EQT

Investors storägare: Vi köper EQT-aktier vid rätt pris

Investors storägare AMF tittar på EQT:s notering med ett ”stort intresse” och kan köpa aktier om priset blir det rätta, säger aktiechefen Anders Oscarsson till Realtid.

AMF äger 4,6 procent av kapitalet och 8,3 procent av rösterna i Investor, som i sin tur är storägare i börsaktuella EQT.

Alecta är också storägare i Investor, men tror inte att riskkapitalbolagets stundande notering får någon större påverkan på Investor.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Alexander Drago / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Källor: Trump rasande över börsfallet på Wall Street

De senaste dagarnas kraftiga börsras på Wall Street har fått president Donald Trump att se rött. Två källor uppger för Washington Post att Trump är ”rasande” över utvecklingen, där Dow Jones har tappat nära 2 000 punkter på två handelsdagar till följd av oro för coronavirusets spridning.

På tisdagen varnade den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC för att virusets utbredning sannolikt kommer att orsaka en pandemi, något som fick Wall Street att falla ytterligare.

Trump har vid flera tidigare tillfällen försökt tona ned virusets påverkan i USA och före börsfallet tilltog i går tog han till Twitter för att upprepa sitt budskap om att viruset är ”under kontroll i USA”.

”Aktiemarknaden börjar se väldigt bra ut enligt mig”, tillade han.

11 min
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt börsfall i Asien: ”Överdrivet eller lämpligt?”

Det råder en marginellt lugnare sinnesstämning på Asiens ledande börser på onsdagsmorgonen, dagen efter att Tokyobörsen rasat 3 procent. Vid 05.30-tiden svensk tid såg läget ut så här:
• Nikkei: −1,3%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: −0,8%
• Hang Seng: −0,5%
• Kospi: -1,1%

Nedgångarna kommer samtidigt som det rapporteras att sammanlagt 80 000 människor världen över har smittats av coronaviruset, varav 2 700 har dött.

Världshälsoorganisationen WHO:s Bruce Aylward varnade i går för att ett flertal länder inte har tillräcklig beredskap för att bekämpa virusets spridning och att världen måste förbereda sig på att det övergår i en regelrätt pandemi.

Kapitalförvaltaren David Kudla menar att investerarnas beteende på börsen de senaste dagarna speglar den rådande osäkerheten.

– Frågan är om utförsäljningen börjar bli lite överdriven eller om det är en lämplig respons på hur långt coronaviruset har spridits och den eventuella påverkan på ekonomin, säger han till Bloomberg TV enligt AFP.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya börsras efter virusvarning – vaccintillverkare rusade

Börserna på Wall Street inledde tisdagshandeln uppåt efter måndagens börsras, som var det värsta på två år för Dow Jones och S&P 500. Men börserna vände snart ner igen och vid stängning var ett nytt ras ett faktum. Ledande index stängde som följer:
• S&P 500: -3,0%
• Nasdaq: -2,8%
• Dow Jones: -3,2%
Vändningen på Wall Street kom kort efter att makrosiffror visat att hushållens förtroende ökat mindre än väntat. Börsen fortsatte sedan tungt ner efter att amerikanska smittskyddsmyndigheten varnat för omfattande corona-spridning i USA.

Heminredningskedjan Home Depots delårsrapport visade högre vinst än väntat. Aktien backade något. Mastercard, däremot, backade nära 7 procent efter gårdagens vinstvarning.

Astra Zeneca-ägda Moderna rusade nära 28 procent procent efter att medicinteknikbolaget skickat en vaccinkandidat mot det nya coronaviruset till amerikanska myndigheter för validering.

Igår 21:01
Läs mer om Dagens börs internationellt
Bernie Sanders SCOTT OLSON / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA 2020

Sanders attackerades från alla håll under debatten

Demokratkandidaten Bernie Sanders fick både mest taltid och attackerades från flera håll under nattens debatt i Charleston, South Carolina. Bland annat fick han återigen försvara sin hyllning av Kubas tidigare diktator Fidel Castros läskunnighetsprogram.

Vermontsenatorn menade att han är motståndare till auktoritära regimer men att man ändå kan erkänna när ett sådant land gör något bra.

Annan kritik som riktades mot Sanders var att han inte kommer att kunna få saker gjorda som president och att Ryssland påverkar hans kampanj.

20 min
Donald Trump och Bernie Sanders. TT
undefined

Analys: Kan Bernie Sanders verkligen utmana Trump?

Kan Bernie Sanders, som fått en gyllene start i Demokraternas primärval, stå upp i en kamp mot president Donald Trump när det verkligen gäller? I en analys listar Washington Posts Philip Bump argument som talar för både Sanders och Trump.

Sanders fördel är att han enligt undersökningar har större stöd än Trump i stater som Michigan och Pennsylvania. Å andra sidan visar andra siffror att stödet totalt sett ”bara” är på samma nivå som Hillary Clinton hade för fyra år sedan.

”Trumps seger gick inte att förutspå i februari 2016, men han vann ändå”, skriver Philip Bump som ännu inte vågar spå vem som skulle vinna en sådan kamp.

The Atlantics Elaine Godfrey har noterat att det verkar finnas en viss lucka mellan Sanders budskap om ”Medicare for all” och det faktum att många av hans supportrar tror att en sådan reform kan vara svår att få igenom.

Kan det kanske innebära att Sanders anpassar sitt budskap om han faktiskt blir Demokraternas kandidat? frågar hon sig.

Igår 20:33
Bernie Sanders/Fidel Castro. TT
undefined

Sanders får kritik för sina kommentarer om Kuba

Demokraternas toppkandidat Bernie Sanders är i blåsväder för att ha talat väl om vissa av kommunistledaren Fidel Castros reformer på Kuba.

I en intervju med CBS ”60 minutes” i söndags sa Sanders att han tog avstånd från ”den kubanska regimens auktoritära natur” och klandrade landets behandling av oppositionella. Men han gav också beröm till Castroregimens läskunnighetsprogram.

Detta har lett till hård kritik från Sanders motståndare i primärvalen. Bland annat säger Joe Bidens rådgivare Cristobal Alex att Sanders ”ideologi gör honom blind för verkligheten”.

Igår 10:34
Läs mer om Presidentvalet i USA 2020
Aktiemäklare på Wall Street. Arkivbild. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Analyser: Börsen lär svänga rejält de närmaste veckorna

Hittills är veckans nedgångar på Stockholmbörsen närmast mekaniska, fria från panik och tycks ha varit en allmän flykt från risk över hela linjen, skriver Placeras Fredrik von Schantz i en kommentar. Men nedgången har potential att utvecklas till en värre börskris, menar han.

”Skräcken brukar komma först efter att börsen rasat kraftigt under minst ett par dagar, och då rör sig kurserna mer volatilit”, skriver han.

DN:s Dan Lucas menar att marknadsaktörerna har svårare än vanligt att förutspå vad som kommer att hända, vilket kan leda till överreaktioner med kraftiga svängningar på börserna.

”Det här kommer vi att se rätt mycket av de kommande veckorna”, tillägger han.

Igår 22:36
Arkivbild: Resenärer på Arlanda. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Allt fler svenskar vill kunna avboka – tänker ändå resa

Andelen svenska resenärer som vill ha avbokningsskydd eller väljer flexibla biljetter har skjutit i höjden i takt med att coronavirusutbrottet breder ut sig. Det uppger resebyrån Ticket för SvD Näringsliv.

Däremot tycks inte viljan att boka resor ha påverkats, enligt Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson. Om något så har det påverkat kunder som tänkt åka redan i mars eller april, tillägger han.

– Det gör att sista minuten-priserna just nu är bra för kunderna, säger Fredrik Henriksson till SvD.

Konkurrenten TUI ger i stort sett samma bild och inte heller flygbolaget SAS har sett någon coronaeffekt, skriver tidningen.

Igår 21:19
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Stockholmsbörsen i dag

Virusfrossan tog nytt grepp om mörkröd Stockholmsbörs – årets uppgångar utraderade

Stockholmsbörsen vände ner rejält under eftermiddagen efter vad som initialt såg ut som en återhämtning efter gårdagens jätteras. Fallet tilltog efter att Wall Street vänt ner och vid stängning var indexen mörkröda:
• OMXS30: –1,6%
• OMXSPI: –1,7%
Det betyder att de ledande indexen har rasat nära 6 procent på två handelsdagar och att hela årets uppgång på OMXS30 är utraderad och att breda OMXSPI nu bara är 0,36 procent upp i år.

Nischbanken Collector stängde strax under nollan efter att ha varit ner över 6 procent. Under morgonen aviserade bolaget att villkoren för den kommande nyemissionen ändras.

Teleoperatören Millicoms aktie handlades oförändrad efter delårsrapporten.

Bränslecellsbolaget och börsraketen Powercell fortsatte upp 7,2 procent trots att man under dagen fått sin första storblankare. Sedan årsskiftet är aktien nu upp nästan 70 procent.

På OMXS30-listan höll sig en endast Swedish Match och Hexagon nätt och jämnt över nollstrecket. I botten skvalpade SSAB som föll drygt 3 procent, men även Alfa Laval och Assa Abloy föll tungt.

Flera svenska verkstadsjättar har återigen öppnat sina fabriker i Kina efter virusutbrottet, bland andra Sandvik, Atlas Copco och Epiroc. Det hjälpte föga på börsen och samtliga handlades ner.

Flera ledande Asienbörser – framför allt Tokyo – rasade rejält i den inledande handeln under morgonen, tyngda av både virusoro och gårdagens skarpa fall på Wall Street. Lagom till stängning hade den negativa trenden dock dämpats något och indexen fick en blandad avslutning.

Igår 16:31
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Stefan Ingves. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Toppekonom sågar Ingves metod: ”Är väldigt märkligt”

Riksbankens inflationspolitik har misslyckats – ändå fortsätter man märkligt nog att låtsas som om det fungerar. Det säger den tidigare FI-chefen Martin Andersson, som numera är partner på konsultfirman Oliver Wyman, till DI.

Det Stefan Ingves med kollegor egentligen vill åt genom att styra inflationen är en jämn tillväxt och stabil sysselsättning, men den kopplingen har försvagats, menar Andersson.

– Då struntar vi i det vi egentligen ska styra, och så kör vi på det här ändå – för mig är det ett väldigt märkligt sätt att resonera, säger han till DI.

Igår 18:48
Per Jansson. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jansson: Kan sänka räntan igen – riskerna på nedsidan

Riksbanken kan mycket väl sänka räntan till minus igen. Utsikterna för inflationen är bräckliga och alla ihållande risker ligger på nedsidan. Det sa vice riksbankschef Per Jansson vid ett evenemang hos Goldman Sachs i London på tisdagen, skriver Direkt med hänvisning till Bloomberg.

Jansson betonade att Riksbanken är redo att agera om utsikterna skulle försämras, både genom nya tillgångsköp och en räntesänkning. Han sa även att ingen i direktionen skulle skriva under på tolkningen att noll är en ny nedre gräns för räntan.

Igår 11:20
Illustration. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Förlegad syn att löner driver inflationen

Det är en förlegad syn att löneökningarna skulle driva inflationen, enligt Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall.

– Löneökningarna har på senare år bara varierat några tiondels procentenheter medan inflationen svajat hejvilt fram och tillbaka med energipriserna, säger han till Direkt.

Enligt Kinnwall har globaliseringen suttit det tidigare sambandet mellan, inhemsk arbetslöshet, löneökningar och inflation ur spel. Han menar att det svenska näringslivet inte längre kan vältra över stigande lönekostnader genom att ta ut högre priser, eftersom man nu är utsatt för direkt internationell konkurrens.

Han slutsats är att inflationsmålet spelat ut sin roll eftersom Riksbanken inte kan styra över de faktorer som skapar inflation.

Igår 11:37
Läs mer om Riksbanken vs inflationen