Japans tillväxt

Japans konsumtion steg som väntat i augusti

(Direkt) De japanska hushållens konsumtion steg 1,0 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år.

Det rapporterar Bloomberg News.

Analytiker hade väntat sig en uppgång med 1,0 procent.

Föregående månad steg konsumtionen 0,8 procent jämfört med samma månad föregående år.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Trump bekräftar första avtal – fas två inleds med en gång

Kina och USA har kommit överens om en första fas av ett nytt handelsavtal länderna emellan – efter ett nästan två år långt handelskrig. Det bekräftar USA:s president Donald Trump på Twitter efter en presskonferens där Kina sagt i princip samma sak.

Presidenten skriver samtidigt att förhandlingarna omgående tas vidare.

”Vi kommer att börja förhandlingarna om den andra fasen direkt, i stället för att vänta tills valet 2020”, skriver Trump på Twitter.

Handelsrepresentanten Robert Lighthizer bekräftar samtidigt att avtalet innebär sänkta tullar på vissa kinesiska varor.

USA kommer att behålla tullar på 25 procent på varor för 250 miljarder dollar från Kina men sänka dem från 15 till 7,5 procent på varor för 120 miljarder dollar.

41 min
Chinese Vice Commerce Minister and Deputy International Trade Representative Wang Shouwen. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina: ”Framsteg om handel – USA fasar ut tullar”

Kinas handelsdepartement säger på en presskonferens att man nått ”stora framsteg” i förhandlingarna med USA om handelsavtalets första fas. Man ska vara överens med USA om skrivningarna i utkastet och ska spika ett datum för dess undertecknande.

USA uppges vidare ta bort sina tullar i flera steg samtidigt som Kina kommer att öka importen från USA och andra länder.

Utvecklingen medför också att inga nya tullar kommer att införas på söndag som planerat.

Världens börser stiger på beskedet.

Texten uppdateras.

1 tim
Läs mer om Frihandelns framtid
Carrie Symonds, flickvän, och Boris Johnson efter segern. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Brexit blir av men de viktiga frågorna är olösta

Brexit kommer att ske inom de kommande veckorna, skriver Tamara Cohen i en analys för Sky News efter Johnsons överraskande stora seger i det brittiska nyvalet. Med en majoritet av konservativa ledamöter i parlamentet kommer Johnsons utträdesavtal att ”segla” genom parlamentet.

Nästa steg för Johnson blir att återuppta förhandlingarna med EU om hur Storbritanniens framtida relation med unionen ska se ut. Det kommer att uppta mycket av hans tid det kommande året, skriver Cohen.

Anand Menon på The Guardian menar att även om brexit blir av har vi ingen aning om vilken sorts brexit det blir. Han skissar upp två distinkt olika scenarier.

Det ena är en ”mjuk brexit” med minimal ekonomisk påverkan, vilket enligt Menon är Johnsons hemliga önskan. Den andra är en ”hård brexit” utan avtal eller med ett minimalt avtal som går ut på att Storbritanniens framtida relation med EU styrs av WTO-regler.

Vilket scenario Johnson väljer kommer att avgöra den ekonomiska framtiden för Storbritannien, enligt Menon. Ett ”tunt” frihandelsavtal med EU skulle innebära en BNP-förlust på mellan 1,1–2,6 procent medan WTO-scenariot skulle innebär ett avbräck på mellan 3,2–4,5 procent av BNP.

Idag 06:41
Läs mer om Reaktioner på brittiska nyvalet
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska nyvalet

Beskedet: Labour väljer ny partiledare tidigt nästa år

Labourpartiet kommer att välja en ny partiledare tidigt nästa år. Jeremy Corbyn lämnar sin post i samband med det, meddelar partiledaren enligt Bloomberg.

Corbyn antydde även tidigare i dag att hans tid som partiledare var på väg mot sitt slut, då han sa att han inte ska leda Labour i nästa val. Han öppnade också upp för en ”bra diskussion” om partiets framtid.

Labour förlorade nästan 60 platser i parlamentet i och med valet. Valresultatet är det sämsta för partiet sedan 1935. Samtidigt gjorde Boris Johnson och hans konservativa parti succé och fick majoritet i parlamentet.

2 tim
Rebecca Long-Bailey och Keir Starmer.
undefined

Här är namnen som kan ta över efter Jeremy Corbyn

Labour-ledaren Jeremy Corbyn avgår inte omedelbart efter nattens katastrofresultat, men han kommer inte leda partiet i nästa val. Nu har spekulationerna om vem ska som efterträda Corbyn redan dragit i gång.

Bland favoriterna finns framför allt två namn: Rebecca Long-Bailey och Keir Starmer, som nämns i både The Guardian och Daily Mail.

Starmer beskrivs som en av partiets representanter som starkast drivit linjen att Labour bör verka för en andra folkomröstning om brexit. Long-Bailey har setts som en potentiell kandidat under en längre tid och har bland annat hoppat in för Corbyn när han inte kunnat närvara vid partiledardebatter.

4 tim
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
undefined

Johnsons löfte: Det är slut på nonsens, vi kommer att lämna EU innan januari är över

Boris Johnson tar hem en storseger i det brittiska nyvalet där Torypartiet får egen majoritet. När 648 av 650 valkretsar har räknats får partiet 363 mandat, klart över de 326 som krävs för majoritet.
Resultatet innebär att Storbritannien ser ut att lämna EU före den 31 januari, något som premiärminister Boris Johnson lovat att driva igenom.
Redan när den första vallokalundersökningen publicerades stod det klart att Torypartiet gick mot en storseger.
Labour gör ett katastrofval och har just nu tagit hem 203 mandat. Under natten sa partiledare Jeremy Corbyn att han inte kommer att leda partiet i nästa val men att han gör det i en “tid av reflektion” framöver.

Idag 07:52
Läs mer om Brittiska nyvalet
SUN YILEI / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street tillbaka under nollan efter Trumps bekräftelse

En mängd utspel och uppgifter om handelskriget hänger över fredagens handel på Wall Street. Vid 17-tiden är utvecklingen:
• S&P 500: -0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: -0,1%
På en presskonferens som inleddes klockan 16 meddelade Kina att man nått stora framsteg i samtalen om handelsavtalets första fas och att man i princip är redo att underteckna det. Det ska medföra ökad import från USA och utfasade strafftullar.

Strax därefter bekräftade Donald Trump att man är överens om fas ett.

I Asien var uppgångarna kraftig i natt och i Europa har de varit måttliga under dagen – till följd av den minskade osäkerhet som utfallet i det brittiska nyvalet leder till.

2 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

Idag 09:52
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svart svan”-index blinkar varning – Wall Street är lugna

Det optionsbaserade CBOE Skew Index, som till vardags kallas för ”svart svan”-indexet, når sin högsta nivå på fjorton månader, skriver Direkt.

Men på Wall Street har det inte orsakat någon panik, skriver Reuters som gjort en rundringning bland Wall Streets analyschefer.

– Vi övervakar cirka 60 indikatorer som mäter på svängningar i börsmarknaden, volatiliteten, för våra olika hedgefonder. Ingen av dem använder ens svart svan-indexet som en indikator, säger Stuart Barton, rådgivningschef på Invest in Vol.

CBOE Skew Index är en referens till författaren och optionstradern Nassim Nicholas Talebs bok med samma namn som handlar om oväntade händelser med katastrofala effekter.

Igår 13:54
Läs mer om Dagens börs internationellt
NIKLAS HALLE'N / AFP
Stockholmsbörsen i dag

Börsen tappar kraft men nytt rekord ändå i sikte

Boris Johnsons tydliga brexitseger i det brittiska nyvalet och uppgifter om ett handelsavtal mellan supermakterna USA och Kina har pressat upp Stockholmsbörsen mot nya rekordnivåer.
• OMXSPI +0,8 procent
• OMXS30 +1,0 procent
Storbolagsindexet OMXS30 har en liten bit kvar till det senaste rekordet från 7 november medan det breda OMXSPI sätter nytt rekord om uppgångarna håller i sig till stängning.

Uppgångarna var kraftigare under förmiddagen och vid 14.30-tiden har indexen fallit tillbaka en bit. Tveksamheter kring om USA och Kinas avtal är så klart som det uppges har varit bidragande till dragningen nedåt. Klockan 15.30 svensk tid håller dock det kinesiska handelsdepartementet en presskonferens som eventuellt kan ge mer klarhet.

Hansa Biopharmas aktie rasar 40 procent efter beskedet om att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att bolaget gör Imlifidase-studien.

Forskningsbolaget Immunicums vd Carlos de Sousa lämnar posten med omedelbar verkan och aktien faller 11 procent.

DNB Markets inleder bevakning av Storytel med rekommendationen köp och riktkurs 170 kronor. Aktien stiger 4 procent.

Kambis storägare och medgrundare Anders Ström har sålt 1,3 miljoner aktier i bolaget. Aktien faller nära 8 procent.

3 tim
undefined

Stockholmsbörsen vände på tweet och handelsuppgifter

Stockholmsbörsen vände till plus under torsdagseftermiddagen efter två handelsrelaterade nyheter. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: +0,7%
• OMXS30: +1,0%
Först skrev Donald Trump på Twitter att USA nu närmar sig ett ”stort avtal” med Kina. Därefter kom uppgifter från WSJ om att USA erbjudit sig att sänka befintliga tullar samt backa från de som ska införas på söndag.

Sandvik-aktien svarade väl på utvecklingen och ligger i topp bland storbolagen med en uppgång på nästan 3 procent.

Nordeas aktie lyfte också närmare 3 procent efter uppgifter om att banken sedan drygt en månad tillbaka infört totalt anställningsstopp i hela världen.

Även Autoliv går starkt med en uppgång på över 2 procent efter att DNB höjt rekommendationen till köp från behåll.

Ericsson tappade sedan Riksenheten mot korruption bekräftat att en förundersökning om misstänkt mutbrott pågår. Men aktien återhämtade sig och stängde på plus.

Storbritannien håller nyval i dag. Kvällens valresultat kommer att bli klart någon gång under natten mot fredagen. I övrigt på makrohimmeln kom amerikanska centralbanken Federal Reserve på onsdagskvällen med besked om oförändrat styrränteintervall, helt i linje med förväntan. Ledamöternas ränteprognoser antyder nu oförändrad ränta nästa år, följt av en höjning under såväl 2021 som 2022.

Igår 16:31
Qleanair pressbild
undefined

Qleanair debuterar på First North – aktien klättrade

Luftrengöringsbolaget Qleanair gjorde på torsdagen handelsdebut på First North och aktien inledde handeln med att klättra 5 procent, skriver Direkt.

Bland annat uppges Handelsbanken Fonder, IKC Fonder, Livförsäkringsbolaget Skandia, Enter Fonder och Skandia Fonder finnas bland de nya ägarna.

Erbjudandekursen var 40 kronor per aktie och transaktioner gjordes i intervallet 41,20–44 kronor, enligt nyhetsbyrån.

Börsplus ansåg tidigare i veckan att erbjudandet var tydligt rabatterat och reste samtidigt frågetecken kring framtiden för bolagets huvudprodukt.

Igår 08:43
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank / Penningtvättsskandalen

Per Bolund KU-anmäls för uttalande om Swedbank

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har anmälts till Konstitutionsutskottet (KU) av moderaten Mattias Karlsson. Anledningen är att Bolund sagt att Swedbank kan slippa maxstraff i USA efter penningtvättsskandalen, rapporterar DI.

– Det vore helt galet om en minister spekulerade i eventuella sanktionsavgifter mot i det här fallet Swedbank, säger riksdagsledamoten till tidningen.

Karlsson menar att det är tydligt Bolund haft information som ingen annan på marknaden haft och han vill därför att KU granskar om Bolund röjt sekretessbelagd information som han fått från USA. Dessutom vill han veta om uttalandet, som skedde i DI, ska klassas som som obehörigt röjande av insiderinformation samt otillbörlig marknadspåverkan.

Idag 10:10
Arkivbild: Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vd:n: Har inte haft tillräckligt bra styrning och kontroll

Den misstänkta penningtvätten beror på att Swedbank ”inte haft tillräckligt bra intern styrning och kontroll”. Det säger vd:n Jens Henriksson i en intervju med SvD Näringsliv efter morgonens besked att han startar en intern utredning av kulturen i banken och möblerar om i ledningen.

På tidningens fråga om banken har haft regler men inte kontrollerat att de anställda följer dem svarar han:

– I styrningen ingår både regler och efterlevande av regler.

Henriksson kallar också sitt initiativ för ”en nystart för banken”.

9 dec
Läs mer om Swedbank / Penningtvättsskandalen
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen av läkemedel

Förvaltare om kollapsen: ”Väldig överreaktion”

Att Hansa Biopharma faller 40 procent på Stockholmsbörsen på fredagen är ”en väldig överreaktion”, menar fondförvaltaren Max Mitteregger.

– Det finns alltid mycket spekulanter i den här typen av bolag. Det finns säkert många som bränner sig rejält och tvingas sälja, säger han till DI.

Amerikanska FDA vill att bolaget gör om studien med Imlifidase vilket fördröjer ett marknadsgodkännande i landet till tidigast 2023. Mitteregger tror dock fortfarande på läkemedelskandidaten och även om en nyemission lär få göras tror han att Hansa Biopharma kan få ett marknadsgodkännande från Europa i stället redan nästa år.

4 tim
undefined

Hansa Biopharmas aktie faller tungt efter försenad licens

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att Hansa Biopharma gör om den kliniska studien med imlifidase som en del av bolagets så kallade BLA-ansökan, Biologic Licens Application.

Vd Søren Tulstrup säger sig dock vara säker på att kunna visa ett betydande kliniskt värde av imlifidase och lämna in en registreringsansökan 2023, enligt ett pressmeddelande.

Enligt DI kan bolaget tvingas ta in nya pengar genom en nyemission eftersom de medel som togs in 2018, för just lanseringen av imlifidase, bara kommer att räcka till slutet av 2020.

Aktien faller nära 40 procent på Stockholmsbörsen.

6 tim
Läs mer om Utvecklingen av läkemedel