Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska skulderna

Klarnas svar: Regeringens förslag är förvånande

Klarna har tidigare kommenterat det förslag om hårdare regler för kreditbolagens marknadsföring som regeringen i dag väntas lämna över till riksdagen. I ett inlägg i somras skrev Klarna då att regeringens förslag är ”förvånande”.

Regeringen föreslår bland annat att kredit inte ska få vara det förkryssade förstahandsalternativet när någon handlar på nätet. Klarnas kommunikationschef Aoife Houlihan sa då att det inte är något staten bör lagstifta om.

”Det måste givetvis vara upp till varje enskild konsument att avgöra hur han eller hon vill betala, och för handlarna att avgöra vilka betalmetoder de vill använda sig”, skrev Houlihan.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Rapportsäsongen H&M / Delår
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen H&M / Delår

H&M:s försäljning rasade i mars – spår förlust i Q2

Hennes & Mauritz redovisar ett rörelseresultat på 2 690 miljoner kronor i det första kvartalet. Det är klart högre än analytikernas väntade 1 400 miljoner kronor.

Försäljningen i mars rasade med 46 procent samtidigt som onlineförsäljningen steg 17 procent i lokal valuta.

Klädjätten meddelar samtidigt att man räknar med att göra förlust i Q2 eftersom "det kraftiga försäljningstappet inte kommer att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna", skriver vd:n Helena Helmersson i rapporten.

I slutet av mars var 3 778 av H&M:s totalt 5 065 butiker tillfälligt stängda på grund av coronautbrottet.

Bruttomarginalen blev 51,0 procent, jämfört med förväntade 50,1 procent.

1 tim
Helena Helmersson, vd på H&M. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Helmersson: ”Situationen vi befinner oss i saknar motstycke”

Hennes & Mauritz rapport för det första kvartalet blev också Helena Helmerssons första som bolagets nya vd.

Det blev ett tufft kvartal som i spåren av coronavirusutbrottet tvingat klädjätten att stänga butiker över hela världen vilket i sin tur lett till kraftiga försäljningsras. Försäljningen i mars sjönk med 46 procent.

”Situationen vi befinner oss i saknar motstycke. Påfrestningarna på människor, våra samhällen och såklart också på oss som företag är oerhört stora. Allt detta kommer även att skynda på den redan pågående förändringen av vår bransch”, skriver hon i en kommentar i rapporten.

19 min
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M om permitteringarna: ”Kan inte ange exakt antal”

H&M bekräftar att man har inlett ett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörs av coronakrisen. I samband med morgonens kvartalsrapport uppger bolagets nytillträdda vd Helena Helmersson – precis som DI rapporterade i går – att tiotusentals medarbetare kommer att beröras över hela linjen, men att ”ett exakt antal kan inte anges i dagsläget”.

”Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar”, skriver hon.

Dessutom ska lönerna för klädjättens ledning tillfälligt sänkas med 20 procent.

”I ljuset av detta välkomnar jag styrelsens beslut att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen och delar styrelsens övertygelse att det är det bästa att göra för att säkra vår fortsatta handlingsfrihet. För att utöka koncernens likviditetsbuffert utvärderas och förbereds också ett flertal finansieringskällor”, skriver hon.

36 min
Läs mer om Rapportsäsongen
Coronaviruset Smittspridningen
Emmanuel Macron besöker ett fältsjukhus i Mulhouse den 25 mars. Mathieu Cugnot / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Frankrike har beslagtagit masker från svenskt företag

Flera miljoner ansiktsmasker som tillhör det svenska företaget Mölnlycke Health Care har fastnat i Frankrike, rapporterar flera medier.

Enligt SvD, som hänvisar till franska L’Express, beslagtog Frankrike fyra miljoner ansiktsmasker som företaget importerat från Kina med tanken att distribuera dem vidare till Spanien och Italien. Detta skedde den 5 mars.

Frankrike har infört ett exportförbud på masker och enligt SvD har den svenska regeringen kallats in för att försöka lösa tvisten.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlycke Health Cares vd Richard Twomey till Ekot.

1 tim
Borgmästare Bill de Blasio tar emot en kartong ansiktsmasker som New York fått av FN TT
undefined

Uppmanar New York-bor att täcka sina ansikten

New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar alla invånare i staden att täcka sina ansikten när de rör sig utomhus. På så sätt hoppas New York kunna bromsa spridningen av coronaviruset.

Borgmästaren vill dock inte att invånarna ska bära professionella ansiktsmasker – de bör bara användas av sjukvårdsarbetare och blåljuspersonal. I stället råder de Blasio New York-borna att tänka kreativt.

– Det kan vara en halsduk. Det kan vara något du själv konstruerar hemma. Det kan vara en bandana, säger han enligt AFP.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Donald Trump tillsammans med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.  Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Expert skeptisk till avtal: ”Hur skulle de kunna enas om det?”

Ryssland och Saudiarabien förväntas komma överens om att minska sin oljeproduktion med uppemot 10–15 miljoner fat, meddelade USA:s president Donald Trump i går.

Norihiro Fujito, chefsstrateg vid Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, noterar i en analys att Trump – måhända medvetet – inte specificerade huruvida det rör sig om fat per dag, vilket är den vanligaste måttenheten i sammanhanget. I så fall skulle det handla om en minskning av 10–15 procent av den globala produktionen.

Omöjligt, enligt Fujito:

”Hur skulle Riyad och Moskva kunna enas om en sådan stor reduktion, bara en månad efter att de bråkat om en minskning på 1,5 miljoner fat?”

Trumps uttalande avfärdades av Ryssland och uppges ha skapat stor förvirring i Vita huset kring vart presidenten fått sina siffror ifrån.

2 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps uttalande avfärdas – förvirring inom Vita huset

Ryssland dementerar Donald Trumps påstående om att Vladimir Putin kommit överens med Saudiarabien om att kapa oljeproduktionen, skriver Bloomberg.

Trumps Twitterinlägg ska även ha skapat stor förvirring inom Vita huset, uppger en källa för nyhetsbyrån. Medarbetarna uppges vara osäkra på vad presidenten menade med sitt uttalande och var han fått sina siffror ifrån.

Trump skrev att han förväntar sig att Saudiarabien och Ryssland kommer meddela produktionsminskningar på 10 miljoner oljefat. Uttalandet fick WTI-oljan att rusa nära 25 procent – den största procentuella uppgången någonsin, enligt CNBC.

Igår 19:12
Angus Mordant / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tror på vapenvila i oljekriget – priserna rusar

Donald Trump förväntar sig att Ryssland och Saudiarabien kommer att nå en uppgörelse i oljekriget inom kort. Presidenten skriver på Twitter att han nyligen har pratat med Saudiarabiens kronprins, som i sin tur har fört samtal med Vladimir Putin.

”Jag förväntar mig och hoppas att de kommer att kapa produktionen med omkring 10 miljoner fat och kanske betydligt mer”, skriver Trump.

Både WTI- och brentoljan rusade rejält på uttalandet. Vid 16.40-tiden var båda upp cirka 25 procent. Brentoljan handlades kring 30 dollar medan WTI stod i cirka 26 dollar.

Även New York-börserna stärktes tydligt på uttalandet.

Igår 14:37
Läs mer om Oljeraset
Dagens aktierekar

Dagens rekar: Fabege får både köp- och säljstämpel

Flera fastighetsbolag får sänkta riktkurser i morgonens analysflöde från Direkt och Finwire.

Både Nordea och Goldman Sachs sänker sina riktkurser för Fabege. Nordea sätter riktkursen till 175 kronor, ner från tidigare 82 kronor. Där upprepas det tidigare köprådet.

Goldman Sachs sätter däremot en säljstämpel på bolaget, med riktkursen 105,80 kronor (130,70). Fabeges aktie stängde på 117,45 i går.

Nordea sänker även riktkursen för Atrium Ljungberg till 195 kronor, från tidigare 213 kronor, och för Kungsleden till 100 kronor, från tidigare 116. Båda aktierna får upprepade köpråd.

7 min
undefined

Efter raset: Nu höjs rekarna för fastighetsbolagen

Pareto Securities höjde på torsdagen rekommendationerna för drygt tio fastighetsbolag, som straffats hårt av den senaste tidens börsras. Det framgår av Finwires rapportering. Det här är några av bolagen som fick nya rekar:

  • Pareto höjer Wihlborgs till köp (behåll) med nya riktkursen 148 kronor (177).
  • Även Klövern får köp (behåll), med riktkurs 17 kronor (23)
  • Diös höjs till köp (behåll), med riktkurs 77 kronor (94)
  • Hufvudstaden höjs till köp (behåll), riktkurs 154 kronor (191)
  • Fabege får köp (behåll), med riktkurs 143 kronor (174)
  • Balder lyfts till köp (behåll), med riktkurs 400 kronor (432)
  • Sagax höjs till köp (sälj), med ny riktkurs 117 kronor (123)

Även Handelsbankens analytiker höjde på torsdagen fastighetsbolagen John Mattsson, Atrium Ljungberg, Klövern och Castellum, skriver Direkt.

Nedan följer ytterligare några av de bolag som Pareto höjde på torsdagen.

Igår 17:21
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsbanken sänker Intrum med säljrek

Redan hårt slaktade Intrum får ett nytt tryck ner när Handelsbanken sänker bolaget från behåll till sälj. Riktkursen sänks till 120 från 130 kronor, skriver Direkt.

Bravida får också sänkt rekommendation av SEB som sänker bolaget till behåll från tidigare köp. Riktkursen är oförändrad på 70 kronor.

Handelsbanken tar bort säljstämpeln på Castellum och Atrium Ljungberg. Båda ändras till behåll men riktkurserna sänks. Ny riktkurs för Castellum är 165 från tidigare 200 kronor och för Atrium Ljungberg är nya riktkursen 150 från tidigare 204.

Igår 06:34
Läs mer om Dagens aktierekar
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Rejält ras i tjänste-PMI – på lägsta nivån sedan 2012

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn sjönk till 46,9 i mars jämfört med februari, enligt Swedbank/Silfs färska mätning. Indexet är därmed på den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Marsindexet kom däremot in högre än de 35,5 som analytikerna i Infronts prognosenkät väntat sig.

I mätningen för februari landade indexnivån på 56,7 vilket var den högsta sedan hösten 2018, samtidigt flaggade man då för en ökad osäkerhet kring coronaviruset.

”Kraftiga PMI-fall både inom tillverkningsindustrin och tjänstesektorn visar att coronavirusets effekter på svenskt näringsliv har slagit igenom på bred front”, heter det i dagens pressmeddelande.

8 min
Åsa-Pia Järliden Bergström. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppmaning till politikerna: ”Satsa allt som går”

Spar inte på krutet. Det finns inget att hålla igen på. Satsa allt som går.

Det är den exakta uppmaningen från LO:s chefsekonom Ola Pettersson till politikerna.

I en färsk prognos räknar LO med att coronakrisen leder till ett BNP-fall på hela 15 procent och efterföljande hög arbetslöshet.

Och trots de åtgärder som hittills genomförts finns det gott om utrymme för fler finanspolitiska stimulanser, fastslår LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström och pekar på att den svenska statsskulden har krympt kraftigt de senaste åren.

LO tar upp de nya miljarderna till kommuner och landsting som exempel. Totalt har de nu tillförts 22,5 miljarder kronor i extra stöd sedan höstbudgeten lades. Men för att upprätta nuvarande välfärd krävs 30 miljarder extra varje år, enligt LO. Och för nästa år är extrastödet hittills bara 5 miljarder kronor, enligt fackförbundets ekonomer.

Igår 12:13
Nike-loggan, skärmdump från dagens presskonferens. Nike / LO
undefined

LO spår djup ”Nike-swoosh” – halv miljon jobb försvinner

Den svenska BNP-produktionen faller nu med uppemot 15 procent, spår LO i en färsk prognos.

– Det är ett oerhört kraftigt fall, större än vad regeringen eller Konjunkturinstitutet har räknat med, säger LO-ekonomen Håkan Hellstrand vid seminariet.

Nedgången och återhämtningen i prognosen kan lite slarvigt beskrivas som en ”Nike-swoosh”.

Först ett djupt BNP-fall, och sedan en relativt skarp återhämtning från tredje kvartalet och framåt. Sedan återgår tillväxten till den tidigare trenden men på en lägre nivå – fortfarande vid slutet av 2021 har BNP:n inte återhämtat sig till tidigare nivåer, enligt prognosen.

Inräknat alla nya arbetslösa, permitterade och övriga som inte jobbar längre räknar LO med att runt en halv miljon svenska jobb försvinner. Den öppna arbetslösheten kommer att toppa på 10 till 15 procent, spår LO.

Igår 11:42
Läs mer om Svenska tillväxten
Illustrationsbild.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Stillsamma rörelser på Asiens börser efter oljeprisrallyt

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: +0,3%
• Shanghai: −0,4%
• Shenzhen: −0,4%
• Hang Seng: −0,6%
• Kospi: +0,4%

TT noterar att det är en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 05-tiden för nästan 24,20 dollar fatet, ner 2,1 procent sedan handelsstarten. Ett fat brentolja handlades samtidigt strax under 29 dollar, ner 2,7 procent.

3 tim
Kevin Hagen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street vände upp – Trump bakom oljerally

New York-börserna steg på torsdagen under extremt slagig handel när investerare vägde in både positiva och negativa nyheter. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: +2,3 procent
• Nasdaq: +1,7 procent
• Dow Jones: +2,2 procent


Enligt CNBC pekade terminerna länge uppåt inför öppningen, men nyheten om att 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig som arbetslösa förra veckan gav röda börsindex. Veckan före var samma siffra 3,3 miljoner, vilket då med råge var den högsta nivå som någonsin uppmätts.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Börserna fick senare en skjuts när Trump twittrade att Ryssland och Saudiarabien väntas presentera rejäla produktionsminskningar av olja inom kort. Uttalandet fick oljepriserna att rusa över 30 procent och energisektorn drev Wall Street uppåt. Ryssland dementerade senare uppgifterna.

Energibolagen blev ändå dagens stora vinnare med en sektoruppgång på 9 procent. Exxon Mobil och Chevron steg 8 respektive 11 procent. Apache lyfte i sin tur 16 procent.

Igår 20:00
Läs mer om Börsen internationellt