Mid Cap

Lägre resultat för Itab: ”Marknaden har förändrats”

(Direkt) Butiksinredningsföretaget Itab redovisar ett resultat efter skatt på 22 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (35). Resultatet per aktie uppgick till 0:22 kronor (0:32).

Marknaden har förändrats och Itab Shop Concept måste bli bättre för att komma tillbaka till bolagets historiska resultatnivåer. Det uppger Itabs vd Andréas Elgaard i delårsrapporten. Han vill inte beskriva marknaden som instabil.

”Marknaden karaktäriseras ej längre av långsiktiga utrullningsprogram med stora volymer utan har ersatts av projekt med mindre volymer”, skriver han.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Vy över Manhattan.  Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Svagt uppåt på Wall Street – Tesla sjönk på pickupmiss

Wall Street avslutade fredagen på plus efter två raka nedgångsdagar. Vid stängning såg indexen ut som följer:
• Dow Jones +0,4%
• Nasdaq +0,2%
• S&P500 +0,2%
Det har främst varit handelsoro som dämpat börsen de senaste dagarna. På fredagen sa Kinas president Xi Jinping att Peking vill samarbeta för att få till stånd ett handelsavtal, men heller inte är rädda för att slå tillbaka. USA:s president Donald Trump sa senare till Fox News att ett handelsavtal med Kina är ”mycket nära” vilket fick investerarna på bättre humör.

Teslas aktieägare var däremot inte lika glada efter att bolaget på fredagsmorgonen visat upp sin nya eldrivna pickup. Modellens spektakulära design togs emot med blandade känslor av pressuppbådet. Marknadens sammanvägda signal var dock entydig: Aktien föll 6,1 procent.

Bland företagen som rapporterade innan börsöppning märktes bland annat Foot Locker och Nordstrom. Nordstroms aktie rusade 10,6 procent efter att ha slagit analytikernas förväntningar med råge. Vinsten per aktie blev 81 cent i stället för de 64 cent som analytikerna förutspådde enligt Refinitivs enkät. Foot Locker sjönk 2,9 procent.

Igår 21:00
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asienbörserna – Kina mot strömmen

De ledande Asienbörserna noterades överlag högre vid fredagens stängning. Kinas fastlandsbörser gick mot strömmen och backade.
• Nikkei: +0,3 %
• Shanghai: –0,6 %
• Shenzhen: –1,5 %
• Hongkong: +0,5 %
• Kospi: +0,3 %
Stabiliseringen efter tre dagars nedgångar kan ha ett samband med handelssamtalen mellan Kina och USA. Enligt en källa till South China Morning Post kommer USA sannolikt att skjuta upp den planerade tullhöjningen i december även om inget avtal är på plats.

Igår 04:28
JOHANNES EISELE / AFP
undefined

Nätmäklare rusade på tung New York-börs – Macys föll

Wall Street backade under torsdagen, i linje med utvecklingen i övriga världen. Investerare hade bland annat att förhålla sig till senaste nytt på handelsfronten: Att Kina bjudit in en amerikansk delegation till fortsatta förhandlingar i Peking. Vid stängning var utvecklingen:

• S&P 500: -0,2%
• Nasdaq: -0,2%
• Dow Jones: -0,2%
Randy Frederick på Charles Schwab säger till CNBC att det verkar som att USA och Kina inte riktigt har klart för sig hur de vill agera i fråga om handeln.

– Hur ska marknaden agera när dessa rykten studsar fram och tillbaka? Det är förvirrande, säger han.

Bland enskilda aktier fortsatte de dåliga nyheterna flöda in från detaljhandelssektorn. Krisande Macy's föll över 2 procent efter att varuhuskedjans kvartalsförsäljning missat analytikernas förväntningar och prognosen för helårets sänkts.

Tidigare i veckan har Home Depot och Kohl's tyngt sektorn med svaga rapporter och sänkta försäljningsprognoser.

Enligt en källa till CNBC för nätmäklaren Charles Schwab samtal om att köpa rivalen TD Ameritrade. Charles Schwabs aktie steg 7 procent. TD Ameritrade rusade 17 procent.

21 nov
Läs mer om Dagens börs internationellt
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Källor: Världens största hedgefond bettar miljarder på börsfall – grundaren nekar

Världens största hedgefond Bridgewater Associates har satsat över 1 miljard dollar, motsvarande cirka 9,6 miljarder kronor, på att de globala börserna kommer att falla före mars nästa år. Det uppger insatta källor för Wall Street Journal.

Enligt tidningen har blankningen gjorts med hjälp av säljoptioner på det europeiska Euro Stoxx 50-indexet och det amerikanska S&P 500-indexet. Säljoptioner ger investerarna möjlighet att sälja aktier vid en förutbestämd tidpunkt och till ett förutbestämt pris.

Jättefonden skriver till CNBC att man inte vill kommentera specifika placeringar.

Bridgewater Associates grundare Ray Dalio nekar till uppgifterna och skriver på Twitter att fonden inte satsat på ett börsfall.

Igår 17:57
Bobby Yip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbanken spår tio år av hög volatilitet och låg avkastning

Lägre tillväxt, försämrade vinstmarginaler och en åldrande befolkning kommer leda till ”mycket lägre” aktieavkastning det kommande decenniet jämfört med det snart avslutade. Det spår UBS i sin vision för 2030, skriver CNBC. Banken räknar med en årlig avkastning på mellan 4 och 6 procent i de utvecklade ekonomierna, räknat i lokal valuta.

Samtidigt väntar UBS att volatiliteten kommer att vara hög under årtiondet, som banken tror kommer att präglas av stor omställning på flera håll. För investerare innebär det att man kan behöva öka risken genom en högre exponering mot börsen i sina portföljer, säger UBS Global Wealth Managements investeringschef Mark Haefele.

21 nov
Illustrationsbild: Investerare på Wall Street, Trump håller tv-sänt tal på tisdagen. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Enkät: Majoritet av de rikaste tror på börsfall under 2020

En majoritet av världens rikaste investerare förbereder sig på en kraftig börsnedgång under nästa år. Det visar en enkät med över 3 400 av de investerare i världen som har minst 1 miljon dollar i investerbara tillgångar, skriver CNBC.

55 procent av dem svarade att de väntar sig en markant nedgång i marknaderna vid något tidpunkt under 2020 och de har nu plockat ut kontanter för i snitt 25 procent av sina tillgångar.

En orsak är geopolitiska spänningarna i form av handelskrig och presidentval i USA.

”Två av tre globala investerare tror att marknaderna nu drivs mer av geopolitiska händelser än av affärsfundamenta såsom lönsamhet, intäkter och tillväxtpotential”, skriver UBS i ett kundbrev enligt CNBC.

12 nov
Läs mer om Börsåret 2020
Stockholmsbörsen i dag

Nyhet om massavhopp tyngde Intrum – men börsen steg

Efter en stillsam öppning vände Stockholmsbörsen till plus och uppgångarna höll i sig fram till stängning. När handeln avslutats stod de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: +0,2%
• OMXS30: +0,2%
I dagens nyhetsskörd fanns bland annat DI:s avslöjande om att stora delar av kredithanteringsbolaget Intrums ledningsgrupp slutat på kort tid. Aktien sjönk 1,7 procent på uppgifterna.

Ferronordic ökade 5,9 procent. Bolaget som säljer anläggningsmaskiner rapporterade höjt resultat i tredje kvartalet och en fortsatt stabilisering av marknaden med potential för ökad tillväxt.

I går köpte Odd Mollys ordförande aktier för miljonbelopp och aktien rusade över 10 procent. I dag handlades aktien åt andra hållet efter att det stod klart att bolaget New Moon Förvaltning sålt aktier för cirka 1,1 miljoner kronor i bolaget under perioden 19–21 november. Klädbolagets aktie föll 7,2 procent.

Transaktionerna är enligt DI kopplade till en ”juridiskt närstående person” till Odd Mollys vd Jennie Högstedt Björk. Enligt tidningen är Högstedt Björk alltså inte involverad i affären, vilket uppgifterna inledningsvis tydde på.

Engelska Skolan har fått sänkt riktkurs av ABG Sundal Collier och aktien pressades ner 1,7 procent. Handelsbanken fick höjd riktkurs av RBC och steg 0,6 procent.

Igår 16:30
DAVID MAGNUSSON / SVD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M i topp på backande börs – konjunkturkänsligt i botten

Stockholms storbolagsindex öppnade i rött på torsdagsmorgonen. Så fortsatte sedan handeln och vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: -0,6%
• OMXS30: -0,5%
H&M steg 1 procent efter en höjd rekommendation till behåll av Morningstar med riktkurs 162 kronor.

Astra Zeneca toppade storbolagslistan tillsammans med klädjätten. I andra änden återfanns Boliden med ett fall på över 3 procent. Bolaget backade tillsammans med andra konjunkturkänsliga industri- och gruvbolag, såsom SCA och SSAB.

Engelska Skolan har lämnat delårssiffror. Men i stället för förlust kunde friskolekoncernen uppvisa ökad ömsättning och vinst. Räkenskapsåret har startat bra och som förväntat för koncernen, enligt vd Cecilia Marlow. Aktien steg initialt, men tappade och stängde strax under nollan.

21 nov
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Jeremy Corbyn på valmöte under torsdagen. PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska nyvalet

Corbyn: Kommer att vara neutral i ny folkomröstning

Labourledaren Jeremy Corbyn kommer att vara neutral om han blir premiärminister och Storbritannien folkomröstar om brexit en andra gång. Det sa oppositionsledaren när han medverkade i BBC under fredagskvällen.

Labour går till val på att brexitavtalet med EU ska omförhandlas och att detta sedan ska ställas mot valet att stanna kvar i unionen i en andra folkomröstning.

– Som premiärminister kommer jag att inta en neutral hållning så att jag med trovärdighet kan implementera resultatet, säger Corbyn.

Igår 20:28
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tories vill locka väljare med skatt på utländska husköpare

Konservativa Torypartiets senaste valfläsk består i ett löfte om skatt på utländska husköpare. Det rapporterar Bloomberg. Logiken bakom är att det kommer dämpa efterfrågan och därmed prisutvecklingen och göra det lättare för förstagångsköpare att ta sig in på fastighetsmarknaden i Storbritannien.

Bostadskrisen är en het fråga inför nyvalet. Liberaldemokraterna lovade i torsdags att bygga 300 000 nya bostäder varav 100 000 skulle vara öronmärkta som ”sociala bostäder”. Labour å sin sida har lovat att bygga 150 000 kommunala- och sociala bostäder.

Igår 09:47
Det nya manifestet. Rui Vieira / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Corbyns reformer ska locka mer än brexit

Målet mer Labours radikala valmanifest är att måla bilden av att resultatet i brexitomröstningen 2016 berodde på ett allmänt missnöje med sakernas tillstånd snarare än ett missnöje med EU. Det skriver Sky News Tom Rayner i en analys.

”Bakom slagordet ’kampanj för verklig förändring’ finns budskapet att reformerna på 82 miljarder pund är större än brexit”, skriver han.

DN:s Katrine Marçal skriver att manifestet innehåller förslag som borde få varje borgerlig politiker att gå till hårt motangrepp. Ändå har motståndaren Boris Johnson inte sagt ett ord om skattehöjningarna och de stora förstatligandena som Labour föreslår, han pratar bara brexit.

Enligt Marçal antyder detta att de konservativa faktiskt tror att Corbyns politik kan gå hem i många grupper.

”Och därför tycker de att det är säkrast att inte prata om den”, skriver hon.

21 nov
Läs mer om Brittiska nyvalet
Tysklands finansminister Olaf Scholz och förbundskansler Angela Merkel.  TT
Tysklands tillväxt

Tysklands finansminister: Ingen recession i sikte

Tysklands finansminister Olaf Scholz tror inte att landet står inför en recession, säger han på en finanskonferens i Frankfurt, skriver Reuters.

Uttalandet kommer efter makrodata som visat att den tyska ekonomin expanderat något under kvartalet som avslutades i september.

På fredagen kom nya BNP-siffror som visade att Tysklands ekonomi ökade med 0,1 procent i det tredje kvartalet jämfört med kvartalet före och med 0,5 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Igår 19:20
Hjortar i skog nära Frankfurt.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stabilisering i Tyskland: ”Det värsta kan vara över”

Tysklands nedpressade inköpschefsindex steg preliminärt i november, enligt Markit. Tjänstesektorns inköpschefsindex försvagades och nådde den lägsta nivån på över tre år.

Datan visar ännu en mindre konvergens mellan den mer inhemskt orienterade tjänstesektorn och den exportdominerade tillverkningsindustrin, säger Markits chefsekonom Phil Smith.

Industriindexet är däremot fortfarande kvar i klart negativt territorium.

– Många av indikatorerna rör sig åtminstone i rätt riktning och det verkar som att det värsta är över, säger Smith i ett pressmeddelande.

Förväntningarna på industrisektorns framtida produktion tog sig också upp i positivt territorium.

Igår 09:08
Läs mer om Tysklands tillväxt
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fintech-boomen

Zimpler och Trustly i konflikt om snedvriden konkurrens

En infekterad konflikt har blossat upp mellan fintechbolagen Zimpler och Trustly, rapporterar Realtid. Enligt sajten handlar bråket om snedvriden konkurrens.

Zimpler anser att Trustly, med en marknadsandel på 85 procent av betaltjänsterna för onlinespel i Sverige, har ett de facto-monopol som bland annat ger sämre villkor för kunderna.

Zimpler skriver i ett mejl till Omni Ekonomi att de bett konkurrensverket att utreda Trustlys marknadsställning. Det är andra gången Zimpler ber myndigheten att undersöka frågan, skriver Realtid.

Igår 19:01
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Utmanar traditionella banker – de kan svara med uppköp”

Klarna kommer sannolikt att ta steget till börsen inom ”de närmsta åren” men just nu har fintechbolaget fullt fokus på expansionen i USA, säger vd Sebastian Siemiatkowski till DI Digital.

Samtidigt medger han att det lär finnas intresse från andra aktörer att köpa upp Klarna.

– Vår affärsmodell utmanar dock de traditionella bankerna över tid, ett alternativ för dem är så klart att svara upp med att köpa konkurrensen, säger han till DI.

21 nov
TT.
undefined

Paypal förvärvar Honey – miljontals användare på köpet

Paypal har gjort sitt största förvärv i företagets historia. Sent på onsdagen meddelade betaltjänstföretaget att de förvärvar Honey för 4 miljarder dollar, motsvarande cirka 38,5 miljarder kronor. Det rapporterar internationella medier.

Honey har flugit lite under radarn sedan bolaget grundades 2012, skriver Techcrunch. Tjänsten som har mestadels unga användare går ut på att hitta besparingar över nätet, ”Vi stoppar pengar i användarnas fickor”, heter bland annat en slogan.

– Det är precis i linje med vad vi vill göra, vi vill göra e-handel och finansiella tjänster billigare, lättare, roligare och mer tillgängligt för människor runtom i världen, säger Paypals John Kunze till Techcrunch.

21 nov
Läs mer om Fintech-boomen