Svenska sparandet

Kull: Fonder som ratar fossila bolag ger högre avkastning

Globalfonder som väljer bort fossila bolag har gett en bättre avkastning än globalfonder i stort, skriver Expressen och hänvisar till en jämförelse som Avanzas sparekonom Johanna Kull har gjort.

Fossilfria globalfonder har i snitt gått upp 73 procent den senaste femårsperioden. För vanliga globalfonder ligger den genomsnittliga avkastningen på 46 procent.

En liknande trend går att urskilja även på ett och tre års sikt.

– Det finns ingen motsättning mellan att investera i hållbara bolag och få god avkastning, säger Kull till kvällstidningen.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Alectas vd Magnus Billing. Arkivbild. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska sparandet

Alecta toppade pensionslistan – avkastade över 20 procent

Alectas premiebestämda försäkring Optimal pension gav med sina 20,3 procent bäst totalavkastning hos pensionsbolagen under förra året, visar en genomgång som DI har gjort. Enligt Alectas vd Magnus Billing var nyckeln till framgången att de hade is i magen och behöll risknivån från 2018.

Näst bäst gick det för Nordeas tjänstepension med garanti som gav 19 procent i avkastning för en genomsnittlig kund i arbetsför ålder. Trea kom SPP med en totalavkastning på 16,5 procent, skriver tidningen.

Igår 21:56
Illustrationsbilder. TT
undefined

Länsförsäkringar var bäst av PPM-fonderna förra året

Länsförsäkringar Fastighetsfond avkastade hela 65 procent förra året och var 2019 års bästa PPM-fond alla kategorier, visar DI:s genomgång.

Men även Carnegie Fastighetsfond Norden gick starkt och steg 60 procent, liksom DNB SMB och UBS (Lux) Equity Fund Tech Opportunity P-acc som båda ökade 54 procent.

Den bästa Sverigefonden var Handelsbanken Sverige, som steg 39 procent.

Bland småbolagsfonderna var återigen Länsförsäkringar i topp med 48 procent och förstaplatsen bland globalfonderna kammades hem av AP7 Aktiefond på 35 procents avkastning, skriver DI.

15 feb
undefined

Kull: Fonder som ratar fossila bolag ger högre avkastning

Globalfonder som väljer bort fossila bolag har gett en bättre avkastning än globalfonder i stort, skriver Expressen och hänvisar till en jämförelse som Avanzas sparekonom Johanna Kull har gjort.

Fossilfria globalfonder har i snitt gått upp 73 procent den senaste femårsperioden. För vanliga globalfonder ligger den genomsnittliga avkastningen på 46 procent.

En liknande trend går att urskilja även på ett och tre års sikt.

– Det finns ingen motsättning mellan att investera i hållbara bolag och få god avkastning, säger Kull till kvällstidningen.

12 feb
Läs mer om Svenska sparandet
Emmanuel Macron, Angela Merkel och Javad Zarif deltog alla på säkerhetskonferensen i München i helgen. CHRISTOF STACHE/ HANNIBAL HANSCHKE/ AFP/ Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
USA:s utlandsrelationer

Analyser: Säkerhetsmötets styrka också dess svaghet

Säkerhetskonferensen i Münchens styrka är också dess svaghet. Under 48 timmar samlas värdsledarna på samma ställe och under 48 timmar koncentreras alla världskriser dit, skriver Matthias von Hein i en analys i Deutsche Welle.

Dit hör konflikten mellan Iran och USA och utrikesministern Javad Zarif kritiserade som väntat Washington och meddelade att samtal med USA är uteslutna så länge inte sanktionerna mot Iran lyfts.

Judy Dempsey på utrikespolitiska tankesmedjan Carnegie Europe skriver om talen från Slovakiens president Zuzana Caputova och Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Macrons syn är att Europa behöver strategiska ambitioner, Caputovas att Europa måste försvara sina värderingar”, skriver hon.

Det handlar om värden som demokrati, frihet och tolerans – utan dem hade Caputova inte kommit till makten. Det är ett viktigt påpekande för att förstå de östliga medlemstaterna, menar Demspey och lyfter fram hur Ungern och Polen verkar för att försvaga rättstaten och medias oberoende.

Igår 22:03
Mike Pompeo. ANDREAS GEBERT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeos budskap till Kina och Ryssland: ”Väst vinner”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo gick till angrepp mot Kina och Ryssland när han i dag talade på säkerhetskonferensen i München, skriver Reuters.

Pompeo tonade ner kritiken som kommit från tyska politiker, som hävdat att USA övergivit sitt globala ansvar.

– Jag är glad att kunna meddela att ryktet om den transatlantiska alliansens död är betydligt överdrivet. Västvärlden är på väg att vinna, och vi vinner tillsammans, sa han.

15 feb
Norges statsminister Erna Solberg. CHRISTOF STACHE / AFP
undefined

Erna Solberg trotsar USA om Kina: Inte konstruktivt

Norges statsminister Erna Solberg är kritisk mot USA:s senaste uttalande om Kina. Under säkerhetskonferensen i München sa USA:s försvarsminister Mark Esper att Kina är Pentagons största bekymmer just nu. Även utrikesministern Mike Pompeo riktade en känga mot Kina och mot Ryssland.

– Det är inte konstruktivt att prata om Kina som det största hotet. Vi andra får ta en mittenposition i förhållandet mellan Kina och USA, säger Solberg till norska VG.

Under konferensen tog även Frankrikes president Emmanuel Macron strid mot USA.

15 feb
Läs mer om USA:s utlandsrelationer
Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring PPM-systemet

Aktiespararna: Förslaget löser inga problem – det skapar nya

Även Aktiespararna sågar Finansinspektionens förslag att banta antalet fonder i PPM-systemet till 10–15 fonder. Förslaget löser inga problem, men skapar desto fler, menar man. Och de åtgärder som redan genomförts bör först utvärderas, skriver vd Joacim Olsson i remissvaret till regeringens utredare.

– Utredaren vill genom att försvåra valet av de fonder som blir kvar styra pensionskapitalet till AP7 och tycks tro att det leder till både lägre risk och högre avkastning för landets premiepensionssparare, säger Olsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Men att statligt anställda förvaltare över tid skulle vara bättre på att skapa bra riskjusterad avkastning än privata aktörer saknar helt belägg.

Tidigare har bland annat Fondbolagens förening och sparekonomer sågat förslaget.

Igår 18:55
Illustrationsbilder. TT
undefined

Fonder sågar förslaget: Blir slutet för premiepensionen

Finansinspektionens förslag att banta antalet fonder i PPM-systemet med minst 97 procent till 10–15 fonder väcker ont blod hos fondcheferna, rapporterar DI.

– Det innebär slutet för premiepensionen. Det vore tråkigt då fondtorget bevisligen har levererat högre pensioner, säger Öhmangruppens koncernchef Johan Malm till tidningen.

Även Enter Fonders vd Henrik Lindquist är kritisk och menar att ”Finansinspektionen navelskådar hårt kring konsumentskyddet”, trots att det inte finns några brister i skyddet.

Carnegie Fonders vd Hans Hedström varnar för koncentrationsrisken, skriver DI.

14 feb
Läs mer om Turerna kring PPM-systemet
Illustrationsbild.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkongs varning: Virus ger rekordstort budgetunderskott

Hongkong riskerar att drabbas av flera ”tsunamiliknande” ekonomiska chocker och kan komma att visa upp ett rekordstort underskott för nästa räkenskapsår. Det säger regionens finansminister Paul Chan enligt Bloomberg.

Knappt hade de månadslånga protesterna dämpats förrän coronaviruset bröt ut – båda två faktorer som väger tungt på regionens ekonomiska utveckling.

I ett blogginlägg skriver Chan att lokalregeringen kommer att använda sina reserver för att stötta upp tillväxten och stabilisera sysselsättningen framåt, men att tiden efteråt kan komma att präglas av åtstramningar för att få statskassan i balans igen.

Igår 07:46
Illustrationsbild: En anställd vid en bank i Nantong, Jiangsu-provinsen, sorterar yuan-sedlar.  CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina tvättar sedlar från virus med uv-strålar

Kinesiska myndigheter har beslutat att stoppa alla fysiska transaktioner med äldre sedlar till och från de mest drabbade provinserna i landet, på grund av risken för smittspridning. Centralbanken ska nu tvätta sedlarna, rapporterar Bloomberg.

Enligt folkbankens viceordförande Fan Yifei ska sedlarna desinficeras med hjälp av uv-ljus och låsas in i minst två veckor innan de distribueras igen.

Sedlar från områden som inte drabbats lika hårt av viruset ska sättas i karantän i en vecka.

Igår 06:19
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet