Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Långläsning

Kan uppstickare välta det globala mensimperiet?

Procter & Gamble finns i 70 länder och har 29 procent av hela den internationella marknaden för mensskydd – ett imperium som kanske för första gången någonsin är hotat på allvar, skriver The Guardian i ett längre reportage.

De senaste åren har efterfrågan på mensskydd minskat drastiskt, trots att det är en marknad som kan betraktas som stabil. När The Guardian träffar Melissa Suk, varumärkeschef för Procter & Gambles jätte Tampax, pekar hon ut en rad skäl till utvecklingen.

Det handlar delvis om att fler kvinnor hindrar sina blödningar med preventivmedel, men också att allt fler oroar sig över ph-värden och ingredienser i tamponger. Många kvinnor söker mer miljövänliga skydd och skydd utan kemikalier. Nu hotar allt fler uppstickare bolagets dominans.

Läs reportaget via länken nedan.

Om långläsning

Varje helg rekommenderar Omni Ekonomi några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Amorteringspausen
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Amorteringspausen

Borg: Hjälper skuldsatta men bopriserna kommer ändå falla

Att amorteringskravet på bolån slopas till åtminstone mitten av juni 2021 är en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån och kommer att stimulera ekonomin. Men efterfrågan på bostadsmarknaden lär inte få samma stöd, spår Tor Borg, numer analytiker på Boverket.

– Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen, säger han till Direkt.

Borg menar att amorteringar fortfarande kommer att ingå i bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler och att det därför inte blir lättare att få ett bolån. Med börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår ligger en boprisnedgång ”absolut i korten”.

– Om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga, säger Borg.

42 min
undefined

Bornold: Amorteringskrav kommer inte tillbaka

Amorteringskravet på bolån kommer sannolikt inte tillbaka efter Finansinspektionens beslut om en paus till juni 2021, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners, till Expressen.

– Beslutet att införa det togs i en glödhet ekonomi och där kommer vi inte vara när det här har blåst över. Det kommer bli svårt att återinföra kravet i ett läge där det kan bromsa ekonomin, säger han.

Bornold säger också att FI:s beslut är viktigt och bra, både på ett ekonomiskt men också på ett ”mänskligt plan”. Han säger också att amorteringskravet aldrig varit en bra reform.

2 tim
Cathrine Danin
undefined

”Slopad amortering kommer att bromsa boprisfallet”

FI:s beslut att ge alla bolånekunder amorteringsfrihet till juni nästa år välkomnas. Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank, skriver på Twitter att förslaget är en ”välbehövlig åtgärd som lär bromsa ett stort boprisfall, som jag annars tror låg i korten”.

SBAB:s chefekonom Robert Boije kallar beskedet ”klokt” på Twitter och skriver att det är ”något jag själv tidigare föreslagit som stabiliseringspolitisk åtgärd för corona”.

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är positiv till åtgärden: ”Det här är bra och viktigt”, skriver hon på Twitter. Bratt skriver vidare att hon var skeptisk till kravet när det infördes på grund av att hon ansåg att det saknade flexibilitet. Men nu visar Finansinspektionen att man är flexibel i ett allvarligt läge, twittrar hon.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Europas tillväxt

Kommissionen föreslår lån för att stötta korttidsarbete

EU-kommissionen föreslår att ett nytt låneinstrument ska införas, som ska ge stöd för korttidsarbete i de EU-länder som har drabbats hårdast av coronakrisen. Det meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, enligt AFP och Direkt.

Med garantier på 25 miljarder euro från EU-länderna hoppas kommissionen kunna låna upp till 100 miljarder euro.

Syftet med förslaget är att försöka släta över den uppblossande konflikten mellan flera av medlemsländerna, som handlar om hur unionen ska hjälpa länderna att dämpa effekterna av coronakrisen.

25 min
Arkivbild: Danmarks statsminister Mette Frederiksen.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningen: Danska ekonomin kan krympa 10 procent i år

Danmarks centralbank kapar kraftigt sin prognos för landets BNP-tillväxt. Nu spår institutionen att ekonomin minskar med 3–10 procent i år, rapporterar Bloomberg.

