EQT äger många olika teknologibolag.  EQT
EQT / Bolagsnyheter

Källor: EQT vill slippa rapportera kvartalsvis

När EQT börsnoteras vill riskkapitalbolaget undslippa kravet att kvartalsrapportera. Enligt källor till SvD Näringsliv kommer EQT försöka få lämna enbart bokslut och halvårsrapport, alltså få redovisa bolagets utveckling två gånger per år i stället för fyra.

– Bolag noterade på Nasdaq Stockholm har möjlighet att i stället för kvartalsrapporter lämna en så kallad delårsredogörelse, säger David Augustsson presstalesman vid Nasdaq i Stockholm till SvD.

Vd Christian Sinding har tidigare berättat att bolaget för en dialog med börsen i frågan. Han sa också att bolaget ”välkomnar den publika miljö som en börsnotering innebär”.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Rapportsäsongen Streamingkriget
The Witcher. Katalin Vermes / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Streamingkriget

Netflix byter tittarsiffror – nya värdet ligger 35 procent högre

TV-serien The Witcher har varit framgångsrik för Netflix som i sitt delår för fjärde kvartalet skriver att den första säsongen har setts av 76 miljoner användare.

Till saken hör att streamingjätten i samma pressmeddelande meddelar att man byter metod för att mäta tittning. Tidigare har ett avsnitt eller en film betraktats som sedd om användaren tagit sig igenom 70 procent.

Nu kommer Netflix i stället att fokusera på hur många användare som sett de första två minuterna. Det nya måttet ligger i genomsnitt 35 procent högre än det gamla.

”På det här sättet kommer långa och korta titlar att behandlas lika, vilket jämnar ut spelplanen för olika typer av vårt innehåll”, skriver Netflix i pressmeddelandet.

Igår 23:20
Netflix medgrundare Reed Hastings. CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
undefined

Kraftigt vinstlyft för Netflix – men pressas i Nordamerika

Netflix omsättning ökade med drygt 30 procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående år. Vinsten landade på 1,30 dollar per aktie, mot väntade 0,52 dollar.

Antalet betalande prenumeranter globalt ökade med 8,8 miljoner, vilket var högre än analytikernas förväntningar om 7,9 miljoner.

Användartillväxten i Nordamerika var däremot något lägre än estimaten. Netflix skriver i rapporten att att ”den låga tillväxten” sannolikt beror på tjänstens prisförändringar samt lanseringar av konkurrerande streamingtjänster. I november lanserades både Apple tv+ och Disney+.

Netflix räknar också med en avtagande användartillväxt framöver. Bolaget guidar om 7 miljoner nya prenumeranter under det första kvartalet 2020, vilket kan jämföras med 9,6 miljoner under samma period året före.

Aktien föll inledningsvis över 2 procent i efterhandeln men återhämtade sig senare.

Igår 21:18
Läs mer om Rapportsäsongen
Ericsson / Bolagsnyheter

Trump hyllar Ericsson: ”Gjort ett fantastiskt jobb med 5G”

USA samarbetar med Ericsson för att öppna upp frekvenser för bolaget i 5G-nätet. Det sa Donald Trump på en presskonferens i Davos där även Ericssons vd Börje Ekholm deltog, enligt en video som Fox Business publicerat.

– Ericsson har gjort ett fantastiskt jobb med 5G. Vi arbetar med företaget och öppnar upp vårt spektrum, sa presidenten.

Trump sa även att USA låg efter i 5G-utbyggnaden när han tillträdde som president, men att de nu börjar komma ikapp – tack vare Ericsson.

– Grattis, fantastiskt företag, sa Trump riktad till Ekholm.

Det svenska telekombolagets aktie vände upp i New York på nyheten.

Igår 19:12
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börje Ekholm: Huawei ligger inte ens före oss i 5G-racet

Ericsson ligger före konkurrenterna när det kommer till 5G, säger den svenska telekomjättens vd Börje Ekholm till CNBC. Han pekar bland annat på att Ericssons utrustning var den första som användes i Nordamerika och Europa.

Fitch-analytikern Dexter Thillien avfärdar tanken på att Huawei skulle vara marknadens ”enda spelare”.

– Europa kan klara sig utan Huawei, säger han till CNBC och tillägger att USA, Japan och Sydkorea lyckats bygga 5G-nätverk utan utrustning från det kinesiska bolaget.

Igår 15:23
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson ska etablera FoU-center för 5G i Frankrike

(Finwire) Telekomjätten Ericsson ska etablera ett nytt forsknings- och utvecklingscenter i Frankrike med upp emot 300 anställda. Vid anläggningen ska det fokuseras på utveckling av mjukvara för 5G och säkerhet, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

Anläggningen ska öppnas i början av 2020 med en progressiv ramp-up med målet att nå 300 anställda. En första enhet ska etableras vid Ericssons kontor i franska Massy.

20 jan
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Dagens börs internationellt

Börsen ner på virusuppgifter – coronavirus sänkte resebolag

Oron för det nya coronaviruset som tyngde Asienbörserna under natten spred sig till USA och Wall Street under kvällen, sedan myndigheten CDC bekräftat ett första fall i Seattle. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: -0,3%
• Dow Jones: -0,5%
• Nasdaq: -0,2%
Nyheten om viruset pressade aktier känsliga för minskat resande, såsom kasino- och hotellbolagen Wynn Resorts och Las Vegas Sands som båda föll tungt.

Föll gjorde även flygbolagen med Boeing i täten. Det krisande bolaget tyngdes av beskedet att man nu väntar att olycksmodellen 737 Max inte kommer att kunna tas i drift förrän i juni eller juli.

Bättre gick det för Tesla som rusade över 7 procent till nya rekordnivåer. Elbilstillverkaren har avfärdat en begäran riktad till amerikanska myndigheter om att återkalla 500 000 bilar, för ett påstått fel där bilar oavsiktligt ska ha accelererat. Enligt Tesla är begäran ”fullständigt felaktig” och dessutom inlämnad av en av aktiens blankare.

Även Beyond Meat gick starkt och rusade över 18 procent på Starbucks besked om att man är på väg att utöka sin meny med fler växtbaserade alternativ.

Fas två i handelssamtalen mellan USA och Kina börjar enligt president Donald Trump inom kort. Samtidigt varnar USA:s finansminister Steven Mnuchin för att att alla tariffer kanske inte försvinner bara för att de båda länderna når ”fas två”.

Igår 21:02
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall i Asien – sänkt kreditbetyg tyngde Hongkong

Börserna i Asien föll brett under tisdagen. Vid stängning stod ledande index som följer:
• Nikkei: - 0,9 %
• Shanghai: - 1,4 %
• Shenzhen: - 1,3 %
• Hongkong: - 2,8 %
• Kospi: - 1,0%
Hongkong tyngdes kraftigt av att ha fått ett sänkt kreditbetyg av Moody´s som också gav staden kreditomdömet ”negativ” från tidigare ”stabil”.

Flyg- och resebolag trycktes också ner på flera börser när oron för spridning av det sars-liknande coronaviruset som påträffats i Kina väntas minska viljan att resa till asiatiska destinationer.

Japan lämnade inför handelsdagen räntan oförändrad, i linje med förväntningarna.

Igår 09:26
Läs mer om Dagens börs internationellt
Postnord.
Utvecklingen i Postnord

Dansk utredning utesluter inte skilsmässa med Sverige

Postnord har meddelat att man behöver 400 miljoner danska kronor i stöd för att kunna fortsätta dela ut brev i hela Danmark en gång i veckan. Det anses oacceptabelt från politiskt håll och en utredning ser just nu över alternativen säger Kristian Pihl Lorentzen (V), vice ordförande i folketingets transportutskott, till Dagens Nyheter.

Han utesluter inte en uppdelning av de båda ländernas postverksamheter, som slogs ihop 2009. Ett annat alternativ är att köpa in tjänsten från privata bolag.

– Om Postnord säger att det kostar oss en halv miljard danska kronor varje år och vi hittar en alternativ lösning som är billigare, då säger vi nog till Postnord att vi inte vill ha deras tjänster längre, säger Pihl Lorentzen.

Igår 17:20
Anders Ygeman och Ibrahim Baylan, Socialdemokraterna. TT
undefined

Ministrarna krävs på svar: ”Är det en kris eller inte?”

Näringsutskottet och trafikutskottet kallar in näringsminister Ibrahim Baylan (S) och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till möte för att få svar på hur det egentligen står till med Postnord.

Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) tycker att ministrarna har gett motstridiga besked kring vilken roll staten ska ha i frågan.

– Vi vill veta vad som gäller. Är det kris i Postnord eller är det inte det? Kommer skattebetalarna att få skjuta till mer pengar? säger han till TT.

Igår 11:53
Annemarie Gardshol TT/SVT
undefined

Vd:n tonar ner krissnacket: ”Står inte inför en konkurs”

De rubriker som florerat kring Postnord den senaste tiden har varit ”lite väl alarmistiska”, säger bolagets vd Annemarie Gardshol i SVT:s Morgonstudion.

– Vi står absolut inte inför någon konkurs, säger hon.

I en intervju med Dagens Nyheter under måndagen sa Gardshol att en konkurs inte går att utesluta och att man vill ha svar från regeringen senast i sommar om postutdelning ska ske var tredje dag.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har i sin tur sagt att man ska tillsätta en ny postlagsutredning.

Igår 11:55
Läs mer om Utvecklingen i Postnord
BEN STANSALL / AFP
Boeing / 737 Max-problemen

Boeing skjuter upp prognos för 737 Max – aktien föll

Boeing bekräftar att bolaget skjutit fram sin prognos för när olycksmodellen 737 Max kan vara tillbaka i luften igen, skriver CNBC.

”Vi informerar våra kunder och leverantörer om att vi för närvarande räknar med att flygförbudet kan börja hävas under mitten av 2020”, skriver Boeing i ett uttalande.

Det är flera månader senare än den tidigare prognosen.

Uppgifterna cirkulerade i flera medier tidigare under kvällen, vilket fick Boeings aktie att rasa över 5 procent och handelsstoppas. Aktien stängde senare på minus 3,3 procent.

Flera flygbolag som är kunder till Boeing drogs med i fallet. Både American Airlines och United Airlines backade drygt 4 procent.

Igår 19:52
Mike Blake / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Boeing vill låna 100 miljarder för att klara krisen

Boeing för samtal med banker om att låna minst 10 miljarder dollar, motsvarande drygt 95 miljarder kronor, för att hjälpa flygjätten genom den kris som de dubbla krascherna med 737 Max orsakat. Det skriver CNBC med hänvisning till källor. Hittills ska bolaget ha säkrat lån på 6 miljarder dollar, enligt uppgifterna.

Flygplansmodellen har nu varit tagen ur bruk i elva månader och vägen tillbaka har kantats av flera bakslag. Så sent som i förra veckan meddelade Boeing att man upptäckt ett nytt mjukvaruproblem.

20 jan
Illustrationsbild: 737 Max-plan. Lindsey Wasson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Boeing tar smäll på 20 miljarder i kvartalet

Krisande Boeings aktie föll på torsdagen efter att Bank of Americas analytiker uppgett att de räknar med en nota på 20 miljarder dollar för problemen med olycksplanen 737 Max, skriver CNBC. Redan i somras tog flygplanstillverkaren en kostnad på 5,6 miljarder i kompensationskostnader efter att planmodellen fått flygförbud.

Men enligt Bank of Americas flygexpert Ron Epstein räcker inte det.

– De kommer att behöva betala mer, säger han enligt CNBC.

Flera analytiker på Wall Street spår att Boeing kommer att ta den utökade kostnaden i det fjärde kvartalet som presenteras den 29 januari.

Samtidigt rapporterar Bloomberg att ett nytt fel har upptäckts i mjukvaran till 737 Max, vilket kan fördröja återkomsten ytterligare.

Aktien stängde 2,4 procent lägre.

17 jan
Läs mer om Boeing / 737 Max-problemen
Hälsokontroll vid tågstationen i Wuhan. - / AFP
Sjukdomsutbrottet i Kina

Första fall av coronavirus har bekräftats i USA

Coronaviruset från Kina, som smittat närmare 300 personer i landet, har nått USA, rapporterar flera amerikanska medier. USA:s smittskyddsmyndighet bekräftar att en man i delstaten Washington på västkusten har smittats.

Personen fick förra veckan åka in till sjukhus med lunginflammation och hade nyligen rest till Wuhan i Kina, där utbrottet av det sars-liknande viruset tros ha börjat.

Sex personer har dött i samband med utbrottet och Kina bekräftade i går att viruset kan sprida sig från människa till människa.

Igår 18:39
Resenärer på Pekings internationella flygplats. WANG ZHAO / AFP
undefined

WHO kallar till krismöte om kinesiska virusutbrottet

Världshälsoorganisationen WHO kommer att hålla ett extrainsatt möte på onsdag med anledning av virusutbrottet i Asien, skriver Reuters.

Syftet med mötet är att utvärdera om viruset är att bedöma som en internationell nödsituation.

Över 200 människor i Kina har smittats av det sars-liknande viruset. Sjukdomsfall har också konstaterats i Sydkorea, Japan och Thailand. I dag bekräftade kinesiska myndigheter att viruset sprids mellan människor.

20 jan
Medicinsk personal vid ett sjukhus i Wuhan. DARLEY SHEN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bekräftat: Kinesiskt virus smittar mellan människor

Det kinesiska coronaviruset smittar mellan människor, bekräftar forskaren Zhong Nanshan vid Kinas folkhälsomyndighet, enligt AFP.

Viruset orsakar en sarsliknande lungsjukdom och tros ha haft sitt epicentrum på en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan. Under söndagskvällen meddelade kinesiska myndigheter att 139 nya fall har upptäckts i helgen, vilket gör att antalet fall i landet är uppe i över 200.

Hittills har tre personer dött efter att ha insjuknat.

20 jan
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina