Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Expertröster Din ekonomi

Landeborn: Feds vägval kan avgöra sommarbörsens öde

Allt fler investerare tror nu att Federal Reseve kommer att sänka räntan i stället för de tidigare aviserade höjningarna. Om Fed inte går marknaden till mötes kan det utlösa en ny vända ner på börsen. Det skriver Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank och krönikör i Omni Ekonomi, inför onsdagens räntebesked.

På onsdag kväll är det dags för den amerikanska centralbanken Fed att lämna räntebesked. Så sent som vid årsskiftet fanns två räntehöjningar inritade på kartan, men när det här året är slut väntas Fed i stället ha levererat 2–3 räntesänkningar för att försäkra sig om att den amerikanska ekonomin fortsätter att växa. Om Fed inte går marknaden till mötes kan det utlösa en ny vända ner på börsen.

Den senaste veckan har Fed-ledamöterna befunnit sig i en tyst period, men baserat på kommunikationen strax innan så är det faktiskt fullt möjligt att nästa ränteförändring blir en sänkning. Marknaden har åtminstone svalt betet med hull och hår, och börsen har stigit den senaste tiden på förhoppningar om att lägre räntor är att vänta. Den första sänkningen väntas ske i juli, därefter i september och december.

Skulle Fed-chefen Jerome Powell inte uttrycka sig tillräckligt mjukt på onsdag finns en klar risk att det kan utlösa nya nedgångar på världens aktiemarknader, inklusive Stockholmsbörsen. Den främsta – eller enda – anledningen till att börsen har klättrat uppåt den senaste tiden är nämligen doften av lägre räntor i USA och nya stimulanser även i Europa.
Övriga orosmoln dröjer sig i högsta grad kvar och har inte bidragit till några kurslyft. Konjunkturstatistiken är svag, handelskonflikten mellan USA och Kina har inte kommit närmare en lösning, och i Europa ska britterna utse en efterträdare till Theresa May. Toppkandidaten är Boris Johnson, en EU-skeptiker som inte verkar rädas en hård brexit.

Lägre räntor i omvärlden kommer sannolikt att göra det svårt även för Riksbanken att höja räntan vid årsskiftet som planerat. Dels är handelskrig, politisk risk och svag global tillväxt i sig risker som bör kunna få Riksbanken att vila på hanen.

Men även det faktum att andra centralbanker nu går i riktning mot ökade stimulanser bör kunna få Stefan Ingves att darra på manschetten. Anledningen är att om Riksbanken går i motsatt riktning och höjer räntan när andra centralbanker sänker, så kommer det att få den svenska kronan att stärkas.

Det skulle innebära att det blir billigare att importera varor, vilket i sin tur sänker inflationen. Knappast något Riksbanken önskar. Det lutar i stället åt att minusräntan består, och därmed även låga boräntor och en svag krona. Någon räntesänkning kommer däremot inte på tal för svensk del, om inte inflationen kraftigt skulle vika av neråt.

Det amerikanska räntebeskedet på onsdag klockan 20.00 och den efterföljande presskonferensen blir mer spännande än vanligt. Om Jerome Powell går marknaden till mötes eller inte kan mycket väl avgöra hur börsen går i sommar.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund ı Maria Landeborn
• Är senior strateg och sparekonom på Danske Bank.
• Har närmare 15 års erfarenhet av den finansiella sektorn. Har bland annat jobbat på Skandia och SBAB och varit chef för marknadsanalys på CMC Markets PLC.
• Skriver om börs och marknad varannan måndag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Maria Landeborn:

Toppnyheter

Tokyo den 21 maj. PHILIP FONG / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Trögt i Japan och Sydkorea – trots positiva Kinasiffror

Den kinesiska industrin visade upp oväntat starka siffror i maj men i de två övriga motorerna i Asiens ekonomi, Japan och Sydkorea, går det fortfarande trögt. Det visar makrodata som presenterades i natt enligt Reuters.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk till den lägsta nivån sedan maj 2009. Även aktiviteten i den sydkoreanska industrin går brant neråt.

”Produktionen kommer troligen att ligga långt under normala nivåer i många månader framöver eftersom både den inhemska och globala efterfrågan är fortsatt väldigt nedtryckt”, skriver analysfirman Capital Economics.

2 tim
Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina vänder till tillväxt – högsta nivån sedan januari

Kinas industrisektor klättrade överraskande över tillväxtstrecket i ett färskt inköpschefsindex från Caixin/Markit, skriver Reuters.

Indexet steg till 50,7 i maj, jämfört med 49,4 i april. Det var högre än väntat och den högsta nivån sedan januari. 50-strecket markerar gränsen för tillväxt och nedgång i företagens aktivitet.

Uppgången drevs av ett kraftigt lyft i produktionen samtidigt som efterfrågan från utlandet fortsatt är svag.

3 tim
Läs mer om Kinas tillväxt
Donald Trump/poliser utanför Vita huset.  TT
Polisvåldet i USA

Trump tog skydd i bunker under brinnande protesten

När protesterna mot polisvåldet i USA tilltog såg Secret Service-agenter under fredagen till att sätta landets president Donald Trump i säkerhet i en bunker vid Vita huset, rapporterar flera medier.

Enligt uppgifter till AP ska Trump ha suttit nästan en timme i bunkern, som tagits fram för nödlägen som exempelvis terrorattacker.

Agenternas beslut visar enligt nyhetsbyrån på Vita husets oro över protesterna. Demonstrationerna har spritt sig över landet efter att den svarte George Floyd dödades under ett polisingripande. Bland annat har utegångsförbud utlysts i Washington DC och tårgas har avfyrats mot demonstranter utanför Vita huset.

33 min
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

2 tim
Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amazon och Target tvingas stänga delar av verksamheten

E-handelsjätten Amazon minskar delar av sin verksamhet i några amerikanska städer till följd av de massiva protesterna mot polisvåld som blossat upp i USA den senaste veckan, skriver Bloomberg.

Amazons verksamhet i bland annat Chicago, Los Angeles och Portland påverkas och företaget har bland annat lagt om vissa rutter och dragit ner på viss verksamhet för att försäkra sig om sin personals säkerhet.

Även Target utökar sina butiksnedstängningar till följd av protesterna, skriver sajten.

Igår 16:38
Läs mer om Polisvåldet i USA