Kakan Hermansson Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zalando / Arbetsmiljölarmet

Kakan Hermansson pausar samarbetet med Zalando

Konstnären och medieprofilen Kakan Hermansson pausar sitt samarbete med Zalando efter att Aftonbladet publicerat flera artiklar om missförhållanden på klädjättens lager i Bromma, skriver tidningen.

Hermansson, som gör reklam för företaget, vill att Zalando gått till botten med anklagelserna.

”De uppgifter som framkommer i artikeln är fruktansvärda och helt oacceptabla”, skriver hon i ett mejl.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Norge öppnar för att delta i oljeuppgörelse – vore första gången sedan 2002

Norge öppnar för att delta i uppgörelse om minskad oljeproduktion för att bromsa priskollapsen. Det vore första gången sedan 2002, rapporterar Bloomberg.

”Vi har en dialog med centrala aktörer, inklusive andra produktionsländer”, skriver Norges olje- och energiminister Tina Bru till Bloomberg.

Om länderna i Opec kommer överens om en uppgörelse skall Norge överväga att ansluta sig till den, skriver Bru.

Norge bjöds in att delta i Opec:s förhandlingar efter den senaste kollapsen 2014, men avböjde då.

1 tim
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Opec:s krismöte skjuts fram – ”ett dåligt tecken”

Opec:s krismöte om de låga oljepriserna är framskjutet till på torsdag, rapporterar AFP med hänvisning till Azerbaijans energiministers talesperson Zamina Aliyeva. Aliyeva säger till AFP att Opec-länderna har fått information om att mötet nu ska hållas 9 april.

Tidigare i dag sa flera källor till Reuters att mötet, som skulle ha hållits på måndag, skjuts fram för att länderna behöver mer tid för förberedande förhandlingar.

Att mötet nu blivit framskjutet är ett dåligt tecken för förhandlingarna, säger Ayham Kamel chef för Mellanöstern och Nordafrika på Eurasia Group consultancy, till Bloomberg.

5 tim
Donald Trump träffade energisektorns direktörer i Vita huset på f TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump lovar statligt stöd till krisande oljeindustrin

USA kommer att stötta landets oljeindustri och hjälpa den hårt pressade sektorn att återfå sin livskraft. Det lovade president Donald Trump efter gårdagens möte med direktörerna för flera av landets största oljebolag, rapporterar Wall Street Journal.

– Vi kommer att få ordning på det här och vi ska få tillbaka vår energiindustri, sa Trump inför mötet.

Både Ryssland och Saudiarabien – två stora oljeproducenter – har satt press på USA att koordinera produktionsbegränsningar i ett försök att stabilisera oljepriserna, som milt uttryckt har åkt berg- och dalbana de senaste veckorna.

Enligt tidningen motsätter sig flera av de amerikanska jättarna – däribland Exxon Mobil och Chevron – alla former av marknadsintervention, medan de mindre skifferproducenterna vill se att USA inleder ett samarbete med Ryssland och Saudiarabien.

Idag 12:39
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Materielkampen
Många människor i New York beställer nu hem varor fö att slippa gå ut.  Carlo Allegri / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Materielkampen

Amazon försöker köpa tester för covid-19 – får nobben

Amazon har kontaktat flera företag som tillverkar tester för det nya coronaviruset för att kunna skydda sina anställda och sin verksamhet, avslöjar Reuters.

Enligt mötesanteckningarna som Reuters har läst har bolagen – Abbot Laboratories och Thermo Fisher Scientific Inc – dock gett Amazon nobben, åtminstone i närtid. Bolagen svarar att de vill samarbeta med Amazon men att tillverkningen till den amerikanska staten nu tar upp all deras kapacitet.

2 tim
Kanadas vice premiärminister Chrystia Freeland.  BLAIR GABLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kanada: ”Misstag” att blockera maskexport – vi kan hämnas

Det är ett ”misstag” av USA och president Donald Trump att blockera exporten av 3M:s andningsmasker till vårdpersonal, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt Reuters.

På fråga om Kanada kan komma att hämnas om det amerikanska exportstoppet går igenom, svarade vice premiärminister Chrystia Freeland att Ottawa kommer att ”göra vad som än krävs för att skydda våra nationella intressen”.

Ontarioledaren Doug Ford skrev på Twitter på fredagskvällen att han talat med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer om blockeringen.

”[N]u måste våra länder samarbeta mer än någonsin för att bekämpa covid-19”, skriver han.

Ontarios folkhälsomyndighet spår 80 000 bekräftade virusfall och 1 600 dödsfall till följd av covid−19 i slutet av april.

Idag 04:32
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Ett A320neo från SAS Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS ska trafikera Sverige med ett enda flygplan

SAS kommer från och med måndagen den 6 april endast att trafikera fyra destinationer i Sverige ”i syfte att upprätthålla samhällskritisk infrastruktur”.

SAS kommer genomföra inrikesflygningarna med ett flygplan, en A320neo som flyger Arlanda till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. All övrig inrikestrafik upphör, uppges det.

”Förändringarna innebär att en stor del av det svenska inrikesflyget nu ligger nere”, skriver SAS.

Igår 12:50
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SJ:s krisdrag: Inför korttidsarbete för tusentals

SJ har infört korttidsarbete för att sänka sina kostnader, enligt ett pressmeddelande från tågjätten.

”Vi använder korttidsarbete som en tillfällig åtgärd för att kunna behålla våra kompetenta medarbetare, men samtidigt sänka våra kostnader under en ekonomiskt ansträngd period. Det är viktigt att poängtera att detta inte är en form av uppsägning. Så snart situationen vänder tillbaka vill vi så snabbt som möjligt kunna växla upp vår verksamhet igen”, säger SJ:s HR-chef Mats Pettersson i pressmeddelandet.

De nya ändringarna rör cirka hälften av SJ:s 3 000 månadsanställda.

Igår 11:22
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
TT
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Skapar centralbankerna stagflation? Experter tvekar

När världens centralbanker pumpar ut likviditet i de finansiella systemen har oroade röster pekat på risken för stagflation – att arbetslöshet och inflation lyfter samtidigt. Flera analytiker säger dock till Reuters att risken är låg så länge de olika krispaketen är tillfälliga.

Tidigare Bank of England-ledamoten Charlie Bean säger till Reuters att han tror inflationen förblir låg om centralbankerna är tydliga med sin kommunikation och med att åtgärder inte kommer ske löpande.

JP Morgans strateg Jan Loeys säger till Reuters att risken för att inflationen ska skena är låg så länge centralbankerna stödköper obligationer och uppstår först om centralbankerna börjar direktfinansiera regeringar.

Oron för stagflation har grundats i att det kommer att uppstå kraftig efterfrågan när samhällen startas igång igen – samtidigt som ekonomin är i nerförsbacke.

3 tim
IMF-chefen Kristalina Georgieva.  NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Coronakrisen en kris som inte liknar något annat

Coronapandemin har lett till en tvärnit för den globala ekonomiska aktiviteten och knuffat världsekonomin in i en recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen i slutet av 2000-talet. Den dystra prognosen ger Internationella valutafonden (IMF), enligt Reuters.

– Det här är en kris som inte liknar någon annan, konstaterade IMF-chefen Kristalina Georgieva under en gemensam presskonferens med Världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är, under min livstid, den mörkaste stunden för mänskligheten – ett stort hot mot hela världen – och det kräver att vi står raka i ryggen, enade och skyddar de mest sårbara, sa hon.

Idag 05:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Samhällseffekterna
SUSANA VERA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Stora risker för ekonomin när butikskedjor vägrar betala

Coronaviruset är en mardröm för fastighetsägare runt om i Europa när stora kedjor som H&M vägrar betala hyran, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån skriver att företagens uteblivna betalningar är oroväckande eftersom att många av de nu krisande fastighetsägarna ägs av stora pensionsfonder. Därför kan bland andra H&M:s agerande slå mot sparare och pensionärer, skriver Bloomberg. Dessutom riskerar utvecklingen trigga en ny finanskris eftersom fastigheter står som säkerhet till stora skulder. Bara i Tyskland, Frankrike och Storbritannien är fastigheter säkerhet för lån på 1 000 miljarder euro, motsvarande 11 000 miljarder kronor, enligt Cass Business School.

3 tim
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kritiken: Regeringen backar – ett nytt lagförslag ska hanteras rekordsnabbt

Regeringen backar kring den lag som förbereds om att ge ökad makt under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Detta efter kritik från bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu har man skrivit om lagförslaget så att riksdagen ska kunna ändra eller helt och hållet häva beslut i efterhand. Det omskrivna förslaget ska skickas ut på snabbremiss på lördagskvällen.

Under 24 timmar får flera myndigheter möjlighet att lämna synpunkter – vilket gör det till en historiskt kort remissrunda.

Förslaget skulle ge regeringen möjlighet att komma med nya restriktioner utan att först få det godkänt i riksdagen.

2 tim
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens aktierekar
Coronaviruset Dagens aktierekar

Börsveckan: Dustin står pall i oron – Karnov rätt i byrån

I veckans Börsveckan får Dustin en köprekommendation – aktien klarar att stå pall i coronakrisen, bedömer tidningens analytiker.

”Dustin med 80 procent av omsättningen online är väsentligt stabilare än fysiska handeln och kanske det rentav kan bli en positiv nettoeffekt när fler konsumenter handlar online”, skriver Börsveckan.

En annan aktie som tidningen tror på är informationstjänstbolaget Karnov. ”Ingen raket”, konstaterar man, men anser att det är en aktie ”för byrålådan” som har goda möjligheter att rida ut krisen bättre än index. Tidningen stämplar köp.

5 tim
undefined

Dagens rekar: Fabege får både köp- och säljstämpel

Flera fastighetsbolag får sänkta riktkurser i morgonens analysflöde från Direkt och Finwire.

Både Nordea och Goldman Sachs sänker sina riktkurser för Fabege. Nordea sätter riktkursen till 175 kronor, ner från tidigare 82 kronor. Där upprepas det tidigare köprådet.

Goldman Sachs sätter däremot en säljstämpel på bolaget, med riktkursen 105,80 kronor (130,70). Fabeges aktie stängde på 117,45 i går.

Nordea sänker även riktkursen för Atrium Ljungberg till 195 kronor, från tidigare 213 kronor, och för Kungsleden till 100 kronor, från tidigare 116. Båda aktierna får upprepade köpråd.

Igår 06:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Spanjorer i karantän. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Spaniens karantän kan förlängas till slutet på april

Efter att Spanien registrerat färre dödsfall i covid-19 två dagar i rad, planerar regeringen nu att ändå förlänga den karantän som gällt sedan mitten på mars. Det skulle i så fall bli andra gången som åtgärderna förlängs, skriver AFP.

Landets premiärminister Pedro Sánchez menar att åtgärderna haft önskad effekt, och en förlängd karantän fram till 25 april skulle enligt honom ge den spanska sjuvården tid att återhämta sig.

1 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 40 döda i covid-19 i Sverige – antalet bekräftat smittade är 6 400

Ytterligare 40 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin dagliga uppdatering. Det är elva färre dödsfall än de som registrerades dygnet före. Totalt har nu 373 personer i Sverige dött efter att ha smittats av coronaviruset.

Antalet sjukdomsfall har ökat med lite mindre än 400, till 6 443. 520 personer har intensivvårdats, upp från 469 i går.

Idag 12:04
Brittisk sjukvårdare tar hand om en patient. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ännu en dyster dag för Storbritannien – 708 döda

Ytterligare 708 personer har dött av covid-19 i Storbritannien, enligt Sky News. Det är den högsta dygnssiffran hittills, som fyra dagar i rad ökat successivt.

Vädret i helgen väntas bli soligt och fint – men sedan en tid tillbaka får britter lämna hemmet endast om det är absolut nödvändigt. Enligt uppgift överväger Johnsonregeringen att stänga offentliga utrymmen så som parker om människor ändå samlas utomhus.

Storbritannien vänta heller inte kunna lätta på de stränga karantänsreglerna förrän tidigast i slutet på maj.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset