Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET
Expertröster Din ekonomi

”Kinas maktambitioner lär skapa mer konflikt”

Kinas maktambitioner kommer inte att upphöra även om handelskriget mellan USA och Kina får en lösning. Kampen om vilken supermakt som ska dominera framöver har tvärtom bara inletts, skriver Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, i en gästkrönika i Omni Ekonomi.


I dagarna så har folkrepubliken Kina firat 70 år. Det har gått 70 år sedan kommunistpartiet och Mao Zedong tog makten över Kina och skapade Folkrepubliken, och nationaldagen firades med sannolikt den största militärparaden i världshistorien.

Det var dubbla budskap man skickade ut under firandet. President Xi pratade om vikten av fredliga relationer med sin omvärld men paraden visade samtidigt att Kina rustar upp sitt försvar i allt snabbare takt.

Att Kina ligger långt framme när det gäller teknologi har vi blivit varse om när det gäller bolag som till exempel Huawei men nu visar man att även försvarsmakten flyttar fram positionerna. Man visade upp nya högteknologiska vapen i paraden som sannolikt fick aktiviteten hos en hel del västerländska underrättelsetjänster att gå upp rejält.


Under gårdagen var jag moderator på ett kundevent med geopolitik på agendan och där intervjuade jag Carl Bildt och General Petraeus om just detta. Bildt med sin långa utrikespolitiska karriär och Petraeus bakgrund som CIA-chef och befälhavare för styrkorna i Irakkriget var förstås väldigt intressant att lyssna till. Det var några tankar jag tar med mig från samtalet som det kan vara värt att nämna när det kommer till Kina.

Hur har vi hamnat i den här handelskonflikten mellan USA och Kina? En sak som lyftes fram som ett misslyckande var när västvärlden eller I-länderna valde att släppa in Kina i värmen i form av WTO. Man var övertygad om att det skulle gynna Kina ekonomiskt och hjälpa till att lyfta landet ur fattigdom och svält. Det har ju också hänt men man trodde också att Kina parallellt men detta även skulle närma sig väst i värderingar, öppenhet med mera – men det har snarare gått åt andra hållet. I takt med att Kinas ekonomiska makt har ökat så har man snarare gått sin egen väg än att blicka mot västvärlden. Det finns i dag inget som pekar på att det kommer bli någon ändring på det.


Handelskriget mellan Kina och USA är förstås viktigt att nå en lösning på. Det gynnar inget av länderna eller världen i stort att dessa jättar bråkar med varandra. Men att tro att allt kommer bli frid och fröjd efter ett avtal är nog naivt. Kampen om vilken supermakt som ska dominera framöver har bara inletts och Kinas ambitioner på det planet kommer sannolikt skapa mer friktion och konflikt.

Är det då ett nytt kallt krig som blåser upp här? Nej, USA:s relation till gamla Sovjet och till dagens Kina skiljer sig på en stor punkt. USA och Sovjet hade i princip inga ekonomiska band överhuvudtaget. Kina och USA är sannolikt varandras viktigaste handelspartner. Båda länderna måste trots sina maktambitioner samtidigt förlika sig med att de båda är beroende av varandra och en stor del av maktbasen vilar på det välstånd de tillsammans har byggt upp.


Efterkrigstidens period med Pax Americana kanske är förbi och som placerare gäller det nog att ta höjd för att handelskrig och geopolitisk turbulens är här för stanna under en lång tid framöver.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund Joakim Bornold
• Sparekonom Söderberg & Partners.
• Började jobba på Söderberg & Partners i december. Har också jobbat på bland annat Nordnet och Nasdaq.
• Kommer att skriva om börs och marknad varannan fredag,
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Target och Lowe väntas ge kursrekyl för detaljhandeln

Både Home Depot och Kohl’s dök i tisdagshandeln på Wall Street sedan varuhuskedjorna rapporterat lägre resultat än förväntat. På onsdagen ser det ut att bli rekyl för den amerikanska detaljhandeln, ledd av starka rapporter från Target och Lowes.

