procent. Enligt Bloomberg skedde det bland annat med hjälp av en ny teknologi där Inditex låtit sy in taggar så att kläderna blir spårbara.

Den spanska modejätten har dessutom öppnat nya flaggskepsbutiker som ersatt flera mindre, vilket bidragit till effektiviseringen.

42 min
Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inditex redovisar ökad vinst

Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjorna Zara och Massimo Dutti, ökade vinsten med 12 procent under de första nio månaderna i koncernens brutna räkenskapsår 2019/2020.

Omsättningen ökade med 7,5 procent under samma period. Bruttomarginalen uppgår till 58,2 procent.

Vd Pablo Isla säger i en kommentar att företagets strategi ännu en gång levererade stabil tillväxt tack vare bästa kunderfarenheten i såväl butiker som online.

Idag 07:39
Illustrationsbild. Stockholms modevecka.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klädhandeln fortsätter backa – större minus för e-handeln

Klädhandelns försäljning sjönk med 3,2 procent i november, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Detta trots Black Friday-fenomenet, visar Svensk Handel Stils Stilindex.

Skoförsäljningen sjönk med 0,5 procent i månaden.

– Klädföretagens e-handel visade ovanligt nog ett större minus än den fysiska handeln i november. För skor gäller det omvända då näthandeln förbättrade siffrorna något, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Ackumulerat under perioden januari till november sjönk klädhandelns försäljning med 1,7 procent, medan skohandeln sjönk med 3,6 procent.

Igår 06:58
Läs mer om Rapportsäsongen
Stockholmsbörsen i dag

Stockholm vände upp – SHB och Hexagon bland vinnarna

Stockholmsbörsen handlades under stora delar av onsdagen i negativt territorium, men indexen återhämtade sig under eftermiddagen och stängde på plus:
• OMXSPI: +0,3%
• OMXS30: +0,4%
Under morgonen kom SCB en inflationsrapport som visade att inflationen uppgick till 1,7 procent i oktober, i linje med Riksbankens prognos. Utfallet stärker sannolikheten att Riksbanken genomför sin planerade räntehöjning vid nästa veckas möte. Kronan stärktes tydligt efter beskedet.

Byggjätten Skanska har sålt sin andel i en fastighet i Houston för motsvarande 3,5 miljarder kronor. Aktien steg 1,3 procent.

Vid lunchtid var det bara tre bolag på OMXS30-listan som handlades på grönt men vid stängning låg mer än halva storbolagslistan på plus. Mest steg Boliden, Handelsbanken och Getinge som alla lyfte minst 1,5 procent.

Även Hexagon steg 1,3 procent efter att vd:n Ola Rollén under mätteknikbolagets kapitalmarknadsdag sagt att företaget räknar med att nå nettoomsättningsmålen till 2021.

I botten handlades Electrolux, Ericsson, Securitas och Kinnevik. Electrolux fick under morgonen en säljrek från Citi och föll runt 1,5 procent.

I går rapporterades att Ericsson betalat över 670 miljoner kronor i mutor i Asien, genom vad som beskrivs som ett nät av slaskkonton. Enligt telekomjätten var det ”vissa medarbetare i några marknader, varav vissa högre chefer” som agerat ”otillbörligt”. Aktien tappade 1 procent.

Vid midnatt släcktes TV4 för Sveriges alla Com Hem- och Boxerkunder, sedan förhandlingarna mellan ägarbolagen Telia och Tele2 strandat. Både Telia och Tele2 tillbringade onsdagen mot botten av OMXS30-listan och stängde något ner.

I kväll svensk tid kommer amerikanska Federal Reserve med sitt sista räntebesked för året. Bedömarna är i princip ense om att räntan kommer att lämnas oförändrad.

3 tim
undefined

Stockholmsbörsen repade sig på nytt handelshopp

Efter kraftiga minus med en botten vid lunchtid hämtade sig Stockholmsbörsens ledande index under tisdagseftermiddagen och vid stängning såg det ut så här:
• OMXSPI: –0,3 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Som mest var OMXS30 ner 1,6 procent före vändningen. Det brittiska valet och de stundande tullarna spädde på börsoron.

– Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden, sa en analytiker till Bloomberg under morgonen.

Drivande för återhämtningen under eftermiddagen var bland annat uppgifter om att USA och Kina planerar att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Ett storbolag som började bra var ABB som fick positiva rekommendationer från Barclays, UBS och Kepler Cheuvreux. Aktien stängde på plus 0,6 procent.

Storbankerna SEB och Handelsbanken fanns bland dagens vinnare på OMXS30. SEB lyfte 1 procent och SHB nästan lika mycket.

Bland förlorarna fanns H&M som fick en sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas, samtidigt som ABG Sundal Collier varnade för svag avslutning på det fjärde kvartalet. Aktien föll 1,2 procent.

I botten av storbolagslistan parkerade Essity, SCA och Assa Abloy. Investerarna hyvlade av runt 1,6 procent av skogsbolagen och nästan 2 procent av låsjättens börsvärde.

Nent meddelade personalbesparingar på 250 miljoner kronor samt vissa nedskrivningar. Aktien tappade först kring 3 procent men stängde en bit över nollan.

Starbreezes utbombade aktie rasade 20,6 procent efter att vd:n Mikael Nermark varnat spelare för att konsolversionerna av Payday 2 inte kommer att vara i nivå med pc-versionen.

Byggkomponentbolaget Lindabs aktie steg 2,8 procent efter nyheten att utdelningen framöver ska motsvara minst 40 procent av bolagets nettoresultat, mot tidigare 30 procent.

Igår 16:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Gustafson på Kastrup i Köpenhamn i måndags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS / Bolagsnyheter

SAS vd: Mördande konkurrens och lövtunna marginaler

Svagare krona, mördande konkurrens, konstant prispress och stigande bränslepriser. Det är några av utmaningarna för SAS framöver, säger vd:n Rickard Gustafson till Expressen.

– Det är lövtunna marginaler i vår industri, det finns inget utrymme att gömma sig någonstans, säger han.

Intervjun gjordes i samband med att Gustafson presenterade inköpet av åtta Airbus A350-plan på Kastrup i Köpenhamn i måndags.

4 tim
SAS-chefen Rickard Gustafson på Kastrup i Köpenhamn på måndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS-chefen: Man ska absolut inte känna flygskam

SAS vill visa sina kunder att klimatarbetet är en viktig fråga, säger vd:n Rickard Gustafson till Expressen. Om man misslyckas med omställningen till hållbart resande kommer politikerna att reglera resandet – något han ser som ”förödande”.

På frågan om man bör känna flygskam svarar Gustafson:

– Det tycker jag absolut inte.

Däremot bör kunder ställa krav på flygbolagen för att få ett mer hållbart resande, menar han.

SAS mål är att få ner utsläppen med 25 procent till 2030. Från runt 2035 hoppas Gustafson att en ny generation av fossilfria flygplan finns på marknaden, säger han till Expressen.

3 tim
Illustrationsbild. SAS-passagerare. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet försenade passagerare som nekas ersättning skenar

Runt 65 procent av de beslut om avslag för SAS-resenärer som krävt ersättning på grund av förseningar fattas på felaktiga grunder, uppger Airhelp enligt DI.

Siffran är en kraftig ökning från 2018 och enligt flygkompensationsbolaget tycks flygbolagen ha satt detta ”bedrägliga beteende” i system.

Men en stor del av ökningen har att göra med pilotstrejken på SAS i våras, skriver DI. Då nekade flygbolaget konsekvent ersättning med motiveringen att det var en extraordinär händelse utom SAS kontroll.

Igår 23:02
Läs mer om SAS / Bolagsnyheter
Illustrationsbild. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Energiomställningen

Holmen satsar 1,3 miljarder på egen vindkraftspark

Skogsjätten Holmen satsar 1,3 miljarder för att uppföra en vindkraftpark på egen mark utanför Skellefteå, enligt ett pressmeddelande. Blåbergsliden kommer att omfatta 26 vindkraftverk med en total effekt om 143 MW.

– För Holmen är etablering av storskalig vindkraft ett naturligt komplement till vår reglerbara vattenkraft. Det är också ett bra sätt att få ut mervärde från vårt skogsägande, säger koncernchefen Henrik Sjölund i pressmeddelandet.

2 tim
KD:s Ebba Busch Thor och M-ledaren Ulf Kristersson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M och KD får skäll av sol- och vindbranschen

Det är ansvarslöst av KD och M att lämna energiöverenskommelsen. Det säger Svensk Vindenergis vd Charlotte Unger Larson och menar att beskedet skadar svensk konkurrenskraft.

– Partiernas beslut är en stor besvikelse. Politisk stabilitet är nödvändig för de stora investeringar som krävs i energisektorn och för utvecklingen av ett leveranssäkert och konkurrenskraftigt elsystem, säger Unger Larsson i ett pressmeddelande.

Även Svensk Solenergi är besvikna och säger i en kommentar till TT att det vore synd om satsningar på solparker kommer av sig för att ”politiker inte kan hålla sams”.

Igår 19:07
Arkivbild. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark planerar gigantisk vindkraftsö för 400 miljarder

Den danska regeringen går vidare med planerna om att bygga en gigantisk vindkraftspark för över 400 miljarder kronor, skriver flera medier.

Projektet skulle innebära att en eller flera konstgjorda öar anläggs för att bygga turbinerna på. Danmarks energimyndighet har fått i uppdrag att försöka hitta lämpliga platser för vindkraftsparken i Östersjön och Nordsjön.

Enligt Bloomberg skulle den planerade parken få en kapacitet på tio gigawatt och kunna försörja tio miljoner hushåll – mer än hela Danmarks befolkning. Privata företag väntas stå för merparten av investeringarna.

Igår 16:14
Läs mer om Energiomställningen
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska nyvalet

Johnsons försprång krymper: ”Kan inte utesluta dödläge”

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

4 tim
Jeremy Corbyn, partiledare för Labour och Boris Johnson, premiärminister och partiledare för Tories. TT.
undefined

Analyser: Så ser britternas ekonomiska val ut

Vilket parti som än tar hem segern i Storbritanniens nyval i morgon väntar stora förändringar för både näringslivet och marknaden – och dessa handlar inte bara om brexit. Det skriver Julia Horowitz i en analys för CNN Business.

Medan brexit, som är orsaken till nyvalet, skulle upphäva 46 år av ekonomisk integration med EU, handlar det inrikespolitiska valet om hur mycket man anser att staten kan öka sina utgifter, skriver Horowitz.

Bollen är redan i rullning då Johnson i september beslutade om den största statliga utgiftshöjningen på daglig basis på 15 år, enligt William Schomberg på Reuters.

Men att döma av Torypartiets valmanifest kommer de ytterligare utgiftsökningarna att bli modesta, skriver Schomberg med hänvisning till tankesmedjan the Institute for Fiscal Studies (IFS).

Labours ekonomiska politik med förstatligande, personaldelägande, 32-timmarsvecka och och stärkta fackliga rättigheter etcetera, skulle däremot innebära en dramatisk omställning, menar Julia Horowitz.

Enligt tankesmedjan IFS är Labours planer helt enkelt för stora för att införa, noterar Schomberg.

Idag 12:34
TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson: ”Läget kunde inte vara mer kritiskt”

En frenetisk kampanjdag pågår i Storbritannien inför valet i morgon. Labour knappar in på Torypartiet, vilket är tvärtemot Johnsons plan om att skaffa sig egen majoritet i parlamentet.

– Läget kunde inte vara mer kritiskt, det kunde inte vara jämnare. Jag säger bara till alla att risken är väldigt verklig att vi i morgon går mot ännu ett handlingsförlamat parlament, vilket betyder mer fördröjning, mer tvekan och mer försening, säger han till Sky News.

Johnsons plan med nyvalet var att skaffa sig egen majoritet för att kunna driva igenom brexit. Men nu ser det ut som att det brittiska parlamentet i stället kan bli än mer splittrat efter nyvalet.

Idag 08:19
Läs mer om Brittiska nyvalet