ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Kinas export och import föll mindre än väntat i oktober

Kinas export och import var ner mindre än väntat i oktober månad, skriver Reuters med hänvisning till landets tullmyndighet.

Exporten ska ha fallit 0,9 procent medan importen föll 6,4 procent jämfört med fjolårets oktobersiffror.

Ekonomer som Reuters hade tillfrågat väntade fall på 3,9 procent respektive 8,9 procent.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stockholmsbörsen i dag

Nedgångar på börsen – Kinnevik tyngs av utdelning

Stockholmsbörsen backar relativt tydligt 40 minuter in i onsdagens handel. De svenska indexen backar något mer än motsvarigheterna på kontinentens storbörser.
• OMXSPI: –0,6 procent
• OMXS30 –0,5 procent
Investmentbolaget Kinnevik handlas exklusive utdelningen av Millicom och allt annat lika bör aktien falla lite mer än 20 procent. Det gör den också i princip och är ner 20 procent.

Swedbank kritiseras hårt av Estlands finansminister Martin Helme som menar att banken inte varit helt ärlig mot landets myndigheter. Aktien backar nära 2 procent.

Astra Zeneca anklagas tillsammans med partnern Fibrogen för att lägga ut rökridå kring preparatet Roxadustat. Den data som publicerades på måndagen ifrågasätts av kända blankarfirman Muddy Waters. Astra Zeneca är trots det i topp på OMXS30 med en uppgång på 1 procent.

Vårdbolaget Ambea faller runt 6 procent efter att största ägaren Actor sålt av en storpost med en rabatt på 8 procent.

28 min
undefined

Efter rallyt: Net Insight vill ej kommentera Amazon-rykte

Net Insights aktie har rusat 130 procent den senaste månaden efter uppgifter i börsforum om att Amazon Prime har implementerat Net Insights strömningslösning Sye.

Det svenska teknikbolagets vd Anders Harrysson säger till DI att han ”inte kan kommentera sådana rykten”.

– Vi har sett på forum vilka spekulationer som förekommer, men kan bara läsa och se att det spekuleras, säger han.

Tidigare i år meddelade Net Insight att man inlett ett samarbete med ett amerikanskt fortune 500-bolag avseende Sye. Enligt Harrysson fortskrider arbetet med att kommersialisera avtalet.

Igår 18:46
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen slog rekord – Storytel backade på rapport

Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen i linje med Europabörserna. Vid stängning noterades båda de ledande indexen på nya rekordnivåer.
• OMXSPI: +0,6 procent
• OMXS30: +0,6 procent
SSAB, Volvo och Investor agerade draglok i storbolagsindexet med uppgångar på cirka 1,4–1,6 procent.

Telia steg 1,1 procent efter att EU-kommissionen godkänt miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting. Teleoperatören räknar med årliga synergieffekter om 600 miljoner kronor.

Gamingbolaget Paradox rapporterade ett mindre vinstlyft än analytikerna hade förutspått. Aktien steg ändå 3,9 procent, vilket Carnegie beskrev som en lättnadsrekyl.

Ljudboksbolaget Storytel redovisade en fortsatt stark tillväxt samtidigt som förlusterna ökade i tredje kvartalet. Aktien backade 3,8 procent.

Utbombade Starbreeze la i går fram en ny rekonstruktionsplan till tingsrätten där bolaget lovar att alla skulder ska betalas. Aktien steg 5,7 procent på tisdagen.

Igår 16:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Arkivbild: Riksbankschef Stefan Ingves.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Bakslag för Ingves: Inflationen under prognosen i oktober

Inflationen enligt KPIF steg i oktober till 1,5 procent, visar ny statistik från SCB. Det kan jämföras med Riksbankens prognos på 1,6 procent, medan flera analytiker på förhand hade väntat sig ett utfall på just 1,5 procent.

I september var KPIF-inflationen 1,3 procent.

Konsumentprisindex (KPI) för oktober var 1,6 procent, en ökning från 1,5 procent i september. Här väntade Riksbanken ett utfall på 1,7 procent.