Target spår nu en vinst inom intervallet 6,25–6,45 dollar per aktie för helåret, att jämföra med tidigare estimat på 5,90–6,20 dollar. Väntat var en höjning till i snitt 6,18 dollar, skriver Direkt med hänvisning till Bloombergs analytikerenkät.

Varuhuskedjan ökade e-handeln med 31 procent i kvartalet och leveranser av varor samma dag ökade med 80 procent.

För Lowes räkning höjdes prognosen till intervallet 5,63-5,70 dollar. Tidigare var prognosen 5,45-5,65 dollar. Väntat var en höjning till 5,67 dollar.

Target är upp över 9 procent i förhandeln på börsen. Lowe har stigit 3,6 procent.

1 tim
TT.
undefined

Helröda index i Asien efter Trumps förnyade tullhot

Handelsoro och svag makrodata sänkte Asiens ledande börser på onsdagen. Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: −0,6%
• Shanghai: −0,8%
• Shenzhen: −0,7%
• Hongkong: −0,8%
• Kospi: −1,3%
I går kväll upprepade USA:s president Donald Trump sitt hot om en tullhöjning i december ifall de två ekonomiska supermakterna inte lyckas komma överens om en mini-deal eller fas ett-avtal. Deadline för nästa tullsalva är den 15 december, skriver CNBC.

Nyhetskanalen konstaterar samtidigt att kineserna uttryckt pessimism om möjligheten att få till ett avtal just på grund av bristande samsyn kring tidigare uttalanden om ömsesidigt tillbakadragande av tullar eller tullhot.

Gokul Laroia, vd för Morgan Stanleys Stillahavskontor säger till CNBC att såväl penningpolitiska som finanspolitiska åtgärder kommer att bli mer effektiva med ett handelsavtal på plats.

På onsdagsmorgonen sänkte den kinesiska centralbanken räntan 0,05 procent på ettåriga och femåriga lån.

I Japan tyngs index av data från handelsdepartementet som visar att landets export sjönk 9,2 procent i oktober, klart mer än väntade 7,6 procent enligt Reuters enkät.

4 tim
Boeings försäljningschef Stanley Deal med kazakiska Air Astana-chefen Alma Aliguzhinova.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Glädjen kom av sig på – Home Depot föll tungt

Wall Street nådde nya rekordnivåer i tisdagens inledande handel. Men vid stängning hade två av indexen vänt till minus:
• S&P 500: –0,1%
• Nasdaq: +0,2 %
• Dow Jones: –0,4%
Både Kohl’s och Home Depot levererade rapportbesvikelser under dagen. Den sistnämnda varuhuskedjan föll 5,4 procent och tyngde Dow Jones enligt CNBC. Kohl’s föll närmare 20 procent.

Hälsosektorn gick bäst på Wall Street under tisdagen och steg med 0,7 procent. Sämst gick energibolagen – den sektorn backade 1,5 procent.

Wall Streets huvudindex har gått starkt i år och S&P försöker fortfarande hitta nya sätt att stiga, säger investeringschefen Mark Newton vid Newton Advisors.

– Tills trenden visar tecken på försvagning kommer tjurarna verkligen att hålla sig på den uppåtgående stigen, säger Newton och syftar på att det är bull market.

Igår 21:01
Läs mer om Dagens börs internationellt
Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Swedbank-avslöjandet

Jurist: Sanktionsbrott mycket, mycket värre än penningtvätt

Att medverka till brott mot sanktioner ses av amerikanska myndigheter som ”mycket, mycket värre” än att bryta mot penningtvätts- och korruptionslagar. Det säger advokat Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, till DN.

Enligt Utterström anser USA att banker lätt kan kontrollera vilka namngivna personer, företag och länder som är uppsatta på sanktionslistan.

– Har man handlat med fel person i sanktionsavseende är man rökt, säger Utterström och spår ”väldigt saftiga böter” för Swedbank.

4 tim
Stefan Ingves. TT.
undefined

Ingves: Penningtvätten en rejäl läxa för bankerna

Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att det kommer ta lång tid att reda ut de penningtvättsskandaler som nu håller på att nystas upp och att de naggar bankernas förtroende. Det rapporterar TT.

– Det här blev en rejäl hemläxa, säger han men betonar samtidigt att det är ”komplex materia” och att han inte kan uttala sig om enskilda fall såsom Swedbank.

Ingves fick frågor om den pågående skandalen i anslutning till att Riksbanken presenterade sin senaste finansiella stabilitetsrapport.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Avslöjandet lär inte ge någon effekt på aktien”

Uppdrag gransknings senaste avslöjande om Swedbank lär inte bli en chock för aktiemarknaden. Det säger DI:s analytiker Ulf Petersson.

Han menar att marknaden redan tagit höjd för att det förekommit överföringar av smutsiga pengar i Swedbank och att det nu inte rör sig om några stora belopp.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är inne på samma linje.

– Jag har jag svårt att se att det skulle få någon större effekt på aktiekursen, säger han till SvD Näringsliv.

Danske Banks analytiker Andreas Håkansson skriver på Twitter att Uppdrag gransknings Swedbank-show är över. Han förväntar sig heller inte någon negativ reaktion på börsen eftersom stora böter redan är inprisat i aktiekursen.

Idag 06:57
Läs mer om Reaktioner på Swedbank-avslöjandet
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

”Höga privata skulder största risken i svenska systemet”

Trots ett förbättrat läge kvarstår riskerna med hushållens höga skuldsättning, säger riksbankschef Stefan Ingves på en pressträff efter att Riksbankens stabilitetsrapport publicerats.

Riksbanken ser bekymrat på att skuldsättningen i den privata sektorn har ökat samtidigt som svenska statsskulden har minskat.

Om 75 procent av bankernas utlåning har bostäder eller kommersiella fastigheter som mål är detta den största risken i det svenska systemet, menar man.

– Storleken på skuldstocken kommer inte vändas på något kvartal, och det förblir en risk för svensk ekonomi, säger Ingves.

2 tim
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksbanken: Riskerna för finansiell stabilitet har ökat

Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökat sedan i våras, enligt Riksbankens stabilitetsrapport.

I en miljö med förväntningar på låg ränta och expansiv penningpolitik globalt kan marknadsaktörer öka sitt risktagande, vilket i sin tur leder till att tillgångar blir övervärderade och skuldsättningen ökar på ett ohållbart sätt, skriver centralbanken.

Handelskonflikten mellan USA och Kina samt oklarheterna kring brexit bidrar till att det är osäkert hur konjunkturen kommer att utvecklas framöver, konstaterar man vidare.

Riksbanken noterar även att klimatförändringarna och omställningen till en mindre fossilbaserad ekonomi kan innebära risker för det internationella finansiella systemet.

5 tim
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Illustrationsbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

LO tror att tillväxten kommer att växlas upp gradvis

En avmattning i svensk ekonomi med stigande arbetslöshet kommer att följas av en gradvis uppväxling av tillväxten, bedömer LO-ekonomerna i en ny konjunkturprognos på onsdagen.

Sveriges BNP väntas öka med 1,1 procent i år, 1,5 procent nästa år och 1,7 procent 2021, enligt prognosen.

– Sammantaget är det en bild av en starkare tillväxt, men den är fortsatt måttlig, under 2 procent även 2021. Det går dock åt rätt håll, säger LO-ekonomen Håkan Hellstrand vid en pressträff.

Så sent som i maj väntade LO att BNP skulle öka med 1,4 procent i år och 1,7 procent 2020.

4 tim
Ola Pettersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO: Januariavtalet är en förlustaffär för medlemmar

Januariavtalet mellan S, MP, C och L är en förlustaffär för LO-medlemmar. Det menar LO:s ekonomer i en ny konjunkturbedömning där man även trycker på att arbetsmarknadspolitiken går åt fel håll.

LO bedömer att den svenska ekonomin är inne i en avmattningsfas med lägre tillväxt.

