Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fastighetssektorn

Jonas Olavi föreslås till Kungsledens styrelse

Jonas Olavi och Fredrik Wirdenius föreslås som nya styrelseledamöter i Kungsleden, enligt ett pressmeddelande.

Jonas Olavi var fram till årsskiftet allokeringschef på Alfred Berg och har bland annat även arbetat som chefsaktiestrateg på Nordea.

Fredrik Wirdenius har varit vd i Vasakronan mellan 2008–2019 och har över 30 års erfarenhet från den svenska och internationella fastighetsbranschen. Han är styrelseledamot i Scandic Hotels och POP House Fastigheter.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arnhult, Selin och Stordalen. TT, Johan Wessman
Skräcken på marknaden

Så agerade miljardärerna i börskaoset – fastighetsprofiler köpte bankaktier

Stockholmsbörsen rasade över 30 procent från toppen i februari till botten i mars. Omni Ekonomi har sammanställt hur börsens profilerade miljardärer har agerat under tumultet utifrån ägartjänsten Holdings färska mars-data.

Den förre H&M-bossen Stefan Persson har utökat sin portfölj genom att köpa Electrolux-aktier för uppskattningsvis 142 miljoner kronor. Vitvarujätten är nu hans nionde största innehav.

Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg har sålt hela sitt innehav i Getinge för omkring 100 miljoner kronor. Han har även minskat sitt innehav i Sandvik med 5 procent, vilket motsvarar cirka 47 miljoner kronor. Sedan tidigare var det känt att Lundberg ökat sina innehav i Industrivärden, Skanska och Handelsbanken under månaden.

Fastpartners vd Sven-Olof Johansson har i sin tur satsat på banker. Enligt Holdings har han tankat aktier för cirka 54 miljoner kronor i Nordea och för 12,5 miljoner i Swedbank.

Även Balders vd Erik Selin har köpt Swedbankaktier, för omkring 46 miljoner kronor. Han har samtidigt dumpat nästan hela sitt innehav i fastighetsbolaget SBB för cirka 18 miljoner och minskat sina innehav i bland annat Cloetta, Intrum, Swedish Match och Handelsbanken.

Klöverns vd Rutger Arnhult har sålt hela sina innehav i Atrium Ljungberg, Diös och Nordea. I stället har han köpt Swedbank-aktier för drygt 2 miljoner och satsat 34 miljoner i Cibus Nordic Real Estate.

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen har frigjort cirka 150 miljoner kronor genom att sälja alla sin aktier i Nent, Stillfront och Dometic.

2 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Analyser: Börsen har rasat för lite – ber till högre makter att ett nytt panikläge stoppas

Positiva signaler om att spridningen av coronaviruset i Europa och USA har gjort att ”börserna tagit fart ordentligt”, skriver Pekka Kääntä för Placera.

Om börserna fortsätter stiga tar marknaden ”ut ett väldigt positivt scenario vad avser takten i återhämtningen”, skriver han vidare under en analys med rubriken ”Börsen har gått ner för lite”.

Den oberoende analytikern Peter Malmqvist menar att det nog kan vara dags att köpa aktier igen, skriver han i en krönika för Aktiespararna. Han skriver också att han ber till högre makter för att ”floden av katastrofal makrostatistik inte skall få aktieplacerarna att råka i panik ännu en gång”.

John Redwood skriver om sin allokering i en färsk krönika i Financial Times och skriver att det väntar mycket magrare tider för aktieägare.

Coronaviruset har skapat en stor volatilitet på marknaderna och hedgefondförvaltare har fått ta på sig dansskorna för att hantera svängningarna, skriver Mark Gilbert för Bloomberg.

Igår 11:43
Illustrationsbild.  Achmad Ibrahim / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fler bolag kommer köpas ut från Stockholmsbörsen”

Flera bolag kommer att köpas ut från börsen i år, spår Maria-Pia Hope i en intervju med Realtid. Hon är vd på Vinge, Sveriges största advokatbyrå, och säger att det är de låga bolagsvärderingarna i coronakrisens spår som bäddar för uppköp.

Hope säger att hon märker av ”ett ökat intresse kring svenska bolag generellt” och att hon inte blir förvånad ”om trenden med utländska investeringar in i Sverige kommer att fortsätta”.

Igår 04:54
Läs mer om Skräcken på marknaden
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Hotell- och restaurangkrisen

Jätteförlust för Scandic – 90 procent av rummen tomma

Scandics omsättning i första kvartalet sjönk med 18 procent jämfört med samma period förra året, enligt ett pressmeddelande.

Den krisande hotellkedjan redovisar ett justerat resultat på minus 180 miljoner kronor i kvartalet. De har därtill fått ta kostnader på 190 miljoner, främst beroende på uppsägningar i Sverige.

Under den sista veckan i mars uppgick den genomsnittliga beläggningsnivån för Scandics hotell till omkring 10 procent. I mars sjönk omsättningen med 47 procent.

Bolaget har minskat bemanningen med drygt 80 procent genom permitteringar och att tillfälliga anställningar avbrutits.

40 min
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scandics vd: Krävande att säga upp så många

”Det har varit en krävande process att behöva permittera och säga upp så många av våra medarbetare”. Så säger Scandics vd Jens Mathiesen i ett pressmeddelande där hotellkedjan också meddelar att de gjorde en rejäl förlust i kvartalet.

Scandic har minskat bemanningen med 80 procent, via uppsägningar och permitteringar.

– Jag är samtidigt nöjd med hur snabbt Scandic åstadkommit dessa nödvändiga åtgärder för att kunna ta oss igenom en temporär period av extremt låg efterfrågan, säger vd:n.

23 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Kampen om klädköparna
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Kampen om klädköparna

Historiskt ras för klädhandeln – skoförsäljningen halverad

Mars blev som väntat en katastrofmånad för modehandeln. Skoförsäljningen rasade med 47 procent och klädförsäljningen tappade 39 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar Stilindex från Svensk Handel, skriver TT.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. De här siffrorna speglar hur det ser ut inom stora delar av sällanköpshandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Enligt Davidsson var nedgången under finanskrisen inte i närheten av lika stor.

En undersökningen som Svensk Handel har genomfört visar att 30 procent av företagarna i sällanköpshandeln bara tror sig kunna driva verksamheten vidare i högst två månader, om läget inte förändras.

3 tim
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Upprop från modebranschen: Vi gör allt – det räcker inte

Affärsnätverket Trade Partners Sweden vädjar om hjälp till modebranschen under coronakrisen. I ett upprop för flera aktörer på marknaden säger man att man vill se mer hjälp från politiskt håll.

I uppropet listas bland annat slopad arbetsgivaravgift och hyresreduceringar som lämpliga åtgärder.

– Det som är väldigt tydligt är att vi vidtar alla åtgärder som krävs, men det räcker inte, säger vd Helena Waker till TT.

Igår 11:46
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bopriserna
Coronaviruset Bopriserna

Svenskarna tror på ekonomisk kris men fruktar ej tvångsflytt

Sex av tio svenskar är oroliga att coronaviruset ska skapa en långdragen ekonomisk kris i Sverige – men de är inte speciellt oroliga för sin bostadssituation, visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Endast 4 procent av de tillfrågade är rädda att de ska behöva flytta och få har ändrat sina flyttplaner.

– Det är glädjande att de flesta känner sig trygga med sin bostadssituation även i dessa oroliga tider, säger Fastighetsförmedlingens vd Johan Engström.

Enligt undersökningen är 31 procent av de tillfrågade oroliga att antingen deras eller familjens privatekonomi ska bli kraftigt försämrad.

2 tim
Illustrationsbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minskad försäljning av bostäder ”sticker verkligen ut”

Våren brukar vara en positiv tid för bostadsförsäljarna med köpsugna spekulanter och stigande priser. Men i år råder andra tongångar, visar morgonens färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Nu ser vi endast en svag uppgång om vi tittar tre månader tillbaka. Det kan tyda på effekterna av coronaviruset, säger analyschefen Per-Arne Sandgren till TT.

Enligt Sandgren sticker minskningen av antalet bostadsrättsförsäljningar de senaste veckorna ”verkligen ut”. De sista två veckorna i mars såldes nämligen 15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019.

Igår 08:11
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Atletico Madrid mot Liverpool. Jon Super / TT NYHETSBYRÅN
Streamingkriget

Nent tappar rättigheter till CL

Nent förlorar rättigheterna till Champions League i Sverige och Norge från hösten 2021. I stället kommer mediebolaget att sända Europa League i Sverige, Norge och Finland, rapporterar DI.

Nent lyckades förlänga rättigheterna för Champions League i Danmark, men enligt vd:n Anders Jensen drog priset i väg i de svenska och norska auktionerna.

– Det förvånar mig inte att vi fick konkurrens men att man är beredd att lägga sån här summor förvånar mig, säger han till DI.

Vilket bolag som tar över rättigheterna är ännu inte officiellt.

29 min
Läs mer om Streamingkriget
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Analyser: Använd omdömet – extrema siffror väntar

Coronaviruset skapar en kris som påverkar både företag och konsumtionen på ett sätt som vi aldrig tidigare sett, skriver Carl Johan von Seth för DN.

Han menar att ekonomisk data kommer bli väldigt fel den kommande tiden och nämner bland annat att SCB tvingats till specialåtgärder för att kunna mäta inflation.

”Krisen är här, och mer än tidigare måste regeringar och centralbanker använda sitt omdöme”, skriver von Seth.

Den som ändå vill hålla koll på makrodata kan spana in statistik över nyanmälda arbetslösa i USA som släpps under torsdagen. Troligen kommer vi få se ”extremt höga tal, vilket kan sprida lite nervositet på finansmarknaden”, skrev Placeras Pekka Kääntä tidigare i veckan.

2 tim
Familj i Indien.  Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oxfam: Krisen kan kasta ut en halv miljard i fattigdom

En halv miljard människor kan hamna i fattigdom på grund av coronapandemin, enligt en rapport från hjälporganisationen Oxfam som flera medier rapporterar om.

De åtgärder som vidtas för att stoppa smittan, såsom nedstängningar inom industrin och en minskad konsumtion, leder till att mängder av människor blir av med jobbet.

– Viruset kan rulla tillbaka tio års framsteg i kampen mot fattigdom, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam i Sverige, till Aftonbladet.

3 tim
Industriarbetare i Jiangsuprovinsen i Kina. Arkivbild. TT NYHETSBYRÅN
undefined

WTO: Världens handel rasar med upp till 32 procent i år

Covid-19-pandemin kommer att sänka världshandeln med mellan 13 och 32 procent under 2020, spår WTO i en ny prognos. Att spannet i prognosen är så stort beror på att den rådande hälsokrisen saknar motstycke vilket ger stor osäkerhet kring de ekonomiska effekterna, skriver Världshandelsorganisationen i ett pressmeddelande.

– Dessa siffror är usla – det går inte att komma runt det. Men en snabb, kraftfull återhämtning är möjlig, säger WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo i pressmeddelandet.

Igår 14:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Utdelningsdebatten
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. NICOLAS MAETERLINCK / BELGA
Coronaviruset Utdelningsdebatten

Volvo Cars och AB Volvo kan få stöd på hundratals miljoner

Skattebetalarnas kostnad för att Volvo Cars och AB Volvo permitterat personal kan uppgå till flera hundra miljoner, skriver Göteborgs-Posten.

Båda fordonsjättarna har permitterat runt 20 000 anställda och Volvo Cars kommer att lämna in sin ansökan om statligt stöd inom kort, uppger presschefen Stefan Elfström för GP.

Även AB Volvo räknar med att lämna in en ansökan inom kort.

– Vi kan ju inte påverka hur mycket pengar det bli, utan det blir ju staten och Tillväxtverket som avgör det, säger Claes Eliasson, presstalesperson på AB Volvo.

DI erfor i går att AB Volvo var nära att slopa den ordinarie utdelningen för att få maximalt permitteringsstöd.

3 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvo uppges nära att slopa utdelningen: ”Tyngre att tillmötesgå staten”

AB Volvos styrelse är nära ett beslut om att dra tillbaka den ordinarie utdelningen på 5,50 kronor per aktie, skriver DI och hänvisar till källor.

– Bolaget har en stark balansräkning men det som ser ut att väga tyngre är att tillmötesgå staten för att få ut maximalt permitteringsstöd, säger en källa till tidningen.

Volvo har kritiserats och ifrågasatts för att ha planerat att dela ut pengar till aktieägarna samtidigt som bolaget har permitterat personal och planerar att söka statlig ersättning.

Sedan tidigare har Volvo slopat förslaget om extra utdelning på 7,50 kronor per aktie.

Igår 13:54
Helena Stjernholm Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Industrivärdens vd duckar utdelningsdebatten

Industrivärden har ett mindre utrymme att dela ut pengar till aktieägarna efter att flera av investmentbolagets portföljbolag har stoppat sina utdelningar på grund av coronakrisen. Det säger Industrivärdens vd Helena Stjernholm i en längre intervju med DI om bland annat skälen till investmentbolagets slopade utdelning.

Stjernholm besvarar de flesta frågor i intervjun svepande och ger sig inte in i utdelningsdebatten, utan säger att det är upp till varje styrelse.

7 apr
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow.  Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Microsoft-topp lämnar Kindreds styrelse

Hélène Barnekow kommer att lämna Kindreds styrelse, enligt ett pressmeddelande. Barnekow klev in i spelbolagets styrelse under 2018 men tidsbrist tvingar Microsofts Sverige-vd att lämna uppdraget.

I pressmeddelandet skriver Kindred att hon ”har gjort en utomordentligt viktigt insats genom sina erfarenheter inom finansområdet och med sin internationella affärsexpertis”.

Samtidigt föreslår valberedningen omval för ledamöterna Peter Boggs, Gunnel Duveblad, Erik Forsberg, Stefan Lundborg, Carl-Magnus Månsson och Anders Ström.

2 tim
Illustrationsbild.  Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Embracer tar in 1,6 miljarder – fonder får köpa med rabatt

Embracer Group ger ut 18,5 miljoner B-aktier i en riktad nyemission. Dataspelsbolaget får därmed in drygt 1,6 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Teckningskursen i emissionen sattes till 89 kronor – en rabatt på drygt 5,3 procent jämfört med gårdagens stängningskurs på 94 kronor.

Swedbank Robur, Didner & Gerge, Länsförsäkringar, TIN Fonder och såväl första som andra AP-fonden är några av investerarna som tecknat sig för aktier.

Igår 04:38
Läs mer om Dagens bolagsnyheter