KPIF exklusive energi uppgick till 1,7 procent i oktober, jämfört med oktober i fjol. Det kan jämföras med Riksbanksprognosen om 1,8 procent.

40 min
Riksbankschef Stefan Ingves. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Ny inflationsmiss väntar Ingves – höjer ändå

Den svenska KPIF-inflationen väntas ha stigit till 1,5 procent i oktober, vilket är under Riksbankens prognos på 1,6 procent. Det visar Infront Datas prognosenkät.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tror inte att en smärre prognosmiss kan stoppa Riksbankens planer på att höja räntan.

”I oktoberrapporten pekade Riksbanken med hela handen – räntan höjs i december. Det blir helt enkelt svårt att backa”, skriver han i ett marknadsbrev enligt Direkt.

Danske Bank anser däremot inte att höjningen är huggen i sten. Bankens analytiker spår att inflationen inte kommer i närheten av målet om två procent fram till och med 2021.

”Bakgrunden är precis som tidigare att vi bedömer att lönekostnadstrycket i svensk ekonomi är för lågt för att generera en uthållig inflationstakt på 2 procent”, skriver Danske Bank.

Igår 21:09
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Illustrationsbild.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Nytt index visar: Marknaden mättad för nybyggda borätter

Marknaden för nyproduktion är i stort sett i balans över hela Sverige, vilket innebär att utbud och efterfrågan matchar varandra. Däremot finns det mer eller mindre tydliga skillnader mellan olika boendeformer och kommuner. Det visar SBAB:s nya index SBAB Housing Market Index, som mäter balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproduktion, skriver Direkt.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije menar att det går att se en trend i utvecklingen. Han pekar på att det från 2016 till i dag har gått från att vara ett ”väldigt gynnsamt läge” att bygga bostadsrätter, till att i dag vara ett mindre gynnsamt.

– Trenden för villor har samtidigt varit den omvända. Det ser ut att finnas möjlighet att bygga fler villor, säger han till Direkt.

2 tim
Illustrationsbild: Fyrisån i Uppsala.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Råder lågtryck i Uppsala och högtryck i Norrköping”

Trots att Sverige generellt sett befinner sig i balans mellan utbud och efterfrågan på marknaden för nyproduktion, finns det stora skillnader på regional- och kommunnivå. Det skriver SBAB i ett pressmeddelande och hänvisar till sitt nylanserade index, som tagits fram tillsammans med dotterbolaget Booli.

Banken konstaterar att det ”råder lågtryck” för nya bostadsrätter i Uppsala, där indexet står på 1,86 för andra kvartalet – med innebörden att nyproduktionen är tydligt större än hushållens efterfrågan.

I Norrköping ses tvärtom högtryck, med ett index på 0,42 – vilket kan tolkas som att hushållens efterfrågan tydligt överstiger volymen av nyproduktion.

1 tim
Illustrationsbild: Vy över Stockholm nattetid.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danske Bank: Bopriserna stilla i Stockholm i oktober

Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun ser ut att ha varit oförändrade under oktober månad, jämfört med månaden innan. Det visar Danske Banks boprisindikator, skriver banken i en analys enligt Direkt.

Enligt banken är det svårt att ge någon entydig prognos för utvecklingen av bostadspriserna framåt, eftersom hushållens förväntningar på en fortsatt låg ränta ställs mot ökade risker från arbetsmarknaden.

”I nuläget förefaller låga ränteförväntningar hos hushållen fortfarande väga tyngre än den stigande risken för att bli arbetslös”, skriver Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank Sverige, i en kommentar.

2 tim
Läs mer om Bopriserna
TT.
Framtida fordonen

30 nya kinesiska miljarder på väg in i elbilsbolaget Nevs

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande ska investera 30 nya miljarder kronor i den svenska elbilstillverkaren Nevs. Det rapporterar Ekot som har tagit del av ett börsdokument i Hongkong där investeringen avslöjas.

Enligt Ekot har Evergrande storslagna planer på att Nevs ska bli den största elbilstillverkaren i världen. Det innebär till en början att flera nya modeller ska lanseras de kommande åren.

Hur mycket av de nya miljarderna som hamnar i fabriken i Trollhättan respektive i Kina är fortfarande oklart.

”Exakt hur det kommer att fördelas varken kan eller vill vi avslöja i dag”, skriver Nevs i ett uttalande till Ekot. De klargör dock att det blir tillräckligt mycket pengar för att företaget ska kunna fortsätta att satsa långsiktigt på nya bilar och ”mobilitetslösningar”.

3 tim
Paul Åkerlund, Trollhättans kommunstyrelse ordförande, Statminister Stefan Löfven och Nevs vd Stefan Tilk under en pressträff på Nevs-fabriken i Trollhättan. TT.
undefined

Analytiker: Nevs är för sena i starten – blir svårt att lyckas

Det är inte första gången som Nevs huvudägare Evergrande slår på stora trumman för sin elbilssatsning. Men produktionen har redan försenats flera gånger. I somras avslöjade DN att den kinesiska fabriken, där serieproduktion av elbilen 9 3 EV skulle starta saknade tillstånd från kinesiska myndigheter.

Ekot har pratat med bilindustriexperten Lars Holmqvist som kallar den nya miljardsatsningen för ”mycket vågad” mot bakgrund av att så gott som alla biltillverkare i dag har egna elbilsmodeller:

– Och därför så skulle jag tippa att en så sen ankomst, som detta är, har mycket små chanser att lyckas, säger Holmqvist till Ekot.

3 tim
Läs mer om Framtida fordonen
TT.
Julhandeln och ”black friday”

Black Friday väntas fortsätta slå rekord trots köpskam

Black Friday har för vana att slå nya rekord för varje år. Men inför årets stora shoppinghelg går åsikterna i sär. Samtidigt som flera uppgifter talar för fortsatt ökad förväntan på hur mycket Black Friday kan omsätta, talar andra för att 2019 kan bli året då Black Friday planar ut. Det visar en rundfrågning som SvD gjort.

Postnord har upplevt ökningstal på 45 procent från det ena året till det andra, uppger Arne Andersson, e-handelsspecialist på Postnord. I år tror han dock på en mer ”modest” ökning på 20 procent i spåren av Black Friday.

På marknadskonsultbolaget Simon-Kucher menar man att förväntan på Black Friday har ökat sedan förra året, medan analytikerna på HUI Research flaggar för att attityden till Black Friday påverkas av att konsumenterna vill handla mer hållbart.

2 tim
Illustrationsbild.  STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Minusräntan pekas ut som en orsak till ökad julhandel

Julhandeln spås som vanligt innebära en skjuts för detaljhandeln. I år väntas omsättningen öka med 3,0 procent, jämfört med december i fjol. Det framgår av en rapport från HUI Research.

Dagligvaruhandeln väntas öka med 3,5 procent, medan sällanköpshandeln spås öka med 2,5 procent.

En orsak till ökningen är att Black Friday till stor del hamnar i december i år, säger HUI Researchs vd Jonas Arnberg vid en pressträff, skriver Direkt.

I ett pressmeddelande skriver Arnberg att handeln har utvecklats stabilt så här långt under året, ”tack vare minusränta, befolkningsökning och en konjunktur som ännu inte svalnat helt”.

28 min
Läs mer om Julhandeln och ”black friday”
Busch Thor och Sjöstedt.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

V och KD vill stoppa höjd EU-avgift: ”Väldigt dyrt”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt går samman mot regeringen och kräver att en höjning av Sveriges EU-avgift stoppas, rapporterar flera medier.

EU-kommissionen flaggar för att medlemsländernas avgift ska höjas med 15 miljarder konor årligen i och med Storbritanniens utträde ur unionen, men det vill V och KD nu stoppa.

Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet att man inte litar på regeringen och att det skulle stå Sverige väldigt dyrt.

– Vi vill att pengarna ska gå till de stora behoven i äldreomsorgen, i skolan och förskolan, säger han.

43 min
Ulf Kristersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kristersson: ”Regeringen klarar inte jobbet”

Moderatledaren Ulf Kristersson inledde sitt anförande i riksdagens EU-debatt med att prata om den senaste tidens våldsvåg och tog upp hur Moderaterna vill se en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson.

– Den här regeringen klarar inte jobbet. I ett första steg måste justitieministern avgå. I ett andra steg krävs en helt ny politik, och för det krävs en helt ny regering, sa Kristersson i talarstolen.

Han fortsatte sedan med att säga att det inte finns någon nationell lösning på kriminaliteten och att Sverige därför måste samarbeta inom EU.

I sin replik svarade Löfven att Ulf Kristerssons väg till makten är tillsammans med Sverigedemokraterna, som egentligen inte vill vara med i EU.

– Hur tror Moderaterna att en regering som Kristersson leder skulle kunna stå upp för svenska värderingar i EU då? frågar han.

Statsminister Stefan Löfven pekade tidigare under debatten ut demokrati och rättstaten, klimat, jobb, migration och säkerhet som Sveriges viktigaste prioriteringar inom EU.

1 tim
Läs mer om EU:s framtid
Arkivbild: I måndags hölls det årliga e-handelsjippot ”Single’s Day”, med sedvanlig stor baluns i Hangzhou. - / AFP
Alibaba / Bolagsnyheter

Alibaba får grönt ljus för börsnotering i Hongkong

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba har fått klartecken att börsnoteras i Hongkong, i vad som skulle kunna bli stadens största notering på nästan tio år. Det rapporterar AFP, med hänvisning till Alibabaägda tidningen South China Morning Post.

Bolaget inleder i dag en veckolång turné med syfte att väcka intresse hos potentiella investerare. Teckningspriset kommer enligt källor till SCMP att bestämmas nästa vecka och sedan väntas handelsdebuten ske den 25 november.

Om processen genomförs kommer noteringen, uppskattad till 15 miljarder dollar – motsvarande över 145 miljarder kronor – vara den största på Hongkongbörsen sedan försäkringsjätten AIA:s notering 2010.

3 tim
Alexander F. Yuan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas e-handelsjättar söker ökad tillväxt på landsbygden

Kinas e-handelsjättar vänder sig allt mer mot landsbygden och mindre utvecklade områden för att öka tillväxten, skriver CNBC. Skiftet innebär en ny arena att konkurrera på för Alibaba, JD.com och Pinduoduo, allt handlar nu om att lösa smidigast leveranser.

I nuläget når Alibaba enligt egen utsago 85 procent av de mer utvecklade delarna av Kina vilket kan jämföras med 40 procent av lägre utvecklade delar. Enligt företaget så bestod mer än 70 procent av ökningen av aktiva kunder under det andra kvartalet av människor i mindre utvecklade områden.

I fredags meddelade e-jätten, ägd av Jack Ma, att bolaget ska investera ytterligare 3,3 miljarder i leveransbolaget Cainiao, vilket ger en ägarandel på 63 procent.

3 tim
Läs mer om Alibaba / Bolagsnyheter
Carl-Johan Dalsgaard. Pressbild.
Dagens bolagsnyheter

Vicore Pharma tar in 125 miljoner i nyemission

Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder, HBM Healthcare Investments, Healthcap och Swedbank Robur är några av dem som gått in med kapital när Vicore Pharma genomförde en riktad nyemission på 7,8 miljoner aktier, motsvarande ett kapitaltillskott på 125 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vicore Pharma har återigen erhållit ett stort intresse från investerare av hög kvalitet, säger vd Carl-Johan Dalsgaard i en kommentar till den populära nyemissionen.

På grund av stark efterfrågan utökades antalet aktier i nyemissionen med 800 000 jämfört med vad som kommunicerades på tisdagen.

Teckningskursen var 16 kronor per aktie, att jämföra med tisdagens stängningskurs på 16,25 kronor.

1 tim
David Goldman / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Franska Saint-Gobain köper upp amerikansk konkurrent

Franska byggmaterialbolaget Saint-Gobain kommer att köpa amerikanska Continental Building Products i en affär som beräknas vara värd 1,4 miljarder dollar, motsvarande 13,6 miljarder svenska kronor. Det rapporterar Reuters.

Saint-Gobain betalar 37 dollar per aktie, vilket ger en premie på 3,5 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Det franska bolagets ordförande och koncernchef Pierre-André de Chalendar beskriver förvärvet som en ”unik möjlighet för Saint-Gobain att bli ledande inom bygglösningar i Nordamerika”.

42 min
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elskotertrenden

Vois storägare spår tillväxt på 30 000 procent

Elskoteruthyraren Voi kommer att växa helt explosionsartat, spår storägaren Vostok New Ventures. Om ett par år bör Voi kunna generera intäkter på cirka 500 miljoner dollar, motsvarande nära 5 miljarder kronor, skriver vd:n Per Brilioth i den färska delårsrapporten.

Förra året uppgick Vois intäkter till 15 miljoner kronor.

Brilioth spår att det kommer att bli en konsolidering bland de största aktörerna på Europas elskotermarknad. Då Voi är störst kommer bolaget att vara den ”naturliga konsolideraren”, skriver han.

Brilioth ser enorma möjligheter kring elskotrar och skriver att de som är ”en del av ekosystemet kommer att skörda enorma framgångar”.

Vostok äger runt 30 procent av Voi efter den senaste finansieringsrundan.

33 min
Pressbild
undefined

Amerikanska Wheels lanserar mini-elcyklar i Stockholm

Amerikanska Wheels tar upp kampen med elskoterbolagen Voi och Lime i Stockholm. Under onsdagen kommer företaget att rulla ut pedallösa mini-elcyklar i huvudstaden, skriver Expressen.

Wheels Sverigechef Axel Lindnér säger till tidningen att bolaget hoppas kunna nå bredare målgrupper än elskoteruthyrarna.

– De flesta som åker elsparkcykel är män i åldern 18-35. Vi tror elcykeln kommer att ha ett bredare spann bland användare, både vad gäller kön och ålder, säger han.

Om satsningen i Stockholm blir lyckad kan fler svenska städer stå på tur.

Igår 20:17
Läs mer om Elskotertrenden
TT
Sociala jättarnas kapplöpning

Analys: Tiktok-kritik passar Zuckerbergs nya narrativ

För tre år sedan försökte Mark Zuckerberg köpa bolaget som sedan blev Tiktok. Nu demoniserar han det för att själv slippa regleringar av Facebook, skriver Buzzfeedskribenten Ryan Mac.

Mac beskriver hur Zuckerberg 2016 var på charmoffensiv i Kina. Facebook hade stängts av i landet och gått miste om 700 miljoner potentiella användare. Facebook-grundaren lärde sig mandarin, hyllade kinesisk science fiction och lät Kinas president ge hans då ofödda dotter ett namn. I hemlighet arbetade han för att köpa Shanghai-baserade Musical.ly.

När Zuckerberg förlorade appen till kinesiska Bytedance blev tongångarna annorlunda, skriver Mac. I dag varnar Mark Zuckerberg för kinesiskt inflytande som ett hot mot amerikanska värderingar.

”Tiktok har blivit ett praktiskt troll för det ’integritetsfokuserade’ narrativet ’Amerika först’, ett narrativ som upprepas av Zuckerberg och hans kompanjoner”, skriver han.

1 tim
Danish Siddiqui / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Facebook övervägde att köpa förlagan till Tiktok

Facebook övervägde 2016 att köpa Musical.ly, en rivaliserande app som sedermera skulle förvandlas till den globala tonårssensationen Tiktok. De bakomliggande orsakerna till att Mark Zuckerberg till slut sa nej berodde på oro kopplad till appens unga målgrupp och det kinesiska ägarskapet, uppger en källa för Bloomberg.

Samtal om ett potentiellt förvärv ska ha inletts efter att Facebook-ägda Instagrams vd Kevin Systrom träffade Musical.ly-grundarna i Shanghai.

Det blev till slut kinesiska Bytedance som köpte Musical.ly. Köpskillingen landade på 800 miljoner dollar.

2 tim
Läs mer om Sociala jättarnas kapplöpning