Statyn av Margaretha Krook utanför Dramaten i Stockholm. TT.
Börs och marknad

Konstchef: Bronsstatyerna stjäls för materialvärdet

De senaste åren har det rapporterats om ökande stölder av offentliga konsterverk i konst. Senast i går försvann skulpturen ”Ung pojke”, en stay i massiv brons som har ett uppskattat värde till 400 000.

– Vi har över 100 skulpturer i kommunen och de som har försvunnit är bronsskulpturer, så vi tror att det är materialvärdet de är ute efter. Det är metalltjuvar som vill åt metallen och inte skulpturen egentligen, säger Margareta Reuterswärd, konsthallschef i Kristianstad, till TT.

Läs tidigare

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Rapportsäsongen Atlas Copco
Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Atlas Copco

Deutsche: Atlas rapport en större besvikelse än väntat

Verkstadsjätten Atlas Copcos rapport var något av en besvikelse, både vad gäller kvartalssiffrorna och prognosen framåt om en fortsatt svag efterfrågan i det första kvartalet 2020.

Det skriver Deutsche Bank i en kommentar efter dagens rapport.

”Guidningen innebär ännu mer av en besvikelse eftersom det på sistone har funnits tecken på förbättring av industriefterfrågan i Kina, såväl som en bekräftad återhämtning på elektronikmarknaden”, skriver den tyska storbanken.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Atlas Copcos rapport under förväntan – aktien backar

Atlas Copco höjer utdelningen från 6,30 till 7 kronor i samband med sitt bokslut. Samtidigt rapporterar bolaget ett resultat och en omsättning under förväntan i det fjärde kvartalet. Aktien backade nära 5 procent på resultatet.

Atlas Copco hade redan guidat för en något lägre orderingång. Den kom in högre än i fjol, en ökning med nära 8 procent, men lägre än analytikerna hade väntat.

Sektorkollegan Sandvik rapporterade också en orderingången något under förväntan i fjärde kvartalet.

4 tim
Mats Rahmström (tv) tog över som vd på Atlas Copco efter Ronnie Leten 2017.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Försvagad aktivitetsnivå på de flesta slutmarknader”

2019 var ett rekordår för verkstadsjätten Atlas Copco. Men det fjärde kvartalet märktes bland annat en betydligt minskad efterfrågan på utrustning till fordonsindustrin.

– Det var en försvagad aktivitetsnivå på de flesta slutmarknader under det sista kvartalet, säger vd Mats Rahmström i samband med rapporten.

– Vi fokuserar på möjligheterna vi ser framöver trots att vi säkert även kommer att möta motgångar, fortsätter han.

Atlas Copco hade redan guidat för en något lägre orderingång. Den kom in högre än i fjol, en ökning med nära 8 procent, men lägre än analytikerna hade väntat.

3 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
TT.
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen vänder ner – på Atlas Copcos rapport

Stockholmsbörsen öppnar med stigande index efter rejäla nedgångar under gårdagen i hela världen till följd av virusoro.

Vid lunchtid visar ledande index:
• OMXSPI −0,4%
• OMXS30 –0,3%
Rapportsäsongen har dragit igång på allvar med ett par tunga rapporter innan börsöppning. Swedbanks rapport får klart godkänt av analytikerna men den av penningtvättsanklagelser pressade banken sänker utdelningen med cirka 40 procent. Aktien stiger nära 6 procent.

Ståljätten SSAB rapporterade ett svagt kvartal men säger att orderingången redan vänt och att utsikterna inför det första kvartalet därmed är goda. Utdelningen blir densamma som förra året på 1,50 kronor per aktie. Aktien sjönk inledningsvis flera procent men fallet har dämpats under handelsdagen.

Vid lunchtid rapporterade Atlas Copco och Autoliv. Den senare togs emot positivt av marknaden och aktien steg runt 2 procent. Atlas Copcos aktie sjönk däremot rakt ner i botten av storbolagsindex och drog med sig sektorkollegan Sandvik i fallet. Raset fick hela börsen att vända ner på negativt territorium.

Byggmax fortsätter att göra förluster men höjer utdelningen som var noll förra året till 1,16 kronor per aktie. Aktien steg inledningsvis men har sedan parkerat kring nollan.

Bland morgonens aktierekar sticker Collector ut. Nischbanken får kraftigt sänkt riktkurs av ABG Sundal Collier från 50 till 33 kronor. Aktien backar nära 1 procent.

Samtidigt har medecinteknikbolaget Arjo fått en fördubblad riktkurs, från 25 till 52 kronor och stämplas med köprek. Aktien stiger över 5 procent.

Texten uppdateras.

3 tim
Pressbild.
undefined

Hövding fortsätter upp – stiger nästan 13 procent

Hjälmtillverkaren Hövding rusar över 13 procent på börsen, efter att redan i går ha lyft ordentligt på uppgifter om att kontraktstillverkaren Notes fabrik i Kina ökat sina leveranser till bolaget.

I det fjärde kvartalet uppgick Notes leveranser till Hövding till 10 miljoner kronor, en tillväxt om cirka 150 procent.

Förvaltaren Jonas Olavi spår en ”rolig läsning” för bolaget i det fjärde kvartalet.

– Bolaget har fyllt upp lagren och det kommer rulla ut hjälmkragar i parti och minut, säger han till DI.

3 tim
undefined

SSAB:s aktie pressas efter svag rapport

SSAB:s aktie pressades ner under 3 procent på Stockholmsbörsen på tisdagen och placerar sig klart i botten på ett i övrigt mestadels grönt storbolagsindex.

Anledningen stavas kvartalsrapporten som trots låga förväntningar kom in sämre än väntat. Bolaget har belastats av den vikande konjunkturen och strejker i Finland.

DI:s Ulf Pettersson noterar att ebitda väntades komma in som en vinst men i stället redovisade ståljätten en förlust i det fjärde kvartalet.

Pettersson tycker ändå att det är positivt att bolaget tar av sitt eget kapital för att behålla utdelningen trots det kollapsade resultatet.

– Det är ett sätt att visa marknaden att det här var ett exceptionellt dåligt år, säger Pettersson i DI-Tv.

6 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Rapportsäsongen Swedbank
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Swedbank

Swedbank: Tuff konkurrens blev till en ”perfekt storm”

En ökad konkurrens på bolånemarknaden skapade något av en ”perfekt storm” för Swedbank samtidigt som banken var i en förtroendekris under våren. Det säger vd Jens Henriksson i samband med dagens analytikerträff, enligt Finwire.

Enligt Henriksson gav den tuffa konkurrensen banken en möjlighet att visa vad man faktiskt är bra på.

– Vi har ett komplett kunderbjudande när folk kommer till oss. Vi har funnits i 200 år. Vi lånar ut i hela landet, och vi vill varken ha de högsta eller lägsta priserna, säger Henriksson.

2 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Bankfesten är över

”Swedbanks bokslut radar upp nya bevis för att den stora bankfesten är över”, skriver Torbjörn Isacson på SvD Näringsliv.

Han syftar till att storbanken sänkte utdelningen kraftigt, såg ökade kreditförluster och kostnader i sitt bokslut.

DI:s Ulf Petersson tar också upp de ökade kreditförlusterna som landade på 988 miljoner kronor, jämfört med 154 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

”Det är lite oroande med ökade kreditförluster men de är fortfarande rätt små”, säger Ulf Petersson.

Dan Lucas på DN skriver att banken inte presenterade någon ny information om penningtvättskandalen och att svenska och estniska FI kommer med slutsatser i mars.

5 tim
Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Det är en helt ok rapport trots motvind

Swedbanks rapport var stabil trots att banken sänkte utdelningen med nästan 40 procent. Det säger DI:s analytiker Ulf Petersson till DI-TV.

– Sammantaget är det en rapport som marknaden bör andas ut lite efter. Det är en stabil rapport, säger Petersson.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är inne på samma spår och menar att rapporten var ”helt ok” trots motvinden.

”Intäktssidan verkar inte ta stryk av penningtvättsskandalen”, skriver Bornold på Twitter.

Idag 07:14
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Internationellt
USA:s försvarsminister Mark Esper.  Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Internationellt

Lockheed Martin höjer sin prognos efter Irankonflikten

Pentagons främsta vapenleverantör, amerikanska försvarskoncernen Lockheed Martin, höjer sin prognos för 2020. Geopolitisk oro i Mellanöstern anges som en av anledningarna, framför allt konflikten mellan Iran och USA.

Bolaget lyfter prognosen för omsättningen till mellan 62,75 miljarder dollar och 64,25 miljarder dollar.

I det fjärde kvartalet höjde Lockheed Martin resultatet med 19,6 procent, bland annat på grund av ökad efterfrågan av stridsplanen F-35 .

30 min
3M tillverkar bland annat post it-lappar och tejp.  Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
undefined

3M ska spara – minskar antalet anställda med 1 500

Industrikonglomeratet 3M gör en omstrukturering och minskar personalstyrkan med omkring 1 500 tjänster, enligt ett pressmeddelande i samband med bolagets rapport för det fjärde kvartalet 2019.

Omstruktureringen väntas ge årliga besparingar om 110 till 120 miljoner dollar men kostnaderna för själva sparprogrammet, 134 miljoner dollar, belastar resultatet i det fjärde kvartalet.

I kvartalet pressades omsättningen till motsvarande 1,66 dollar per aktie från 2,27 dollar per aktie året innan.

Minnesotabaserade 3M har en svensk ordförande, Inge Thulin.

2 tim
Lastbilar Volvo BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvokonkurrent rullar in över förväntan

Den amerikanska lastbilstillverkaren Paccar rapporterar ett justerat resultat per aktie på 1,53 dollar, mot väntade 1,51 dollar per aktie för det fjärde kvartalet 2019.

Paccar står fast vid sina prognoser för lastbilsmarknaden i Nordamerika och Europa för 2018. Det framgår av bolagets bokslut, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Paccar räknar med att marknaden för Class 8-lastbilar i Nordamerika blir 230 000–260 000 fordon för 2020, jämfört med 309 000 fordon under 2019.

1 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Collectors grundare Lena Apler.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyemissionen i Collector

FI kräver plan från Collector för att återställa kapitalbas

Finansinspektionen kräver att Collector Bank redogör för bankens plan för att återställa sin kapitalbas. Det framkom under mötet med Collectors ledning under dagen, enligt ett pressmeddelande.

FI bad även bankens företrädare att redogöra mer i detalj för vad som föranlett banken att göra en extra kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor i samband med fjärde kvartalet 2019 och hur banken planerar att säkerställa stabiliteten i bankens finansiella ställning över tid.

Finansinspektionen kommer nu ha en tätare uppföljning av banken.

1 tim
Lena Apler, styelseordförande i Collector Bank Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Collector träffar FI – ska gå igenom kapitalplan

I dag ska Collector Bank träffa Finansinspektionen. Ett första steg för nischbanken är att presentera en kapitalkonserveringsplan som ska godkännas av FI, skriver Realtid.

– Skulle vi bedöma att åtgärderna inte skulle återställa kapitalet då ska vi ingripa, säger Karin Lundberg, tillförordnad verksamhetsområdeschef för banker på FI.

Problemet för Collector är att banken understiger det kombinerade kapitalbuffertkravet. Aktien har rasat på börsen och tappat runt en tredjedel av sitt börsvärde sedan i tisdags förra veckan efter besked nyemissionen.

Idag 05:57
undefined

Börsen fortsätter att straffa Collector efter vinstvarningen

Nischbanken Collector fortsätter att straffas på börsen efter förra veckans vinstvarning, skriver DI. Vid stängning var aktien ner 6,7 procent för dagen och hade därmed tappat runt en tredjedel av sitt börsvärde sedan i tisdags förra veckan.

Samma dag som Collector meddelade att bolaget gör en extra kreditförlustreservering på 800 miljoner och tar in 1 miljard i en nyemission föll aktien 21 procent, skriver tidningen.

Igår 15:24
Läs mer om Nyemissionen i Collector
Rapportsäsongen Apple / Bolagsnyheter
Apples Phil Schiller talar under en konferens i Kalifornien i september 2019. Tony Avelar / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Apple / Bolagsnyheter

Blickarna mot Iphone 11 när Apple rapporterar i virustid

Investerarna håller utkik efter flera viktiga siffror när Apple rapporterar senare i dag. Rapporten blir framför allt ett test för hur bra den nya modellen Iphone 11 har sålt, skriver CNBC. Dessutom är det upp till bevis för hur företagets Airpods har mottagits på Kinamarknaden.

Aktieägarna letar också efter tecken på hur coronavirusutbrottet i Kina har påverkat produktionen, med tanke på att produktionskedjan är koncentrerad till landet, skriver Bloomberg. Att myndigheterna har förlängt ledigheten kring det kinesiska nyåret i Shanghai och Sushou kan bli en kostsam historia för Apple, som fick se sin aktie handlas med röda siffror på måndagen. Företaget har två leverantörer i virusdrabbade Wuhan och över 60 stycken i produktionsnavet Sushuo.

Apple-aktien har börjat året uppåt och klättrat med 3 procent. Sedan samma period förra året är aktien upp med över 100 procent.

2 tim
En kvinna och ett barn vandrar förbi Apples butik i Peking i december 2019. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apples nya patent: Böjd dator helt tillverkad av glas

Apple har sökt patent för en böjd dator som är helt tillverkad av glas, skriver Engadget. Vinkel på den nya Mac-modellens glas ska enligt patentet också gå att justera.

Men trots patentansökan är det knappast ett projekt som blir verklighet inom någon nära framtid. De tekniska svårigheterna är fortfarande stora och det är troligt att Apple väljer en säkrare väg i slutändan. Men, fortsätter techsajten, ansökan visar att bolaget är villigt att göra kraftiga förändringar i Mac-serien om och när det behövs.

Igår 08:10
Läs mer om Rapportsäsongen
Illustrationsbild. TOLGA AKMEN / Tolga Akmen
Anklagelserna mot Huawei

Johnson går emot USA: Ger Huawei en roll i 5G-bygget

Storbritannien kommer inte att förbjuda Huawei i uppbyggnaden av 5G-nätet, men det kinesiska bolaget får en begränsad roll. Det meddelar den brittiska regeringen, enligt Sky News.

Uppgörelsen innebär att Huawei utesluts från alla nätverk som är av vikt för landets säkerhet. Bolaget får inte heller arbeta med nätet vid känsliga områden som exempelvis kärnkraftverk och militäranläggningar.

Premiärminister Boris Johnson har pressats av USA att förbjuda Huawei helt och hållet i 5G-utbyggnaden och dagens beslut har beskrivits som ett av de viktigaste hittills för att staka ut landets strategi efter brexit.

2 tim
Thierry Breton under ett framträdande inför EU-parlamentets industriutskott. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU lovar hårda 5G-regler för Huawei – men inget förbud

EU-kommissionen tänker inte införa ett förbud för medlemsländerna att samarbeta med Huawei om 5G. Men man kommer att ha tuffa regler för samarbeten, säger Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden.

– De kommer att bli strikta. De kommer att bli krävande, men naturligtvis kommer vi i EU att välkomna alla operatörer som är villiga att acceptera dem, säger han enligt AFP.

Kommissionen kommer att presentera sina rekommendationer för 5G-sidan under onsdagen.

2 tim
Illustrationsbild. Chinatown i Manchester  PAUL ELLIS / AFP
undefined

Johnson: ”Konsumenter ska få fantastisk teknologi”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hintar nu om att han kommer att ge kinesiska Huawei tillgång till den brittiska marknaden, skriver Bloomberg.

Johnson säger till medier på måndagen bland annat att han vill att konsumenter ska ha tillgång till ”fantastisk teknologi”, vilket tolkats som att Huawei kommer få en roll i utbyggnaden av 5G i Storbritannien.

Innan veckan är slut väntas han fatta ett beslut i frågan, som nu behandlas av det nationella säkerhetsrådet.

Igår 15:58
Läs mer om Anklagelserna mot Huawei