Kinesiskt Ikea. STR / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Ikea tvingas stänga varuhus i Wuhan efter virussmittan

Ikea har tvingats stänga sitt varuhus i kinesiska Wuhan på order av myndigheter. Orsaken är coronaviruset som på kort tid har dödat minst sjutton personer i regionen. Det uppger Ikeas presskontakt Jon Egerlid för SvD Näringsliv.

Möbeljätten uppges ha 500 anställda i Wuhan. De uppmanas nu att stanna hemma med bibehållen lön i fjorton dagar, vilket är den längsta inkubationstiden för viruset. Hur länge varuhuset tvingas hålla stängt är oklart.

Wuhan är en av tre kinesiska städer som har suttits i karantän för att förhindra spridning av viruset.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Tydliga nedgångar på börsen – Catena Media rasar

Coronavirusets ekonomiska skadeverkningar sprider oro på de globala börserna och i Stockholm syns relativt märkbara nedgångar 25 minuter in i tisdagsförmiddagens handel.
• OMXSPI: –0,6 procent
• OMXS30: –0,7 procent
Veckans tydligaste exempel på hur sjukdomen slår mot försäljning och produktion kom kanske under gårdagskvällen när jätten Apple vinstvarnade.

Annars fortsätter rapportsäsongen för fullt. Stockholmsbörsens stora bjässar är avverkade men tisdagen bjöd på rapporter från flera småspararpopulära bolag. Bland annat rapporterade Paradox vad vd:n Ebba Ljungerud beskriver lite som ett mellankvartal inför detta årets stora spellanseringar. Aktien stiger trots det 6 procent efter en ännu skarpare uppgångar i de tidiga avsluten.

Catena Media vinstvarnade under morgonen och meddelade att bolaget tar stora nedskrivningar. Aktien rasar 19 procent.

1 tim
undefined

Powercell börsens mest handlade aktie – är det tyskar?

Trots att Stockholmsbörsen har ett tjok med bolag som har börsvärden som är tiotals gånger större än First North-noterade Powercell är det bränslecellsbolagets aktie som är den mest omsatta i den tidiga tisdagshandeln. Efter 40 minuters handel har aktier för 115 miljoner kronor bytt händer.

Sajten Nyemissioner uppmärksammade under gårdagen att Powercell var en av de absolut mest omsatta aktierna bland tyska nätmäklaren Flatex kunder. Powercell tog sig då in på samma topplista som jättar som Daimler och BASF. Norska vätgasbolaget Nel är också vilt omsatt bland de tyska näthandlarna.

Nu på tisdagen stiger Powercell runt 3 procent till strax under 300 kronor. Sedan noteringen 2014 har aktien stigit 4 500 procent.

26 min
OMXSPI nådde nya rekordnivåer på måndagen. Footway, med storägaren Rutger Arnhult, steg cirka 14 procent efter bud på Sportamore.
undefined

Breda OMXSPI på nya rekordnivåer – Sportamore upp 24 procent efter bud

Breda indexet OMXSPI stängde på nya rekordnivåer under veckans första handelsdag som blev en ganska så stillsam sådan. De ledande indexen stängde som följer:

• OMXSPI: +0,2 procent
• OMXS30: +0,1 procent
Rapportsäsongen tog i princip en paus under måndagen men trummar igång igen senare under veckan.

Footway har lämnat ett bud på Sportamore. Premien är 28 procent men Sportamore-aktien steg bara 24 procent. Footway, som genomför en nyemission för att finansiera budet, steg cirka 14 procent.

”Budet är i det snålaste lagret, men kanske samtidigt det bästa alternativet”, skriver Börsplus i en analys.

Bland de fåtal bolag som rapporterade under morgonen lämnade Medcap möjligtvis svårbedömda siffror – resultatet steg kraftigt samtidigt som kassaflödet föll. Aktien steg drygt 8 procent och stängde på 193,60 kronor.

Bäst av OMXS30-bolagen gick Autoliv som stängde upp 1,92 procent och sämst gick Atlas Copco vars B-aktie var ner cirka 0,7 procent.

New York-börserna håller stängt i dag då USA firar presidentens dag.

Igår 16:31
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens budget

Riksrevisionen: Rutavdraget finansierar inte sig självt – ”ändra de nya reglerna”

Rutavdraget påverkar statens finanser negativt, enligt en granskning från Riksrevisionen. Nu föreslår myndigheten att regeringen ska ändra utformningen på de nya reglerna, rapporterar SVT. Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att tredubbla avdraget och inkludera fler tjänster.

– Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink, som lett granskningen av rutavdraget, till SVT Nyheter.

När reformen infördes hävdade den borgerliga regeringen att den skulle betala sig själv.