Före coronakrisen räknade man med en tillväxt på 1,5 procent för helåret.

Danmark vidtog tidigt stränga åtgärder för att stoppa smittspridningen i landet. Bland annat var man bland de första länderna i Europa att stänga skolor, restauranger och kaféer, skriver nyhetsbyrån.

– Vår utgångspunkt att få ekonomin tillbaka på banan igen när spridningen avtar och åtgärderna rullas tillbaka är tydlig. Men det kommer att göra ont innan vi kommer dit, säger centralbankschefen Lars Rohde.

Igår 11:20
Volkswagens tomma parkering. Illustrationsbild.  RONNY HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tysk tillverkningsindustri i brantaste fall på 11 år

Tysklands tillverkningsindustri såg i mars sitt brantaste fall på 11 år, framkommer när flera europeiska länder släpper makrostatistik på onsdagen.

Det är IHS inköpschefsindex över tysk tillverkningsindustri som föll till 45,4 – där en siffra under 50 tyder på att ekonomin krymper. I februari låg siffran på 48 och fallet är det kraftigaste på en månad sedan finanskrisen, skriver Reuters. Samtidigt spår IHS chefsekonom Phil Smith att siffrorna kan sjunka ännu lägre innan det vänder uppåt igen.

Igår 08:44
Läs mer om Europas tillväxt
Coronaviruset Svenska skulderna
Erik Thedéen, generaldirektör på FI.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska skulderna

FI: Nu frigörs tusenlappar för hushållen – amorteringspaus kan fortgå efter juni 2021

För svenska hushåll frigörs nu flera tusen kronor som varit bundna i amorteringar, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, på en pressträff.

– Vi har med viss envishet hävdat att man ska bygga motståndskraft. Den motståndskraften ska nu användas, säger Thedéen och menar att amorteringskravet har tjänat Sverige väl.

– Det är ett exceptionellt läge, säger Thedéen och gör klart att amorteringsfriheten kan förlängas även efter juni 2021.

Enligt FI:s bedömning ger amorteringsfriheten i snitt 3 200 kronor mer till hushållen varje månad. Samtidigt är FI tydlig med att bankerna kan neka hushåll full amorteringsfrihet och att beslutet alltid är en uppgörelse mellan bank och kund.

3 tim
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI: Bankerna får ge alla respit från amortering på bolån

Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar till och med juni 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Undantaget är tänkt att mildra de ekonomiska effekter av coronaviruset på svenska bolånetagare.

– När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Tidigare har FI gett undantag för inkomstbortfall kopplat till det nya coronaviruset.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Swedish Match och Sandvik drar på svängig börs

Osäker och svängig handel råder på Stockholmsbörsen. OMXS30 har under dagen slagit upp och ner förbi nollan i väntan på Wall Streets öppning. Klockan 12.30 står indexen som följer:
• OMXS30: +0,5 procent
• OMXSPI: +0,2 procent
I USA stängde gårdagskvällens handel på klart minus där de tre stora indexen föll över 4 procent vardera. I Asien har börserna klättrat tillbaka efter initiala nedgångar vilket fick Stockholmsbörsen att öppna upp på klart plus.

OMXS30 steg som mest drygt 1 procent innan säljarna tog över taktpinnen. Handeln har under dagen varit slagig och volatil.

Oljesektorn, som får draghjälp av stigande oljepriser, är dagens stora vinnare. På bolagsnivå stiger IPC närmare 20 procent efter att man meddelat en sänkt utgiftsprognos.

Finansinspektionen föreslår att bankerna ska få ge undantag för amorteringskrav på bolån fram till och med juni nästa år. Nyheten tolkas positivt hos SEB där A-aktien är upp över 2 procent. Även Swedbank och Nordea stiger på beskedet medan Handelsbanken pendlar runt nollan.

Klädjätten Hennes & Mauritz går svagast av storbolagen och är ner närmare 2 procent. Enligt DI ska H&M masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin.

Hexagon handlas på plus efter att DNB Markets höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, har av Handelsbanken sänkts till sälj från tidigare behåll. Intrum är ner drygt 3 procent och handlas runt 120 kronor.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Finansminister Magdalena Andersson (S) intervjuas av journalister efter att presenterat en prognos för det ekonomiska läget under en pressträff i Rosenbad. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Regeringens krisåtgärder uppgår nu till 100 miljarder

Totalt har regeringen nu gått ut med åtgärder som motsvarar 100 miljarder kronor, rapporterar Direkt.

I dag presenterade regeringen ytterligare 15 miljarder kronor till kommuner och regioner för att hantera effekterna av coronakrisen. Tidigare har regeringen bland annat slopat karensdagen, satt ner arbetsgivaravgifter, tagit över sjuklöneansvar, höjt a-kassan, gett uppskov för skatteinbetalningar infört korttidspermitteringar där staten tar en stor del av löneutbetalningen och gett en statlig kreditgaranti för företag.

Samtidigt anser bland annat Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund, att många åtgärder är för krångliga, för små och för långsamma.

3 tim
Illustrationsbild. Yuri Kageyama / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals entreprenörer riskerar att missa krisstödet

Regeringens krisstöd i form av korttidspermittering riskerar att gå om intet för tusentals entreprenörer. Det skriver Breakit som granskat villkoren i regeringens proposition och finansutskottets betänkande.

Ett stort frågetecken gäller kravet på att vara ett ”långsiktigt konkurrenskraftigt” bolag. Det kan få följden att många startups, som nästan alltid går med förlust i början, gallras bort. Dessutom ger regeringen inget besked om vilken resultat– och omsättningsutveckling som krävs.

En annan fallgrop är att bolaget redan måste gjort sig av med konsulter och tillfällig personal som inte är ”verksamhetskritiska”.

3 tim
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen tillför ytterligare 15 miljarder till kommuner och regioner

Regeringen och samarbetspartierna C och L skjuter till 15 miljarder extra i år till regioner och kommuner.

– Det här är det största krispaketet som har presenterats till regioner och kommuner, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

De nya pengarna är en del av vårändringsbudgeten.

– Det handlar om att värna de verksamheter som måste fungera, skola, vård och omsorg, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

70 procent av pengarna går till kommunerna och 30 procent till regionerna.

Man meddelar även att det avsätts ytterligare pengar nästa år.

– Vi vill i dag också signalera att vi avsätter 12,5 miljarder för 2021, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

– För en normal kommun handlar det om cirka 30 miljoner kronor varje år som statsbidraget ökar med, fortsätter han.

De samlade paketen från regeringen uppgår nu till över 100 miljarder kronor.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Krisen i Italien
Arkivbild: EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.  KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Krisen i Italien

EU-basen till Italien: Förlåt – men inga coronaobligationer

”Förlåt oss, nu står EU med er.” Så inleder EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett inlägg i den italienska tidningen La Repubblica.

Men några coronaobligationer – Italiens förslag om ett skuldinstrument gemensamt för EU-länderna – blir det inte tal om, menar hon: Unionen har redan vidtagit alla möjliga åtgärder för att hjälpa Italien ur coronakrisen.

”Den senaste månaden har EU-kommissionen vänt på alla stenar för att hjälpa Italien”, skriver hon.

Tidigare i veckan skrev Italiens premiärminister Giuseppe Conte en text i tyska Die Zeit att Italien skulle kunna tänka sig att använda EU:s krisfond – men bara om EU lättade på villkoren.

”Om vi är en union är det nu dags att bevisa det”, skrev han.

1 tim
Illustrationsbild: Fontana di Trevi i Rom.  FILIPPO MONTEFORTE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Conte: Inga planer på att staten tar över krisande bolag

Den italienska regeringen har inga planer på att nationalisera några krisande bolag. Däremot kommer man att använda sin ”gyllene makt” för att skydda strategiskt viktiga tillgångar som riskerar att hamna på obestånd till följd av coronakrisen. Det säger Italiens premiärminister Giuseppe Conte till Il Fatto Quotidiano, enligt Reuters.

Den ”gyllene makten” innebär att Rom har vetorätt för investeringar i strategiskt viktiga industrier, skriver nyhetsbyrån.

Conte säger också att han vill se ytterligare statliga stödåtgärder före påsken.

3 tim
Arkivbild.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Realistiskt att räkna med allvarlig recession i Italien”

Det italienska näringslivets räknar med att landets ekonomi kan minska med 6 procent i år till följd av coronakrisen. Det är ”realistiskt”, menar landets ekonomiminister Roberto Gualtieri enligt Reuters.

Enligt näringslivsorganisationen Confindustria kommer coronakrisen att leda till en allvarlig recession för helåret.

– Tyvärr är bedömningarna realistiska. Samtidigt kan vi säga att [den italienska ekonomin] kan sikta på en rejäl återhämtning, säger Gualtieri till tidningen Il Fatto Quotidiano.

Igår 11:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bolagens utdelningar
Arkivbild.
undefined

Fler börsbolag drar tillbaka utdelning – hänvisar till virus

Nu drar även polymerförpackningsbolaget Nolato och teknikkonsulten Semcon tillbaka sina utdelningsförslag. Det skriver bolagen i pressmeddelanden.

Semcon hade tidigare föreslagit att 3,40 kronor per aktie skulle gå delas ut, medan Nolatos låg på 14,50 kronor per aktie.

I båda fallen uppges coronautbrottet vara anledningen.

”Beslutet har fattats trots att Nolatos finansiella ställning är god och signalerar ingen förändring i bolagets utdelningspolicy eller framtida utdelningsambitioner”, skriver bolaget.

Under kvällen återkallade även First North-bolaget Absolent förslaget på att dela ut 1,80 kronor per aktie. Senare uppgav Handicare att man gör likadant med förslaget på 0,07 euro per aktie.

Igår 17:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Illustrationsbild: En staty av Storbritanniens forne premiärminister Winston Churchill i London.  Luke MacGregor / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Förslaget: Virusdrabbade britter får pausa kreditskuld

Den brittiska finanstillsynsmyndigheten FCA föreslår att konsumenter som drabbats av coronakrisen ska kunna få anstånd med att betala sina lån och kreditkortsskulder. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Förslaget ska nu skickas på en kort remissrunda och träda i kraft om en vecka.

– Dessa åtgärder skulle möjliggöra en förväntad miniminivå av stöd för konsumenter som fram till och med detta varit finansiellt stabila, säger FCA:s tillförordnade generaldirektör Christopher Woolard enligt pressmeddelandet.

1 tim
Mats Persson tillsammans med finansminister Stefan Löfven (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson: Svenska företag kan bli vinnare när krisen är över

Coronakrisen slår ännu hårdare mot andra ekonomier än Sveriges. Det skapar möjligheter på sikt, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson till Sydsvenskan.

– [O]m vi lyckas hantera det här klokt, utan stora konkurser, så uppstår goda möjligheter för svenska företag att expandera när globala ekonomin vänder och öka sina marknadsandelar, säger han.

Han lägger till att scenariot bygger på att svenska näringslivet inte slås sönder under coronapandemin.

6 tim
TT
undefined

Citi: Ekonomins räddning är masstester – inte vaccin

Citigroups analytiker har hittat ett ljus i mörkret under den pågående coronakrisen. Enligt storbanken kan en stabilisering av USA:s ekonomi påbörjas så tidigt som i slutet av månaden, skriver Market Watch.

Analytikerna menar att ett nytt vaccin inte är den enda vägen ur krisen. I stället lyfter de fram masstester av befolkningen som ett snabbare sätt att kunna starta upp ekonomin igen.

Citi räknar med att 60 procent av alla amerikaner skulle kunna förses med antikropp-tester i slutet av april och 95 procent en månad senare. Dessa tester skulle kunna ge svar på om man har haft coronaviruset och därmed blivit immun. På så sätt räknar de med att 90 miljoner amerikaner skulle kunna återgå till arbetet så småningom.

Igår 15:52
Läs mer om Coronaviruset