Illustrationsbild. Erlend Aas / TT NYHETSBYRÅN
Etiken i näringslivet

Kinnarps granskas efter uppgifter om svart fabrik

SKL, Sveriges kommuner och landsting, kommer att granska möbelföretaget Kinnarps efter uppgifterna som framkommit i tidningen Arbetets granskning av textilindustrin.

Tidigare i oktober avslöjades att papperslösa syr gardiner i en textilfabrik i Malmö för en ersättning på mellan 30 och 50 kronor i timmen. Textilierna har sedan sålts av Kinnarps till bland annat skolor.

SKL har begärt ett möte med Kinnarps och även Kammarkollegiet har begärt ett klargörande från möbelfabriken, skriver Arbetet. Kammarkollegiet vill att företaget gör det möjligt att spåra produkter i hela produktionskedjan.

– Skulle vi hitta fler avvikelser och det skulle röra sig om avtalsbrott kommer vi att vidta åtgärder, säger Gabriella Sydow, områdesansvarig för uppföljning på myndigheten, till tidningen.

Tidigare rapportering (14 oktober)

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i fordonsindustrin

Vinstras för Volvos Cars storägare: ”2020 blir ett av de svåraste åren i historien”

Volvo Cars storägare Geely rapporterar sjunkande vinst med hela 35 procent för helåret 2019, skriver Reuters.

Enligt den kinesiska biljätten beror vinstraset på en långvarig nedgång på bilmarknaden i Kina under förra året.

"Motvinden förväntas fortsätta och 2020 kommer sannolikt att bli ett av de svåraste åren i bolagets historia," skriver Geely i sin årsrapport enligt borsen.dk.

Bolaget redovisade ett nettoresultat på 8,19 miljarder yuan (11,5 miljarder kronor) för helåret jämfört med föregående års 12,55 miljarder yuan (17,6 miljarder kronor).

1 tim
Läs mer om Krisen i fordonsindustrin
Coronaviruset ABB / Bolagsnyheter
WALTER BIERI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset ABB / Bolagsnyheter

ABB vinstvarnar – chefernas löner sänks 10 procent

ABB vinstvarnar och räknar med att intäkterna i samtliga verksamheter ska falla i det första kvartalet jämfört med samma period förra året, enligt ett pressmeddelande. Även ebita-marginalen förväntas bli lägre i samtliga verksamheter.

Orderingången påverkas generellt mindre än intäkterna, men inom affärsområdet robot och automation väntas både försäljningen och orderingången falla med mer än 20 procent.

Även det andra kvartalet förväntas bli tufft, men på grund av den stora osäkerheten och det fallande oljepriset tänker inte bolaget ge någon guidning för helåret.

Bolaget meddelar också att den verkställande ledningen och styrelsens löner och arvoden ska sänkas med 10 procent under coronakrisen, skriver TT.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosengren: Ska agera för våra anställda och aktieägare

Trots kortvariga störningar känner sig ABB tryggt med sin affärsmodell och sin balansräkning, skriver bolaget i pressmeddelandet där de vinstvarnar för det första kvartalet.

Vd:n Björn Rosengren säger i en kommentar att han vill tacka de anställda för den professionalism de visat upp under coronavirusets utbrott.

– Vi är väl förberedda på alla scenarion och kommer att ta till starka åtgärder för att minska påverkan för kunder, aktieägare och anställda, säger han.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Oljeraset
Temilade Adelaja / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Oljeraset

Oljepriserna rasar på nytt – lägsta nivån sedan 2002: ”Efterfrågechocken för stor”

Oljepriserna faller kraftigt på måndagen – vid 05.40-tiden är brentoljan ner 9,2 procent medan WTI-oljan rasar 6,4 procent.

Reuters skriver att brentoljan under måndagen handlats kring de lägsta nivåerna sedan november 2002. Det är coronaviruset och priskriget som ligger bakom måndagens nedgångar, lägger nyhetsbyrån till.

Det finns inte mycket Opec kan göra för att påverka, säger National Australia Banks analyschef Lachlan Shaw.

– Efterfrågechocken från covid-19 är helt enkelt för stor, säger Shaw.

3 tim
ANGUS MORDANT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljemarknaden är på väg att dränkas av dagliga överskottet

Normalt används 100 miljoner fat olja varje dag. Analytiker och handlare beräknar nu att så mycket som en fjärdedel av det behovet gått upp i rök inom loppet av ett fåtal veckor på grund av coronaviruset, skriver Bloomberg.

Men med tanke på att produktionsflödet är intakt uppstår nu ett akut problem: det dagliga överskottet är på väg att dränka marknaden. För inom två månader kan det inte finnas tillräckligt med tankers för att lagra överskottet, skriver nyhetsbyrån.

Igår 18:22
AHMED YOSRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljeländernas fonder spås ha tappat 225 miljarder dollar

Coronavirusets snabba spridning har sänkt de globala finansmarknaderna och olika förmögenhetsfonder har har sett sina aktier falla med ungefär 1 000 miljarder dollar i värde, uppger JP Morgan-strategen Nikolaos Panigirtzoglou för Reuters.

Fonder i oljeproducerande länder i Mellanöstern och Afrika kan ha tappat runt 225 miljarder dollar när både viruset och de fallande oljepriserna slår mot statsfinanserna, spår strategen.

Igår 06:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Kim Kyung Hoon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Chefsekonom: Hemskt kvartal – när tar börseländet slut?

Makrostatistiken för det kommande ekonomiska kvartalet kommer bli bedrövlig, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett färskt nyhetsbrev.

Han frågar sig om börsen ska stå pall för quarta horribilis, som betyder hemskt kvartal på latin. Nu gäller det för börsen att väga det negativa mot det positiva – coronaviruset mot de globala krisstimulanserna, menar chefsekonomen och lägger till att veckans börsrörelser blir intressanta.

”Vissa tecken finns på att marknaden redan är inställd på dystra data och alltså ett ’quarta horribilis’. Och frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver Bergqvist.

2 tim
M. Spencer Green / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skräckindexets skapare: Peak lär få volatiliteten att minska

Trots kraftig återhämtning på Wall Street har ”skräckindexet” Vix envist legat kvar på en historiskt skyhög nivå. Indexets skapare Robert Whaley säger till CNBC att nuvarande nivå indikerar att breda S&P 500 kommer att svänga 4 till 5 procent per dag.

Det som krävs för att skräckindexet ska börja sjunka är att osäkerheten avtar, resonerar han vidare.

– Det kan handla om att urskilja en peak i antalet nya coronafall. Goda nyheter på den fronten och Vix kommer att falla väldigt snabbt, säger Whaley.

Skräckindexet baseras på optionshandel kopplad till S&P 500 och det är ett mått på hur hög volatilitet marknaden väntar sig över de kommande 30 dagarna.

Igår 18:01
undefined

Daytraders gör succé: ”Tjänar ofantligt mycket mer nu”

Flera svenska daytraders tjänar en hel del pengar när coronavirusets utbrott sänker börsen, skriver Aftonbladet.

En anonym aktiehandlare skriver i ett mejl till tidningen att de som har en del erfarenhet kan tjäna ”ofantligt mycket mer pengar än vad man gör normalt”.

Tidigare har daytradern Erik ”Ekka” Lundin sagt till DI att han just nu tjänar tre-fyra gånger så mycket pengar som vad han brukar göra.

Claes Hemberg, som tidigare varit sparekonom på Avanza, säger till Aftonbladet att vanliga sparare inte ska ägna sig åt dagshandel.

– Vad de gör tycker jag man högaktningsfullt ska strunta i, säger han.

Igår 08:48
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Börsen internationellt
ADEK BERRY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsen internationellt

Breda börsnedgångar i Asien: ”Kommer vara volatilt”

Det var dystra tongångar när börsveckan inleddes i Asien. Vid 05.25, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –3,2 %
• Shanghai: –1,5 %
• Shenzhen: –2,9 %
• Hang Seng: –1,5 %
• Kospi: –2,1 %
Nedgångarna kommer samtidigt som investerarna fortsätter att försöka bedöma vilka ekonomiska konsekvenser som coronaviruset kommer få, skriver CNBC.

För marknaden är den stora frågan om de stora stimulanserna runt om i världen ska räcka för att hantera den chock som pandemin utsätter ekonomin för, skriver National Australia Bank-strategen Rodrigo Catril i ett nyhetsbrev. Men det går inte att svara på den frågan just nu, menar han.

”Det är okänt och det tyder på att marknaderna kommer att fortsätta vara volatila”, skriver han.

I Tokyo faller Nikkei-indexet klart då jätten Softbank har en riktig tung börsdag, skriver CNBC. Enligt Bloomberg faller aktien efter att ett satellitoperatör som de är delägare i lämnat in en konkursansökan.

3 tim
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsproffsen oense: ”Tidigt skede av björnmarknad”

Vissa investerare har återvänt till amerikanska aktier efter coronaraset på Wall Streets börser – men andra fruktar nya nedgångar och menar att det är svårt att avgöra hur viruset ska slå mot ekonomin, skriver Reuters.

Fondjätten Blackrock och miljardären William Ackman hör de till som blivit mer positiva till aktier på slutet. Richard Bernstein, vd på en rådgivningsfirma som bär hans efternamn, är en av de negativa.

– Folk försöker att tajma botten på marknaden och det är ett tecken på ett tidigt skede av en björnmarknad, säger han.

Igår 07:07
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild: Tillverkning vid SKF:s fabrik i Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringslivets åtgärder

Pressen ökar från ägare att stoppa direktörsbonusar

Flera ägare vill stoppa bonusprogram till ledningar eller skjuta dem på framtiden i coronakrisens spår. Det rapporterar TT. Det höjs också röster om att inte besluta om nya incitamentsprogram knutna till aktiekurserna på grund av det osäkra läget.

– Det finns investerare som har uppmanat att man ska avvakta med aktierelaterade program, säger Oscar Bergman, vd på institutionella rådgivaren Nordic Investor Services.

Kullagerjätten SKF är ett av få bolag som hittills beslutat att pausa incitamentsprogram.

1 tim
Beth LaBerge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Komponenter blir bristvara i tillverkning av respiratorer

Efterfrågan på respiratorer har exploderat i coronapandemin och industriella jättar såsom GM, Airbus, McLaren och Dyson har ställt sig till förfogande för att hjälpa till att möta den. Men problemet ligger inte i att skala upp tillverkningen utan i att säkra tillgången till material och komponenter, uppger en industrikälla för Financial Times.

Resmeds Mick Farrell säger till tidningen att han hade föredragit om andra tillverkare skruvat upp sin egen produktion snarare än att börja konkurrera med dem om ett redan begränsat utbud av resurser.

Igår 19:59
MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFFAIRS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisen får företag att ställa om – Getinge ökar kapaciteten

Flera svenska företag ställer om sin verksamhet för att överleva den ekonomiska krisen som coronaviruset skapat och samtidigt hjälpa sjukvården, skriver TT.

Ett 15-tal anställda på Scania jobbar nu med att säkerställa att leveranserna av skyddsutrustning ska fungera. Getinge som tillverkar respiratorer har vidtagit åtgärder för att öka produktionen med 60 procent och flera kemiföretag har börjat tillverka handsprit.

H&M har sett till att det tillverkas skyddsutrustning som de i ett första skede kommer att donera.

Igår 10:03
Läs mer om Näringslivets åtgärder