2 tim
Illlustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rikaste tiondelen i Sverige använder rutavdraget mest

Det är den rikaste tiondelen i Sverige som gynnas av rutavdraget, enligt Riksrevisionens rapport. Ett hushåll som köper städning behöver bara betala halva arbetskostnaden – resten betalar av staten och skattebetalarna.

Nu konstaterar Riksrevisionen i en granskning att avdraget, som kostade staten 5,4 miljarder under 2019, inte är självfinansierat som den borgerliga regeringen hävdade.

När avdraget infördes var tanken att barnfamiljer skulle gynnas av det, men nu visar det sig att endast tre av tio av de som använder rut har barn hemma.

1 tim
Läs mer om Regeringens budget
Rapportsäsongen Nya spelbolagsmarknaden
Rapportsäsongen Nya spelbolagsmarknaden

Catena Media vinstvarnar – tunga nedskrivningar tynger

Affiliatebolaget Catena Media vinstvarnar. Bolaget visar ingen tillväxt i försäljning och resultat och gör nedskrivningar på totalt 32 miljoner euro i fjärde kvartalet.

Nedskrivningar görs över hela linjen i bolaget men delarna för finansiella tjänster och kasino står för den stora merparten.

De ”operativa” intäkterna landar preliminärt på 27,1 miljoner euro, mot 27,3 miljoner samma kvartal året före. Justerat rörelseresultat (ebitda) väntas landa på 11,8 miljoner euro mot 12,0 och rapporterat ebitda på 8,5 miljoner mot 12.

Hela rapporten släpps på torsdag.

2 tim
undefined

Norrmän storköper i Kindred: ”Aktien kan dubblas”

Robur Fonder vräkte ut 9,5 miljoner aktier i Kindred strax före vinstvarningen och kursraset i januari. Vilka köpte? Dimmorna har börjats skingras även om flera tillkännagivna köparna uppger för DI att de köpte på sig aktier först efter raset.

Unionen har köpt på sig 930 000 aktier men placeringschefen Kalle Björklund uppger för DI att bara en del var i Roburs blockförsäljning.

DNB Fonder har samtidigt seglat upp som tredje största ägare i Kindred efter köp av 10 miljoner aktier. Bakom köpen står teknikfonden. Förvaltaren Anders Tandberg-Johansen uppger för DI att det mesta köptes in efter vinstvarningen och att de ”kortsiktiga utmaningarna” har gett möjligheter att köpa in sig billigt i en bransch med ”solid underliggande tillväxt”.

”Kindred är en av aktierna vi tror kan dubblas”, skriver norrmannen i ett mejl till tidningen.

Igår 12:57
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storkapning i Kindreds utdelning – resultatet faller

Kindreds färska utdelningsförslag innebär en kraftig kapning av hur mycket pengar som skickas ut till aktieägarna.

I kronor föreslås en utdelning på 2,20 kronor per aktie, ner från 5,92 året före. Minskningen är långt mer omfattande än vad analytikerna hade väntat sig på förhand.

Det fjärde kvartalets resultat föll kraftigt. Här var nedgången i linje med förhandstipsen som baserades på Kindreds vinstvarning 13 januari.

12 feb
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Mid Cap
Illustrationsbild Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Mid Cap

”Bästa kvartalet någonsin” för BTS Group – höjer utdelning

Konsultbolaget BTS Group bättrade på resultatet på sista raden med 17 procent i fjärde kvartalet jämfört med samma period 2018. Omsättningen lyfte samtidigt med 12 procent, framgår av nya rapporten.

Vd Henrik Ekelund skriver i rapporten att det är bolagets högsta intäkter och resultat någonsin.

”Det är särskilt glädjande att vi lyckas överträffa det mycket starka fjärde kvartalet från året före; som var något i hästväg, och ledde till en så kallad omvänd vinstvarning”, skriver han i rapporten.

Aktieägarna går inte lottlösa då utdelningen föreslås höjas till 4,20 kronor, som ska betalas ut vid två tillfällen.

1 tim
Illustrationsbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vinsten krymper för Garo trots ökad omsättning

Trots ökad omsättning krymper Garos vinst för fjärde kvartalet något. Elinstallationsbolagets resultat på 35,9 miljoner kronor tyngdes av kostnader relaterade till etableringen av ett dotterbolag i Storbritannien samt produktutveckling inom flera områden, framgår av rapporten.

Styrelsen föreslår ändå höjd utdelning till 4,20 kronor. Vd:n Patrik Andersson lyfter fram stark utveckling inom marknaden för E-mobility när han blickar framåt.

”Efterfrågan inom byggrelaterade produkter i Sverige är fortfarande gynnsam men förväntas under 2020 successivt mattas av i takt med minskat antal byggstarter”, skriver han vidare i rapporten.

2 tim
Läs mer om Rapportsäsongen