MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsen internationellt

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

New York-börserna i går
• S&P 500: –1,6 procent
• Nasdaq: –1,0 procent
• Dow Jones: –1,9 procent

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Kampen om klädköparna

Källor: Norsk klädkoncern kan stänga svenska klädkedjor

Norges största klädkoncern Varner överväger att stänga klädkedjorna Dressmann, Bikbok och Cubus i Sverige. Det rapporterar norska Dagens Næringsliv och hänvisar till källor.

Verner har tvingats till stora nedskärningar på huvudkontoret och lagt ner kedjan Wow i Norge.

– Marknadssituationen är oförutsägbar och mycket är annorlunda. Den allvarliga situationen kräver kostnadsbesparingar, också vid huvudkontoret. För att undkomma en ännu allvarligare situation till hösten, ser vi nu en lösning baserat på en kombination av permitteringar och frivilliga avgångsvederlag, skriver Varsels presschef Julie Bragli Eckhardt i ett mejl till Dagens Næringsliv.

1 tim
Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronasmällen mot H&M-konkurrenten: Försäljning föll 43 procent första kvartalet

H&M-konkurrenten Gap redovisar ett justerat resultat per aktie på minus 2,51 dollar för det första kvartalet (februari-april) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Samma kvartal året innan redovisades en vinst på 0,24 dollar per aktie.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på minus 0,66 dollar per aktie, enligt Refinitiv.

Klädjättens försäljning föll med 43 procent under kvartalet till följd av coronapandemin som tvingade bolaget att stänga flera butiker, enligt CNBC.

Aktien faller över 6 procent i efterhandeln.

Igår 20:23
Mats Qviberg. TT
undefined

Qviberg sista minuten-budade 50 miljoner för MQ

Finansmannen Mats Qviberg betalade 50 miljoner kronor när han köpte upp klädkoncernen MQ från konkursboet. Det rapporterar Breakit.

Enligt sajtens källor var ingen av tiotalet seriösa spekulanter redo att lägga ett konkret bud när formella tidsfristen för konkursutförsäljningen löpt ut. Två dagar senare hörde företrädare för Qviberg av sig.

– Det var väldigt snabba puckar, sa han själv nyligen till DN.

Prislappen var för låg för en väl fungerande verksamhet, utvecklade han.

Igår 07:21
Läs mer om Kampen om klädköparna
Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Oväntat starka jobbsiffror trycker upp Wall Street

Börserna på Wall Street stiger brant efter att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 2,509 miljoner personer i maj. De ledande börserna öppnar enligt följande:
• Dow Jones: +2,7 procent
• Nasdaq: +0,9 procent
• S&P 500: +2,0 procent

Flygsektorn ser går mot ny positiv dag. American Airlines, som rusade över 40 procent i går, öppnar upp över 20 procent på fredagen.

H&M-konkurrenten Gap redovisade ett negativt resultat per aktie om 2,51 dollar och hade ett kraftigt försäljningsras i det första kvartalet till följd av coronapandemin. Trots det öppnar aktien upp över 2 procent på fredagen.

Meddelandetjänsten Slacks aktie rasar över 15 procent efter att bolagets rapport svikit marknadens förväntningar med inbromsande tillväxt i det första kvartalet.

Texten uppdateras...

31 min
Hongkongbörsens vd Charles Li skakar hand med Alibabas vd Daniel Zhang Yong inför deras notering i USA.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Det kinesiska kapitalet flyr Trump för Hongkong

Allt fler bolag kommer att välja att börsnotera sig på Hongkongbörsen i stället för Wall Street efter att relationerna mellan Kina och USA blir allt frostigare. Det säger Charles Li, avgående vd för Hongkongbörsen, till Financial Times.

Bland annat ska det kinesiska it-företaget Netease, som är listat i New York, börsnotera sig i Hongkong den 11 juni. Även it-jätten JD siktar på att få in kapital från Hongkong.

– Atmosfären i USA blir mindre vänlig och vi har förändrat många aspekter av vår noteringsprocess så att vi blir mer tillmötesgående, säger Li till FT.

1 tim
Illustrationsbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lufthansa åker ur Dax-index – efter mer än 30 år

Flygjätten Lufthansa åker ur det tyska Dax-indexet, där Frankfurtbörsens 30 största bolag samlas, rapporterar flera medier.

Lufthansas aktie har rasat med 38 procent hittills i år i spåren av den kris för flygbranschen som coronapandemin har inneburit. Detta gör att bolaget är på plats 60 i marknadsvärde.

Flygbolaget har ingått i indexet i 32 år. Dess plats tas nu över av fastighetsbolaget Deutsche Wohnen.

Idag 06:01
Läs mer om Börsen internationellt
Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

Idag 08:00
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Idag 08:00
Läs mer om Omni Ekonomi
Stockholmsbörsen i dag

Börsen tar glädjeskutt efter skrällsiffra från USA

Stockholmsbörsen utökar dagens tidigare uppgångar efter överraskande stark jobbstatistik från USA. Vid 15-tiden pekar indexen tydligt uppåt.
• OMXSPI: +1,2 procent
• OMXS30: +1,3 procent
Sysselsättningen i USA steg oväntat i maj, vilket möttes av jubel på världens börser.

Bland största vinnarna i Stockholm märks H&M och Assa Abloy som stiger i spannet 3–5 procent. Även hotellaktierna Scandic och Pandox är på uppgång efter gårdagens nyhet om att reserestriktionerna inom Sverige hävs senare i juni.

På torsdagskvällen kom beskedet att Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar sin post den 4 december. Aktien pendlat mellan minus och plus för att på eftermiddagen noteras på minus 2 procent.

JP Morgan har sänkt Essity från övervikt till undervikt. Hygienbolaget är en av storbolagsindexets största förlorare hittills med ett fall på över 3 procent.

Strax före lunch meddelade SAS att man återöppnar flera linjer till södra Europa från och med 15 juni. Aktien är upp över 4 procent för dagen.

Senare i dag riktas blickarna mot USA när jobbrapporten för maj släpps vid 14.30.

1 tim
H&M:s vd Helena Helmersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M stiger – är upp 20 procent senaste månaden

Klädjätten H&M steg rejält när fredagens handel på Stockholmsbörsen inleddes. Aktien var upp över 4 procent innan den sjönk tillbaka något till +3 procent vid 11.30.

Bolaget har gått urstarkt den senaste månaden och är upp nästan 20 procent. Tittar man från årsskiftet är dock aktien ner 14 procent.

I maj meddelade man bland annat att flera butiker öppnar igen efter att ha stängts till följd av coronakrisen. Dessutom kom nyheten att man avbryter korttidsarbetet för tusentals medarbetare vid huvudkontoret.

6 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Jakten på vaccin
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Jakten på vaccin

Astras vd: ”Många kommer bli vaccinerade innan årets slut”

Astra Zenecas vd Pascal Soriot är hoppfull om att de kommer att lyckas med sin vaccinkandidat mot covid-19. Planen är att börja leverera vaccindoser storskaligt under september och oktober, om testerna faller väl ut, säger han i en intervju med CNN.

– Många kommer att kunna bli vaccinerade innan årets slut, säger han.

Han säger vidare att de har kapacitet för att producera 2 miljarder doser av vaccinet.

1 tim
GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskarna backar från sågade medicinstudien

Tre av fyra forskare bakom den kritiserade studie som visade att malariamedicinen hydroxiklorokin kunde öka dödligheten i covid-19 backar nu från studien, skriver AFP.

Studien presenterades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet och ledde bland annat till att WHO stoppade sina försök med medicinen.

Studien fick dock snabbt hård kritik eftersom den visade sig innehålla flera tveksamheter. En ny studie har visat att medicinen inte tycks ha negativa bieffekter, men att den inte heller stoppar sjukdomen.

Igår 19:43
Bill Gates. JEFF PACHOUD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt miljardavtal ska fördela Astra Zeneca-vaccin rättvist

Astra Zeneca har tecknat ett avtal värt 750 miljoner dollar, motsvarande cirka 6,9 miljarder kronor, med Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) och vaccinalliansen Gavi.

Detta för att få stöd med tillverkning, upphandling och distribution av 300 miljoner doser av bolagets coronavaccin, enligt ett pressmeddelande.

Dessutom har bolaget nått ett licensavtal med Serum Institute of India (SII) för att leverera en miljard doser till låg- och medelinkomstländer med ett åtagande att tillhandahålla 400 miljoner doser under 2020, heter det bland annat.

Fördelningen av coronavaccin kommer bland annat att övervakas av Bill och Melinda Gates stiftelse för att "säkerställa rättvis fördelning och distribution av vaccinet över hela världen".

Igår 16:16
Läs mer om Coronaviruset
ALEX EDELMAN / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Oväntade jobbsiffran: USA:s arbetslöshet minskar

Den amerikanska sysselsättningen steg med 2,5 miljoner personer i maj utanför jordbrukssektorn. Det visar siffror från landets arbetsmarknadsdepartement. Analytikerna räknade med en minskning på 8,5 miljoner personer.

– Maj var en övergångsmånad. Uppsägningarna var mycket höga, men under den sista delen av månaden började återhämtningen, säger Ethan Harris vid Bank Of America som tror att nästa siffra också är positiv.

Den totala arbetslösheten är nu 13,3 procent mot väntade 19,5 procent. Månaden före låg arbetslösheten på 14,7 procent.

1 tim
Illustrationsbild Nam Y. Huh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom: Jobbsiffror visar på snabbare återanställningar

Att den amerikanska sysselsättningen steg med 2,5 miljoner personer i maj tyder på att processen med återanställningar startade tidigare och starkare än väntat. Än vad som antytts av veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa.

Det skriver Michael Pearce, senior USA-ekonom på Capital Economics, i ett kundbrev, enligt Direkt.

”När fler delstater nu går mot lättnader i nedstängningarna de kommande veckorna, i synnerhet det tätbefolkade nordöstra USA, ser sysselsättningen ut att fortsätta att återhämta sig i juni och framöver, men vi tror ännu att det kommer ta lång tid innan arbetsmarknaden ens är nära att vara tillbaka på pre-virusnivåer”, skriver han bland annat.

16 min
Illustrationsbild. Nick Oxford / TT NYHETSBYRÅN
undefined

1,9 miljoner nya arbetslösa i USA – något fler än väntat

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA uppgick förra veckan till 1,877 miljoner miljoner förra veckan, enligt siffror från amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

Siffran är något fler än förväntade 1,775 miljoner, enligt en enkät från Dow Jones rapporterar CNBC. Men jämfört med veckan innan är det en minskning med 249 000 personer.

Sammanlagt har nu 43 miljoner amerikaner blivit av med sina jobb de senaste elva veckorna, skriver Business Insider.

Igår 12:34
Läs mer om USA:s tillväxt
Coronaviruset SAS problem
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset SAS problem

SAS drar igång linjer till Europa – trots UD:s avrådan

SAS drar inom kort i gång flera flyglinjer som legat nere under coronapandemin. Från och med 15 juni kan Stockholmsresenärer flyga till Visby, Östersund, Aten och Palma de Mallorca. Ytterligare elva linjer öppnar från Köpenhamn.

20 juni inleds flygningar till åtta andra destinationer, varav de flesta är vid Medelhavet.

Samtidigt gäller UD:s avrådan från alla icke-nödvändiga utlandsresor, vilket inkluderar turistresor, fram till den 15 juli, noterar TT.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger presschefen Freja Annamatz till nyhetsbyrån.

5 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS har skuld på 6 miljarder kronor till kinesiska bolag

SAS har 6 miljarder kronor i skulder till kinesiska leasingbolag. Det skulle i teorin kunna innebära att även SAS – i likhet med Norwegian – skulle kunna få kinesiska storägare om skulderna omvandlas till nytt kapital, rapporterar SR Ekot.

Just nu pågår förhandlingar mellan SAS och storägarna om flygbolagets framtid. Varken finansminister Magdalena Andersson (S) eller näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill kommentera förhandlingarna.

– Vi lägger fram något när vi har något, säger Magdalena Andersson.

Idag 06:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

British Airways kan pröva karantänsregler i rätten

IAG, som är moderbolag till British Airways, överväger att juridiskt utmana Storbritanniens karantänsregler. Det säger vd:n Willie Walsh i en intervju med Sky News.

Anledningen: Flygbranschen blev inte tillfrågade innan landet bestämde reglerna.

Walsh menar att karantänsreglerna blir en bromskloss nu när flygbolag försöker återuppta sina verksamheter.

– Vi tycker att det är irrationellt, icke-proportionerligt och vi överväger på största allvar att utmana reglerna, säger Walsh.

25 min
Läs mer om Coronaviruset