Sebastian Siemiatkowski Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fintech-boomen

Klarna vill bli en global storbank – siktar mot USA

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna, har siktet inställt på USA och 10 miljoner kunder innan 2020 trots den ekonomiska kräftgången. Det säger han i en stor intervju med Dagens Industri.

– Där Klarna befinner sig just nu tror jag att det är viktigare att inte vara för hoppiga, säger han.

Betalbolaget har fått utstå kritik för att tjäna pengar på människors förseningsavgifter och inkasso. Men han själv vill gärna förmedla bilden av en bankutmanare – en ”neobank” – och en teknisk innovation som förbättrar livet för människor, skriver DI.

Modemagasinet Elle, som också gjort en stor intervju med Siemiatkowski, skriver att de får känslan av att han verkligen ser sig själv som en bankräddare.

– För arton månader sedan hade få människor hört talas om Klarna ... nu används det av 85 miljoner shoppare, säger han till Elle.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska tillväxten
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

Virusdrabbade exportföretag ser ljusning framåt sommaren

Läget för svenska exportföretag är värre nu än vid inledningen av coronakrisen, men framåt anas en ljusning. Det visar en ny undersökning från Business Sweden.

Andelen företag som anger att försäljningen är måttligt negativt påverkad ökar till 40 procent, jämfört med 33 procent i mars. Samtidigt har de som noterar att försäljningen påverkats kraftigt negativt ökat till en dryg fjärdedel, jämfört med 12 procent vid förra mätningen.

Betydligt färre väntar sig en försämrad situation på fyra veckors sikt. 55 procent bedömer att situationen kommer bli avsevärt förvärrad, men det är en nedgång jämfört med 81 procent i mars.

– Det är en försiktig förbättring som förhoppningsvis förstärks när världen successivt öppnar upp, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, i en kommentar.

2 tim
En majoritet av företagen förväntar sig att försäljningspriserna sjunker.  Magnus Hjalmarson Neideman/TT
undefined

Krisande storföretag har svårt med finansiering

Coronakrisen slår hårt mot svenskt näringsliv. Det visar intervjuer med 62 svenska storföretag som Riksbanken har genomfört i maj.

Krisande företag upplever att det är lätt att låna pengar om bolaget redan har pengar – men svårare om man dras med skulder och svag lönsamhet.

Den allmänna bilden bland företagen är att det kommer att ta tid innan läget normaliseras. Rese- och hotellnäringen är bland de hårdast drabbade branscherna, där man tror att det tar två år innan läget blir mer normalt igen.

En ljusglimt finns inom dagligvaruhandeln och e-handeln, som ser en ökad försäljningsvolym och omsättning.

Igår 07:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Arkivbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Citi: Svenska utvecklingen tyder på utdragen global kris

Utvecklingen i Sverige visar att världsekonomins återhämtning riskerar att bli långsam och utdragen. Det menar Catherine Mann, chefsekonom på den amerikanska storbanken Citi, skriver DI.

Mann pekar på att svenskar i stor utsträckning har minskat besöken till offentliga platser och restauranger trots att de hållits öppna. Ett liknande mönster syns i Asien efter att ekonomierna öppnat upp.

– Det är lärdomen – konsumenterna kommer att vara försiktiga, säger hon.

Mann varnar för att tjänsteföretag i en sådan miljö inte kommer att återanställa lika många personer som de hade i januari.

2 tim
Ett fraktfartyg står lastat i en hamn i Singapore. ROSLAN RAHMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WTO: Handelsbarometern lyser illrött efter pandemin

Den internationella handeln föll till den lägsta nivån på åtminstone fyra år under första kvartalet. Orsaken stavas – föga överraskande – coronakrisen. Det konstaterar Världshandelsorganisationen WTO i den nyaste upplagan av sin kvartalsvisa handelsbarometer för den globala varuhandeln.

I WTO:s barometerskala indikerar alla värden under 100 en nedgång. För första kvartalet blev utfallet 87,6 och den skarpa inbromsningen ser ut att fortsätta även i andra kvartalet.

Sämst var utvecklingen för fordon och fordonsrelaterade varor, till följd av att både biltillverkning och -försäljning i princip stannat av helt i flera stora ekonomier.

21 maj
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Förbundskansler Angela Merkel/Flysplats Frankfurt.  TT
Coronaviruset Resebranschens kris

Uppgifter: Tyskland vill häva resevarningen mot Europa

Tyska regeringen vill avsluta resevarningen för besökare från 31 europeiska länder från och med den 15 juni – under förutsättningen att coronakrisen tillåter det, rapporterar flera tyska medier med hänvisning till nyhetsbyrån DPA.

Enligt dokument nyhetsbyrån tagit del av väntas beslutet klubbas i kabinetten i morgon, onsdag.

Det handlar i så fall om att häva den allmänna varningen om resor till samtliga EU-länder, samt Island, Norge, Schweiz, Storbritannien och Liechtenstein. Varningen ersätts i stället av råd om riskerna med att resa till enskilda länder.

42 min
Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygjätte söker konkursskydd: ”Branschen är förändrad”

Latinamerikas största flygbolag Latam Airlines ansöker om konkursskydd efter att ha tvingats ställa in 95 procent av flygningarna under coronakrisen, skriver Bloomberg.

– Extraordinära omständigheter har lett till en kollaps i den globala efterfrågan. Flygtrafiken har inte bara avstannat utan branschen har också förändrats under överskådlig framtid, säger vd:n Roberto Alvo.

Situationen förvärrades ytterligare när Donald Trump förra veckan införde inreseförbud från Brasilien.

Konkursskyddet ger flygbolaget andrum att försöka nå en överenskommelse med sina kredit- och långivare. Bolaget uppges ha 7 miljarder dollar i skulder och för nu även diskussioner med regeringarna i Chile, Brasilien, Colombia och Peru om eventuellt krisstöd.

2 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Dröjer flera år innan flyget återhämtar sig

Flygtrafiken kan halveras i år jämfört med 2019, och det kan dröja två–fem år innan vi är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Det säger Jean-Marie Skoglund, analytiker på Transportstyrelsen, till TT.

Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair, gör en liknande bedömning och spår en minskning i antalet flyglinjer och destinationer när bolagen måste lägga all fokus på lönsamheten.

– Det kommer att märkas av på alla typer av rutter och det kommer pågå i två till fyra år framåt, säger Elnæs.

Han tror också att vi kommer att få se en mängd konkurser de närmaste månaderna.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Mike Ryan/illustrationsbild. TT
Coronaviruset Smittspridningen

WHO varnar för omedelbar andra topp av coronaviruset

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att länder med minskad smittspridning av coronaviruset kan vänta sig en ”omedelbar andra virustopp” om de släpper på restriktionerna för snabbt, rapporterar flera medier.

Organisationens krischef Mike Ryan säger att smittan kan blossa upp när som helst igen och att man inte ska förvänta sig att få månader av förberedelser inför en andra omgång.

– Vi kan få en andra topp på den här vågen.

USA och flera länder i Europa har de senaste veckorna börjat lätta på sina restriktioner.

3 tim
Allt fler reser till andra delar av landet igen. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna reser allt mer igen: ”En massiv ökning”

Trots coronapandemin rör sig svenskarna sedan ett par veckor allt mer ute i samhället igen – och trenden är ökande, rapporterar TT.

Mellan vecka 20 och 21 syntes en tydlig förändring.

– Vi kan se att det helt klart är en massiv ökning jämfört med veckan innan, vilket man kan tänka sig sannolikt är på grund av att det var långhelg, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Under onsdagen vecka 21 ökade resandet mellan Stockholm och Skåne exempelvis med 387 procent jämfört med veckan före. Mellan Stockholm och Gotland var ökningen 182 procent.

Igår 17:59
Kevin P. Coughlin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: USA behöver 184 000 smittspårare

USA behöver anställa minst 184 000 personer till att arbeta med smittspårning om ekonomin ska kunna återstartas på ett säkert sätt. Det menar forskare på George Washington-universitetet, skriver Wall Street Journal.

Jobbet går bland annat ut på att kartlägga vilka personer en coronasmittad person har varit i kontakt med under sjukdomstiden, och försöka att isolera potentiella smittspridare.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har redan flaggat för att 17 000 smittspårare kommer att anställas i delstaten under de närmaste månaderna. 150 000 personer anmälde sig till en onlineutbildning som startade i mitten av maj, varav 20 000 tog sig igenom den och certifierades.

Igår 04:39
Läs mer om Coronaviruset