Ica med och utvecklar framtiden inom foodtech
I och med samhällets utveckling befinner sig våra matbutiker i förändringsfas. Röstassistenter, sensoriska hyllor och kött framställt i labb är några saker som inte ligger alltför långt i framtiden.
– Vi kommer att behöva ställa om, mycket utifrån ett klimatperspektiv givetvis. Det innebär att vi bland annat kommer behöva äta mer växtbaserat och nya typer av proteiner. Vi ser också spännande områden som utforskas, där insekter och framställt kött blir mer hajpat och normaliserat ju mer tiden går, säger Sofia Olsson, chef för innovation och konceptutveckling på ICA Sverige.
Framtidens mat tas fram i hub
Sofia Olsson var med och startade Icas innovationshub ICAx år 2017, som riktar sig mot livsmedel och foodtech. Fokus ligger på matinnovation där många nya tekniker och affärsmöjligheter utforskas och analyseras dagligen.
– Vi ser gärna att det vi arbetar med blir produkter som slutligen hamnar på hyllan som våra kunder kan ta del av. Det innefattar att arbeta med research, driva innovationsprojekt och att ständigt arbeta med insikter för att veta vad som är på gång. Vi arbetar brett och var bland annat tidiga med röstassistenter och har tagit fram ett koncept för obemannade butiker för att nämna några, säger hon.
Tidigare i år släppte ICA rapporten ”Din matbutik 2032” som siar om hur framtiden kommer att se ut för våra matbutiker. Rapporten tar upp flera dimensioner där kundinsikter diskuteras och nya behov och värderingar lyfts.
– Den senaste tiden har vi fokuserat väldigt mycket utifrån framtidsrapporten, där vi tittar inom två områden – effektiviseringsmöjligheter med hjälp av teknologin och hållbarhetsaspekten. Vi har spännande tider framför oss och det är så intressant att vara med på den här resan, säger Ariella Rotstein.

Få full tillgång till Omni Ekonomi
- Alla mediers affärsnyheter på ett ställe
- Upplåst innehåll från världens ledande medier
- Dagliga aktieanalyser direkt i appen