Ikea siktar på att lansera ny AR-app under 2019

Mail redaktion Jon Velander, Omni Ekonomi
Publicerad 24 mars 2019, 15.17
Ikea / Bolagsnyheter

En av Ikeas stora digitala satsningar för 2019 är att lansera en ny e-handelsapp med AR-funktion. Det säger företagets digitalchef Barbara Martin Coppola till CNBC.

Den nya appen ska bygga vidare på företagets tidigare AR-app ”Place”, som låter användaren virtuellt placera ut skalenliga möbler i sitt hem. Den kommer också att erbjuda personliga rekommendationer, baserat på kunddata.

– Föreställ dig att du vill möblera ditt vardagsrum samtidigt som vi känner till din smak och dimensionerna. Då kan vi genom digitala verktyg hjälpa dig med utformningen av utrymmet, säger Martin Coppola.

bakgrund
Förstärkt verklighet (AR)
Wikipedia (sv)

Förstärkt verklighet (engelska: augmented reality, AR) är ett begrepp inom informationsteknik. Förstärkt verklighet är en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks (eller kompletteras) med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data. Det är relaterat till ett begrepp som kallas mediated reality (medierad verklighet), där en bild av verkligheten ändras (kanske till och med minskar i stället för förstärks) av en dator. Tekniken fungerar genom att öka uppfattningen om den nuvarande verkligheten (till skillnad från virtuell verklighet som ersätter den verkliga världen med en simulerad).Förstärkt verklighet sker konventionellt i realtid och i semantiska sammanhang med miljöfaktorer, såsom sportresultat på TV under en match. Med hjälp av avancerad AR-teknik (t.ex. genom att tillsätta datorseende och objektigenkänning) blir informationen om den omgivande verkligheten för användaren både interaktiv och digitalt manipulerbar. Information om miljön och dess objekt överläggs på den verkliga världen. Denna information kan vara virtuell eller verklig, t.ex. genom att se andra verkliga känd eller uppmätt information såsom elektromagnetiska radiovågor som är överlagrade i exakt position med där de faktiskt är i rymden.Man kan uppleva förstärkt verklighet genom olika enheter som exempelvis smartphones, head-mounted display eller kontaktlinser. Ett antal spel till smartphones använder förstärkt verklighet, bland annat Pokémon Go och Ingress.

Läs mer