– De inhemska faktorer som bidrar mest till nedgången är minskade bostadsinvesteringar, lägre investeringar i näringslivet och en tillfälligt svag ökning av hushållens konsumtion, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till TT.

4 tim
Petra Älvstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BNP-prognoser skruvas ner – Teknikföretagen dystrast i sina framtidsutsikter

Konjunkturprognoserna duggar tätt och det är idel dystra utsikter som presenteras, med kraftigt nedjusterade förväntningar på BNP-tillväxten som resultat.

I morse släppte SEB en ny upplaga av sin kvartalsvisa konjunkturprognos och skruvade ner sin BNP-prognos för 2019 till 1,2 procent från 1,5 procent i septemberrapporten.

SEB:s prognos hör ändå till de ljusare. Förra veckan skruvade EU ner förväntan på den svenska tillväxten från 1,7 procent till 1,1 procent för innevarande år och blott 1,0 procent nästa år.

Den dystraste prognosen står Teknikföretagen för: BNP-tillväxt på 1,0 procnet både 2019 och 2020.

12 nov
Läs mer om Svenska tillväxten
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Nedåt på börsen – Swedbank backar på nytt avslöjande

Stockholmsbörsen inleder onsdagen med sjunkande index, i linje med utvecklingen i Asien under morgonen. Vid 12.50-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: -0,4 %
• OMXS30: -0,7 %
Swedbank är i fokus efter morgonens nya avslöjande från SVT:s Uppdrag granskning om att banken kan ha medverkat till brott mot amerikanska sanktioner. Nordeas analytiker har dessutom suttit ett säljråd på Swedbank och aktien backar drygt 4 procent.

Handelsbanken och Nordea befinner sig också i botten av storbolagsindexet med nedgångar på drygt 2 respektive 1 procent. I motsatt ände av indexet syns Getinge som rekylerar upp över 3 procent efter gårdagens fall, vilket utlöstes av ny kritik mot dotterbolag Maquets aortaballongpumpar.

Pressade mode- och skoföretaget Venue Retail Group rasar nästan 30 procent efter att ha ansökt om företagsrekonstruktion på grund av likviditetsbrist.

Odd Molly fortsätter upp 4 procent efter gårdagens besked om att bolaget köper en plattform för second-handförsäljning och att Ilija Batljan blir största ägare via en nyemission.

Autoliv handlas ner 1 procent procent efter skeptiska kommentarer från flera analytiker i kölvattnet av bolagets kapitalmarknadsdag.

6 tim
TT
undefined

Lista: Börsens bästa sektorer i år – fastigheter dominerar

Fastighetsmiljardären Erik Selin är med och tar K-Fastigheter till börsen, enligt flera medier.

Just nu är fastighetssektorn glödhet på börsen och faktum är att sektorn är den som gått bäst på börsen i år, visar Omni Ekonomis sammanställning av statistik i Infront.

Fastighetsbolagen som grupp har gått upp knappt 44,3 procent i år. Det kan jämföras med börsens breda index, OMXSPI, som är upp drygt 25 procent.

SBB är den fastighetsaktie som gått bäst i år – upp 120 procent. Corem Property och Sagax skuggar med uppgångar på 96 respektive 92 procent.

Noterbart är att fastighetsaktierna också ingår i sektorn Finans i Infronts databas.

Igår 23:45
Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Getinge föll tungt på börsen efter FDA-besked

Getinge rasade på Stockholmsbörsen efter att FDA meddelat att de utvärderar rapporter om dotterbolaget Maquets ballongpumpar.

Den amerikanska myndigheten utvärderar rapporterna kring att ballongpumparna slutar fungera när de används på batteri.

Sedan 2017 har FDA fått in över 75 rapporter där felet har inträffat. Fem av rapporterna gäller tre dödsfall. Men det är inte säkert att dödsfallen kan kopplas direkt till felen med ballongpumparna slutat fungera, skriver FDA.

Vid stängning var aktien ner 4,9 procent.

Igår 16:13
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag