Michael Jordan. TONY RANZE / TT NYHETSBYRÅN
Penningstinna idrotten

Jordans Netflix-succé lyfter Chicago Bulls försäljning

Försäljningen av Chicago Bulls supporterartiklar har ökat med mer än 5 000 procent i april jämfört med den genomsnittliga försäljningen samma månad från tidigare år, rapporterar Market Watch.

Den kraftiga ökningen kommer efter att Netflix släppt populära dokumentärserien The last dance som bygger på Michael Jordans karriär och sista säsong i Chicago Bulls.

Försäljningsökningen är anmärkningsvärd med tanke på att det har gått nästan 20 år sedan Jordan la skorna på hyllan.

Läs även

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Erik Hansén och Jonas Olavi.
Börsåret 2020

Börssnack: ”Köp till sillen och sälj till kräftorna” är ingen framgångsrik strategi

Den omtalade investeringsstrategin att ”köpa till sillen och sälja till kräftorna” är ingen framgångsrik strategi.

Det konstaterar IG Markets analytiker Erik Hansén i senaste avsnittet av Börssnack med Hansén och Olavi.

Ett backtest tillbaka till 90-talet som går ut på att köpa den första handelsdagen i juni och sälja den första handelsdagen i september ger endast 55 procent vinstaffärer med en snittavkastning på minus 1,2 procent, enligt Erik Hansén.

– Strategin har alltså inte varit så bra, säger han.

Däremot konstaterar duon att defensiva bolag som Telia, Astra Zeneca, Axfood, Nolato och H&M historiskt har gått bra under sommarmånaderna.

– Det stämmer överens om att det blir mindre drag på sommaren och då flyttar man över till mer defensiva aktier, säger Olavi.

2 tim
Maria Landeborn. Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danske Bank: Inte läge vara negativ – börsen står högre om ett år

”Det är inte rätt läge att vara alltför negativ och försiktig i sin investeringsstrategi och om tolv månader väntar vi oss att börsen står högre än i dag.”

Det skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i ett kundbrev.

Banken bedömer att den värsta turbulensen under coronakrisen nu ligger bakom men ser samtidigt risker i närtid.

Bland annat i en andra virusvåg, handelskonflikten mellan USA och Kina som trappats upp och Brexit som ”snart kommer bli en fråga högt på agendan igen”.

34 min
Jim Cramer. Jason DeCrow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cramer: ”Hedgefondkillarna hade fel – marknaden rätt”

De ”stora hedgefond-killarna” som gjorde för negativa förutsägelser om marknaden under coronapandemin hade fel och marknaden hade rätt.

Det säger CNBC:s börsprofil Jim Cramer till tv-kanalen efter fredagens starka jobbsiffror i USA som fick Wall Street att lyfta kraftigt.

I maj sa investeraren David Tepper att aktiemarknaden är en av de dyraste han sett sedan 1999 och i mars sa bland annat Bill Ackman att ”helvetet kommer” då han siade om ett återtest av tidigare börsbotten.

I stället har marknaden svarat med V-formation och testar nu åter tidigare toppnivåer.

– Marknaden hade rätt. Hedgefondförvaltarna gjorde dåliga bedömningar, säger Cramer.

Igår 18:50
Läs mer om Börsåret 2020
Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

Igår 08:00
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Igår 08:00
Läs mer om Omni Ekonomi
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Bill Gates, Jeff Bezos och Warren Buffett.
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Undersökning: USA:s rikaste donerar mindre än 0,1 procent under coronapandemin

De 50 rikaste människorna i USA har offentligt donerat cirka 1 miljard dollar, motsvarande drygt 90 miljarder kronor, under coronapandemin, skriver Washington Post.

Det utgör mindre än 0,1 procent av deras sammanlagda nettovärde, enligt en sammanställning som tidningen har gjort.

Undersökningen visar också att nästan en tredjedel av miljardärerna inte offentliggjort några donationer och valt att inte kommentera uppgifterna.

1 tim
Illustrationsbild: En anställd vid Robert Koch-institutet i Tyskland testar en person för covid-19.  MARIJAN MURAT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

G20-löftet: Ger nära 200 miljarder till viruskampen

G20-länderna lovar att tillsammans ge över 21 miljarder dollar – nästan 200 miljarder kronor – till den globala kampen för att bekämpa coronaviruset. Det uppger gruppen i ett uttalande på lördagen.

Länderna har ”i en anda av solidaritet, visat att de kommer att göra sitt yttersta för att skydda liv och de mest sårbara”, skriver man i uttalandet.

Pengarna ska gå till diagnostisering, vaccin, behandling samt forskning kring coronaviruset och covid-19, heter det i uttalandet.

Gruppens sittande ordförande, Saudiarabien, har lovat att ge 500 miljoner dollar för att stötta upp de globala satsningarna för att få bukt med pandemin. Dessutom lovar man att allokera ytterligare 500 miljoner dollar till bland annat vaccinutvecklingsprogram, skriver Reuters.

Idag 06:17
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien hotar att lämna WHO: ”Vi kollar på det”

Brasiliens president Jair Bolsonaro hotar att dra ur landet ur Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar flera medier.

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, säger han till journalister utanför presidentpalatset enligt AFP.

Bolsonaros uttalande kommer efter WHO:s varning till latinamerikanska länder att inte lätta på sina virusrestriktioner för snabbt. Med Brasilien och Mexiko i täten har Latinamerika just nu den största ökningen av konstaterat smittade i världen.

Idag 06:21
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Illustrationsbild: En passagerare står vid United Airlines disk  på flygplatsen i Denver.  David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

United Airlines planerar att stänga tre baser utanför USA

Amerikanska United Airlines har planer på att stänga tre baser för kabinpersonal utanför USA, som ett led i att minska kostnaderna sedan coronapandemin lamslagit den globala efterfrågan för flygtrafiken. Det rapporterar CNBC.

Baserna som ska stängas ligger i Frankfurt, Tokyo och Hongkong, uppger sajten och hänvisar till dokument som man fått ta del av. Sammanlagt arbetar 840 personer utgående från baserna.

Berörd personal kommer att kunna förflyttas till USA om det finns arbete där, heter det enligt dokumentet.

3 tim
Arkivbild: United Airlines-resenärer väntar på sitt plan på flygplatsen i Charlotte i North Carolina. Sandy Huffaker / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackets svar på Uniteds plan: ”En chock för alla”

United Airlines planer på att stänga tre av sina utomamerikanska baser tog kabinpersonalen på sängen, uppger bolagets fackgrupp som representerar de drygt 24 000 som arbetar i kabinen.

Enligt CNBC beskriver fackgruppen planerna som ”en chock för oss alla” och säger att det kommer att ”skapa otrolig osäkerhet” för de anställda.

Bolaget har fått omkring 5 miljarder dollar i statligt stöd, med villkoret att man inte säger upp någon personal förrän tidigast i oktober, skriver Reuters.

Personal som arbetar på de berörda baserna kommer enligt CNBC att så långt det är möjligt erbjudas förflyttning till USA.

3 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Rekordtryck på resor: ”Aldrig sett tidigare”

Både SJ och Destination Gotland har märkt av en exceptionell ökning av antalet bokningar efter att regeringen meddelat att reserestriktionerna hävs från och med nästa helg. Det rapporterar Aftonbladet.

Hos SJ har bokningstakten ökat flera hundra procent sedan i torsdags, enligt bolagets presskommunikatör Stephan Ray.

För Destination Gotland ledde rusningen till att sajten kraschade kort efter att regeringen tillkännagivit sitt beslut.

– Det har hållit i sig sedan dess. Mellan midnatt och klockan 05 i morse gjordes 1 900 bokningar. Det är en nivå som vi aldrig sett tidigare, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadsansvarig på företaget.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild: Kansas City Chiefs Damien Williams och San Francisco 49ers Jimmie Ward under Superbowl i februari.  Mark J. Terrill / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

BV: Nu startar sportligorna igen – bådar gott för Kambi

Det är triss i både köpråd och avvakta-rekommendationer i veckans upplaga av Börsveckan.

Två av köpråden delas ut till bettingbolaget Kambi och nätcasinot Leo Vegas.

För Kambis räkning ser BV lovande utsikter i USA, där sportligorna nu börjar öppna och där man har knutit till sig kasinojätten Penn som en stark samarbetspartner.

Leo Vegas står i vanlig ordning inför en del regulatoriska förändringar, men BV väntar sig en ”ruskigt stark” rapport för andra kvartalet och pekar på redan solida finanser.

4 tim
Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgonens rekar: Swedish Match får höjd riktkurs

Nordea Markets höjer riktkursen för tobaksbolaget Swedish Match till 750 kronor från tidigare 645 kronor, enligt en analys som Finwire skriver om. Rekommendationen köp upprepas för aktien som stängde på 667 kronor på torsdagen.

BHG, tidigare Bygghemma, får en höjd riktkurs av SEB Equities – till 100 kronor från tidigare 80 kronor. Köprekommendationen upprepas.

JP Morgan sänker Essity till undervikt från tidigare övervikt och sätter riktkursen 290 kronor.

Bussbolaget Nobina får en sänkt rek från Danske Bank Markets som rekommenderar behåll från tidigare köp.

Igår 06:09
Läs mer om Dagens aktierekar
Arkivbild: Handeln i Teliaaktien var stor när debuten gjordes på Stockholmsbörsen, den 13 juni 2000. På bilden står dåvarande vd:n Jan-Åke Kark med ”aktieportföljen”.  Bertil Ericson / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Telia firar 20 år på börsen: ”Århundradets börsflopp”

Nästa vecka är det 20 år sedan Telia noterades på Stockholmsbörsen och svenska staten sålde ut 20 procent av innehavet i telekombolaget, skriver TT i en längre artikel om bolagets börsresa.

85 kronor kostade aktien när det begav sig. I dag är kursen nere på runt 30 kronor, en nedtur med lite drygt 60 procent.

– Århundradets börsflopp, anser ekonomen Claes Hemberg.

Avanzas sparekonom Johanna Kull är inne på samma linje.

– Många som ägt Teliaaktien sedan noteringen, "har lagt den i byrålådan" och försökt glömma bort för att det varit så bedrövlig kursutveckling, säger hon.

Idag 07:11
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stark spurt i Stockholm efter skrällsiffra från USA

Stockholmsbörsen avslutade en stark vecka med klara uppgångar. Detta efter överraskande stark jobbstatistik från USA. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +1,6 procent
• OMXS30: +1,8 procent
Sysselsättningen i USA steg oväntat i maj, vilket möttes av jubel på världens börser.

Bland vinnarna i Stockholm märktes H&M, SSAB, Securitas och Volvo som steg i spannet 3,5–7,5 procent. Även hotellaktierna Scandic och Pandox är på uppgång efter gårdagens nyhet om att reserestriktionerna inom Sverige hävs senare i juni.

På torsdagskvällen kom beskedet att Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar sin post den 4 december. Aktien pendlat mellan minus och plus för att vid stängning noteras på minus 2 procent.

JP Morgan har sänkt Essity från övervikt till undervikt. Hygienbolaget är en av storbolagsindexets största förlorare hittills med ett fall på över 3,5 procent.

Strax före lunch meddelade SAS att man återöppnar flera linjer till södra Europa från och med 15 juni. Aktien stängde upp 6,8 procent för dagen.

Hårt nedpressade sökbolaget Eniro rusade över 100 procent vilket är den fjärde bästa börsdagen någonsin, sett till procentuell uppgång, enligt DI.

Igår 15:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag