Restaurangnäringen drabbas hårt. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Kristiderna gör att trycket på fackförbunden är hårt

Osäkerheten som coronavirussmittan har gjort att trycken på fackförbunden har ökat rejält de senaste veckorna, skriver TT. Hotell- och restaurangfacket har sett en stor tillströmning av personer som jobbar deltid eller har korta kontrakt och saknar trygghet.

Enligt ordförande Malin Ackerholt ger facket det nyanslutna hjälp direkt trots att det normalt krävs en viss karenstid.

Även hos Handels är trycket hårt. Förbundet har på en vecka fått in 2 000 förhandlingsärenden, jämfört med normala runt 700 per månad. Framförallt handlar det om permitteringar men också om öppettider, uppsägningar och nedläggningar.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild: Oljepumpar i Midland, Texas.  Nick Oxford / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA

”Krävs WTI-pris på 40 dollar för att ducka konkursrusning”

Den amerikanska oljeindustrin är tungt belånad och antalet konkurser riskerar att öka till rekordnivåer om inte oljepriset hålls över 30 dollar per fat. Det är kontentan i en rapport från konsultbyrån Rystad Energy, som släpptes i veckan.

Över 70 oljebolag riskerar att gå omkull redan inom de närmaste månaderna vid dagens låga oljeprisnivåer, uppger Rystad och hänvisar till historisk data.

– Vi behöver ett WTI-pris på 40–45 dollar per fat för att eliminera den förestående explosionen i antalet amerikanska olje- och prospekteringsbolag som befinner sig i ekonomisk knipa, säger Rystads analyschef Artem Abramov i en kommentar.

Efter ett par dagars rusning stängde WTI-oljan på fredagen på 28,79 dollar fatet, efter en rusning på 16,5 procent.

1 tim
Donald Trump.  Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump öppnar för strafftullar på olja från Saudiarabien och Ryssland: ”Gör vad som krävs”

USA kan komma att införa strafftullar på råolja importerad från Saudiarabien och Ryssland om de två inte snabbt löser sin tvist och går med på produktionsbegränsningar. Det sa president Donald Trump på en pressträff på lördagen, enligt Reuters.

– Om jag måste införa tullar på olja som kommer in utifrån eller om jag måste göra något för att skydda våra tiotusentals energiarbetare och våra fantastiska företag som ser till att alla dessa jobb finns, så gör jag vad som än krävs, sa han.

I fredags uppgav USA:s president Donald Trump att strafftullar på saudisk olja är ”ett verktyg i verktygslådan”, men att det inte var något han övervägde.

2 tim
Jason Kenney.  TODD KOROL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kanada redo att ställa sig bakom beslut om oljetullar

Om USA inför strafftullar på olja importerad från Saudiarabien och Ryssland, är Kanadas största oljeprovins Alberta redo att ställa sig bakom beslutet. Det säger Albertas provinsminister Jason Kenney till Financial Times.

– Opec+ startade den här branden och de måste släcka den. Vi kommer inte att ge upp vår industri och vi är redo att göra det som krävs här, säger han.

Opec och dess samarbetsländer – tillsammans kallat Opec+ – skulle ha haft ett extrainsatt möte på måndag, men i går meddelade kartellen att det skjuts upp till senare i veckan.

Förhoppningen är att länderna under mötet ska komma överens om nya produktionstak, men källor uppgav på lördagen för Reuters att länderna behöver mer tid till förberedande förhandlingar.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
Arkivbilder: USA:s president Donald Trump skakar hand med Saudiarabiens kronprins Muhammed bin Salman, Rysslands president Vladimir Putin.
Oljeraset

Analytiker spår nytt ras för oljepriserna på måndag

Oljepriserna ligger risigt till när handeln sätter igång igen på måndag, spår John Kilduff vid Again Capital enligt CNBC.

Oljekartellen Opec och dess samarbetsländer – tillsammans kallat Opec+ – sköt i går upp sitt extrainkallade krismöte, från måndag till torsdag. Enligt uppgift behöver medlemsländerna mer tid på sig för förberedande förhandlingar om ett nytt produktionstak.

I lördags växlade dessutom ordkriget mellan Saudiarabien och Ryssland upp ytterligare. Båda två är faktorer som lär väga tungt på oljepriserna på måndagen, menar John Kildruff.

– Det fanns mycket optimism inprisat i oljan på torsdagen och fredagen. Med det här nya bråket mellan Saudiarabien och Ryssland ser det inte ut som att det blir något av [Opecmötet], säger han till CNBC.

1 tim
Amrita Sen.  Energy Aspects
undefined

Expert om Opec-möte: USA kan inte få Ryssland till bords

Oljeexperten Amrita Sen, chefsanalytiker på Energy Aspects Ltd, är tveksam till att Donald Trump kan få till en oljeuppgörelse vid Opecs krismöte nästa vecka.

”Vi är fortsatt skeptiska [...] eftersom amerikanska producenter inte kan tvingas att minska sin produktion”, säger hon till Bloomberg.

Hon menar att om amerikanska producenter inte är villiga att kapa produktion är det svårt att få Ryssland att göra det. Och i så fall sitter man i ett dödläge i priskriget mellan Saudiarabien och Ryssland.

I USA uppges bolagen vara splittrade, där jättar som Exxon Mobile och Chevron motsätter sig marknadsinterventioner medan mindre skifferproducenter vill se en uppgörelse, skriver Wall Street Journal.

Financial Times skriver att tanken på att amerikanska oljebolag tillsammans sänker produktionen tidigare var helt otänkbar. Samtidigt är det också en juridisk fråga om vad bolagen kan komma överens om utan att bryta mot kartellbildningslagar, menar FT.

Igår 20:30
Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norge öppnar för att delta i oljeuppgörelse – vore första gången sedan 2002

Norge öppnar för att delta i uppgörelse om minskad oljeproduktion för att bromsa priskollapsen. Det vore första gången sedan 2002, rapporterar Bloomberg.

”Vi har en dialog med centrala aktörer, inklusive andra produktionsländer”, skriver Norges olje- och energiminister Tina Bru till Bloomberg.

Om länderna i Opec kommer överens om en uppgörelse skall Norge överväga att ansluta sig till den, skriver Bru.

Norge bjöds in att delta i Opec:s förhandlingar efter den senaste kollapsen 2014, men avböjde då.

Igår 17:58
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Smittspridningen
En av Folkhälsomyndighetens pressträffar. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Stor eftersläpning i de svenska officiella dödstalen

De officiella dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har haft en stor eftersläpning. En granskning som TT har gjort visar att det verkliga antalet döda har visat sig vara högre efter korrigering.

Den 25 mars redovisade Folkhälsomyndigheten att 42 personer dött i covid-19. Men efter att myndigheten reviderat siffran visade det sig att den var 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124.

Myndigheten har hela tiden sagt att siffran inte är dagsaktuell och väntas öka. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att även den senaste siffran, 373, kommer att visa sig vara högre. Men han tillägger att man nu jobbar mer systematiskt och att eftersläpningen därför blir mindre.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

2 min
Johan Carlson. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Johan Carlson: Vi får facit först efter fyra-fem år

Det kommer ta lång tid innan vi får se facit på hur länder klarade coronakrisen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en stor intervju med DN.

Carlson säger att man måste väga in hela hälsosituationen och titta på hur det gick för patienter med andra sjukdomar under coronaepidemin och hur barnens psykiska hälsa påverkades.

– Facit är inte antalet människor som dör av coronaviruset. Facit är vad vi ser efter fyra-fem år, säger han.

1 min
Spanjorer i karantän. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spaniens karantän kan förlängas till slutet på april

Efter att Spanien registrerat färre dödsfall i covid-19 två dagar i rad, planerar regeringen nu att ändå förlänga den karantän som gällt sedan mitten på mars. Det skulle i så fall bli andra gången som åtgärderna förlängs, skriver AFP.

Landets premiärminister Pedro Sánchez menar att åtgärderna haft önskad effekt, och en förlängd karantän fram till 25 april skulle enligt honom ge den spanska sjuvården tid att återhämta sig.

Igår 18:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Illustrationsbild: Butiksstråk i Gallerian i Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Fastighetsägare tvekar om sänkta hyror trots miljardlöfte

Ge företag i utsatta branscher en hyresrabatt på upp till 50 procent. Det var förslaget som regeringen la fram förra veckan. Men förslaget är inte klubbat än, vilket skapar förvirring och frustration bland företag och fastighetsägare, skriver SvD Näringsliv.

Tidningen har talat med flera fastighetsföretag, som sammantaget ger bilden av att de inte vet vad som gäller.

– Osäkerheten gäller både om det verkligen blir ett stöd och vilka branscher som i så fall omfattas, säger advokaten Johan Tollgerdt.

4 min
Arkivbilder: Drottninggatan i Stockholm / Carl Bennet.  TT
undefined

Bennet till regeringen: Inför moratorium för lokalhyror

Regeringen måste gräva djupare i verktygslådan och ta i mer om det svenska näringslivet ska gå att rädda. Det säger industriprofilen Carl Bennet i en intervju med SvD Näringsliv.

Ett förslag han har är att företag ska slippa betala hyran för sina lokaler i tre månaders tid, för att krisande verksamheter ska slippa en del av bördan.

Förslaget har han även dryftat för finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det skulle ge andrum och en möjlighet för bolag som går på knäna att hitta en lösning, säger han.

Igår 09:08
SL:s annons. Montage. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYR≈N
undefined

SL: Åk inte om du inte har en viktig samhällsfunktion

Storstockholms lokaltrafik, SL, vill att bara personer med en samhällsviktig funktion ska resa med dem. Det skriver man i en annons, enligt Mitt i.

”Välkommen ombord – du som har en viktig samhällsfunktion. Vi ber alla er andra att inte resa med oss just nu”, skriver man i annonsen.

SL:s presstalesperson Helene Jakobsson säger till tidningen att man tagit Folkhälsomyndighetens nya råd i beaktande. Hon tillägger att SL inte har några befogenheter att avvisa resenärer eller kontrollera dem.

– Mycket ansvar ligger på varje enskild resenär. Måste en person resa står vi till förfogande, säger hon.

Igår 11:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Materielkampen
Många människor i New York beställer nu hem varor fö att slippa gå ut.  Carlo Allegri / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Materielkampen

Amazon försöker köpa tester för covid-19 – får nobben

Amazon har kontaktat flera företag som tillverkar tester för det nya coronaviruset för att kunna skydda sina anställda och sin verksamhet, avslöjar Reuters.

Enligt mötesanteckningarna som Reuters har läst har bolagen – Abbot Laboratories och Thermo Fisher Scientific Inc – dock gett Amazon nobben, åtminstone i närtid. Bolagen svarar att de vill samarbeta med Amazon men att tillverkningen till den amerikanska staten nu tar upp all deras kapacitet.

Igår 16:52
Kanadas vice premiärminister Chrystia Freeland.  BLAIR GABLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kanada: ”Misstag” att blockera maskexport – vi kan hämnas

Det är ett ”misstag” av USA och president Donald Trump att blockera exporten av 3M:s andningsmasker till vårdpersonal, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt Reuters.

På fråga om Kanada kan komma att hämnas om det amerikanska exportstoppet går igenom, svarade vice premiärminister Chrystia Freeland att Ottawa kommer att ”göra vad som än krävs för att skydda våra nationella intressen”.

Ontarioledaren Doug Ford skrev på Twitter på fredagskvällen att han talat med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer om blockeringen.

”[N]u måste våra länder samarbeta mer än någonsin för att bekämpa covid-19”, skriver han.

Ontarios folkhälsomyndighet spår 80 000 bekräftade virusfall och 1 600 dödsfall till följd av covid−19 i slutet av april.

Igår 04:32
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Ett A320neo från SAS Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS ska trafikera Sverige med ett enda flygplan

SAS kommer från och med måndagen den 6 april endast att trafikera fyra destinationer i Sverige ”i syfte att upprätthålla samhällskritisk infrastruktur”.

SAS kommer genomföra inrikesflygningarna med ett flygplan, en A320neo som flyger Arlanda till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. All övrig inrikestrafik upphör, uppges det.

”Förändringarna innebär att en stor del av det svenska inrikesflyget nu ligger nere”, skriver SAS.

3 apr
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SJ:s krisdrag: Inför korttidsarbete för tusentals

SJ har infört korttidsarbete för att sänka sina kostnader, enligt ett pressmeddelande från tågjätten.

”Vi använder korttidsarbete som en tillfällig åtgärd för att kunna behålla våra kompetenta medarbetare, men samtidigt sänka våra kostnader under en ekonomiskt ansträngd period. Det är viktigt att poängtera att detta inte är en form av uppsägning. Så snart situationen vänder tillbaka vill vi så snabbt som möjligt kunna växla upp vår verksamhet igen”, säger SJ:s HR-chef Mats Pettersson i pressmeddelandet.

De nya ändringarna rör cirka hälften av SJ:s 3 000 månadsanställda.

3 apr
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
TT
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Skapar centralbankerna stagflation? Experter tvekar

När världens centralbanker pumpar ut likviditet i de finansiella systemen har oroade röster pekat på risken för stagflation – att arbetslöshet och inflation lyfter samtidigt. Flera analytiker säger dock till Reuters att risken är låg så länge de olika krispaketen är tillfälliga.

Tidigare Bank of England-ledamoten Charlie Bean säger till Reuters att han tror inflationen förblir låg om centralbankerna är tydliga med sin kommunikation och med att åtgärder inte kommer ske löpande.

JP Morgans strateg Jan Loeys säger till Reuters att risken för att inflationen ska skena är låg så länge centralbankerna stödköper obligationer och uppstår först om centralbankerna börjar direktfinansiera regeringar.

Oron för stagflation har grundats i att det kommer att uppstå kraftig efterfrågan när samhällen startas igång igen – samtidigt som ekonomin är i nerförsbacke.

Igår 15:57
IMF-chefen Kristalina Georgieva.  NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Coronakrisen en kris som inte liknar något annat

Coronapandemin har lett till en tvärnit för den globala ekonomiska aktiviteten och knuffat världsekonomin in i en recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen i slutet av 2000-talet. Den dystra prognosen ger Internationella valutafonden (IMF), enligt Reuters.

– Det här är en kris som inte liknar någon annan, konstaterade IMF-chefen Kristalina Georgieva under en gemensam presskonferens med Världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är, under min livstid, den mörkaste stunden för mänskligheten – ett stort hot mot hela världen – och det kräver att vi står raka i ryggen, enade och skyddar de mest sårbara, sa hon.

Igår 05:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Samhällseffekterna
SUSANA VERA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Stora risker för ekonomin när butikskedjor vägrar betala

Coronaviruset är en mardröm för fastighetsägare runt om i Europa när stora kedjor som H&M vägrar betala hyran, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån skriver att företagens uteblivna betalningar är oroväckande eftersom att många av de nu krisande fastighetsägarna ägs av stora pensionsfonder. Därför kan bland andra H&M:s agerande slå mot sparare och pensionärer, skriver Bloomberg. Dessutom riskerar utvecklingen trigga en ny finanskris eftersom fastigheter står som säkerhet till stora skulder. Bara i Tyskland, Frankrike och Storbritannien är fastigheter säkerhet för lån på 1 000 miljarder euro, motsvarande 11 000 miljarder kronor, enligt Cass Business School.

Igår 15:32
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kritiken: Regeringen backar – ett nytt lagförslag ska hanteras rekordsnabbt

Regeringen backar kring den lag som förbereds om att ge ökad makt under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Detta efter kritik från bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu har man skrivit om lagförslaget så att riksdagen ska kunna ändra eller helt och hållet häva beslut i efterhand. Det omskrivna förslaget ska skickas ut på snabbremiss på lördagskvällen.

Under 24 timmar får flera myndigheter möjlighet att lämna synpunkter – vilket gör det till en historiskt kort remissrunda.

Förslaget skulle ge regeringen möjlighet att komma med nya restriktioner utan att först få det godkänt i riksdagen.

Igår 16:39
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

Igår 16:39
Läs mer om Coronaviruset