MOHAMED ABD EL GHANY / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Investerarna dumpar Uber efter svårsmält rapport

Taxitjänsten Uber fortsatte sin kräftgång på Wall Street på onsdagen. Aktien stängde på minus 3,9 procent till kursen 26,94 dollar, vilket är nytt bottenrekord för andra dagen i rad och går att jämföra med noteringskursen på 45 dollar i maj.

Veckans tapp beror bland annat på taxibolagets delårsrapport som släpptes i måndags efter börsstängning. Rapporten innehöll förvisso prognoser om lönsamhet 2021 men flera analytiker kallade prognoserna för förvånande och vidlyftiga, skriver Direkt.

Samtidigt kan tidiga investerare och insiders för första gången sälja sina aktier efter att inlåsningsperioden tagit slut.

Uber har tappat över 35 procent av sitt börsvärde sedan bolaget noterades.

Tredje kvartalet 2019

Omsättning: 3,8 mdr dollar
Väntat (Factset): 3,6 mdr dollar
Q2 2019: 3,2 mdr dollar

Förlust per aktie: –0,68 dollar
Väntat (Refinitiv): –0,81 dollar
Q2 2019: –4,72 dollar

Rörelseresultat: –1,2 mdr dollar
Väntat (Factset): –1,5 mdr dollar
Q2 2019: –5,2 mdr dollar

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Per Bolund och Lena Hallengren.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

Alla med symptom kan coronatestas gratis med ny miljardsatsning

Regeringen utlovar totalt 6,9 miljarder till coronatestning, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid en pressträff. Det innebär ytterligare en miljard till smittspårning utöver de 5,9 miljarder som redan presenterats. Alla personer med symptom ska kunna testa sig för covid-19 gratis.

– Kostnaden ska inte vara ett hinder, säger Bolund.

Regionerna ska också få ersättning för antikroppstestning.

– Pandemin är inte över, det krävs fortsatt uthållighet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

1 tim
Stefan Löfven/Bilväg.  TT
undefined

Uppgifter: Besked i dag om hävda reserestriktioner

Regeringen kommer att häva reserestriktionerna i Sverige inom kort, erfar DN. Senast helgen den 13–14 juni kommer de att hävas, enligt tidningen.

Statsminister Stefan Löfven kommer att presentera flera nya riktlinjer för sommaren under en pressträff i eftermiddag, enligt uppgifter till Aftonbladet och TT. Regeringen har nu kallat till pressträff klockan 15.20.

Från början utlovades besked om restriktionerna i slutet av maj, men det har skjutits upp. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa på gårdagens presskonferens att det ”ibland tar längre tid än vad man hoppats” att fatta beslut.

1 tim
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO: Kapitalägarna måste betala tillbaka efter krisen

Staten väntas pumpa ut nära 350 miljarder kronor i coronakrisen, varav en stor del går till företagsägare. Det enda rimliga är därför att kräva en motprestation i form av höjda skatter på kapitalinkomster och förmögenheter i framtiden, skriver LO-ekonomerna i en ny rapport enligt TT.

LO menar också att träffsäkerheten i stödpaketen inte är optimal, exempelvis får en Ica-handlare skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen. Ett sätt att förbättra träffsäkerheten vore att staten tar en ägarandel i de bolag som tar emot stöden.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

Idag 04:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Allians mellan bolag och tjurar över: ”Gör börsen sårbar”

Den mångåriga alliansen mellan de amerikanska börsbolagen och Wall Streets tjuraktiga investerare har nått sitt slut, skriver Bloomberg.

Bolagens aktieåterköp har fallit till sin näst lägsta nivå på ett decennium den senaste månaden, samtidigt som nyemissionerna har exploderat till rekordhöga 94 miljarder dollar.

Goldman Sachs varnar för att marknaden nu är ännu mer sårbar för chocker när företagen inte längre stabiliserar aktiekurserna. Banken påpekar att marknaden bottnade i februari 2018 först efter att företagen genomfört massiva återköp.

”Konsekvenserna av den skarpa nedgången i aktieåterköp är lägre vinsttillväxt per aktie, högre volatilitet och lägre värderingar”, skriver bankens analytiker.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hedgefonder varnar för hybris – tar höjd för ny smäll

Flera profilerade hedgefondförvaltare anser att aktiemarknaden gått in i ett tillstånd av hybris och positionerar sig nu för rejäla bakslag, skriver Financial Times.

Wall Streets S&P 500 har sedan botten i mars haft sitt starkaste 50-dagars rally i historien och värderingarna har inte varit så höga på 20 år.

Danny Yong, som driver hedgefonden Dymon Asia Capital, säger att börsnivåerna knappast återspeglar de massiva jobbförluster och konkurser som ligger framför oss. Han spår därför nya bottennivåer i år.

– Nedgången i mars visade oss att värderingarna inte kan avvika från de grundläggande ekonomiska faktorerna för länge, säger Yong.

Hedgefonden Elliott Management uttrycker också stark pessimism i sitt senaste brev till investerare:

”Vår magkänsla säger oss att den globala aktiemarknaden ska ner 50 procent från toppen i februari.”

6 tim
Börsmäklare i Frankfurt och New York. TT
undefined

Europa-aktier drar ifrån USA efter de stora stimulanserna

Vinden har vänt för europeiska aktier, skriver analyshuset Pavilion Global Markets, enligt Market Watch.

Det breda europeiska indexet Stoxx 600 har gått starkare än S&P 500 den senaste månaden, efter att Tyskland och Frankrike meddelade att de vill ha ett räddningspaket på 500 miljarder euro tidigare i maj.

Sedan dess har EU-kommissionen föreslagit ett ännu större åtgärdspaket medan USA har skakats av protester och ökade spänningar med Kina.

”Europa börjar resa sig efter corona-nedstängningarna och märkligt nog finns det ett brett politiskt stöd för större statliga utgifter, vilket gör att det finns ett golv för ekonomin”, skriver Pavilion Global Markets.

Idag 05:38
Läs mer om Coronaviruset
Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trump vs Twitter

Upprop bland Facebooks veteraner mot Zuckerberg

34 av Facebooks tidigaste anställda riktar skarp kritik mot vd:n Mark Zuckerberg i ett öppet brev.

De anser att de inte längre känner igen företaget där de en gång arbetade. Att Facebook vägrar att göra något när politiker bryter mot plattformens regler betyder att en regel gäller ”för dig, en annan för politiker”, skriver de.

Uppropet grundar sig i den nu ökända uppdatering på fredagen där Trump bland annat skrev ”when the looting starts, the shooting starts”. Konkurrenten Twitter satte upp en varning på samma meddelande, Facebook gjorde ingenting.

Brevskrivarna menar att det är farligt att meddelandet får stå kvar. Dessutom är det ”ologiskt och fegt”.

”Att kontrollera fakta är inte censur. Att märka upp en uppmaning till våld är inte auktoritärt”, skriver de.

5 tim
Gullfot. Pressbild
undefined

Svenska börsbolaget bojkottar Facebook i protest

First North-bolaget Simris Alg stoppar all marknadsföring på Facebook i protest mot plattformens grundare Mark Zuckerberg, rapporterar Breakit.

Simris Algs vd Fredrika Gullfot säger att bolaget har USA som hemmamarknad och därför har följt den senaste tidens oroligheter och ”enorma folkstorm” nära.

– Mitt i det går Mark Zuckerberg ut och meddelar att han i princip inte kommer göra något åt saken, genom att låta Donald Trumps våldsförhärligande inlägg ligga kvar, säger Gullfot.

Hon tillägger att Simris Alg är ett värdedrivet bolag som ”inte vill vara en del av det”.

Idag 04:56
Läs mer om Trump vs Twitter
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Börsen tar fart på ECB-besked – men står fortsatt på minus

Stockholmsbörsen lyfte efter ECB-besked men ligger fortsatt på minus vid 14-tiden och går mot en nedgångsdag efter tre raka plusdagar. Indexen står som följer:
• OMXSPI: −0,3 %
• OMXS30: −0,6 %
ECB meddelade att de utökar det gigantiska stödpaketet med 600 miljarder euro, till totalt 1 350 miljarder euro. Det reagerade europabörserna positivt på och men Stockholmsbörsen klarade ändå inte av att ta klivet upp på plus.

Den utbombade aktien RNB stiger omkring 10 procent och är nu upp nästan 200 procent den senaste veckan.

Torsdagen är den första handelsdagen på First North för det finska läkemedelsteknikbolaget Nanoform, vars emission blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget självt. Aktien är upp över 20 procent jämfört med teckningskursen.

I går kväll kom nyheten att Astra Zeneca finns med bland de fem bolag som Vita huset bedömer har kommit längst i jakten på ett coronavaccin. Aktien är upp 0,5 procent vid 14-tiden vilket är en liten dipp från tidigare på dagen.

Bland förlorarna på OMXS30 återfinns Electrolux, SKF och Autoliv som alla är ner mellan 2,5 och 3 procent.

5 tim
undefined

Africa Oil rusar efter köprek från Arctic Securities

Africa Oils aktie är värd mer efter köpet av andelar i oljefält utanför Nigeria. Det hävdar norska Arctic Securities som inleder en bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkursen 13 kronor.

”Dessutom anser vi att bolaget är väl positionerat för att skapa ytterligare värde genom ökad utvinning i Nigeria, genom andra förvärvsmöjligheter i Afrika och via sin prospekteringsportfölj i världsklass”, skriver Arctic Securities enligt Direkt.

Aktien reagerade positivt när Stockholmsbörsen öppnade och var upp nästan 10 procent vid 09.30-tiden.

5 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Parlamentsledamöter på torsdagen hedrade minnet av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Hongkong

Förbjudet att vanära Kinas nationalsång i Hongkong

På torsdagen röstade Hongkongs parlament igenom lagen som gör det förbjudet att vanära Kinas nationalsång, rapporterar AFP. Omröstningen dröjde, då ledamöter från demokratirörelsen protesterat i salen.

Lagen innefattar även att nationalsången ska spelas och sjungas i ”lämpliga sammanhang” och att bryta mot den kan ge fängelsestraff i upp till tre år och över 60 000 kronor i böter.

Lagförslaget har, likt den planerade säkerhetslagen, lett till stora protester mot vad som ses som att Fastlandskina kopplar ett hårdare grepp om Hongkong.

3 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbankerna blidkar Kina – uttrycker stöd för nya lagen

HSBC och Standard Chartered ställer sig bakom den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong som stärker Kinas grepp om staden, skriver flera medier. De brittiska storbankerna gör därmed ett avsteg från sin vanligtvis neutrala politiska hållning, enligt Reuters.

Standard Chartered säger i ett uttalande att lagstiftningen kan hjälpa Hongkong att bibehålla sin ekonomiska och sociala stabilitet på lång sikt. HSBC har i sin tur publicerat ett inlägg på sociala medier där Asien-chefen Peter Wong skriver under en namninsamling som stöder den nya lagen.

Flera anonyma anställda på bankerna säger till Reuters att ställningstagandena i praktiken är framtvingade och nödvändiga för att skydda verksamheterna.

4 tim
Protester i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien redo att offra frihandel med Kina

Storbritannien vill ha frihandel med Kina, men inte till vilket pris som helst, enligt Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Som i en intervju med Sky News ställer sig bakom Hongkongborna.

– Vi skulle inte låta frihandeln komma i vägen för att leva upp till vårt ansvar när det kommer till principer, säger han.

Pekings uppgång som en global ekonomisk supermakt riskerar att förlora sin lyster om inte president Xi Jinpings regering lever upp till sina internationella åtaganden och ändrar kurs mot en plan för att införa en ny säkerhetslagstiftning, menar Raab.

Igår 17:33
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Pressbild
Framtida fordonen

Självkörande satsning från Clean Motion efter krisbesked

First North-noterade Clean Motion kommer att utveckla en självkörande variant av elfordonet Zbee som är anpassad för leveranser. Det framgår av ett pressmeddelande.

Utvecklingen finansieras delvis med statliga pengar från Trafikverket. Projektet kommer pågå i två år och ska genomföras tillsammans med Aptiv, Combitech, Högskolan i Halmstad och Rise och Research Institutes of Sweden.

Samtidigt pågår en rekonstruktion av bolaget som hamnat i betalningssvårigheter i coronakrisens spår. I maj beslutade Alingsås tingsrätt att rekonstruktionen ska fortsätta till 21 juli.

1 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statliga pengar till laddstolpar för elflygplan

Naturvårdsverket beviljar 390 000 kronor i bidrag för att installera laddstationer till eldrivna flygplan. AB Dalaflyg, Dala Airport AB och Fyrstad Flygplats AB får dela på pengarna.

Målet är att bygga ett nät av laddningsstolpar inom dalaregionen, längs med västkusten och i Norge. Satsningen benämns som ”de första stegen för att elektrifiera flygplanet” i myndighetens pressmeddelande.

Naturvårdsverket behandlar just nu andra ansökningar om stöd för att köpa elflygplan.

– Då rör det sig om större belopp, där vi räknar med att kunna ge besked före sommaren, säger Gustav Kjellander, handläggare på myndigheten, till TT.

2 tim
undefined

Elbilar klarar inte svenska polisens krav

Den svenska polisen ratar elbilar och kommer under de kommande åtta åren istället att bland annat köra bilmodellerna Volvo V90 och XC60. Anledningen är att de elbilar som finns på marknaden i dagsläget inte uppfyller de krav som ställs på ett utryckningsfordon i Sverige. Det rapporterar Dagens Industri.

Det är framför allt räckvidden och laddningen som utgör de största hindren.

Beslutet har medfört en hel del kritik från olika håll, bland annat från 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz, som påpekar att det finns flera polismyndigheter runt om i världen som använder elbilar som exempelvis Tesla och Nissan Leaf.

Igår 14:53
Läs mer om Framtida fordonen